Copy
Academia Română, la zi
View this email in your browser
Buletin informativ al Academiei Române | Nr. 32 | Martie 2018
ACTIVITĂȚILE LUNII FEBRUARIE 2018
EVENIMENT
Parteneriat Academia Română – Institutul Cultural Român
15 februarie 2018 | Clubul Academicienilor
Acad. Cristian Hera, președintele Academiei Române, Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, acad. Victor Spinei și acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinți ai Academiei Române, și Krizbai Dan Béla, vicepreședinte al Institutului Cultural Român
Academia Română și Institutul Cultural Român au semnat joi, 15 februarie 2018, în prezența presei, un acord de parteneriat instituțional, ce are ca scop promovarea creației culturale și științifice românești în țară și mai ales în străinătate.
 
Documentul a fost semnat de acad. Cristian Hera, președintele Academiei Române, acad. Victor Spinei, vicepreședinte și coordonator al programului „Centenar“, și Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român. La eveniment au fost prezenți
acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură, și acad. Maya Simionescu, președinte al Secției de științe biologice.

Ceremonia de semnare a fost urmată de o conferință de presă, în cadrul căreia au fost prezentate principalele obiective ale parteneriatului, precum și modalitățile și instrumentele de realizare a acestora.
 
Nu în ultimul rând, cele două instituții semnatare își propun conștientizarea factorilor de decizie, pentru sprijinirea acţiunilor şi proiectelor din domeniile vizate de această cooperare.
 
Detalii, în comunicatul de presă: https://goo.gl/aaEZTd. Galerie foto, realizată de Alina Bianca Bălan, pe site-ul Academiei Române: https://goo.gl/tBm9wa.
Conferința
Românii de pretutindeni. 
Realități și aspirații


27 februarie 2018 | Aula Academiei

Organizatori:
Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu“ al Academiei Române
Fundația Universitară a Mării Negre

 
Academia Română a găzduit în data de 27 februarie 2018 conferința cu tema „Românii de pretutindeni. Realități și aspirații“, eveniment organizat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu“ al Academiei Române și Fundația Universitară a Mării Negre.
 
Lucrările au fost conduse de acad. Victor Voicu, Secretar general al Academiei Române. Au luat cuvântul: Natalia Intotero, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, acad. Răzvan Theodorescu, Președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual, acad. Eugen Simion, Președintele Secției de filologie și literatură, prof. univ. Dan Dungaciu, Director general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu“ al Academiei Române.
 
Un reportaj de la eveniment, în jurnalul Trinitas TV: https://goo.gl/KYvjU5
 
Galerie foto, realizată de Alina Bianca Bălan, pe site-ul Academiei Române: https://goo.gl/aA6KNy.
ACTIVITATE INTERNAȚIONALĂ
Workshop
Ethical Aspects of Open Access: A Windy Road
Bruxelles | 1 februarie 2018

Organizatori:
Asociația Academiilor Europene – ALLEA
Academia Regală Flamandă a Belgiei

În data de 1 februarie 2018 a avut loc la Bruxelles workshop-ul „Ethical Aspects of Open Access: A Windy Road“ (https://goo.gl/cFHyAr). Academia Română a fost reprezentată de acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române.

Workshop-ul a fost organizat de Asociația Academiilor Europene – ALLEA (http://www.allea.org/) și Academia Regală Flamandă a Belgiei.

Scopul întâlnirii a fost de a identifica și propune soluții care să răspundă consecințelor nedorite produse de dezvoltarea accesului liber al cercetătorilor la literatura de specialitate. Promovarea și aplicarea, în ultimii ani, a conceptelor „open science“, „open data“ și „open source“ au condus la apariția unor probleme de natură financiară și etică, între care, importante sunt: acoperirea costurilor, proliferarea așa numitelor „predatory journals“, creșterea numărului articolelor retrase și a falșilor editori.

La workshop au participat experți din întreaga Europă, promotori ai publicării „open access“.

Detalii despre desfășurarea dezbaterilor și poziția României, în articolul scris pentru revista „Market Watch“ de acad.  Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române: https://goo.gl/dtpDXd.

Sesiunea Comitetului Organizației Națiunilor Unite pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic
Ediția a 55-a
29 ianuarie − 9 februarie 2018 | Viena
Dr.ing. cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu, membru de onoare al Acaemiei Române, astronaut Chiaki Mukai, Japonia, și cosmonaut Sergey Krikalev, Federația Astronautică Internațională
 
Dumitru-Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Române, și Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române, au condus, prin rotație, delegația României care a participat la cea de a 55-a sesiune a Comitetului Organizației Națiunilor Unite pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic.

Reuniunea s-a desfășurat la Viena, Austria, în perioada 29 ianuarie − 9 februarie 2018.
Dr.ing.cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, primul român care a realizat un zbor în spaţiul cosmic, este implicat încă din anul 1992 în activitatea Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic. În anul 2011, Academia Română l-a ales pe Dumitru-Dorin Prunariu membru de onoare, drept recunoaştere a extraordinarei sale performanţe umane şi ştiinţifice.
Odderon, concept fundamental de fizică inventat de Basarab Nicolescu, membru de onoare al Academiei Române
Fizicianul Basarab Nicolescu, membru de onoare al Academiei Române, și-a imaginat în anul 1973 o particulă fundamentală de fizică, pe care a denumit-o Odderon. După 45 de ani particula a fost demonstrată experimental de către cercetătorii de la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară). Vestea primei dovezi experimentale a Odderon-ului a făcut înconjurul lumii.

Vă prezentăm câteva titluri apărute în presa academică și internațională:
DOCTOR HONORIS CAUSA
Dr.ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu
a primit titlul Doctor Honoris Causa


19 februarie 2018 | Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ Sibiu
Cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu a primit titlul Doctor Honoris Causa al Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu.
 
Doctor inginer Dumitru-Dorin Prunariu, general locotenent în rezervă, este membru de onoare al Academiei Române din 2011 și preşedinte al Comisiei de Astronautică a Academiei Române.
 
Titlul Doctor Honoris Causa se constituie într-o recunoaştere a meritelor de excepție ale dr. ing. Dumitru-Dorin Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiul cosmic.
 
Conferind acest titlul onorific, Senatul Universitar al Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” a apreciat implicarea domnului Dumitru-Dorin Prunariu „în promovarea şi susţinerea unei imagini favorabile a Academiei Forţelor Terestre în mediul cercetării şi inovării“.
ANIVERSĂRI

Academician Maria Zaharescu
16 februarie 2018 | Aula Academiei Române

Academician Maria Zaharescu a fost aniversată în cadru festiv, în Aula Academiei Române, cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani. Organziatroii, Secția de Științe chimice a Academiei Române, au invitat personalități de marcă ale științelor chimice din România pentru a prezenta cariera științifică a acad. Mariana Zaharescu. La eveniment au luat cuvântul: acad. Cristian Hera, președintele Academiei Române, acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române în perioada 2006-2014, acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Marius Andruh, președintele Secției de științe chimice, dr. Vlad Tudor Popa, directorul Institutului de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu“, dr. Maria Crișan, Institutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu“, prof.univ. Ecaterina Andronescu, Universitatea „Politehnica“ București.

Galerie foto, realizată de Alina Bianca Bălan, pe site-ul Academiei Române: https://goo.gl/tgnPzs.

Academician Maria Zaharescu este absolventă a Facultății de Chimie a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj, unde și-a obținut și titlu de doctor în științe chimice. Specialist în chimie anorganică și analitică, a activat în primii ani ai carierei în industrie, pentru ca la mijlocul anilor ’60 să se transfere la Centrul de Chimie Fizică al Academiei Române. Este șefa Laboratorului combinații oxidice și știința materialelor din cadrul Institutului de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu“ al Academiei Române. A coordonat de-a lungul timpului, din partea română, numeroase colaborări internaționale sau intergurvernamentale. Este autoarea a peste 400 de lucrări științifice apărute în reviste științifice din țară și străinătate, a susținut numeroase conferințe pe toate meridianele globului. Pentru activitatea sa de cercetare a primit o serie de premii și distincții, între care de două ori „Meritul Științific“.

Academician Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române
cetățean de onoare al județului Maramureș
27 februarie 2018 | Baia Mare
Academician Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, doctor în filosofie și preşedinte al Secţiei de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie a Academiei Române, a fost serbat la împlinirea vârstei de 80 de ani de către Consiliului Județean Maramureș, care i-a acordat titlul de cetățean de onoare al județului Maramureș. Ceremonia de decernare a avut loc marți, 27 februarie 2018, în Sala „Bogdan Vodă“ a Consiliului Județean, Laudatio fiind prezentat de profesorul universitar dr. Petru Dunca, de la Centrul Universitar Nord Baia Mare.

 „Este o mare onoare pentru noi toți, cei prezenți, să se confere titlul de cetățean de onoare al județului Maramureș, academicianului Alexandru Surdu. Este o recunoaștere a unei distinse și prestigioase personalități a culturii contemporane, a excelenței științifice și profesionale în domeniul filosofiei, a dimensiunii morale în educație, a vocației trăită ca atare, cu artă și pasiune. Felicit Consiliul Județean Maramureș și pe aleșii județeni pentru hotărârea de a acorda acest titlu vicepreședintelui Academiei Române“, a declarat reprezentantul Instituției Prefectului, Vasile Moldovan.

La eveniment au participat numeroși reprezentanți ai mediului academic băimărean, reprezentanții Consiliului Județean Maramureș, ai Instituției Prefectului Maramureș, ai Episcopiei Române a Maramureșului și Sătmarului, numeroși prieteni ai acad. Alexandru Surdu.

COMEMORĂRI



Sesiunea comemorativă

Ludovic Mrazec: ilustru savant român

28 februarie 2018 | Aula Academiei Române


Organizator: Secţia de ştiinţe geonomice

Academia Română a organizat miercuri, 28 februarie 2018, o sesiune comemorativă dedicată ilustrului geolog și petrograf român, academician Ludovic Mrazec (17 iulie 1967, Craiova – 9 iunie 1944, București). La evenimentul din Aula Academiei Române au susținut prelegeri acad. Cristian Hera, președintele Academiei Române, acad. Nicolae Panin, președintele Secției de științe geonomice, Prof.dr. Emil Constantinescu, președinte al României în perioada 1996-2000, acad. Nicolae Anastasiu, acad. Gheorghe Udubașa, conf.dr. Gheorghe Ilinca, dr. Tudor Berza, dr. Antoaneta Seghedi și dr. Titus Brustur, secretar științific al Secției de științe geonomice. Au fost prezenți membri ai Academiei Române, profesori universitari, cercetători, studenți și împătimiți ai științei și comunicării cunoașterii științifice.

Alocuțiunile rostite de la înălțimea celui mai înalt for științific și cultural al României, Academia Română, au conturat personalitatea savantului român Ludovic Mrazec și au demonstrat importanța activității acestuia pentru dezvoltarea științelor pământului în România și prosperitatea țării.

Un album foto, însoțit de cele mai reprezentative fragmente din alocuțiunile rostite, în Jurnalul on line al Academiei Române: https://goo.gl/tV8iSP. Înregistrarea audio completă a alocuțiunilor, pe site-ul Academiei Române: https://goo.gl/Wm7Xa4.
ALEGERI POST-MORTEM


Domnitorul Alexandru Ioan Cuza,
membru post-mortem al Academiei Române


23 februarie 2018 | Aula Academiei Române
În data de 23 februarie 2018, Academia Română l-a ales membru post-mortem pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Alegerea a avut loc în cadrul Adunării Generale, propunerea întrunind unanimitate de voturi. Inițiativa propunerii a aparținut Biroului Prezidiului, avizată de Prezidiul Academiei Române, în consens cu solicitările membrilor Academiei Române.

„În preajma sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, gândurile ne poartă spre cei care au contribuit în mod real la acest moment crucial din devenirea românității, căci fără unirea Principatelor din 1859 nu ar fi fost posibilă nici dobândirea Independenței și nici reunirea tuturor românilor în hotarele unui stat unitar la sfârșitul Primului Război Mondial“ a declarat acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române.

Alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza ca membru post-mortem al Academiei Române a fost considerată „o reparație“, dat fiind atât rolul esențial pe care acesta l-a avut în unirea Principatelor Române, cât și contribuția sa la pregătirea înființării Academiei Române.

La eveniment a participat și dr. Bogdan Cuza, descendent pe linie indirectă din familia domnitorului, care a rostit un discurs emoționant: „Un moment incredibil, pe care nu pot să-l descriu ori să-l simt cum se cuvine. Probabil va mai trebui să treacă zile întregi ca să realizez însemnătatea acestui gest al Academiei Române“, a declarat după eveniment Bogdan Cuza, doctor în economie. Întregul discurs poate fi citit, accesând: https://goo.gl/JS8rCb.

Detalii, pe site-ul Academiei Române: https://goo.gl/enYtvx și în Jurnalul on line: https://goo.gl/1aVTAa.
FILIALELE ACADEMIEI ROMÂNE

FILIALA TIMIȘOARA

O filă din istorie

26 februarie 2018
Aula Filialei din Timișoara
a Academiei Române

 
În cadrul proiectului „Teme academice contemporane“ al Filialei din Timişoara a Academiei Române, s-a desfăşurat, în 26 februarie 2018, conferinţa cu tema Politica Statelor Unite ale Americii, vizavi de România, în Primul Război Mondial şi reglementările postbelice, susţinută de profesorii universitari dr. Bernard Cook şi dr. David Moore de la Loyola University în New Orleans, S.U.A.

Înscrisă în ciclul de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, expunerile oaspeţilor au adus o seamă de clarificări privind intrarea întârziată în război a SUA (aprilie 1917), după ce, în anul 1914, preşedintele Woodrow Wilson şi-a declarat neutralitatea în acest conflict. De asemenea, istoricii americani au insistat în expunerile lor asupra motivelor principale pentru care americanii s-au implicat în prima conflagraţie mondială şi cu privire la reglementările postbelice care au urmat, înscrise în politica wilsoniană: „Statele Unite trebuia să joace rolul de stat model pentru celelalte naţiuni, ţara având misiunea de a promova democraţia şi libertatea în lume“.
Corespondență de dr. Ioan David
FILIALA TIMIȘOARA
 
Poezia şi filmul în dezbatere la Filiala din Timișoara a Academiei Române
22 februarie 2018 | Aula Filialei din Timișoara a Academiei Române
Aula Academiei Române, Filiala Timişoara a găzduit în data de 22 februarie 2018 o dublă manifestare culturală.

Evenimentul a debutat cu lansarea cărții Pânze neîntoarse a scriitoarei Silvia C. Negru. Autoarea timişoreancă, profesor de limba română, se află la al paisprezecelea volum de poezii. Despre personalitatea autoarei şi implicarea sa în viaţa culturală şi literară a cetăţii au vorbit regizorul prof.univ.dr. Ioan Cărmăzan, preşedintele Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Filme din România, prof. Diana Otiman Blidariu, critic şi istoric literar, prof. Aura Dudaş, Vasile Bogdan, jurnalist, scriitor şi realizator TV, Veronica Balaj şi Manolita Dragomir, scriitoare. Criticii literari prof.univ. Cornel Ungureanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timişoara, şi prof.univ. Adrian Dinu Rachieru au analizat, cu precădere, calităţile actului creativ, socotind cartea Pânze neîntoarse cea mai bună apariţie de până acum a poetei Silvia Negru.

Lansarea de carte s-a încheiat cu un remarcabil recital de muzică clasică, susţinut de Simona Negru (voce), Silviana-Ana Cârdu (pian), cadre didactice la Facultatea de Muzică şi Teatru şi Ana Maria Cristina Popan (vioară), elevă la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara.
 
Începând cu ora 16:30, regizorul Ioan Cărmăzan a susţinut, în cadrul ciclului de „Teme academice contemporane“, expunerea O sută de ani de cinematografie românească, excelentă incursiune în evoluția celei de a şaptea arte în România, urmată de vizionarea filmului Casa din vis, după nuvela Ninge în Bărăgan a scriitorului acad. Fănuş Neagu.

Proiectul „Teme academice contemporane“ a fost iniţiat de acad. Păun Ion Otiman, preşedintele Filialei din Timişoara a Academiei Române, și este dedicat în acest an Centenarului Marii Uniri.
Corespondență de dr. Ioan David
INTERVIURI
Victor Spinei
Vicepreședinte al Academiei Române

„Aspir la o țară cu realizări globale“

„România liberă“
20 și 22 februarie 2018
Reporter: Maria Capelos
„Aspir să trăim într-o țară cu realizări globale de esență, să dispunem de un nivel de trai ridicat, să tindem spre o însănătoșire etică și un standard intelectual elevat, să eradicăm corupția, să stopăm exodul demografic ce se revarsă dincolo de fruntarii și ne vlăguiește energiile. Acestea mi se par, de fapt, cele mai presante și mai semnificative imperative! Cuantificarea împlinirilor predecesorilor este neîndoios insuficientă. Toată considerația pentru ele! Pentru a ne cinsti cu adevărat strămoșii, trebuie să durăm lucruri consistente pentru generațiile ce ne vor urma, să ne fixăm obiective ambițioase și lucide în toate domeniile și să depunem eforturi tenace spre a le materializa, chiar dacă rezultatele nu vor fi imediate!“
Interviul integral: Partea I: https://goo.gl/WJ1bou; Partea a II-a: https://goo.gl/z9nFMk

Acad. Bogdan C. Simionescu
Vicepreședinte al Academiei Române

„Opriți de urgență despăduririle ilegale“
Despre datoria de a utiliza patrimoniul în mod responsabil

„Cotidianul“ | 2 martie 2018
Reporter: Simona Popescu

„Termenul «devalizare» este folosit deseori în antiteză cu cel de «dezvoltare durabilă», ceea ce amplifică, din diverse motive, acest decalaj. În spațiul autohton, dezvoltarea durabilă este concepută, de multe ori, ca fiind un simplu mit, concept sau slogan frumos, însă complet lipsit de fundament sau aplicabilitate. Pe de o parte, ne lipsește un punct de vedere obiectiv – avem lacune serioase în ceea ce privește informarea, conştientizarea şi responsabilizarea cu privire la dezvoltarea durabilă şi problematicile de mediu. Ne lipsește un model adecvat de comportament civic, avem nevoie de o remodelare a valorilor.“

Interviul integral: https://goo.gl/gq296t

Acad. Gheorghe Păun

După douăzeci de ani de la inițierea calcului celular

Site-ul Academiei Române | Galeria Academicienilor
22 februarie 2018
Reporter: Cătălin Mosoia

„Sunt dedicat total calculului cu membrane. Nu mai lucrez atât de activ ca înainte în a demonstra teoreme, dar sunt total implicat în comunitate – mă refer la Societatea internațională de calcul cu membrane, The International Membrane Computing Society, IMCS, care are drept scop principal să facă propagandă domeniului, însă și să pună în legătură mai mult cercetătorii din Orient cu cei din Occident. Publicăm Bulletin of IMCS, care are două ediții pe an, iar eu sunt editorul; în fiecare an public liste de probleme deschise. Acum, consider că este mult mai important pentru mine și pentru domeniu nu să scriu eu o lucrare, ci să o scrie un tânăr.“

„Academia Română este singura instituție care prin definiție și tradiție are în subordine cercetarea fundamentală. Cercetarea fundamentală trebuie administrată în mod centralizat de către o instituție care să nu fie chemată cu cadență la ordinul finanțatorului. Argumentul e simplu, nu se pot prezice rezultatele în cercetarea fundamentală; ele vin câteodată în serii grupate, alteori după o perioadă lungă.“

Interviul integral: https://goo.gl/wGLxV3

Basarab Nicolescu
Membru de onoare al Academiei Române

Odderon, concept inventat de fizicianul Basarab Nicolescu

Site-ul Academiei Române | Galeria Academicienilor
20 februarie 2018
Reporter: Cătălin Mosoia

„Acum 45 de ani, în 1973, în colaborare cu fizicianul polonez Leszek Łukaszuk (1938-2007), am formulat o nouă teorie în cadrul interacțiunilor tari la energii înalte, fondată pe principiile fundamentale ale fizicii (teoreme asimptotice). Conceptul rezultat numit Odderon a fost considerat revoluționar în acel moment, chiar eretic, și a stârnit violente polemici, deoarece el punea sub semnul întrebării numeroase lucrări ale unor fizicieni importanți. Consecințele sale experimentale erau spectaculoase.“

Interviul integral: https://goo.gl/o7TJoF

Prof.univ.dr. Ion Sorin Crişan
Directorul Bibliotecii Academiei din Cluj-Napoca

Biblioteca Academiei omagiază Marea Unire prin manifestări de talie europeană

„Făclia“ | 15 februarie 2018
Reporter: Carmen Fărcaşiu

„Numărul de evenimente este important, dar conţinul lor este cu mult mai convingător. Toate evenimentele din acest an ale Bibliotecii Academiei din Cluj-Napoca se înscriu într-un ciclu de manifestări culturale şi ştiinţifice axate pe rolul istoric covârşitor al Marii Uniri. Printre manifestările organizate pentru această sărbătoare a României, a Bibliotecii Academiei şi a fiecăruia din noi, se numără expoziţia Cartea şi Marea Unire, care va fi deschisă pentru marele public chiar în preajma zilei de 1 Decembrie. Vom organiza şi o Conferinţă naţională cu tema Europa şi Marea Unire: circulaţia cărţilor şi circulaţia ideilor. Ne dorim o participare internaţională la acest eveniment.“

Interviul integral: https://goo.gl/SCAaag
Biroul de presă al Academiei Române
Academia Română
Biblioteca Academiei Române
Editura Academiei Române
Jurnal online Academia Română
Facebook Academia Română
Email Biroul de presă al Academiei Române
Copyright © 2018 Academia Romana, All rights reserved.


Dezabonare    Actualizarea preferinţelor 

Email Marketing Powered by Mailchimp