Copy
PERSBERICHT
 

“Ik kom niet, ik blijf wel onder m’n deken”

 

Afdeling Werk en Inkomen ontoegankelijk voor jongeren in een kwetsbare positie


Stichting Zwerfjongeren Nederland (SZN) reageert met dit bericht op het rapport “Bijdrage Werk & Inkomen aan integrale ondersteuning van jongeren uit de jeugdhulp die 18 jaar worden”, dat de Inspectie SZW vandaag publiceerde.

Dit rapport betreft deel 2 van onderzoek naar de samenwerking voor de ondersteuning voor 18-plussers en de rol van Werk en Inkomen (W&I) daarin. De Inspectie heeft onderzocht of beleidsplannen en samenwerking leiden tot continuïteit en ondersteuning van en zorg voor jongeren.

Uit deel 1 van het onderzoek, dat verscheen in juli van dit jaar, bleek al dat slechts 32% van de gemeenten een beleidsplan heeft waarin W&I continuïteit van zorg beschrijft. Zie ook onze reactie op deze publicatie.
 

Wat concludeert de Inspectie over rol gemeenten?

  • W&I heeft geen zicht op uitstroomcijfers jeugdzorg;
  • W&I is ontoegankelijk voor jongeren uit de jeugdzorg;
  • Als er beleidsplannen zijn (32%), hebben gemeenten onvoldoende zicht op de uitvoering daarvan;
  • Samenwerking van W&I met jeugdzorg blijft achter;
  • Geen hulpvoortzettingsplannen in de casestudie gevonden.

Volgens de Inspectie is er voor overgang van jeugdzorg naar 18+ veel winst te behalen als gemeenten hun rol ook daadwerkelijk pakken, alleen dan is een goede overdracht van jeugdzorg naar ondersteuning vanuit de Participatiewet mogelijk.

De gemeente is verantwoordelijk voor de jeugdzorg en uitvoering van de Participatiewet en is verplicht dit in een hulpvoortzettingsplan vast te leggen. W&I kan al aan 16-17-jarigen ondersteuning bieden gericht op zelfredzaamheid en participatie.
 

Wat vindt Stichting Zwerfjongeren Nederland?


SZN vraagt al jaren aandacht voor de verbetering van overgang 18-/18+. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet, Jeugdwet en de Wmo. Wij pleiten voor de volgende oplossingen:
  1. Verbeter de toegang tot W&I voor kwetsbare jongeren door hen met respect te bejegenen, begrijpelijke taal te gebruiken en eisen te verlagen. Jongeren uit jeugdzorg ervaren dat Werk en Inkomen erg gericht is op gewone jongeren.
  2. Bied jongeren ondersteuning bij ‘hun leven op orde brengen’: werk, onderwijs, een garantie-inkomen en voorkom schulden, zodat zij zich kunnen redden in de maatschappij.
  3. Stuur jongeren zonder startkwalificatie niet klakkeloos door naar onderwijs. Jongeren hebben dan misschien wel inkomen via DUO, maar zijn vaak nog niet toe aan een opleiding, waardoor ze uitvallen, een teleurstelling rijker zijn en met een onnodige schuld zitten. Zorg eerst dat de basis op orde is: inkomen, huisvesting, ondersteuning, toekomstplan.
  4. Stop met de zoekperiode van 4 weken voor jongeren uit Jeugdzorg. (lees: jongeren die niet op hun ouders kunnen terugvallen). Deze jongeren hebben geen inkomen of geld om van te leven en maken dus schulden in deze periode.
  5. Inzetten op het maken van samenwerkingsafspraken – tussen jeugdzorginstellingen en W&I. Slechts 7% tot 15% van de gemeenten geeft aan dat er overleg is.

SZN is bezorgd over de uitkomsten van dit onderzoek. Jongeren uit jeugdzorg, die 18 jaar worden, zijn vaak nog niet klaar om hun leven zelfstandig te regelen. De zelfredzaamheid van jongeren in een kwetsbare positie wordt vaak te optimistisch ingeschat. Om te voorkomen dat deze kwetsbare groep jongeren in de schulden en dakloos raakt, roepen wij W&I op zo snel mogelijk over te stappen van weten naar doen.
 
Download rapport 'Bijdrage Werk en inkomen aan integrale ondersteuning van jongeren uit de jeugdhulp die 18 worden'

Meer weten?

Neem contact op met Marleen of Hella.

 
Marleen van der Kolk 

06-30720138
m.kolk@zwerfjongeren.nl 
 

Hella Masuger
06-44490221
h.masuger@zwerfjongeren.nl
Overzicht oudere persberichten en andere relevante informatie: https://zwerfjongeren.nl/over-szn/pers/

Perspagina SZN


Copyright © 2018 Stichting Zwerfjongeren Nederland

Ik wil geen mail van SZN meer ontvangen
Update mijn gegevens 

Ons adres is
Stichting Zwerfjongeren Nederland
Postbus 95301
Amsterdam, Noord-holland 1090 HH
Netherlands

Voeg ons toe aan je adresboek


Email Marketing Powered by Mailchimp