Copy
Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.
uitschrijven
Voor wie werkt aan gelijke kansen in onderwijs

Zo hoog mogelijk mikken, en pas als dat niet lukt: afzakken naar een lagere richting. Met die bevestiging van het ‘watervalprincipe’ uit het Transbaso‑onderzoek pakten heel wat media uit. Maar Klasse onthoudt nóg 4 conclusies over studiekeuzebegeleiding.

1/ Studiekeuzeadvies komt vaak te laat

Al vanaf het eerste leerjaar kan je werken rond studiekeuze, zeggen de onderzoekers van Transbaso. Zoals in VBS Sancta Maria in Gentbrugge. Tijdens de ateliers fietsherstel, poetsen of tuinieren ontdekken de leerlingen wat ze graag doen en goed kunnen. Studiekeuzeadvies is er de verantwoordelijkheid van het hele team. Lees hoe zorgjuf Nel en juf Goedele de atelierdagen aanpakken.

atelier fietsherstel in VBS Sancta Maria in Gentbrugge

Wil jij ook het hele team betrekken bij studiekeuzebegeleiding? Met deze tijdlijn verdeel je de taken, vanaf de kleuterklas.

2/ Kinderen uit het zesde leerjaar zijn té jong om te kiezen

Recent onderzoek over het tienerbrein bevestigt dat tieners te weinig kennis en ervaring hebben om zelfstandig een studiekeuze te maken. “Geef je leerlingen sturing en feedback. Werk met individuele verschillen en hou rekening met de leef- en leeromgeving van je leerlingen”, vertelt hoogleraar Neuropsychologie Jelle Jolles.

Met deze tips organiseer je een kindcontact en leert het kind zichzelf beter kennen.

3/ De structuur van ons secundair onderwijs is te complex

Ouders worstelen met de complexiteit en de wildgroei aan keuze-opties. Voor laagopgeleide ouders en ouders met een migratieachtergrond is het extra moeilijk. Uit het Transbaso-onderzoek blijkt dat zelfs leraren moeite hebben om de onderwijsstructuur bevattelijk uit te leggen.

Aan de slag met deze video (5:08) of infografiek (ook beschikbaar in het Arabisch, Bulgaars, Engels, Frans, Pools, Russisch, Spaans en Turks).

4/ Studieadvies is nog te vaak gebaseerd op prestaties wiskunde en Nederlands

Motivatie is een van de belangrijkste factoren om succesvol te zijn in een studierichting. Voor een juiste studiekeuze moet je daarom kijken naar de talenten van een kind én naar wat het graag doet. Ook laatstejaars secundair Hanne en Brecht hebben deze boodschap voor hun ex-leraren: “Kijk verder dan onze punten: welk potentieel zien jullie in ons?” Bekijk hun videoboodschap (2:29):

video: Brecht vertelt over zijn jaar als 'Roadie'

ANDER INTERESSANT GELIJKE KANSENNIEUWS:

  • Aan de slag met de folder ‘Hoe haal ik mijn diploma secundair onderwijs - Leerwegen naar de toekomst’, geschikt voor leerlingen vanaf 12 jaar.
  • Met het ‘Welkomspel’ leren anderstalige kinderen het schoolgebouw, de schoolcultuur en het Nederlands beter kennen.
  • ‘Boost’ coacht kwetsbare jongeren vanaf het 4de jaar secundair tot hun eerste jobervaring. Ken jij geïnteresseerde jongeren uit Brussel? Uit Antwerpen?
  • WIN: Giscorrectie is beeldend ervaringstheater over studiekeuze, talenten en beperkingen, geschikt voor leerlingen derde graad secundair. Win 1 van de 5 duotickets voor een datum en plaats naar keuze.

Jouw mening maakt deze nieuwsbrief beter!
Wat vond je ervan?

 

Volg Klasse op Facebook
Volg Klasse op Twitter
Volg Klasse op YouTube
Abonneer je op Klasse Magazine

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen

Ons postadres:
Klasse
Koning Albert II-laan 15
1210 Brussel
Belgium