Copy
Bekijk de online versie in uw browser
Radboudumc nieuwsbrief
1 maart 2018
Afbeelding Complicaties alvleesklierchirurgie: fors onder landelijk gemiddelde
Operaties aan de alvleesklier zijn risicovolle ingrepen. Landelijk is de kans op ernstige complicaties gemiddeld 27 procent. In het Radboudumc is dit aanzienlijk lager: 10,5 procent. Hoe dat kan? Chirurg Marion van der Kolk vertelt er meer over.
Lees meer
Afbeelding Botbreuken voorspellen: het is mogelijk
Patiënten met kanker kunnen uitzaaiingen krijgen in het dijbeen, waardoor het bot verzwakt. De kans op het breken van het bot is van belang voor het bepalen van de beste behandeling. Onderzoekers van het Radboudumc ontwikkelden een nieuwe vorm van diagnostiek, waarmee 90 procent van de onvoorziene botbreuken te voorkomen is.
Lees meer
Europese handen ineen voor zeldzame ziektes
Het Radboudumc participeert in European Reference Networks (ERN’s). Door deze netwerken is Europese netwerksamenwerking mogelijk voor kennisdeling en optimale behandeling van zeldzame ziektes.
Lees meer
Afbeelding Aanzienlijke milieuwinst
Specifiek ziekenhuisafval wordt vanwege strenge veiligheidseisen apart ingezameld en verwerkt. Het Radboudumc gaat dit voortaan op een andere manier inzamelen. En dat levert een aanzienlijke milieuwinst op: de milieu-impact is 57,3 procent lager en de CO2-uitstoot 51,4 procent minder.
Lees meer
In beeld na overlijden
Wanneer de oorzaak van iemands overlijden niet duidelijk is, kan postmortem onderzoek uitkomst bieden. Veel nabestaanden vinden obductie alleen geen fijn idee. In die gevallen is beeldvormend onderzoek een goede optie. Onderzoeker Willemijn Klein initieerde de eerste richtlijn voor dit relatief nieuwe vakgebied.
Lees meer
Afbeelding Nijmegen hotspot voor Health & HighTech
Ook dit jaar nemen weer tien internationale startups deel aan het Rockstart Digital Health-programma op de Novio Tech Campus. Een uitgekiend programma van een half jaar helpt de geselecteerde bedrijfjes de markt nog beter en kansrijker te bestormen.
Lees meer
Toegang tot een verborgen wereld
Filosofe Mieke Moor liep in 2015 op uitnodiging een jaar lang rond in het Radboudumc. In dat jaar observeerde ze, had ze ontmoetingen met zorgverleners, medewerkers en patiënten. Wat waren haar ontmoetingen, observaties, gedachten en filosofische beschouwingen daarover? Lees het in haar nieuwe boek Werken in het wit en krijg toegang tot een verborgen wereld.
Lees meer
Afbeelding Samen innoveren in de zorg
Voor de derde keer doet het Radboudumc REshape Center for Innovation mee aan Hacking Health Nederland. Gedurende drie dagen komen tijdens de Nijmeegse editie Hacking Health Valley ontwerpers, patiënten, zorgprofessionals, ondernemers, ontwikkelaars, technologie en iedereen die gefascineerd is door de zorg en innovaties die daarin ontwikkeld kunnen worden bij elkaar.
Lees meer
Divider
Uitgelicht
Afbeelding Doorbraak: nieuwe optie voor de behandeling van kanker
Kankerpatiënten hebben al jaren verschillende opties voor een behandeling: operatie, chemotherapie, bestraling, of een combinatie van deze drie. Sinds kort is er een nieuwe optie: immuuntherapie. De combinatie ervan met radiotherapie lijkt veelbelovend.
Lees meer
Afbeelding Samenwerking met huisartsen
Zo'n driehonderd huisartspraktijken in de regio Nijmegen voeren één of meer taken uit in samenwerking met onze afdeling Eerstelijnsgeneeskunde. Deze praktijken vormen ons academisch netwerk, met ongeveer 648.000 patiënten. Wat houdt deze samenwerking in? Hoogleraar Pim Assendelft vertelt.
Lees meer
'Met lichaamseigen materiaal mensen genezen’
De bruine streep die Femke van Waveren-Algra (28) onder haar nagel had, bleek een melanoom. De tumor is inmiddels verwijderd, maar kan terugkomen. Femke doet nu mee aan de MIND-DC studie naar dendritische celvaccinatie om de kans op terugkeer te verkleinen.
Lees meer
Divider
Agenda

16 april
Radboud Talks grand finale

20-22 april
Hacking Health Valley Nijmegen

10-12 oktober
CleanMed Europe 2018

7-11 november
InScience Festival
Ondertussen online...


Maroeska Rovers, hoogleraar Evidence Based Surgery bij het Radboudumc, heeft een Vici-onderzoeksbeurs van anderhalf miljoen euro ontvangen van onderzoekorganisatie NWO.
Divider
© Radboudumc Postbus 9101 6500 HB, Nijmegen Netherlands
Iedere maand verschijnt de Radboudumc nieuwsbrief, met hierin nieuws over patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs van het Radboudumc. En met de agenda blijft u op de hoogte van aankomende activiteiten. U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor deze nieuwsbrief. Kijk voor meer nieuws op www.radboudumc.nl.
Afmelden voor deze nieuwsbrief
Radboudumc wapen


Email Marketing Powered by Mailchimp