Copy
13 maart 2018
In deze nieuwsbrief leest u over de laatste ontwikkelingen rondom de realisatie van het azc aan de Deventerstraat. Deze editie verschijnt digitaal, maar ook op papier, omdat we het belangrijk vinden om alle omwonenden en geïnteresseerden goed te informeren.

Nieuwbouw of verbouw?

In 2016 en 2017 hebben de plannen voor de komst van een azc vorm gekregen. Naast het verbouwen van bestaande panden komen er twee nieuwe gebouwen bij. Mede gezien de daling in instroom die zich na de grote toestroom in 2015 en 2016 heeft voorgedaan, onderzoekt het COA de mogelijkheid of de nieuwbouw achterwege kan blijven en een azc kan worden gerealiseerd met uitsluitend bestaande gebouwen. In een eerder stadium was gebouw De Linde niet beschikbaar. Inmiddels biedt ook GGNet de mogelijkheid dat De Linde kan worden betrokken bij het totale plan. Het verbouwen van een bestaand gebouw is goedkoper dan het realiseren van nieuwbouw. In de zienswijzen op het bestemmingsplan geven ook verschillende omwonenden aan dat zij nieuwbouw niet vinden passen bij de huidige bebouwing en tijdsgeest. Dit signaal nemen het COA en GGNet mee.

Door De Linde bij het plan met de bestaande gebouwen De Voorde, de Sprenge, de Kapel en de Gaarde te betrekken kan de nieuwbouw achterwege blijven. Bij het onderzoek kijken COA en GGNet naar onder andere de belangen van de cliënten, naar de verbouwingsmogelijkheden en de financiële en procedurele consequenties. Als het alternatieve plan met De Linde niet haalbaar blijkt te zijn, dan wordt teruggevallen op het oorspronkelijke plan met nieuwbouw. 

De gemaakte afspraken tussen de gemeente en het COA over het aantal vluchtelingen dat op deze locatie kan worden gehuisvest veranderen niet als de plannen voor de nieuwbouw vervallen. Zoals wij eerder berichtten, start het azc aan de Deventerstraat met een capaciteit van 400, met een mogelijkheid om door te groeien naar 600 plaatsen. Nog verder uitbreiden naar 800 plaatsen kan alleen als de gemeenteraad hiermee instemt. 
Ook dat gegeven is niet gewijzigd.

Planning

In het ontwerp-bestemmingsplan maakt de gemeente de nieuwbouw niet meer rechtstreeks mogelijk. Hiermee wordt een extra stap ingebouwd; mocht er in de toekomst toch behoefte aan nieuwbouw noodzakelijk zijn, dan moet de gemeenteraad hier zich eerst over uitspreken. 

De gemeente heeft ruim zeventig zienswijzen ontvangen op het ontwerp-bestemmingsplan. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan voor de zomer vast. Voordat de gemeenteraad het bestemmingsplan vaststelt, wordt het in de Politieke Markt Apeldoorn (PMA) behandeld. Tijdens deze vergadering kunt u inspreken. Zodra de datum voor de Politieke Markt bekend is, informeren we u hierover. 

Na vaststelling van het bestemmingsplan, volgt de  omgevingsvergunning; een vergunning die nodig is om te mogen verbouwen. Zoals eerder vermeld moet er nog gesaneerd worden, voordat de verbouw daadwerkelijk plaats kan vinden. Naar verwachting komen de eerste bewoners eind 2019.
Contact

Hebt u na het lezen van deze nieuwsbrief nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente Apeldoorn via opvang@apeldoorn.nl of via 14 055. Kijk voor meer informatie ook op de website www.apeldoorn.nl/vluchtelingenopvang.
Copyright © 2018 Gemeente Apeldoorn, All rights reserved.


meld je aan voor deze nieuwsbrief    meld je af voor deze nieuwsbrief    update aanmeldgegevens

Email Marketing Powered by Mailchimp