Copy
Bekijk deze e-mail online | Doorsturen
Wat moeten we denken van Jordan Peterson? * Nierpatiënten zijn gebaat bij markt voor orgaanverkoop * Immigratie is niet de belangrijkste reden voor groeiende onzekerheid * Waarom het verkeerd is om Trump met Hitler te vergelijken * Pas op voor censuur! * Even voorstellen: Julian Simon (1932-1998)

Jordan Peterson, held van de boze man?

Afgeladen zalen trok hij bij zijn bezoek aan Nederland en Londen. En hij gaf geruchtmakende media-optredens, zoals dit fascinerende tv-interview dat zo illustratief is voor de op handen zijnde cultuuroorlog tussen conservatieven en progressieven. Jordan Peterson, psycholoog, zegt vooral richting en betekenis te willen geven in stuurloze tijden, die volgens hem moeten worden herwonnen op de dreigende tirannie van fatsoensrakkers.

Ik sprak met Peterson over wat er mis is met positieve levensadviezen van zelfhulpgoeroes ("Als het allemaal wel prima is zoals je bent, wat moet je dan nog? Ik zeg tegen jonge mensen: What the hell is wrong with you?!"), over wat er gebeurt als mannelijkheid minder wordt gewaardeerd onder invloed van feministen ("Als u denkt dat sterke mannen gevaarlijk zijn, bedenk dan eens hoe gevaarlijk zwakke mannen zijn") en over waarom jongeren vandaag zoveel rechtser zijn dan vroeger ("Linkse identiteitspolitiek stelt dat onderdrukte groepen voorrang verdienen en behoren te winnen van de gewetenloze onderdrukkers. Welnu, als dat het spel is geworden, kun je het ze moeilijk kwalijk nemen dat ze niet willen verliezen?"). 

>> Lees het bij Humo, of de kortere versie bij Trouw

De oplossing voor de donorwet!

Tegengeluid biedt gratis hulp bij al het gesteggel rondom uitbreiding van de Wet op donorregistratie... Van de iets meer dan duizend Nederlanders die wachten op een orgaandonatie, heeft ongeveer tweederde behoefte aan een nier. Daarvoor bestaat een redelijk eenvoudige oplossing: bied een vergoeding aan mensen die bereid zijn hun nier af te staan.
 

>> Interview met bio-ethicus Marcel Zuijderland in Trouw

Immigratie: niet de zondebok voor alles

Economische, sociale en politieke ontwikkelingen hebben het leven voor veel mensen onzekerder gemaakt: bezuinigingen, digitalisering, feminisering van de samenleving, diploma-inflatie, het tragische lot van techniekscholen en de vakbond... Immigratie, stelt Kenan Malik, speelde vrijwel geen betekenisvolle rol in deze veranderingen en is daarom niet de juiste zondebok voor alle problemen.

>> Lees het bij The Observer

Houd op Trump met Hitler te vergelijken

Brendan O'Neill, hoofdredacteur van Spiked

De hardnekkige neiging om de Amerikaanse president af te keuren door verwijzingen naar nazi’s en de Holocaust is een teken van hysterie. Het maakt ons blind voor serieuze kritiek op Trump en het is een aanval op onze historische kennis. "Het is belangrijk om Trump te blijven bekritiseren om wat hij doet en laat", schrijft Brendan O’Neill. "Het is ook belangrijk om zijn critici te blijven bekritiseren voor hun roekeloze gebruik van nazi-vergelijkingen."

>> Lees de column bij Knack (gratis bij registratie)

Hoed u voor censuur van de denkpolitie

GeenStijl schreef het al, en nu zegt Arjen Lubach het ook, dus is het zo: in Europa staat de persvrijheid onder druk. Kennelijk moet de burger worden beschermd tegen al dat vreselijks dat nepnieuws aanricht. Dus moet de burger worden beschermd met wetten en keurmerken, zodat u niets meer leest wat niet is goedgekeurd door de mensen aan de macht. (Hé, waar hebben we dat eerder gelezen?) Afijn, intussen wordt er een verzetskrant opgezet... Serieuze zaak, mensen. Doe mee.

>> Bekijk de aflevering van Lubach op Zondag bij NPO

Mijn held: Julian Simon, de doembreker

Deze week is hij precies 20 jaar niet meer onder ons. Misschien een dunne aanleiding, maar toch een aanleiding om u te wijzen op Julian Simon, de te onbekend gebleven Amerikaanse econoom die korte metten maakte met het pessimisme over het lot van de aarde en de mensheid. Met zijn liefde voor statistiek was hij de voorloper van "rationele optimisten" als Hans Rosling, Matt Ridley en Steven Pinker.

Met name in de jaren 70 en 80 werd Simon beroemd en berucht wegens zijn aanhoudende betogen. Hij bleef aanvoeren, met overtuiging en bewijs, dat de natuurlijke grondstoffen níet opraken, dat bevolkingsgroei geen probleem is, en dat de wereld beter af is met vrije migratie. Doemslachter, doemwreker, doemkrenker: ach, hoe vertaalt men zoiets prachtigs als de kop in dit fenomenale artikel: The Doomslayer?


>> Lees het portret van Julian Simon in Wired
 
Forward
Share
Tweet
Samengesteld door Marco Visscher, journalist. 
Tegengeluid is een (min of meer) tweewekelijkse nieuwsbrief met linkjes en introducties naar de meest prikkelende, onconventionele meningen. Als u verward achterblijft, is onze missie geslaagd. 

Waardeert u Tegengeluid? Stuur door!
Copyright © 2018 Redactie Tegengeluid. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft aangemeld en/of omdat u via social media verbonden bent met de redactie.






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dapper Voorwaarts Media · Schietbaanlaan 34a · Rotterdam, 3021 LK · Netherlands