Copy
Dit keer: De gelukkigste gemeente, Lubberiaans, Zelf misleiden op internet, Trainen met boerenverstand, Je boek al af? Spreektaal schrijven.


Beste (oud-)cursist, -opdrachtgever, informatievrager, LinkedIn-relatie,


Soest, 22 februari 2018 – Op welke partij te stemmen. Hoe je zelf nepnieuws maakt. Dé vereiste voor wie een boek wil schrijven. In deze halfjaarlijkse nieuwsbrief vind je tips, nieuws en korting. Leestijd: 25 minuten. Nee, joh, gek! Nog geen vijf. (Inclusief: “Spreektaal schrijven”).

Hoe de gemeente gelukkig maakt


De overheid is geen geluksmachine, vindt Mark Rutte. Toch heeft het Noord-Hollandse Schagen als eerste Nederlandse gemeente een wethouder van Geluk. Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dan kun je kiezen voor een gelukkig bestuur.
 
In Schagen worden alle gemeentelijke uitgaven tegenwoordig getoetst aan de vraag: wordt de burger hier gelukkiger van? Almelo had al langer een geluksambtenaar.
 
Ook de Atlas van Nederlandse gemeenten 2017 heeft als thema: geluk. De gelukkigste inwoners van de vijftig grootste Nederlandse gemeenten blijken (in 2017) die van Ede. Wat de Edenaren gelukkig maakt? Het is werk, een vaste partner, een prettig woonklimaat midden in de natuur. Het zijn precies de geluksfactoren die de Atlas onderzocht. In Ede blijken ze optimaal aanwezig.
 
Maar Alles kan een mens gelukkig maken / De zon die doorbreekt, een vers kopje thee. Dus ook het lokaal bestuur. Een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) uit 2012 laat zien hoe. Behalve werk hebben, gezond en hoger opgeleid zijn, maakt het mensen gelukkiger:
  • te leven in een democratie,
  • te kunnen deelnemen aan besluitvorming,
  • wanneer beslissingen dicht bij hen, de burgers, worden genomen,
  • ze goed worden bestuurd.
 Een voorwaarde voor zo’n gelukkig bestuur is een goede overheidscommunicatie: begrijpelijke brieven, overtuigende raadsvoorstellen, een website die jou begrijpt. Hoe krijg je die voor elkaar? Door daarin trainingen te organiseren natuurlijk. Door te stemmen op een partij die dat regelt.

Lubberiaans


“Ik sta niet afwijzend ten opzichte van het plan om te verhinderen dat het verbod op het thuis pellen van garnalen wordt opgeheven.” Deze zin was in de training Begrijpelijk schrijven jarenlang hét voorbeeld van een dubbele, nee, vijfdubbele ontkenning. Zo’n ontkennende zin kun je beter positief formuleren: Ik voel ervoor om het verbod op het thuis pellen van garnalen te handhaven. Tenzij je een rookgordijn wilt aanleggen natuurlijk. Dan is-ie fantastisch.

In dankbare herinnering aan oud-premier Ruud Lubbers (1939-2018) en zijn onnavolgbaar taalgebruik.

Zelf misleiden op internet


Het artikel is me uit mijn studietijd altijd bijgebleven: Classroom activities in critical reading van de Amerikaanse dr. William Kottmeyer. Over hoe je je kritisch opstelt tegenover propaganda. In tijden van nepnieuws is het actueler dan ooit.
 
Kottmeyer behandelt propagandatechnieken. Voorbeelden. Om mensen te winnen kun je glad names (mooie woorden) aan je zaak verbinden, of juist bad names (verdachtmakingen) aan die van de tegenstander. Je kunt je zaak in verband brengen (transfer) met nobele waarden als vrijheid, gerechtigheid, liefdadigheid. Of je speelt doorgestoken kaart (stacking the cards) met halve waarheden en door alle aandacht op een onbelangrijk detail te vestigen. Vrijwel iedereen tot slot is vatbaar voor het zwaan-kleef-aan-effect (the band wagon): iedereen doet het, dus doe het ook.
 
Het zijn technieken die inspelen op wat we onbewust willen of juist vrezen.  Lees verder »

Trainer met boerenverstand


Moet je wel een boerendochter uit Borculo afsturen op zo’n groep ambtenaren met hun stadse fratsen? Wel als ze Janet Schutte heet en zo’n taalbeest is.
 
“Ik ben helemaal verbaasd. Ik dacht dat ik oudere mensen voor me zou krijgen. Ik vond jullie teksten zo vormelijk en stijf.” Zo begon ze eens een training bij een groot architectenbureau. De cursisten, dertigers, zaten meteen rechtop.  
 
Janet Schutte is eigenlijk een schooljuf. Terwijl zij al doctorandus in Onderwijskunde was, deed ze nog eens de Pedagogische Academie. Uit pure belangstelling voor taalonderwijs. Aansluitend ging ze voor de klas staan, in Singapore op de Hollandse School. Terug in Nederland ontwikkelde en verzorgde ze trainingen bij Schoevers Opleidingen en schreef verschillende boeken waaronder De proactieve secretaresse.
 
Proactief is ze zelf ook, en betrokken. Ze zet zich in voor gekleurde scholen en sinds haar eigen dochters Annemeike (15) en Sofie (12) hoogbegaafd bleken, ook voor onderwijs aan hoogbegaafden. Daarnaast maakt ze bij gemeenten verslagen van hoorzittingen en commissievergaderingen. Voor de Start-krant schrijft ze interviews in eenvoudig Nederlands. 
 
Taal is zeg maar echt haar ding. En dan met name lesgeven in taal. Van lesgeven in Jip-en-janneketaal schrijven tot trainen in Begrijpelijk schrijven - Janet geniet ervan. Welk taalniveau bij een gemeente past? Jip-en-janneketaal (B1) voor laaggeletterden, zegt ze. Maar voor de doorsnee lezer gewone mensentaal, zoals een journalist die schrijft. Kwestie van je boerenverstand gebruiken

Hoe staat het met je boek?


De angst voor het witte vel, voor kritiek, voor het writer’s block, vrijwel elke schrijver kent hem.
  • “Een ander heeft het al eerder en beter gezegd.”
  • “Ik kan beter wachten tot ik er echt de tijd voor heb.”
  • “Ik kan beter wachten tot ik echt de inspiratie heb.”
  • “Ik heb mijn eigen invalshoek nog niet helemaal gevonden.”
  • “Ik heb laatst een goede schrijfgids gezien. Die ga ik eerst lezen.”
Wat moet er gebeuren voordat je begint? Moet je een bijna dodelijk ongeluk krijgen en voor revalidatie maanden aan je bed gekluisterd zijn, zoals huisarts Evert den Drijver, die het pakkende Dokter zelf. Verhalen uit een plattelandspraktijk (Rotterdam 2017) schreef?

Lees verder »

Maar hé. Spreektaal schrijven.


Soms is het lastig om de juist woorden te vinden. Je hebt een vervelende boodschap maar wilt niet vervelend overkomen. Journalisten en tekstschrijvers hebben er iets op gevonden. Ze zeggen het steeds vaker met – niet eens zo verzorgde – spreektaal. De volgende uitdrukkingen kom je in de krant steeds vaker tegen.
 
Argh. het is zo’n liedje dat dagen in je hoofd blijft hangen, arghhhh.

Euhh. Vind je dat niet euhh een beetje overdreven? Nou ik heb belangrijker dingen te doen zoals euhh… met m’n tenen spelen.

Maar hé. Rib uit je lijf, maar hé, dan heb je ook wat. Ik weet dat dit mensen niet blij maakt, maar hé, we moeten ook rekeningen betalen. 

Nee, maar echt! Astrid is goed ziek en dat haat ze. Maar echt! Vrouwen praten meer dan mannen. Nee, maar echt!

Nou ja. Hoe je je verhaal heel erg, nou ja, redelijk overtuigend maakt. Nou ja, niet letterlijk de eerste.

Oeps. Oeps! Nieuwe strava-functie legt militaire locaties bloot. Oeps! Zes kilo aangekomen.

Sorry hoor. Sorry, hoor, maar is dit een antwoord op de vraag?

Spreektaal kan handig zijn als je een lastige boodschap op papier moet zetten. Leest lekker weg bovendien. Maar hoe lang het foefje houdbaar blijft? Meer over schrijven in spreektaal in de training Begrijpelijk schrijven.

Dank u!


Beste lezer, dank voor je belangstelling. Heb je vragen, opmerkingen of suggesties over trainingen of teksten, aarzel dan niet contact met mij op te nemen. Ik hoor je graag.

Wil je anderen (en ons) met deze nieuwsbrief een plezier doen? Klik dan op een van onderstaande knoppen. Dank alvast!

Met vriendelijke groet,
Peter Zuijdgeest
 
© 2018 Peter Zuijdgeest.
Overname met bronvermelding toegestaan.
Doorsturen
Delen
Delen
Tweet
+1
Bureau Zuijdgeest Beter Schrijven        
Prins Hendriklaan 28 | 3761 DV Soest | T 035-8874076 | M 06-33770874 I www.bureauzuijdgeest.nl