Copy

Nyhetsbrev 1 - 2018

Ungdommens fylkesting er etablert

Ungdommens fylkesting (UFT) og Ungdommens fylkesutvalg (UTU) i Rogaland er nå etablert og hadde sitt første konstituerende møte i februar. Utvalget skal bestå av representanter fra alle kommunene i Rogaland og være rådgivende for fylkeskommunen med reell påvirkningsmulighet i saker som gjelder ungdommens egen hverdag.  
Les mer om Ungdommens fylkesting her

Nye folkehelseprofiler for 2018 er lansert

Oppdaterte folkehelseprofiler for fylker, kommuner og bydeler er nå klare for nedlasting. Nye tema i folkehelseprofilene for 2018 er alkohol og rusmidler.
Hent profilen for din kommune eller bydel her
Foto: Mad Arkitekter
Illustrasjon: MAD

Attraktivt i Hjelmelandsvågen

Utvikling av attraktive og helsefremmende lokalsamfunn er en viktig del av det regionale og lokale folkehelsearbeidet i Rogaland. I 2017 valgte regional og kulturutvalget, Sauda, Ølen, Moi og Hjelmelandsvågen som pilotprosjekter i et tettstedsprosjekt, der fylkeskommunen bidrar med veiledning og økonomisk støtte i arbeidet med å utvikle levende og attraktive tettsteder i distriktskommunene. Hjelmeland kommune og Ryfylke IKS har som en del av dette prosjektet gjort et grundig analysearbeid og mulighetsstudie for kommunesenteret i Hjelmelandsvågen. Leva urban design og Mad arkitekter har bistått kommunen med en sosiokulturell analyse av hele sentrumsområdet  og laget et overordnet konsept med utvikling av delområder. Hensikten med studien er blant annet å vise utviklingskapasitet og å avstemme framtidig behov for ulike typer funksjoner. Studiene skal legges til grunn for framtidig kommuneplan, sentrumsplan og reguleringsplaner.
Les mer om prosjektet i Hjelmelandsvågen her
Foto: Paal Kloster

Universell utforming på Kaizersplass

KS nettverket for universell utforming, avdeling Rogaland møttes til samling i Høyhuset på Bryne tirsdag 6. mars. Her orienterte Time kommune om Shared space-prosjektet i krysset mellom Storgata og Reevegen, og om Kaizersplassen. Samlingen ble avsluttet med felles befaring i området.

Rogaland fylkeskommune har forøvrig mottatt midler fra Bufetat for å gjennomføre en større konferanse om universell utforming i fylket i desember i år. Nærmere informasjon om dato og program kommer i løpet av våren.

Rogaland - nytt programfylke for folkehelse?

Svaret på søknaden forventes å være klart fra Helsedirektoratet før påske. Dersom Rogaland blir nytt programfylke, vil dette generere midler tilsvarende 4-5 millioner kroner årlig til psykisk helsearbeid i Rogaland. Alle statsmidler skal gå direkte til kommunene som deltar i programmet. En eventuell utlysning av statsmidlene i fylket vil bli lagt ut i løpet av april. Kommunene kan i så fall søke om midler til innovative prosjekter rettet mot helsefremmende barnehager og skoler, eller andre lokale tiltak og satsinger innen psykisk helse.

Ny folkehelsemelding i 2019

Regjeringen har startet arbeidet med en ny folkehelsemelding som forventes lagt frem våren 2019.  Rogaland fylkeskommune er i forbindelse med dette invitert til innspillsmøte i Bergen 9.april, med særlig vekt på utfordringer og løsninger for Vestlandet. I brev til fylkene, blir lav fysisk aktivitet, psykiske lidelser, usunt kosthold, tobakk og alkoholbruk, samt store sosiale og regionale helseforskjeller, trukket frem som utfordringer statsråden ønsker å løfte frem i meldingen.

Nye avtaler i partnerskap for folkehelse

Fylkesutvalget  vedtok i møte 20. januar at partnerskap for folkehelse skal videreføres som metode for folkehelsearbeidet i Rogaland. Fylkesrådmannen ble gitt fullmakt til å ivareta den videre prosessen med  signering av nye partnerskapsavtaler. Arbeidet forventes sluttført innen utgangen av mars.

Vårens kurs og konferanser

Nye samlinger i partnerskap for folkehelse

Det arrangeres fire regionale samlinger i uke 11-12 og en nettverkssamling 2.mai i samarbeid med KS. Program for folkehelse vil bli tema. Se arrangementer på www.rogfk.no for nærmere informasjon om program og påmelding

Innovasjonskonferansen 2018

Innovasjonskonferansen er et årlig arrangement  for ansatte i kommuner, utdanningsinstitusjoner og næringsliv i hele regionen. Årets konferanse gjennomføres 25. april 2018 i Sola kulturhus og har målsetning om å sette innovasjon på dagsorden i offentlig sektor.                         
Les mer om årets Innovasjonskonferanse i Rogaland her


Seminar om forsvarlig helseinformasjon på nett

I forbindelse med prosjektet Folkebiblioteket fremmer folkehelse, arrangeres det i 2018 et seminar flere steder i Rogaland med mål å vise hvordan man best kan finne relevant helseinformasjon av god kvalitet på nettet. Målgruppene for arrangementet er ansatte i bibliotek, kommunal helsesektor, barnevern, psykiatri, lærere i helsefag og lignende.

Seminaret arrangeres i Egersund 8.mai,  Sandnes 29.august og Haugesund 13.september i tidsrommet fra 12 - 14.00.

Gleder og sorger i samliv med vår personlighet-
Velkommen til publikumsforedrag!

Hva betyr personlighet? Hvordan påvirker den måten vi forholder oss til andre og oss selv på?Svenn Torgersen er en anerkjent professor innen klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo, med  personlighetspsykologi som spesialfelt. Han har fått universitetets forskningspris og også internasjonale priser, og er Norges mest siterte forsker innen klinisk psykologi internasjonalt.

Foredraget er åpent for alle interesserte og arrangeres følgende steder i 2018:

Eigersund bibliotek 8.mai, klokken 18.00
Sandnes bibliotek 29.august, klokken 18.00
Haugesund bibliotek 13.september, klokken 18.00

Livsstilsendringer er utfordrende! Mange strever med å finne energi og motivasjon for dette. Helsepersonell kan ha en avgjørende rolle i å bidra til motivasjon for endring. Et viktig spørsmål er derfor; hvordan kan helsepersonell stimulere til optimal motivasjon?
 
Dette vil Christopher P. Niemiec snakke om i sitt foredrag. Han er en internasjonal ekspert innen motivasjon og selvbestemmelsesteorien (SDT), og jobber ved University of Rochester, USA.

Foredraget er åpent og gratis. Studenter og ansatte innen helse- og omsorg, samt interesserte som jobber i helsevesenet inviteres spesielt.

Nytt masterprogram i folkehelse


Vil du lære mer om hvordan god helse i befolkningen kan skapes og bevares? Ønsker du kunnskap om hvordan du kan arbeide systematisk med forebygging og helsefremming?
Bli med! Gjør en forskjell!
Master i folkehelse har opptak både i Gjøvik og Trondheim.
Se https://www.ntnu.no/studier/mfhls/om for mer informasjon - Søknadsfrist 15. April

Vi ser frem til fortsatt godt samarbeid og ønsker dere alle en riktig god påske!

Hilsen kontaktpersonene i Rogaland fylkeskommune:

Tore.Glette-Iversen@rogfk.no, Rogaland fylkeskommune, tlf. 51921032
Elisabeth Wallace Haaland, Rogaland fylkeskommune, tlf. 51 51 66 86
Ingvild Vikse Johansen, Rogaland fylkeskommune, tlf. 51 51 68 65
Helga Idsøe Kloster, Rogaland fylkeskommune, tlf. 51 51 66 25
Rune T Slettebak, Rogaland fylkeskommune, tlf. 51 51 10 29

Universell utforming:

Linda Nilsen Ask, Rogaland fylkeskommune, tlf. 95860433
Paal Kloster, Rogaland fylkeskommune, tlf. 51516647

Fylkesmannen i Rogaland

Helge Haga, Fylkesmannen i Rogaland, tlf. 51 56 88 56
Vi benytter mailchimp for å sende ut nyhetsbrev. Gi oss gjerne tilbakemelding på innhold og form til Ingvild.vikse.johansen@rogfk.no


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.