Copy
7 februari 2018
In deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het asielzoekerscentrum aan de Deventerstraat. Deze editie vertellen we u meer over onder andere de huiskamergesprekken en het bestemmingsplan.

Inloopbijeenkomst druk bezocht

Veel mensen bezochten op 12 december de inloopbijeenkomst voor buurtbewoners van het toekomstige azc. Tijdens de bijeenkomst was het ontwerpbestemmingsplan Wellen Zuid te zien. Medewerkers van de gemeente, COA en GGNet gaven uitleg en beantwoordden vragen. Ook burgemeester John Berends ging met bewoners in gesprek. 

Om een azc op het GGNet-terrein in te richten voor 400 tot maximaal 600 vluchtelingen is een nieuw bestemmingsplan nodig. Het huidige bestemmingsplan maakt woningen mogelijk, maar geen azc. Wel past de maatschappelijke functie van het azc, waar naast huisvesting ook ondersteunende functies zoals kantoren, medische dienst en ontmoetingsruimtes komen bij het huidige gebruik van het GGNet-terrein.

Hoe nu verder? 

Tot 18 januari was het mogelijk om middels een zienswijze te reageren op het bestemmingsplan. Er zijn ongeveer 70 zienswijzen ontvangen. De gemeente neemt de zienswijzen mee in haar overweging bij het nemen van het daadwerkelijke besluit. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend, krijgt een antwoord in de vorm van een zienswijzennota, waarin alle zienswijzen zijn beoordeeld en van een antwoord voorzien. Hierna wordt het ontwerpbestemmingsplan met de zienswijzennota aangeboden aan de gemeenteraad. Voordat de gemeenteraad het bestemmingsplan vaststelt wordt het behandeld in de Politieke Markt Apeldoorn(PMA). Tijdens deze vergadering is er de mogelijkheid om in te spreken. De datum van de PMA wordt op apeldoorn.nl bekend gemaakt. 
 

Huiskamergesprekken: we zitten op de helft! 

Eind vorig jaar heeft de gemeente alle omwonenden van het toekomstige azc de mogelijkheid geboden om zich aan te melden voor huiskamergesprekken. Met deze kleinschalige en laagdrempelige bijeenkomsten wil de gemeente nader en direct in gesprek komen met omwonenden. Inmiddels zijn twintig gesprekken gevoerd en staan nog zo’n twintig op de planning. In de volgende nieuwsbrief geeft burgemeester John Berends een uitgebreide terugblik op de huiskamergesprekken. 
Schelpenpad blijft voorlopig open 

In de door Bureau Beke uitgevoerde risicoanalyse staat dat het schelpenpad tussen het AZC-terrein en de Homerusstraat straks waarschijnlijk veel wordt gebruikt. Bewoners en de wijkraad Zevenhuizen-Zuidbroek hebben het college van B&W gevraagd om dit pad af te sluiten om het rustige karakter van de woonbuurt te behouden. Na veel wikken en wegen heeft het college besloten deze maatregel niet voorafgaand aan de instroom uit te voeren en het schelpenpad vooralsnog open te houden. Dit besluit is genomen op basis van gesprekken, brieven en andere signalen van voor- en tegenstanders. De diverse maatregelen die in de risicoanalyse zijn benoemd blijven overeind, inclusief de mogelijkheid tot afsluiten van het schelpenpad. Dit onderwerp heeft voor het college de hoogste prioriteit zodra de instroom van asielzoekers op gang komt op de locatie.

Verdere plannen GGNet-terrein 

Het bestemmingsplan Wellen Zuid beperkt zich tot het terrein van het toekomstige azc. De gemeente en GGNet bekijken samen ook de mogelijkheden voor het overige gedeelte van het terrein. Het betreft de delen die niet door het COA zijn aangekocht of in optie zijn genomen. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk het bestaande groen te behouden, cultuurhistorische waarden te respecteren en te kijken of er in de verdere toekomst woningbouw en/ of zorg gerealiseerd kan worden. 

Het bestemmingsplan Wellen Zuid, waarin het azc wordt geregeld, wordt straks onderdeel van het nieuwe bestemmingsplan Zuidbroek. De gemeente werkt aan een nieuw bestemmingsplan voor Zuidbroek, inclusief bedrijvenpark Apeldoorn Noord 2 en het gehele terrein van GGNet. Tijdens inloopbijeenkomsten in december 2016 en juni 2017 is met gebruikers van het gehele gebied gesproken over de uitgangspunten voor dit grotere bestemmingsplan. De inzet is om samen met de mensen uit het gebied te werken aan behoud en verbetering van het woon- en werkklimaat. Voor de zomer wordt het ontwerpbestemmingsplan Zuidbroek gepubliceerd. In dit plan worden ook de mogelijke toekomstige bestemmingen van de rest van het GGNet-terrein opgenomen. De gebruikelijke inspraakmogelijkheden gelden ook in deze procedure.
Contact

Hebt u na het lezen van deze nieuwsbrief nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente Apeldoorn via opvang@apeldoorn.nl of via 14 055. Kijk voor meer informatie ook op de website www.apeldoorn.nl/vluchtelingenopvang.
Copyright © 2018 Gemeente Apeldoorn, All rights reserved.


meld je aan voor deze nieuwsbrief    meld je af voor deze nieuwsbrief    update aanmeldgegevens

Email Marketing Powered by Mailchimp