Copy
View this email in your browser

Els articles del 2017 al desdelamina.net!

Més de 100 articles han alimentat la nostra pàgina web durant el 2017. Novetats, entrevistes, temes a fons i experiències que resumeixen la vida al barri de La Mina durant aquest darrer any. Amb aquest butlletí, us volem facilitar el recull de la feina feta i desitgem que gaudiu tant repassant-la com nosaltres treballant-hi!

L'educació, en el punt de mira
Al llarg de l'any, l'educació ha estat una qüestió clau en els nostres articles. I l'Institut Escola de Sant Adrià del Besòs ha estat un dels protagonistes. El nostre mitjà s'hi ha apropat per entrevistar-se amb la Marta del Campo, la seva directora, ha informat de les activitats que el centre ha dinamitzat al barri i sobre allò que es diu d'ell als mitjans de comunicació.
La UPC també ha atret gran part de la nostra atenció. Vam estar presents durant la Jornada anual UPC Alumni, vam informar del inici de la construcció de la residència universitària i vam fer extensible un reportatge de La Vanguardia sobre la incidència del campus sobre el barri.
Però l'educació va més enllà de l'entorn formal. I per això hem parlat també a la nostra pàgina web sobre els beneficis de l'escolarització primarenca, l'oferta d'activitats que es planteja des de la Jugateca Ambiental i hem fet una mirada al passat recuperant l'audiovisual "Coneix el teu barri", una experiència d'educomunicació a La Mina.
A més, volem destacar especialment el monogràfic a fons que hem treballat al llarg de l'any: "Educant l'Educació".
Dones, gènere i feminismes
Un dels noms propis que més ha ressonat al llarg de l'any és el de la Maria Àngels Rosell. El 19 de gener el barri preparava un homenatge emotiu a la veïna i fundadora de Les Adrianes.
El mes de març, amb el Dia de les dones, s'omplia d'esdeveniments que es programaven des de les pròpies entitats i des de l'Ajuntament de Sant Adrià del Besòs: a La Mina, concretament, es celebrava una jornada plena d'activitats al llarg de tota una setmana. I des del nostre mitjà, convidàvem a Josep Maria Monferrer a reflexionar sobre la violència masclista.
Precisament aquest tema, la violència vers les dones, omplia la nostra pàgina durant el mes de novembre. Pel 25N, el desdelamina.net informava del programa d'activitats que es desenvoluparia a la localitat, oferia una crònica sobre la marxa promoguda per les entitats del PEB Mina, es sumava a la campanya del #JoTambé i es reunia amb el GAV de Sant Adrià del Besòs per conèixer què és i que s'hi fa per la prevenció de la violència.
El barri als mitjans de comunicació
La Mina acostuma a traspassar les fronteres invisibles que la delimiten amb la resta del territori i ho fa molt sovint a través dels mitjans de comunicació. Un exemple és l'article que El Público dedicava a "Les mil Mines" que conviuen en el mateix barri.
Un dels moments que més transcendència va assolir el barri va ser a partir de l'aparició de la Paqui Jiménez al programa "Jo pregunto", de TV3.
El projecte Vitamina va atraure l'atenció de Mataró Ràdio, sent entrevistat a l'espai radiofònic "Les escoles a la ràdio". Així mateix, una altra iniciativa juvenil i associativa, la nova entitat "Un present per un Futur", també va guanyar difusió a través de 8tv.
Però sens dubte, un dels temes estrella ha estat el conflicte de l'ocupació de pisos, desencadenada per la detenció d'un càrrec públic a l'Ajuntament del municipi.
Celebracions, festes i tradicions
El Carnestoltes obria la porta a les celebracions i les tradicions. La rua de disfresses, dedicades enguany a la ciència, i la batucada donaven pas a la primera festa del 2017.
La tradició gitana guardava la seva data especial. El 8 d'abril, Dia Internacional del Poble Gitano, es va poder gaudir d'activitats per commemorar la història i la cultura de la comunitat.
Sant Jordi tampoc fallava i va convidar a petits i grans a participar de l'entrega de premis i d'un espectacle de màgia en la seva 17a edició!
I el Nadal aterrava al barri amb la Festa del Comerç, l'escudella de Les Adrianes i els arbres engalanats del carrer Gregal.
 
Cultura de barri
La XXVI Setmana Cultural es celebrava durant el mes de maig amb un complet programa d'activitats per a totes les edats. Entre els dies 21 i 28, aquesta festa de la cultura ens deixava bons moments que podeu recordar a través de la nostra galeria fotogràfica!
Poques setmanes després, era el torn de festejar amb el 27è Festival de Cante Flamenco, dedicat aquesta vegada a Camarón de la Isla.
La visita de les càmeres de TV3 també apel·laven a la cultura del barri de La Mina amb l'humor i les passejades d'en Quim Masferrer. El programa "El Foraster" es deixava caure pels nostres carrers durant els inicis del mes d'octubre, tot i que no seria fins al gener quan gaudiríem de l'episodi.
El Museu Blau de Barcelona acollia una exposició fotogràfica durant aquell mes sobre El Camp de la Bota. La mostra, produïda per Josep Maria Monferrer al capdavant de l'Arxiu Històric de La Mina, es centrava en el paper que l'educació va tenir en aquest antic barri de barraques. 

I la música tancava les propostes culturals del 2017 amb El somni d'Orfeu, un projecte intercultural, pedagògic i creatiu on participaven infants del barri.
La força del teixit associatiu
Les entitats del barri han treballat fortament durant el 2017 per assolir objectius de transformació i enfortir el teixit associatiu del barri. La primera de les accions que destaquem d'aquest any és la Manifestació Casa Nostra, Casa Vostra a la qual es va sumar PES La Mina - Salesians Sant Jordi en favor de l'acollida a les persones refugiades.
Sota aquesta mateixa lluita, el Centre Cultural Gitano va organitzar un sopar solidari a la Biblioteca Font de La Mina.
El jovent del barri ha estat molt actiu al llarg de l'any. Les novetats del Projecte Vitamina, la participació de nois i noies en el projecte CSI La Mina, l'apoderament de professionals gitanes a través de "Mirades de Futur" o la nova associació "Un Present per a un Futur" han estat notícia a la nostra pàgina web.
Els nostres infants també han pogut gaudir de iniciatives promogudes per les entitats educatives del barri. És el cas de la II Cursa de Centres Oberts de Sant Adrià o de la Lliga Futvalors.
A nivell comunitari, s'ha posat en marxa el projecte d'Horts a La Mina, una iniciativa que naixia del PEB Mina, i la cura de l'espai públic s'ha promogut a partir d'un programa de la FAGIC per fomentar la participació de veïns i veines.
Els objectius i les línies d'acció del Casal Cívic van quedar latents a través d'una entrevista realitzada a Daniel Martínez Heredia a través del Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya.
I tota la feina feta es va valorar des de la 8a edició dels Premis Ciutat de Sant Adrià del Besòs, on Les Adrianes van ser guardonades en l'àmbit de societat activa.
Canvi, conflicte i transformació
La Mina, tal i com la coneixem, ha experimentat alguns canvis a nivell territorial i social. El primer d'ells arribava a partir d'una proposta de l'Ajuntament de Sant Adrià, que promovia la masoveria urbana al barri. 
Vinculat a l'habitatge, des del desdelamina.net ens vam trobar amb els realitzadors del documental "15 anys a Venus" per saber-ne més sobre el projecte i el seu procés de realització.
També des del nostre web, analitzàvem el tractament que els mitjans de comunicació havien fet sobre l'ocupació de pisos desencadenada al barri.
El barri ha atret la mirada de polítics arran d'aquest tema. Algunes entitats es van reunir amb Carles Puigdemont al Palau de la Generalitat per traslladar les inquietuds de la població, i posteriorment el president de la Generalitat va visitar el bloc Venus. 
Un altre dels conflictes que ha estat actiu al llarg de l'any ha girat entorn la reivindicació de #StopCrematori, mobilitzant-se contra la construcció d'un crematori a la ciutat.
Els canvis en clau positiva han passat per la reconversió d'un solar en la plaça Maria Àngels Rosell, la inauguració del nou Centre d'Atenció Primària La Mina i l'aposta de Sant Adrià del Besòs per convertir-se en el primer municipi que insta la Generalitat a què la història del poble gitano s'ensenyi a les escoles.
Mapes Sensibles
Les associacions del barri van estar les protagonistes dels nostres Mapes Sensibles. Vam dibuixar relats de l'entitat Campus Rom, el Museu Virtual del Poble Gitano, el Punt Òmnia del Centre Cultural Gitano i el Casal Cívic La Mina
De collita pròpia
Més enllà de fer d'altaveu de les novetats que ocorren al barri, el desdelamina.net és també un creador de continguts. El nostre web utilitza les noves tecnologies i la comunicació com a canals per reflexionar, posar en dubte, dibuixar interrogants i convidar a la transformació.
Per això, durant el mes de febrer del 2017 organitzàvem una sessió sobre la xarxa lliure Guifi.net, una xarxa de telecomunicacions comunitària catalana. Una formació oberta i pràctica per a tots els públics!
Un any més, i ja en sumem quatre, el desdelamina.net convidava a vuit estudiants de la UB a desenvolupar un projecte d'aprenentatge i servei. "Identitats i Miralls" ens ajudava a posar la mirada sobre el tractament que els mitjans de comunicació adoptem quan parlen del barri.
Una altra experiència d'APS són els Irregulars. En aquesta ocasió, la Mònica, una alumne de 4t d'ESO de l'Institut Escola de Sant Adrià del Besòs, decidia analitzar el paper del jovent respecte a la participació i la transformació del territori.
Conèixer urbanísticament la rambla de La Mina i comparar-la amb el carrer Major de Sarrià. Aquest era l'objectiu dels i les estudiants de l'Institut Salesians de Sarrià i del mapeig col·lectiu que vam organitzar durant el primer trimestre.
Amb l'arribada de l'estiu, vam decidir aprofundir en les noves tecnologies i en la possibilitat que tenen d'actuar com a motors de transformació social. A aquest petit monogràfic el vam anomenar Social TIC i vam convidar a persones expertes en el tema a parlar-hi des del nostre portal web.
Però des del projecte, hem volgut anar més enllà. I hem passejat fora del barri per veure què es cou a les ciutats veïnes. En aquesta descoberta, hem participat de la Trobada d'Energies Comunitàries i hem pogut ser testimonis de la crítica situació que està experimentar la Fundació Ateneu Sant Roc.
I fins aquí el nostre butlletí anual. Nosaltres continuarem treballant, aprofundint i preguntant-nos sobre allò que passi en el barri durant el 2018. I us ho explicarem, com sempre, a través de la pàgina web i del desdelamina exprés!
 
Gràcies per ser-hi i per llegir-nos... Seguim amb més força!
Si vols contactar amb nosaltres, no dubtis en fer-ho enviant un correu electrònic a info@desdelamina.net o trucant al 93 381 15 78.
També ens trobaràs al carrer del Mar de Sant Adrià del Besòs (barri La Mina)!






This email was sent to <<La teva adreça de correu electrònic>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
desdelamina · La Mina · Sant Adrià del Besós, Catalunya 08930 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp