Deze nieuwsbrief is bedoeld om u te informeren over de ontwikkelingen in het ABR Zorgnetwerk Noord-Brabant. U kunt deze nieuwsbrief delen met andere belanghebbenden in uw organisatie of omgeving. Heeft u de nieuwsbrief ontvangen via een collega, u kunt zich met deze link zelf abonneren. 

Punt Prevalentie Onderzoek

In maart 2018 is het Punt Prevalentie Onderzoek (PPO) in verpleeghuizen gestart in Noord-Brabant. Het PPO is een landelijk onderzoek van het RIVM en geeft inzicht in hoe vaak dragerschap van ESBL en CPE voorkomt in verpleeghuizen. Er zullen 30 verpleeghuizen geïncludeerd worden in Brabant, waarbij per huis 40 patiënten getest worden.

Antimicrobial Stewardship binnen de verpleeghuiszorg

Antimicrobial Stewardship (AMS) is inmiddels bekend binnen de ziekenhuizen, maar is niet zonder meer toepasbaar binnen de verpleeghuiszorg. Met subsidie van ZonMw heeft de ZZG Zorggroep – een van de aanbieders van verpleeghuiszorg binnen de regio Nijmegen e.o. -in samenwerking met het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik en een vertegenwoordiger vanuit de SWAB een project gestart om een vertaalslag te maken van AMS in ziekenhuizen naar de verpleeghuissetting.

Derde halfjaarlijkse bijeenkomst I41Health

Donderdag 15 maart en vrijdag 16 maart kwamen 130 deelnemers bij elkaar voor de derde halfjaarlijkse bijeenkomst van het Interreg-project I-4-1-Health. In het provinciehuis in Leuven deelden de projectpartners tussentijdse resultaten en waren diverse workshops georganiseerd.

Transmurale werkafspraken BRMO

Goede overdracht van medische informatie van een cliënt tussen instellingen en zorgverleners is van wezenlijk belang om verantwoorde en goede zorg te kunnen leveren. In maart ’18 start vanuit het zorgnetwerk Noord-Brabant een multidisciplinaire werkgroep ‘transmurale werkafspraken BRMO’ die als doel heeft om de overdracht van BRMO status van een cliënt tussen instellingen en tussen instellingen en de thuissituatie te verbeteren.

Werksessies ziekenhuizen en specialisten ouderengeneeskunde

In februari hebben twee werksessies plaatsgevonden rond antibioticaresistentie. Op 1 februari zijn deskundige infectiepreventie, artsen-microbioloog en epidemiologen (totaal 24 deelnemers) bij elkaar gekomen om gezamenlijk activiteiten te benoemen die in het kader van de netwerkvorming de regio een stap vooruithelpen bij de aanpak van antibiotica resistentie. Op 5 en 22 februari waren er bijeenkomsten met specialisten ouderengeneeskunde.

Even voorstellen Jamie Meekelenkamp

Bij deze wil ik me graag aan u voorstellen als lid van het Regionaal Coördinatie Team (RCT) van regio Brabant. Mijn naam is Jamie Meekelenkamp en ik werk als deskundige infectiepreventie in ziekenhuis Bernhoven in Uden.

Eindrapport ESBLAT project

9 februari werd het eindrapport van het ESBLAT project gepresenteerd. Dit onderzoek dat is uitgevoerd door een consortium van partners uit de wetenschap, overheid en het bedrijfsleven geeft inzicht welke bronnen in welke mate bijdragen aan het voorkomen van ESBL producerende bacteriën in de mens.

Werkbezoek minister Bruins

Minister Bruno Bruins (Medische zorg en sport) heeft zich in het Amphia ziekenhuis laten informeren over antibiotica resistentie. Jan Kluytmans heeft hem rondgeleid op het laboratorium. Daar heeft hij gezien hoe je bacteriën kweekt, hoe schoon je handen nu eigenlijk zijn na het wassen en hoe in de infectierisicoscan gemeten wordt hoe schoon oppervlakken zijn met behulp van de ATP meter.

Interessante links

Puntprevalentieonderzoek RIVM

Handleiding Antimicrobial Stewardship binnen de verpleeghuiszorg

'Centrale rol huisarts in zorgnetwerk antibioticaresistentie' Artikel Huisarts en Wetenschap.
Belangrijke data
 
28 juni:
 
SWAB symposium, Jaarbeurs, Utrecht
   
29 juni:


 
Grote Thuiszorg Dag, Reehorst, Ede. Met een workshop ‘jouw rol in hygiëne’
   
11 september:
 
ABR Surveillance bijeenkomst: van Data naar Doen!

Het RCT vergadert op 16 april, 15 mei en 18 juni.
Website
Twitter
Email