Copy
Katso viestiä selaimessasi
ILMESTYMISPÄIVÄ 27.2.2018

Ammattilainen! Vastaa kyselyyn! 


Täytä kysely ja auta tuottamaan entistä parempaa sisältöä uutiskirjeellemme, koulutuksillemme ja muille palveluillemme! Samalla voit halutessasi liittyä parhaillaan muodostettavan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen sukupuolisensitiiviseen sote-alan verkostoon tai Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille – TIKA-hankkeen kokoamaan verkostoon.
 
Kyselyn täyttäminen vie noin 10–20 minuuttia ja antaa sinulle samalla palautetta siitä, miten hyvin jo tunnet sukupuolen moninaisuutta.
Tästä kyselyyn >>
LYHYESTI & TAPAHTUMAT
Seta perustaa Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen

TIKA-hankkeen myötä Seta muodostaa hankkeen toiminnoista ja Transtukipisteestä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen, joka tarjoaa tukea kaikille sukupuolivähemmistöille ja heidän läheisilleen sekä tuottaa ammattilaisille tietoa sukupuolen moninaisuudesta ja trans-, muun- ja intersukupuolisten sekä sukupuoltaan pohtivien tukemisesta.

Setan Transtukipiste on toiminut sukupuolen moninaisuuden asiantuntijana jo yli 20 vuoden ajan. Uuden Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen myötä myös muut kuin transihmisiksi itsensä määrittävät voivat löytää paremmin sukupuoli-identiteettiään koskevaa tietoa, palveluita ja vertaistukea. 

Ruotsi maksaa korvauksia pakkosteriloiduille transihmisille

Ruotsi on päättänyt ensimmäisenä valtiona maailmassa maksaa korvausta vuosien 1972–2013 aikana sukupuoltaan korjanneille ihmisille, joiden juridisen sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä oli lisääntymiskyvyttömyys. Korvaus on keskimäärin 225 000 kruunua (22 500 euroa) ja siihen on oikeutettu arviolta 600–700 henkiöä.

Tammikuusta 2014 translakiin liittyneet pakkosterilisaatiot ovat olleet kiellettyjä Ruotsissa. Kielto astui voimaan ensin oikeuden päätöksellä, sillä se katsoi vaatimuksen rikkovan Ruotsin perustuslakia ja Euroopan ihmisoikeussopimusta. Myöhemmin myös itse lakia muutettiin ja vaatimus poistettiin.

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa sterilisaatiovaatimus on vielä voimassa. Suomen translaki vaatii sukupuoltaan korjaavalta todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä tai että hänet on muutoin steriloitu. Sterilisaatiovaatimuksen poiston lisäksi translakiin tarvitaan kokonaisuudistus, jossa sukupuolen juridinen ja lääketieteellinen korjaaminen erotetaan toisistaan ja se mahdollistetaan myös alaikäisille. Translain kokonaisuudistusta ajetaan Kuuluu kaikille -translakikampanjassa yhdessä Trasekin ja yli 30 muun ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestön kanssa.

UUTISET | TUTKIMUKSET | RAPORTIT 
Vasemmalta: Kuura Autere, Tommi Paalanen, Jaana Pirskanen, Veera Uusoksa, Maarit Huuska, Terhi Viikki, Juha Kilpiä ja Mika Venhola ensimmäisessä yhteistyötapaamisessa.

Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille- eli TIKA–hanke lähti liikkeelle vauhdilla

Kolmivuotinen TIKA-hanke käynnistyi vuoden 2018 alussa. Hankekoordinaattori Jaana Pirskanen kutsui koolle jo 13.3. hankkeen perustamisvaiheessa mukana olleita yhteistyökumppaneita.

Verkostokokouksessa keskustelivat monipuolisesti tavoitteista sekä suunnittelivat tulevaa toimintaa Intersukupuolisuus.fi-verkoston ja Trasek ry:n Terhi Viikki, Aktuaalin Juha Kilpiä, Sexpo-säätiön Tommi Paalanen ja Veera Uusoksa, Oulun yliopistollisen sairaalan lastenkirurgian erikoislääkäri Mika Venhola sekä Transtukipisteen Maarit Huuska ja Kuura Autere. Myös Väestöliitto, sateenkaari-ihmisten Perhesuhdekeskus ja Helsingin Yliopiston Sukupuolentutkimuksen oppiaine ovat ilmaisseet halukkuutensa osallistua hankkeeseen eri muodoissa.

"Lisää yhteistyökumppaneita mahtuu mukaan! Hanke ja tietoisuus intersukupuolisuudesta laajenevat verkostoitumisen myötä eri puolille suomalaista yhteiskuntaa", koordinaattori Jaana Pirskanen kertoo.

TIKA-hankkeen tavoitteena on tietoisuuden lisääntyminen intersukupuolisuudesta siten, että ymmärrys luonnollisesta kehollisesta monimuotoisuudesta lisääntyy ja että intersukupuolisuudesta voidaan puhua avoimesti ja myönteisesti perheille ja eri palveluissa.

Tietoa, kokemuksia ja oikeuksien parantamista

Hankkeen tavoitteena on, että lasten oikeuksia kunnioitetaan Suomessa nykyistä paremmin ja ihmisoikeusloukkaukset vähenevät. Hanke vahvistaa suomalaista ja kansainvälistä is-verkostoa ja tuo yhteen tietoa eri näkökulmista. TIKA kokoaa yhdessä is-yhteisön kanssa huomioonotettavia näkökulmia ja sanastoa. Näiden pohjalta rakennetaan koulutusmateriaaleja ja verkkoluentoja laajasti eri sosiaali-, terveys ja opetusaloille, esim. äitiysneuvoloiden, synnytyssairaaloiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille.

TIKA julkaisee oppaan is-nuorille eli intersukupuolisille nuorille oman kehon, sukupuolen ja seksuaalisuuden haltuunottoa tukemaan ja oman oppaan vanhemmille, joiden perheeseen on syntynyt is-lapsi. Tulossa on myös lapsille suunnattu animaatio sukupuolen moninaisuudesta. Lisäksi TIKA-hanke kokoaa julkisen osaamispankin, josta tietoa tai tukea tarvitseva löytää helposti is-asiantuntijoiden ja sensitiivisten toimijoiden äärelle.

"Is-yhteisö vaikuttaa hankkeessa aktiivisena toimijana ja äänen käyttäjänä heitä itseään koskevissa asioissa. Tärkeää on myös läheisten näkökulma", Pirskanen painottaa.

Ota rohkeasti yhteyttä!

Onko työpaikallasi tarvetta päivittää tietämystä kehollisesta moninaisuudesta, intersukupuolisuudesta tai sukupuolen moninaisuudesta? Jos olet kiinnostunut TIKA-hankkeesta, tulevista julkaisuista, koulutusmateriaaleista, koulutuksista, lapsille suunnatusta animaatiosta tai haluaisit olla mukana yhteistyössä jollain tavalla, ole hyvä ja ota yhteyttä TIKA-hankkeen koordinaattoriin Jaana Pirskaseen: jaana.pirskanen@seta.fi.

Transtukipisteen asiakasmäärät kasvoivat huimasti vuonna 2017


Vuonna 2017 Transtukipisteeltä sai tukea yhä kasvava määrä sukupuolivähemmistöön kuuluvia ja heidän läheisiään. Tukea saaneiden määrä kasvoi 60 % ja yksilötukikontaktit 33 % edellisvuodesta. Yhteensä asiakkaita oli yli 900.
 
Transtukipiste palveli asiakkaita monipuolisella tukipalveluvalikoimalla. Siihen kuuluivat vastaanottokäynnit, sähköposti-, puhelin- ja skypetuki ja neuvonta näiden lisäksi myös facebookin kautta. Yhteisöllisinä tukipalveluina tarjottiin laaja valikoima vertaistukiryhmiä, voimavaraleiri ja muun muassa äänityöpajoja.
 

Kuva 1. Asiakaskunnan alueellisessa jakautumisessa painottuivat Helsinki, muu pääkaupunkiseutu ja muu Etelä-Suomi. Asiakkaista noin yksi neljäsosa oli muualta Suomesta.

Asiakkaista kolme neljäsosaa pohti omaa sukupuolta tai kuului sukupuolivähemmistöihin ja neljäsosa oli läheisiä. Lähes kaksi kolmasosaa asiakkaista asioi ensimmäistä kertaa Transtukipisteellä. Tukipalvelut tavoittivat kaikki sukupuoli- ja ikäryhmät ja Suomen eri alueet maantieteellisesti.


 
Kuva 2. Nuoret aikuiset olivat suurin palvelujen käyttäjäryhmä.

Asiakkaiden joukko oli hyvin moninainen. Osa tarvitsi tietoa sukupuolen moninaisuudesta, kun taas osa oli hyvinkin vaikeassa elämäntilanteessa ja tarvitsi pitkäkestoisempaa tukea. Transtukipiste tarjosi erityisosaamista muun muassa sukupuoli-identiteettityöskentelyyn, sukupuolidysforian kanssa elämiseen ja lähisuhteisiin. Tukiprosesseissa käsiteltiin niin tärkeitä hoitovalintoja, sopeutumista hoitotuloksiin ja ulostuloja perheelle kuin perheenjäsenten kysymyksiä.
 
”Entistä useammat lapset ja varhaisnuoret vanhempineen ovat löytäneet Transtukipisteelle”, iloitsee johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska.

Huuska korostaa, että sukupuoliristiriita tai sukupuolen pohdinta voi olla todella iso kysymys jo hyvin pienellekin lapselle. Transtukipisteellä asioi niin muun- kuin intersukupuolisia lapsia ja varhaisnuoria, sukupuoliristiriitaa kokevia ja sellaisia lapsia ja nuoria, jotka kokivat tarvetta ilmaista itseään vaihdellen tyttönä ja poikana.
 

Seminaari intersukupuolisuudesta Helsingissä 12.6.2018

Intersukupuolisuus ja ihmisoikeudet -seminaari käsittelee intersukupuolisuutta ja intersukupuolisten ihmisten tilannetta Suomessa ihmisoikeusnäkökulmasta. 12.6. Eurooppasalissa järjestettävä seminaari on suunnattu TIKA-verkostolle, heidän yhteistyökumppaneilleen sekä sote-alan, varhaiskasvatuksen sekä opetusalan työntekijöille.

Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen 27.3.–5.6. välillä lomakkeella (painike alla). Seminaari ja aamupala ovat maksuttomat osallistujille. Lounas on omakustanteinen.

OHJELMA
 
8.30 Aamupalatarjoilu
8.50 Aloituspuheenvuoro, tervetuloa
09.00 Terhi Viikki, Trasek ry
09.30 Juha Kilpiä, Aktuaali 
10.00 Mika Venhola, Lastenkirurgian erikoislääkäri
 
10.30 tauko 15 min
 
10.45 Sauli Hyvärinen, Lastensuojelun keskusliitto 
11.00 Tuomas Kurttila, Lapsiasiavaltuutettu
11.30 Keskustelua
 
12.00-13.00 Lounas (omakustanteinen)
 
13.00 -14.00 Miriam van der Have, is-aktivisti Hollannista, OII Europe
14.00-14.45 Keskustelua 

Ilmoittaudu >>
Sukupuolen moninaisuus tänään -uutiskirje on suunnattu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään transihmisiä ja intersukupuolisia ihmisiä sekä heidän läheisiään. Uutiskirjettä tuottaa ihmisoikeusjärjestö Setan yhteydessä toimiva Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus.
Copyright © 2018 Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp