Copy
De Nieuwsflits Bio-energie Oost-Nederland biedt het laatste nieuws op het gebied van bio-energie. Deze nieuwsflits is een uitgave van het Bio-energiecluster Oost-Nederland.
Bio-energiecluster Oost-Nederland
NIEUWSFLITS FEBRUARI 2018
Vriezenveen en Deurningen krijgen groen gasHoSt is druk aan het bouwen geweest bij twee microferms in Twente. Zowel in Vriezenveen als in Deurningen worden mono-vergisters opgestart. Beiden produceren 40 Nm3 groen gas per uur. De projecten zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de provincie en het Energiefonds Overijssel.
Voor een overzicht van vergistingsactiviteiten in Noord Oost Twente, zie de BEON website.
 
Enschede en Hengelo gaan aan de slag met pilot wijken
In Twekkelerveld en Nijverheid gaat het gebeuren. Betrokken partijen gaan onder leiding van Pioneering een warmteplan ontwikkelen in deze twee wijken in Enschede en Hengelo. Dat gebeurt vanuit het samenwerkingsprogramma GO-Duurzaam waarin het bouw innovatiecluster optrekt met het Bio-energiecluster. In het plan werken woningcorporaties, netwerkbedrijven en gemeenten samen, met stevige ondersteuning van de provincie Overijssel. Erik Kouters kan nu aan de slag. Met een mooie link naar het programma Nieuwe Energie Overijssel. Doel is om de vraag naar aardgas snel te verminderen.

BEON en Pioneering zijn druk bezig met de verduurzaming van de warmtevoorziening met veel aandacht voor wat hun deelnemers samen aan diensten en producten kunnen bieden op dit gebied.

Hoe kom je van het aardgas af, een handleiding voor gemeentenVeel is al bedacht hoe gemeenten minder aardgas zouden kunnen gebruiken. Groningen staat te trillen en er moet vaart gemaakt worden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een prachtige handleiding geschreven met goede voorbeelden en een helder plan van aanpak voor gemeenten. Zie hiervoor de BEON website.

Houtige biomassa en gemeentenGemeenten hebben een belangrijke rol op het gebied van bio-energie. Ze beschikken over eigen snoeihout van plantsoenen en zijn verantwoordelijk voor de verwarming van gemeentelijke gebouwen. Ook zijn ze verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening en verzameling en afvoer van huishoudelijk afval. Op allerlei fronten is er raakvlak met bio-energie. Samen met Probos organiseert RVO op 6 maart een bijeenkomst over het thema in Utrecht. Warm aanbevolen! Voor informatie: jasprina.kremers@probos.nl.

Lastige biomassa kan ook brandenMaar dan moet je er wel iets aan doen. Bladeren of maaisel kan niet zonder meer ingezet worden. Het goedkope spul moet vermengd worden met houtachtige biomassa om als brandstof te kunnen dienen. Dat blijkt uit onderzoek van BTG, ECN, Kara en MPD Groene Energie. 

Met een demonstratieproject is de haalbaarheid in de praktijk getest. In een grote hal worden diverse biomassastromen, afkomstig uit de regio Ede, natuurlijk gedroogd. Vervolgens zijn de stromen in verschillende samenstellingen in een verbrandingsketel van 100 kW uitgeprobeerd. Die was speciaal aangepast voor lastige biomassa. De onderzoekers hebben een optimum gezocht tussen de kwaliteit van de biomassa en de levensduur, het rendement en de meerkosten voor de  verbrandingsketel.

Warme adviezen Biomassa tafel op GEA CongresOp 1 februari kwamen energiepartijen enthousiast bijeen in Nijmegen om van gedachten over het Gelderse energie- en klimaat akkoord. Wat moeten gemeenten doen om de doelstellingen te halen? Dat was het thema aan elke tafel. Gemeenteambtenaren, raadsleden en bestuurders waren aanwezig om van de goede adviezen kennis te nemen. Aan de Biomassatafel kwam een vijftal wijze raden naar boven: (a) het maken van warmteplannen (b) het nagaan wat er met eigen gemeentelijke biomassa gebeurd (c) het stimuleren van biobased producten, (d) meer ruimte voor groen en (e) het zorgen voor een goede informatie, vooral gezien de voortdurende discussie over biomassa.

Aan de biomassatafel zelf werd informatie verstrekt over de bos en hout met fraaie infographics, over vergisting met mooie filmpjes en werd aandacht gegeven aan het compromis dat afgelopen jaar is bereikt over de tweesporen aanpak met betrekking tot de duurzaamheid van biomassa. De plenaire presentaties waren goed, maar opvallend was de geringe rol die toebedeeld werd aan het bedrijfsleven in de transitie. Wat geld betreft: Oost NL heeft samen met kiEMT het volle instrumentarium aan ondersteuningsmiddelen op een rij gezet. Lees meer daarover in de folder.​

Lovende kritiek Warmtenet HengeloStoom van afval- en houtverbranding gaat eerst naar de Twentse zoutproductie, wordt aangevuld met stoom van de houtolie fabriek (op de achtergrond), vervolgens gaat restwarmte naar bedrijven met vloerverwarming en een ander deel wordt met een super warmtepomp op temperatuur gebracht voor het warmtenet in de stad. Een geweldig concept. Mooier kun je de biomassa- en warmtecascades niet krijgen. Lovende woorden daarom in het landelijke blad van Warmtenet. meer informatie klik hier.

Genoeg hout voor Warmtenet EdeHet Warmtebedrijf Ede is in de gelegenheid gesteld om weerwoord te leveren op een rapport van Wageningse studenten. Er is wel degelijk voldoende hout voor het realiseren van de uitbreidingsplannen. Lees meer hierover op de BEON website.

Koppelen van electriciteit, mobiliteit en warmte steeds belangrijkerDit is daarom het thema van de 12e Bio-energiedag in Steinfurt. De uitnodiging laat weer een mooi programma zien. BEON partijen werken veel samen met de Fachhochschule Munster die in het kleine plaatsje een grote vestiging heeft. Partijen worden daarbij ondersteund door het INTERREG programma. Kijk op de website voor meer details over de Bio-energiedag net over de grens.

Agenda
  • 1 maart Bio-energiedag Steinfurt
  • 28 maart Deelnemersvergadering BEON

Frans Feil
Coördinator Bio-energiecluster Oost-Nederland
coordinator@bioenergieclusteroostnederland.nl
053 - 486 1195
06 - 5112 1817


Email Marketing Powered by Mailchimp