Copy

Onderzoek in volle gang

Het onderzoeksprogramma Dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945-1950 is inmiddels in volle gang. De meeste deelnemers aan het programma zijn op 1 september 2017 van start gegaan. Het team bestaat uit 30 medewerkers, onder wie 25 (parttime) onderzoekers. Veel van hen houden zich al geruime tijd bezig met de geschiedenis van Nederlands-Indië en Indonesië. 

Een aantal onderzoekers zal pas in een later stadium aanmonsteren bij een van de negen projecten die het programma omvat. Dat geldt ook voor de Indonesische onderzoekers met wie nauw zal worden samengewerkt voor de projecten Bersiap en Regionale Studies. Eind november 2017 reisde een delegatie van het onderzoeksprogramma af naar Yogyakarta om nadere afspraken te maken over de invulling van het onderzoek.
Lees meer

Workshop in Yogyakarta


De workshop vond plaats op 28 en 29 november 2017 aan de Afdeling Geschiedenis van de Universiteit Gadjah Mada (UGM). De UGM-projectleiders Bambang Purwanto en Abdul Wahid hadden 17 historici uit het hele land voor deze workshop uitgenodigd. Een deel van hen zal ook gaan participeren in het onderzoeksprogramma. 

Tijdens de workshop werd uitvoerig gesproken over de verschillende perspectieven op de periode 1945-1950. Hebben we het over ‘revolutie’ of over ‘dekolonisatie? En hoe brengen we die twee perspectieven bij elkaar? Lees hier meer over de workshop. 

Het verbinden van verschillende perspectieven stond ook centraal tijdens het college Indonesische historiografie dat Bambang Purwanto op 10 november 2017 in Leiden gaf. Onderzoeker Anne-Lot Hoek maakte een verslag van deze bijeenkomst. 

Op 16 januari 2018 plaatste The Jakarta Post een interview met Bambang Purwanto, waarin hij het belang van het onderzoeksprogramma onderstreept. Het interview (Engelstalig) is hier na te lezen. 
 
Workshop bij de Universiteit Gadjah Mada (UGM)
Lees meer

Getuigen & Tijdgenoten

Peter Bouman, Rita Young, Fridus Steijlen en Ad Jansen in gesprek tijdens de kick-off van Getuigen & Tijdgenoten op de Tong Tong Fair. Beeld: Tong Tong Fair/Henriette Guest
Het project Getuigen & Tijdgenoten verzamelt verhalen. Herinneringen van mensen die de periode 1945-1950 in Indonesië meegemaakt hebben. Herinneringen uit dagboeken, in albums volgeplakt met foto’s of in briefwisselingen. Tussen zonen en ouders, tantes en nichtjes of geliefden. Maar vaak is er niets geschreven en zitten herinneringen alleen in het hoofd of worden ze hooguit binnen de familie gedeeld.

Wij vragen getuigen hun ervaringen en herinneringen te verwerken in een brief aan ons, daar kunnen weer interviews uit voortkomen. Maar ook bestaande briefwisselingen, dagboeken, foto’s en andere egodocumenten zijn welkom. En suggesties; welke gebeurtenissen zijn van belang, welke invalshoeken moeten behandeld worden en voor welke getuigen moet meer aandacht komen? Om zo onderbelichte verhalen naar boven te halen en een completer beeld te kunnen schetsen van deze periode.

Verschillende generaties kunnen hierin een rol spelen. De eerste generaties als tijdgenoot. Maar kinderen en kleinkinderen kunnen de verhalen ook doorgeven of hun ouders en grootouders daarbij ondersteunen. Hou de website van Getuigen & Tijdgenoten in de gaten voor blogs, nieuwsberichten en aankondigingen van activiteiten.
Eveline Buchheim, Fridus Steijlen en Stephanie Welvaart van het project Getuigen & Tijdgenoten

Nascholingsdag dekolonisatie 

Op uitnodiging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat tevens is vertegenwoordigd in de Maatschappelijke Klankbordgroep, leverden enkele onderzoekers op 3 november 2017 een bijdrage aan een nascholingsmiddag op landgoed Bronbeek.

Tijdens de bijeenkomst stonden de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek naar de dekolonisatie van Indonesië en de toepassing daarvan in het Nederlandse onderwijs centraal. 

Lees meer

Terugkijken Kick-off

Mocht u de publieke kick-off van het onderzoeksprogramma op 14 september 2017 hebben gemist, dan kunt u deze hier terugkijken. Tijdens het drukbezochte evenement in Pakhuis De Zwijger gaf NIOD-directeur Frank van Vree een toelichting op de totstandkoming van het onderzoek en op de negen verschillende projecten waarin het programma is onderverdeeld. Aansluitend debatteerden voor- en tegenstanders over nut en noodzaak van het onderzoek en kon het publiek vragen stellen.

Terugkijken Een mooi woord voor oorlog 

Op zaterdag 2 september maakte de NOS een speciale uitzending over de dekolonisatieoorlog:  Een mooi woord voor oorlog. Tegen de achtergrond van de herdenking bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 in Roermond sprak presentator Rob Trip onder anderen met KITLV-directeur Gert Oostindie en met luitenant generaal b.d. Mart de Kruif over het onderzoeksprogramma. De aflevering is hier terug te zien.
Rob Trip in gesprek met Gert Oostindie en Mart de Kruif (beeld NOS)
Heeft u vragen over dit onderzoek? Die beantwoorden wij uiteraard graag. Mail ons via info@ind45-50.nl. Wij hebben hier de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.
U heeft zich aangemeld voor deze nieuwsbrief via www.ind45-50.org of u was aanwezig bij de publieke Kick-off van het onderzoeksprogramma.
U bent aangemeld voor deze nieuwsbrief omdat:
U heeft zich aangemeld voor deze nieuwsbrief via www.ind45-50.org of u was aanwezig bij de publieke Kick-off van het onderzoeksprogramma.

Afmelden voor deze nieuwsbrief  Update abbonnementsvoorkeuren Subscribe tot Indonesian/ English newsletter

Herengracht 380
1016 CH Amsterdam
+31 (0)20 523 3800
info@ind45-50.nl






This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
niod · Herengracht 380 · Amsterdam, Nh 1016 CJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp