Copy
Nieuwsbrief januari 2018

Nieuwsbrief Topsector T&U

Nieuws van(uit) de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Oproep Seed Money Projecten open
Bedrijven die hun internationale kansen in kaart willen brengen, kunnen daar steun voor krijgen in de vorm van Seed Money Projecten. In deze projecten kunnen consortia van (MKB)-bedrijven de haalbaarheid voor de inrichting van een internationale productieketen in kaart brengen.

De oproep wordt samen met Topsector Agi & Food georganiseerd. De indieningstermijn sluit op 1 maart 2018 om 12.00 uur. Meer informatie.
Doe mee met de Innovation Expo 2018!
Ontwikkelt u een innovatie en kunt u deze innovatie op een aansprekende manier, als een echte experience exposeren/ demonstreren? Doe dan mee aan de Innovation Expo (IE2018) in Rotterdam, op 4 oktober 2018.

De IE2018 biedt organisaties (bedrijven, kennisinstellingen, branche-organisaties) uit onder andere Topsector T&U een interessante plek om zaken te doen, het netwerk uit te breiden en innovaties extra in de spotlight te zetten.
 
Wilt u met uw innovatie op de IE2018 staan?
 
Kijk voor meer informatie, aanmelden en criteria op www.TopsectorTU.nl.
TKI TU Netwerkdag 2018
TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen organiseert op 3 april 2018 het jaarlijks terugkerende TKI T&U Netwerkevent.

Doel van deze dag is om vertegenwoordigers van de industrie, overheid en kennisinstellingen weer met elkaar in contact te brengen en bij te praten.

Experts geven hun visie op de nieuwe ontwikkelingen die Topsector T&U over de hele breedte te wachten staan. Ook is er veel aandacht voor onderzoek en (de inmiddels ruim 150) projecten die onder TKI T& U zijn opgezet.

Meer informatie en inschrijven.
TKI TU roept jonge onderzoekers op om een poster te presenteren tijdens de TKI T&U Netwerkevent op 3 april. De vier beste inzendingen mogen hun onderzoek plenair pitchen. Naast deze unieke mogelijkheid om je onderzoek te presenteren voor een uitgelezen gezelschap van onderzoekers, beleidsmakers en mensen uit het bedrijfsleven maak je ook nog eens kans op €1.500,- voor de beste poster/pitch-presentatie.

Ben of ken je een jonge onderzoeker? Kijk dan op www.TopsectorTU.nl voor meer informatie. Deadline inzendingen: 2 maart 2018.
Onderzoek ondersteunt invulling zuiveringsplicht
Per 1 januari 2018 geldt voor alle glastuinbouwbedrijven een verplichte zuivering van lozingswater. Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw heeft samen met toeleveranciers de zuiveringsprincipes en strategieën onderzocht.

En met resultaat: er zijn ruim tien erkende installaties en er zijn verschillende hulpmiddelen ontwikkeld die bedrijven ondersteunen bij de invulling van de zuiveringsplicht, zoals het Stappenplan implementatie zuiveringstechniek, Beslissingsondersteunend rekenmodel zuiveringstechnieken en het Waterstromen-model
Er is ook een alternatieve aanpak voor zuivering ontwikkeld: Emissieloos telen, waarmee meteen ook aan de ‘emissieloze glastuinbouw in 2027’ wordt voldaan. Kijk voor meer informatie op www.glastuinbouwwaterproof.nl
Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door Stichting Programmafonds Glastuinbouw/Productschap Tuinbouw en Topsector T&U.
NWA-Route Duurzame productie van gezond en veilig voedsel werpt vruchten af
De Nationale Wetenschapsagenda is een onderzoeksagenda voor Nederland. Deze agenda beschrijft de terreinen waarop Nederland bij uitstek op internationaal niveau verschil kan maken.

Voor deze terreinen zijn routes beschreven hoe Nederland zijn positie verder kan verstevigen en verzilveren. Eén van deze routes is ‘Duurzame productie van gezond en veilig voedsel’.

Een groep vertegenwoordigers vanuit bedrijfsleven, brancheorganisaties, overheid, ngo’s en onderzoeksinstellingen heeft inmiddels een plan van aanpak ontwikkeld om de in deze route gedefinieerde game changers ook te realiseren: 8 gamechangers voor een duurzame productie van  gezond en veilig voedsel

Lees hier meer over de NWA-route.
Detectieplatforms voor diagnostiek plantpathogenen
Gezonde gewassen zijn essentieel voor een veilige, gezonde en duurzame landbouw en dragen bij aan voldoende, gezonde voeding en aan de kwaliteit van leven. Belangrijke landbouwgewassen worden echter bedreigd door diverse plantenziekten en -plagen. Met betrouwbare diagnostische toetsen kunnen deze ziekten en plagen tijdig opgespoord, geïdentificeerd en/of gemonitord worden.

Binnen het T&U innovatiethema Duurzame Plantaardige Productie houden verschillende projecten zich bezig met het ontwikkelen van deze toetsen. Wageningen University & Research heeft een handige infographic gemaakt met een overzicht van de diverse platforms die afhankelijk van de vraagstelling ingezet kunnen worden om deze ziekten en plagen op te sporen.

SIERTEELT(digi)TAAL 2018 - 'Platforms on stage'
De digitalisering in de sierteelt komt in beweging! Onder de noemer ‘digitaal platform’ zijn er steeds meer initiatieven en introducties van nieuwe diensten zoals Floriday, FloraXchange, Blueroots, Clockonline en New Green Market. Digitale platforms hebben, of beter gezegd ‘zijn’, de toekomst. Daarom staat de relatiemiddag van Floricode op 15 februari ook volledig in het teken van deze digitale platforms in de sierteeltketen!

De bijeenkomst SIERTEELT(digi)TAAL is vanaf 13.00 uur in het World Horti Center. Programma en aanmelden.
Nieuwe bacteriën uit aardappel en rijst stimuleren wortelontwikkeling tomatenplanten
Nieuw ontdekte bacteriën uit aardappel en rijst kunnen de wortelontwikkeling van tomatenplanten stimuleren! Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Plant Research, dat wordt uitgevoerd onder het T&U innovatieprogramma Duurzame Plantaardige Productie.

De bacteriën behoren tot een nieuwe, niet eerder geïsoleerde taxonomische groep van Verrumicrobia bacteriën. Uit het onderzoek blijkt dat deze bacteriën specifieke genen in tomatenplanten die betrokken zijn bij wortelfuncties kunnen beïnvloeden: de bacteriën kunnen gebruikt worden om wortels beter te laten groeien. Uit dit onderzoek blijkt ook dat het mogelijk is om nieuwe bacteriesoorten uit de plant te toetsten op eigenschappen waarmee de plantengroei bevorderd kan worden. Meer informatie: Leo van Overbeek - Wageningen Plant Research
Ontwikkelen nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen 
Het ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen is een langdurig en kostbaar proces.

Via het EU-project BIOCOMES worden er nieuwe duurzame gewasbeschermings-middelen ontwikkeld: biologische middelen, die zijn gebaseerd op de natuurlijke vijanden van een schadelijk organisme.
In vier jaar resulteerde de samenwerking tussen 13 bedrijven en 14 onderzoekinstellingen in:
  • Twee nieuwe microbiële biologische gewasbeschermingsmiddelen aangemeld voor registratie: één tegen Tutain tomaat en één tegen fusarium in granen
  • Eén nieuwe technologie om insectpathogene aaltjes te veredelen tot een effectiever biologische wasbeschermingsmiddel
  • Twee nieuwe producten op basis van nuttige insecten worden op de markt geïntroduceerd
  • Diverse andere, nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen worden verder ontwikkeld door voormalige BIOCOMES partners.
Het project BIOCOMES valt onder het T&U innovatieprogramma Duurzame Plantaardige Productie. Meer informatie.
Inzet plantenstoffen als duurzame gewasbescherming
Hoe kun je plantenstoffen toepassen tegen ziekteverwekkers en plagen? Met deze vraag houdt het EU-project EUPLANTCROPP zich bezig. Een van de participanten in dit project is WUR-Bleiswijk.

Van diverse metabolieten in planten is bekend dat ze in de afweer van de plant tegen ziekteverwekkers en plagen een rol kunnen spelen. Metabolieten zijn stoffen die vrijkomen bij de stofwisseling (metabolisme) in onder andere een plant. Die metabolieten zijn op te sporen en te identificeren met relatief kostbare apparatuur. Om plantenstoffen inderdaad te gaan toepassen in de dagelijkse praktijk van de telers is multidisciplinaire, internationale, publiek-private samenwerking onontbeerlijk. EUPLANTCROPP biedt het platform om die samenwerking mogelijk te maken.

Het project EUPLANTCROPP valt onder het T&U innovatieprogramma Duurzame Plantaardige Productie.
Deze nieuwsbrief is afkomstig van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Verspreid deze nieuwsbrief alstublieft actief en ruimhartig in uw netwerk zodat zoveel mogelijk personen worden geïnformeerd en betrokken.

Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag
Postbus 93002, 2509 AA Den Haag

Bij vragen of opmerkingen mail: info@topsectortu.nl







This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen · Bezuidenhoutseweg 12, · Den Haag, Zh 2594 AV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp