Copy


Konsortiechefen har ordet

2018 har just börjat och det är ett intressant Ladok-år. Ladok3-projektet som pågått sedan 2012 avslutas i och med att Lunds universitet produktionssätter nya Ladok i slutet av mars. I år ska också alla lärosäten gå över i nya Ladok vilket innebär att vi stänger gamla Ladok.
 
Under de senaste åren har vi levt med två versioner av systemet, därför tycker jag att det kommer bli skönt att lägga bort epiteten "nya" och "gamla" framför Ladok. Från och med och med vecka 49, då Linköping universitet och Umeå universitet som de sista lärosätena produktionssätter, finns bara en version av systemet - det vill säga Ladok.
 
I och med att Ladok3-projektet tar slut kommer vi att fortsätta med att förbättra och utveckla systemet. Efter Lunds produktionssättning  återkommer vi med mer detaljer kring detta.
 
Är du intresserad av att bidra i Ladokkonsortiet så finns det några roller lediga att söka för dig som anställd på ett lärosäte. Mer om det kan du läsa här: http://ladok.se/om-oss/detta-ar-ladokkonsortiet/jobba-i-ladokkonsortiet/lediga-roller.

//Mauritz Danielsson, konsortiechef

Så ska vi förbättra supporten

I december genomfördes en enkätundersökning hos ett urval av dem som rapporterar ärenden till vår gemensamma support. Enkäten omfattar det verksamhetsstöd som konsortiet erbjuder lärosätena, såsom support, utbildning, dokumentation och information.

Resultatet är nu sammanställt och de viktigaste förbättringsområdena är:

  • Göra det enklare att hitta i dokumentation och information om systemet
    Vi har som en direkt åtgärd nu publicerat systemdokumentationen i pdf-format med syfte att underlätta sökning i materialet. Vi kommer också under våren att genomföra en översyn av vår informationsstruktur.
     
  • Renodla webbutbildningar så att de inte tas över av diskussioner
    Från nu kommer vi att dela upp webbutbildningarna i ett pass med demonstration och presentation som följs av ett annat pass för frågor och diskussion. För att öka kvaliteten ännu mer vill vi be deltagarna att skicka in frågor i förväg så att vi vet att vi tar upp rätt saker och kan förbereda svaren bättre.
     
  • Tidigarelägga meddelanden om driftavbrott
    Vi har som en direkt åtgärd tidigarelagt meddelanden om planerade driftavbrott till två dagar innan avbrottet. För mer akuta driftavbrott skickar vi ut meddelande så snart det är möjligt.

Enkäten kommer att genomföras regelbundet för att fånga upp aktuella förbättringsområden samt följa upp om vidtagna åtgärder har haft avsedd effekt.

//Anna Åhnberg, ansvarig för verksamhetsstöd

Ladok3-projektet

 
Efter 6 år av intensiv utveckling av Ladok i projektform är det nu dags att ändra styrmodell. Ladok3-projektet är inne i sin definitiva slutfas. Det är tre sprintar kvar innan version 100, vilken är den version som Lunds universitet (LU) produktionssätter på.

Det senaste året har vi från projektets sida haft fullt fokus på att, tillsammans med LU komma fram till en kravbild som fyller LU:s initiala behov. Samarbetet har flutit på bra och vi har nu gemensamt satt de sista detaljerna för behovet inför produktionssättningen.

I och med denna milstolpe kommer också styrformen projekt att avslutas för nya Ladok. De större förändringarna är rent styrningsrelaterade, framåt kommer finansiering att ske på årsbasis i stället för som nu, med en flerårig projektbudget.

Vidare kommer styrgruppen för projektet att avvecklas och rollen huvudprojektledare försvinner. Det kommer att ge en renare och mer entydig styrning av vidareutvecklingen av systemet, vilken kommer att fortgå under överskådlig tid.

//Johan Sjödin, projektledare Ladok3-projektet

Produktionssättning


Nytt år och under 2018 ska resterande 20 lärosäten in i nya Ladok! Först ut är Högskolan Kristianstad och Karlstads universitet. Därefter följer Blekinge tekniska högskola, Högskolan i Jönköping och Lunds universitet.

De första lärosätena som går in i höst kommer att börja testa redan i vår och vi kommer att påbörja samarbetet med dessa lärosäten snart.

//Malin Zingmark, produktionssättningskoordinator


Nya utbildningar i februari

Vi planerar att genomföra nya utbildningstillfällen med start under februari månad.

De områden som är prioriterade är utbildningar på forskarnivå, utbytesstudier, avancerad hantering i studiedeltagande (tillfällesbyten mm), studieavgifter samt hantering i Ladok efter anmälning och urval i NyA .

Vi ber att få återkomma med tid och plats för utbildningstillfällena.

Här kan du läsa mer om kommande utbildningstillfällen.

Om Ladokbrevet
Ladokbrevet är nyhetsbrevet för alla som är intresserade av Ladok, nuvarande såväl som nya. Ladokbrevet kommer ut cirka 10 ggr/år.
Kalendarium
I kalendern på ladok.se hittar du alltid information om kommande utbildningar, informationsträffar och andra aktiviteter. 
Driftsinformation
På Ladok.se hittar du alltid den senaste driftinformationen.
Nyheter
Få nyheter löpande via ladok.se
Dela på Linkedin
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Skicka via e-post
Du får detta nyhetsbrev eftersom du anmält dig som prenumerant på nyheter från Ladokkonsortiet.

Om du vill avsluta din prenumration klicka på denna länk: https://ladok.us13.list-manage.com/unsubscribe?u=a1fd40c89d4197fd42c0981ab&id=d35ab0ab0f&t=b&e=[UNIQID]&c=0d83fd82c2






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ladokkonsortiet · Wallingatan 2 · Stockholm 11160 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp