Copy
Toon de nieuwsbrief in uw browser

NIEUWSBRIEF 25 - PO - februari 2018

Inhoud


Conferentie
Regenboogscholen - licentie
Volglijn 
Thema Lezen
Inspectiebezoek, Een ervaring..
Agenda cursussen
Conferentie

De datum van de jaarlijkse conferentie van BVS-schooladvies nadert:16 maart 2018. Het thema dit jaar is Periodeonderwijs: ruimte voor verbinden.

Periodeonderwijs vraagt steeds weer om ontwikkeling en reflectie. Hoe laveren we in het onderwijsveld tussen de gevraagde opbrengsten en de oproep van Steiner om verbindend, doorleefd en fantasievol onderwijs te verzorgen? Op het moment dat een kind zich verbindt met de lesstof, zal het meer gemotiveerd en enthousiast zijn. Dan wordt de wil actief. Hoe kan onderwijs worden vormgegeven zodat het individu zijn krachtige wilsimpulsen kan pakken? Er is hierin een verschil tussen kinderen in verschillende fasen in de ontwikkeling.

Dit werken aan de vorming van de wil en het gemoed is een grote taak van het hele onderwijs. Vaak leeft deze opdracht onbewust en leidt de waan van de dag af van het doel. Hoe houd ik als leerkracht zicht op deze taak? Tijdens de conferentie werken wij dit onderwerp verder uit.

Vanaf nu kun je je inschrijven voor de workshops. Ga hiervoor en voor inschrijving naar onze website.

Klik hier voor de uitnodiging
 
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Gerben Deenen M: 06 21 84 46 94 E: g.deenen@bvs-schooladvies.nl of Lisette Stoop M: 06 14 14 13 93 E: l.stoop@bvs-schooladvies.nl.
Regenboogscholen - licentie

Als school kun je je sinds 1 januari 2017 certificeren als Regenboogschool. Dat houdt in dat je als school continu werkt aan de ontwikkeling van sociaal-emotionele vaardigheden van kinderen aan de hand van Regenboogaanpak van BVS-schooladvies. Het betekent dat er op school een interne Regenboogtrainer is, dat de sociaal emotionele vaardigheden worden gemonitord, dat nieuwe leraren worden opgeleid en dat de school beleid heeft om deze kwaliteit te borgen.
 
Een aantal scholen is ondertussen Regenboogschool. Zij hebben het bordje en het certificaat ontvangen. Wil je hier ook voor in aanmerking komen, lees dan hier verder over voorwaarden en het kwalificeringsproces. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annechien Wijnbergh: M (06) 52 05 59 43 of E: a.wijnbergh@bvs-schooladvies.nl 
Circa 30 vrijescholen in Nederland gebruiken op dit moment het volgsysteem Volglijn. Zij doen dit bijvoorbeeld in combinatie met Parnassys voor de leerlingadministratie. Volglijn is een beveiligde website met een database waarin scholen de logboeken van periodes en/of vaklessen, evaluaties en beoordelingen, didactisch groepsoverzichten, OPP’s, handelingsplannen, gespreksverslagen, getuigschriften, portfolio’s en toetsgegevens digitaal kunnen opslaan.
 
Onze ervaring is dat er momenteel nog veel vrijescholen zijn waar leerkrachten hun administratie op papier (eventueel met een format) bijhouden. De uitwisselbaarheid daarvan is beperkt en kan als onoverzichtelijk worden ervaren.


 
In Volglijn kun je als leerkracht naast je voorbereidingen van periodes en/of vaklessen bijvoorbeeld ook documenten en afbeeldingen uitwisselen. Werk je met een duo, dan kan de overdracht via Volglijn plaatsvinden. De leerdoelen, vorderingen, stimulerende/belemmerende factoren en de onderwijsbehoeften van de leerlingen kunnen overzichtelijk bijgehouden en in kaart gebracht worden. Wanneer je je observaties en bevindingen op gezette momenten bijhoudt, dan kun je aan het eind van het schooljaar met één druk op de knop de getuigschriften voor de ouders uit Volglijn halen.
 
Volglijn is een volgsysteem speciaal ontwikkeld voor vrijescholen. Het biedt de mogelijkheid om de ontwikkeling van kinderen zo te volgen dat dit aansluit bij de uitgangspunten van het vrijeschoolonderwijs. Leerkrachten, intern begeleider en schoolleiding kunnen dan ook, in gezamenlijkheid, alle leerlingen en het onderwijsaanbod zo optimaal mogelijk volgen.
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jörgen Joosten: M: (06) 13 53 93 09 of E: j.joosten@bvs-schooladvies.nl
 
Thema Lezen/voorlezen  

BVS-schooladvies over lezen
Door de techniek te automatiseren, de afspraken die in onze cultuur leven, in ons land, bij onze taal, kunnen we denken over wat we lezen. En zo leven we mee in de avonturen van een boek. We zijn niet meer in het hier en nu, maar reizen mee met de schrijver, in een voortdurende dialoog met onze eigen ervaringen.
 
Leesmotivatie en leesplezier zijn belangrijke voorwaarden voor leren lezen. Daartoe is het belangrijk dat kinderen mooie uitdagende boeken lezen, die aansluiten bij hun interesse en ontwikkelingsfase.  Daarnaast hebben goede lezers geleerd na te denken over wat ze gelezen hebben. Lezen is te beschouwen als een dialoog tussen de lezer en de tekst. De tekst is ‘de spreker’ en de lezer is de ‘luisteraar’. Anders dan in een mondeling gesprek wisselen deze rollen niet. Wel neemt de lezer soms even tijd om een interne dialoog aan te gaan, bijvoorbeeld door te reflecteren op eigen ervaringen of zich af te vragen of hij de tekst nog begrijpt. De lezer zet begrijpend leesstrategieën in. Deze vorm van dialoog leren kinderen wanneer er veel in de klas wordt gelezen en ook veel wordt gepraat over wat er is gelezen. Zie hiervoor ons katern ‘leerlijnen en bouwstenen, begrijpend lezen.’ Om dit te kunnen is een goede technische leesvaardigheid noodzakelijk. Die wordt bereikt door regelmatig en consequent de afspraken die in onze cultuur gelden rondom lezen aan te leren en te automatiseren. Zie hiervoor ons katern ‘leerlijnen en bouwstenen, technisch lezen.’

 

Ook bij onderwijs in technisch lezen speelt motivatie een grote rol. Kinderen leren het best lezen wanneer de teksten aansluiten bij de leeftijd en interessesfeer. BVS-schooladvies heeft een map gemaakt met teksten ten behoeve van het technisch lezen. In de map staat beschreven hoe met diezelfde teksten ook de aanzet kan worden gegeven een tekst als dialoog te beschouwen. Zie de map ‘kinderen leren lezen’. In onze ogen werken kinderen op twee manieren aan hun leesvaardigheid: wanneer ze gehoorzamen aan de regels van het technisch lezen en wanneer ze juist vrijdenken en eigengereid zijn bij het tot stand laten komen van de dialoog tussen de tekst en henzelf. Dit maakt lezen weer tot een belangrijke vaardigheid voor de ontwikkeling van het denken. 

Voor meer informatie kun je terecht bij Annechien Wijnbergh, M: 06 52 05 59 43 of E: a.wijnbergh@bvs-schooladvies.nl.

Graag deelt BVS-schooladvies kennis en ervaringen uit het veld. Onze adviseur Jörgen Joosten schrijft in dit stuk over het inspectiebezoek aan Vrijeschool Utrecht, waar hij als adjunct schoolleider werkt en leiding geeft op locatie Utrecht Leidsche Rijn.
 
Vorige week kreeg de Vrije School Utrecht (VSU) het terugkerende vierjaarlijkse bezoek van de onderwijsinspectie. De VSU is een groeiende school met inmiddels 3 locaties.
 
De inspecteurs waren twee dagen bij ons op school en hebben de volgende standaarden onderzocht: Aanbod, Zicht op ontwikkeling, Veiligheid en op bestuurlijk niveau de Kwaliteitszorg, Kwaliteitscultuur en Verantwoording en dialoog. Met name de standaarden op bestuurlijk niveau werden bij ons tegen het licht gehouden van onze organisatiestructuur: de coöperatie. Alle medewerkers op onze school vormen een coöperatie waarin niet het bestuur maar de Algemene Ledenvergadering het beleid van de school bepaalt. Het onderwijsondersteunend personeel, leerkrachten en schoolleiding zijn op basis van gelijkwaardigheid lid van de coöperatie. De inspecteurs gaven aan dat ze gezien hebben dat de verbondenheid en de betrokkenheid van medewerkers hierdoor groot is en dat dit ook in het dagelijkse onderwijs doorwerkt.

Lees hier het complete artikel
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jörgen Joosten: M: (06) 13 53 93 09 of E: j.joosten@bvs-schooladvies.nl
Agenda cursussen

U kunt op de cursusnaam klikken voor meer informatie en aanmelding.                 

Maart                                                                                                                                               
Cursus - Een rekenrijkere klas module 2 - 7 maart 2018
Conferentie - 2018: Periodeonderwijs: ruimte voor verbinden - 6 maart 2018
Cursus - De vrijekleuterklas - 23 maart 2018
Cursus - Een rekenrijkere klas module 3 - 23 maart 2018
Cursus – Hiermee leer je kinderen rekenen - 23 maart 2018
Cursus – Het leiden van een vrijeschool - 28 maart 2018
 
Mei
Cursus - Volglijn voor onderbouw, IB en leiding  - 7 mei 2018
Cursus – Volglijn voor kleuterleerkrachten - 7 mei 2018
                                                                                                                 
 
Facebook
Facebook
Website
Website
Aanmelden
Copyright © BVS-schooladvies

Ons adres:
Vondelparc
Vondellaan 50
3521 GH  Utrecht

T (030) 281 96 56

U kunt zich hier afmelden






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BVS-schooladvies · Vondellaan 50 · Utrecht, Utrecht 3521 GH · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp