Copy
CircleEcology nieuwsbrief voorjaar 2018
Beste <<Voornaam>>,

het is alweer maart. De lente is in aantocht!
Wat is dit nieuwe jaar bruisend en dynamisch begonnen. Ik hoop dat het ook voor jou de start is van een vruchtbaar seizoen.

In deze nieuwsbrief vind je de highlights van wat er gebeurd is en laten we weten wat er aankomt.

Veel leesplezier, en wie weet tot ziens bij een van de events of locaties.

Hartelijke groet,
Malika
@CircleEcology


 
In deze nieuwsbrief:
- De actuele agenda: alle activiteiten op een rij, incl:
   - voedselbos lezing in Ede;
   - lecture series at HAS Den Bosch;
   - voedselbos basiscursus;
   - start jaarcursus voedselbossen.


En verder:
- Green Deal voedselbossen;
- Den Food Bosch team;
- voedselbos-coach: consults en ontwerpen;
- boekvertaling "Permacultuur bij Le Bec Hellouin".


Voor de snelle lezers:
NU! (zaterdag
10 maart) om 13.30u:
presentatie over voedselbossen
in het programma van de natuurmiddag van
Cultura in Ede.
Programma
AGENDA
Komende week kun je je hart ophalen! :-)

Zaterdag 10 maart gebeurt er werkelijk vanalles in voedselbos-land:
  • In het kader van NL Doet! steken overal in het land vrijwilligers de handen uit de mouwen. Bijvoorbeeld bij de eetbare groenstrook "de Koekelt" in Ede, bij de start van het voedselpark op "de Groene Boerderij" in de Zaanstreek, en bij Roggebotstaete (Flevoland), om er enkele te noemen;
  • In Groningen is de Noordelijke zadenbeurs;
  • In Ede organiseert Cultura een natuurmiddag, waar Malika Cieremans een voedselboslezing verzorgt i.s.m. Frank Gorter.
Dinsdag 13 maart: 3e avond in de serie "food forest lectures" bij de HAS Hogeschool Den Bosch.
Malika Cieremans gaat in op de effecten op bodem en water, in relatie tot vruchtbaarheid, duurzaamheid en klimaatbestendigheid. Plus een staartje van vorige week: design tools and methods.

Ergens deze week: aanplant van het strokenteelt-voedselbos bij Kiemkracht64 in Malden. Neem contact op als je meer wilt weten.

Vrijdag 16 maart: start van de jaarcursus voedselbossen, bij food forest Ketelbroek

Za 17 en zo 18 maart: Aanplant voedselbos in Noord-Holland door een voedselbos-collega in die regio. Stuur een mailtje voor meer info.

Dinsdag 20 maart: 4e  en laatste avond in de serie "food forest lectures" bij de HAS Hogeschool Den Bosch, door Malika Cieremans.
Thema: "gains for biodiversity ánd profits for farmers; natural pest and disease control; products and services".

Bekijk de volledige agenda voor de komende maanden online:

 
VOLLEDIGE AGENDA ONLINE

Basiscursus voedselbossen

Voor iedereen die meer wil weten.

DE NIEUWE DATUMS ZIJN BEKEND:
- Vier woensdagavonden in Wageningen: 23 mei, 13, 20 en 27 juni;
- Plus middag excursie naar FoodForest Ketelbroek: zondag 24 juni.

Meer info

Schrijf je nu in voor de basiscursus
Tip: De cursus in 2017 was een groot succes. Iedereen heeft er veel nieuwe inspiratie door opgedaan. Ook  als je niet nu of hier mee kunt doen, maar wel interesse hebt, meld je dan aan op de interesselijst voor de toekomst.
Voedselbos jaarcursus voor professionals

Voor het 3e achtereenvolgende seizoen gaat de jaarcursus voedselbossen van start. Dit jaar weer in de succesvolle samenwerking met Wouter van Eck en Max de Corte.

 
De locaties die waar we dit seizoen de lesdagen houden, zijn:

- Voedselbos Ketelbroek: meerdere keren in de loop van de seizoenen;
- Voedselbos Vlaardingen;
- Voedselbos Den Food Bosch;
- Permacultuur tuinderij Samenland, Taco Blom;
- Diverse stedelijke voedselbos-locaties in Rotterdam;
- Voedselbos en permacultuur-tuinderij Kiemkracht64 en Novio Voedselbos (regio Nijmegen);
- Voedselbos-kwekerij Arborealis.

Vrijdag 16 maart is de aftrap bij voedselbos Ketelbroek.

Het maximum van 16 deelnemers hebben we op één na bereikt. Het is weer een mooie groep mensen bij elkaar, met allerlei verschillende achtergronden. Dat wordt een mooie, inspirerende mix.

Mocht je nu ineens de roep voelen: Ja, daar wil ik nog bij zijn! Vul dan snel het inschrijfformulier in en we sturen je verdere info toe.


Klik hier voor alle cursusdata en beschrijving.
LAST MINUTE: Direct inschrijven jaarcursus 2018
Nieuws over de Green Deal en platform voedselbossen

Na de ondertekening van de "Green Deal voedselbossen" op 23 november 2017 zijn er diverse werkgroepen actief aan de slag gegaan om de daad bij het woord te voegen, en de intenties te vertalen naar de praktijk.

Zo is de werkgroep "beleid" bezig om te werken aan de knelpunten en mogelijkheden in wet- en regelgeving en (inter)nationaal subsidiebeleid

De werkgroep (in wording) "onderzoeksspoor" wil o.a. de bestaande kennis rondom voedselbossen meer gestructureerd in beeld brengen en toegankelijk maken, en monitoring en ander onderzoek uitzetten om verdiepende kennis en inzichten te krijgen over de vele vragen die er nog zijn, op het gebied van ecologische, sociale, productie- en economische aspecten.
Nieuws van het Den Food Bosch team

Ontwikkelingen in het voedselbos
Nadat op 19 november de eerste boom de grond in ging, is binnen twee maanden de aanplant van de boom- en struiklaag in het voedselbos voltooid, onder leiding van onze voedselbosboeren, Paul Müller en Janine Raabe.

In totaal zijn er:
* 3.500 bomen en struiken geplant, voor productie van noten, fruit, bessen, groen, en ook soorten die biomassa leveren of belangrijke ecosysteem-functies vervullen;
* 500 meter levende wilgenhaag aangelegd;
* enkele tientallen douglassen geveld, die gebruikt gaan worden om de trellis te bouwen voor de klimmers als druif, kiwi en hop;
* meer dan 3 grote truckladingen, oftewel 300 m2, houtsnippers verspreid over de plantstroken, om de bodemopbouw een kick-start te geven;
* tussen-stroken ingezaaid met groenbemesters, die in de winter al boven de grond komen.

Vanaf half maart gaan de eerste eenjarigen de grond in, die in de eerste jaren geteeld worden in de stroken tussen de bomenrijen.


Paul en Janine werken het hele seizoen aan het beheer van het voedselbos en zorgen voor de eenjarige teelt. Daarnaast zijn ze nu ook in Nederland actief met hun hoveniersbedrijf "edible gardens".


Waterschap de Dommel
De samenwerking met de beheerders en bestuurders van Waterschap de Dommel verloopt zeer prettig. In februari bezocht watergraaf Peter Glas het voedselbos voor het eerst. Ook hij was heel enthousiast. (foto Ineke Barten)



HAS Hogeschool
Vanuit de HAS Hogeschool zijn er twee studenten begonnen aan hun Bachelor thesis, en er gaan de komende maanden een aantal stagiaires aan de slag om diverse aspecten van het voedselbos te monitoren en onderzoeken. Ook hier een vliegende start en goede samenwerking.


Onderzoek in Brazilië

Nog steeds zitten drie van onze teamleden in Brazilië, waar ze werken aan fascinerende onderzoeken en samenwerkingen op voedselbos-gebied, o.a. een project met inheemse stammen, het opzetten en monitoren van eigen testplots en het geven van cursussen en consults.

"Onze" Felipe Villela doet mee aan de EU/VN challenge voor Young Champions of the Earth. Je kunt hem steunen door dit bericht op FB te liken en commentaar achter te laten. Als je nog overtuiging nodig hebt waarom hij in die champions league thuishoort, kijk dan ook eens op zijn tijdlijn.

 
Stay tuned!
Voedselbos-coach in actie

Een heel aantal projecten heeft CircleEcology dit winterseizoen mogen begeleiden als voedselbos-coach, van ruimtelijk ontwerp en procesbegeleiding, tot advies-bezoeken op locatie en individuele sessies om de ontwerpwens scherp te krijgen. Dat heeft stuk voor stuk blije gezichten en goede berichten opgeleverd. Daar doe je het voor!
 
Bij sommige gaat de aanplant al van start, bij één project is bewust gekozen voor een vervolg na de zomer, om de bestaande natuur geen geweld aan te doen, en eentje is een groter plan voor de langere termijn, dat we gefaseerd uitwerken.

Niet alleen de klanten zijn tevreden. Zelf genieten we ook intens van dit werk! Het is een geschenk om steeds weer te ontdekken hoe dit coaching-format een waardevolle bijdrage is voor iemand die zijn droom wil neerzetten. Ook zet elke opdracht er opnieuw toe aan om verder in de details te duiken. Bijvoorbeeld over bijzondere soorten voor alle hoogtelagen in verschillende groeiomstandigheden, de ins en outs van verschillende plantpatronen, of nieuwe manieren om het ontwerp ruimtelijk weer te geven, op papier en digitaal.

Boekvertaling: Permacultuur bij Le Bec Hellouin
door Malika Cieremans
De bekendste en succesvolste permacultuur-boerderij van Frankrijk en misschien wel heel West-Europa: de "Ferme du Bec Hellouin".

Tijdens mijn bezoek in zomer 2016 was ik onder de indruk van de professionele opzet, de variatie in plantpatronen en microklimaten, de combinatie tussen eenjarige en meerjarige teelten, het opbouwende bodembeheer, de details waarmee ze hun methodes en werktuigen hadden geoptimaliseerd, hoe ze al het werk met de hand deden, de indrukwekkend hoge productiviteit die ze haalden op een klein oppervlak, de wetenschappelijke onderbouwing en doorlopende monitoring, en tegelijk de schoonheid, en de gastvrije en gemoedelijke uitstraling van de plek.

Een jaar later sprak ik op het permacultuur-festival met uitgeverij Jan van Arkel over deze bijzondere permacultuur-boerderij en over het boek dat de oprichters Charles en Perrine hierover schreven. En zo kwam van het een het ander. Uitgeefster Heleen Gierveld las het boek en werd enthousiast om het boek in het Nederlands te gaan publiceren. Toen ze mij vroeg of ik het wilde vertalen, hoefde ik niet lang na te denken.

Deze winter breng ik naast het voedselbos-werk dan ook heel wat uren door met mijn neus in dit boek, en het blijft me de komende maanden verder vergezellen. De verwachte verschijningsdatum is november 2018.

Het verhaal neemt de lezer mee op de zoektocht van de schrijvers, van de inspiratie die ze haalden uit het leven van inheemse volkeren én Westerse voorbeelden als Jeavons en Coleman, en de geleidelijke ontwikkeling van hun eigen boerderij. Het is een onderneming met vallen en opstaan, met beginnersfouten, groeiende inzichten, en een rotsvast vertrouwen en doorzettingsvermogen om tot een succesformule te komen. Ook nu nog ontwikkelt het bedrijf zich continu door. Deze winter is er bijvoorbeeld een groot stuk voedselbos (3,5 ha) bijgekomen.

Het vertaalproces werkt als een krachtige spiegel voor me. Door me zo in hun verhaal in te leven, is het alsof ik het van dichtbij meemaak. Het brengt me zo nóg dichter bij mijn eigen kern, voedt het vuur van toewijding aan duurzame en natuurlijke voedselproductie, versterkt het geloof dat het écht kan, en brengt me op praktische ideeën die ik in mijn eigen leven kan toepassen.

Voor wie interesse heeft in de cijfers achter de mooie verhalen, zijn hier een aantal wetenschappelijke rapporten te vinden:

 
ONDERZOEK bij LE BEC HELLOUIN
Copyright © 2018 CircleEcology, Alle rechten voorbehouden.


Wil je aanpassen of en hoe je deze mails ontvangt?
Je kunt hier je voorkeursinstellingen beheren of je afmelden van deze lijst.
Vanwege een interne herordening van de adressenlijst in Mailchimp, kan het zijn dat je je inschrijving (opnieuw) moet bevestigen.

Email Marketing Powered by Mailchimp