Copy
Ni som får detta brev har på ett eller annat sätt meddelat att ni önskar ta del av nyhetsbrevet. Även ni som varit i kontakt med styrelsen via mail får detta. Vill ni ej ta del av brevet kan ni avsluta prenumerationen längst ned i meddelandet. 

Nyhetsbrev 1 / 2018
 



 
Felanmälan
Om du upptäcker fel som är vägföreningens ansvar anmäler du det till vägansvarig via hemsidan.
Om det är fel på gatubelysningen gör du på samma sätt eller ringer direkt till Göteborgs stad 031/365 00 00. Begär trafikkontoret och anmäl felet.
 

Årsstämma 2018


Att tiden går fort det vet vi alla och snart är det snart dags för den årliga stämman igen som i år äger rum den 20 mars kl 1900 i som vanligt församlingshemmet.
Motion/Förslag kan lämnas av alla som är medlemmar (fastighetsägare) i samfällighetsföreningen. Men observera att förslaget måste vara av den arten att föreningen kan fatta beslut om genomförande av förslaget. Allmänt kan sägas att förslaget bör handla om vägarna och gatubelysningen. Är du osäker så lämna ditt förslag ändå.

Motion/Förslag kan lämnas av alla som är medlemmar (fastighetsägare) i samfällighetsföreningen. Men observera att förslaget måste vara av den arten att föreningen kan fatta beslut om genomförande av förslaget. Allmänt kan sägas att förslaget bör handla om vägarna och gatubelysningen. Är du osäker så lämna ditt förslag ändå.
 

Lämna ett förslag till stämman

 

Ditt förslag till stämman skall vara styrelsen tillhanda före den 23 februari. Om du vill lämna ett förslag gör du det enklast genom att gå in på hemsidan och skicka ditt förslag till styrelsen eller lägger det i vår brevlåda vid dansbanan (Iglatjärnsvägen 54).
Av förslaget skall framgå vem som lämnar det och om det är förenat med kostnader och i så fall vad det beräknas/bedöms kosta att genomföra det.
När förslaget är lämnat kommer styrelsen att bereda förslaget och föreslå stämman huruvida det bör genomföras eller inte.

 

Handlingar till stämman

Kallelse, dagordning, Styrelsens förvaltningsberättelse för verksamhetsåret 2017,
Styrelsens och medlemmarnas förslag för verksamhetsåret 2018 samt
Styrelsens förslag till budget för 2018 kommer att skickas ut samt publiceras på vår hemsida vara tillgängliga senast den 25 februari. 
 

Årsavgiften för 2018 
 

Redan nu kan det framhållas att styrelsen inte avser föreslå någon höjning av årsavgiften för 2018. Däremot kommer alla fakturor som skickas ut att påföras en faktureringsavgift främst motiverad av Postnords portohöjning. Detta under förutsättning att årsstämman godkänner det.

Fakturan för årsavgiften kommer att skickas ut i början av mars och skall vara betald senast den 31 mars.
 

Val av förtroendevalda för verksamhetsåret 2018
 

Styrelse och ordförande
Valberedningen är i slutfasen av sitt arbete och hittills kan konstateras att det verkar finnas förutsättningar för en styrelse även nästa år. I stort sett alla ledamöter utom ordföranden har förklarat att de ställer upp ett år till. Ordföranden har emellertid aviserat sin avgång efter fem år på posten. Hur den frågan skall lösas återstår att se.
 
Kvinnor i styrelsen och på andra förtroendeposter
För närvarande finns det två förtroendevalda kvinnor, en kassör och en revisor. Men vi vill ha fler. I samhället pågår bl a diskussion om kvotering till bolagsstyrelser av jämställdhetsskäl. Hur det slutar vet vi ingen.
Samtidigt kan man fråga sig varför inte fler kvinnor ställer upp i föreningslivet. Det behövs inte någon ingenjörexamen inom väg och vatten för att delta i styrelsearbetet. Tvärtom så är det berikande att vara med och påverka.
Styrelsen är intresserad av att få förslag på hur vi skall kunna engagera fler kvinnliga medlemmar att ställa upp och åta sig förtroendeposter under ett par år. Vad krävs för att ni/du skall delta? Att sitta i styrelsen eller ingå i valberedningen kräver inte att man är expert på vägar eller föreningsarbete utan främst ett engagemang. Det är ett lagarbete där vi tillsammans försöker göra det bästa möjliga för medlemmarna.
 
Kravet på styrelseledamöter
Styrelsearbetet omfattar ett engagemang från ledamöter som omfattar ca 10 timmar om året fördelat på 4-5 tillfällen. Vem kan inte klara det med lite framförhållning?
 
Samfällighetsföreningen är inte några medlemmars påhitt utan utgår från en lantmäteriförrättning och en lag. Bara i Göteborgs kommun finns ett tusental samfälligheter av olika slag.

Ny valberedning för 2018 till stämman 2019
Namn saknas. Två-tre st behövs som kan övertyga ett antal medlemmar att engagera sig för ett par år.
Nästa år kommer det att behövas flera nya ledamöter eftersom flera aviserat sin avgång efter flera års insats. Styrelsen har statistik på vilka som innehaft förtroendeposter under de senaste femton-tjugo åren. Vi har med andra ord en bra uppfattning om vilka som aldrig har bidragit.
Totalt består föreningen av minst 250 vuxna. Det skulle vara på gränsen till anmärkningsvärt om vi inte skulle kunna engagera fem-åtta st frivilliga till olika poster i föreningsarbetet.
Flera som tillfrågas om de kan ställa upp anger ofta tidsbrist som motiv att inte ställa upp. Men som redovisats ovan är tidsåtgången för deltagande i styrelsen 8-10 timmar per år fördelat på 4-5 tillfällen. Mot den bakgrunden är det svårt att tro att det verkligen kan vara huvudskälet. Det torde snarare vara den egna bekvämligheten som är viktigare.
Självfallet finns det de som har svårt att få tiden att räcka till om man har flera andra åtaganden. Men att det skulle röra huvuddelen av medlemmarna verkar inte sannolikt.
 
Konsekvenser om föreningen inte kan utse en styrelse med ordförande
Om föreningen inte själv klarar att välja en styrelse dvs det lagen föreskriver kommer länsstyrelsen att överta och leda samfälligheten. Det kommer bl a att betyda en avsevärt högre årsavgift eftersom länsstyrelsen kostar avsevärt mer än förtroendevalda medlemmars arvoden. Vidare minskar medlemmarnas möjligheter att påverka våra vägar mm.

/ Styrelsen




 
Copyright © 2018 Iglatjärns samfällighetsförening, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp