Copy
ZOL Nieuwsbrief nr. 38
januari 2018 - maandelijks
Als deze mail niet duidelijk leesbaar is, klik dan hier.
Innovatieve sensor longslagader

Wereldprimeur: hartfalenspecialisten ZOL implanteren innovatieve sensor 


Hartfalenspecialisten prof. dr. W. Mullens en dr. M. Dupont van het Ziekenhuis Oost-Limburg slaagden er zopas in een innovatieve sensor in te planten in de longslagader van een hartfalenpatiënt. De sensor stelt patiënt en zorgverleners in staat aan de hand van drukmetingen in de longcirculatie de hartfalenstatus van de patiënt online continue op te volgen en zo vroegtijdig in te grijpen indien nodig. Een wereldprimeur, want het is de eerste keer dat deze sensor geïmplanteerd wordt bij de mens.

Hartfalen is een chronische aandoening waarbij het hart onvoldoende bloed pompt naar de weefsels en organen. De aandoening treft 200.000 Belgen, gaat gepaard met een hoge kans op vroegtijdig overlijden en kost handenvol geld aan de maatschappij. De grootste kost maar ook de hoofdklacht van patiënten is dat het hartfalen ontspoort, het zogenaamde gedecompenseerd hartfalen.

Enkele jaren geleden is een innovatieve druksensor ontwikkeld die in de longslagader kan worden geplaatst en die op afstand de functie van het falende hart beter kan inschatten. Zeer recent is een verbeterde versie van deze druksensor voor het eerst in de wereld ingeplant bij de mens. De ingreep werd met succes uitgevoerd door prof. dr. Mullens en dr. Dupont, beiden hartfalenspecialisten van het ZOL en verbonden aan de Universiteit Hasselt.

De sensor werd geplaatst tijdens een interventie onder lokale verdoving via een ader in de lies. Dit met minimaal discomfort voor de patiënt, die het ziekenhuis de dag na de ingreep reeds heeft kunnen verlaten.
Dr. Van de Casseye

Pediater W. Van de Casseye onder grote belangstelling met pensioen


Pediater dr. Willy Van de Casseye, inmiddels 70 jaar oud, gaat na 40 jaar dienst met pensioen. Hij is een icoon in Genk en omstreken door zijn eeuwige glimlach, zijn vakkennis en zijn werklust. Slechts één dag per jaar nam hij vrijaf, op de dag van de Ronde van Vlaanderen. Alle andere dagen was hij beschikbaar voor zijn patiëntjes.

Via sociale media werd op 29 december een oproep gedaan door Cathy De Vuono, moeder van twee van zijn patiëntjes, om naar de inkomhal op campus Sint-Jan te komen om de kinderarts uit te wuiven op zijn laatste werkdag. Maar liefst 400 patiëntjes, ouders, collega’s en medewerkers van het ZOL gingen op de oproep in, een enorme opkomst.
Dr. Van de Casseye kreeg een daverend applaus en werd overladen met bloemen en geschenken. Hij was zichtbaar verrast. “Ja, ik apprecieer dit ten zeerste. Dan moeten ze mij toch graag zien,” was zijn spontane reactie.
 
Cathy De Vuono deed de oproep “omdat dr. Van de Casseye een topdokter is,” getuigt ze. En zelf is ze als kind ook nog bij hem geweest. De reacties op het afscheid en het eerbetoon tonen aan dat zij niet de enige is met die mening. Voor vele mensen betekent de kinderarts iets bijzonders.
 
Het gaat u goed dokter, we gaan u missen!
Introductiefilm ZOL

Het reilen en zeilen binnen ZOL in beeld gebracht

Met 811 bedden, 250 artsen en ruim 3.100 medewerkers verspreid over drie campussen, vervult het ZOL een aantal belangrijke expertfuncties binnen een euregionale context (MIC, NIC, hartchirurgie, neurochirurgie, lithotripsie, NMR, fertiliteitscentrum, radiotherapie, …). Als dynamisch ziekenhuis gaan we volop voor uitmuntende zorgverlening. Omdat we in volle groei zitten, heeft onze communicatiedienst een filmpje gemaakt waarin u de recentste vernieuwingen en ontwikkelingen kan zien. Ziekenhuis Oost-Limburg: uw partner in topzorg!

Agenda


1 februari: Infosessie 'Vermoeidheid bij kankerpatiënten'
6 februari: Informatieavond borstreconstructie
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2018 Ziekenhuis Oost-Limburg, All rights reserved.

uitschrijven    voorkeuren aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp