Copy

IDRÆTSHISTORIE.DK - NYHEDSBREV MARTS 2018

Nu kan bogen "Oprøret i Parken" af Hans Bonde fås for kun 99,-. Bogen er en populærudgave af den prisvindende bog "Fodbold med Fjenden", der udkom i 2006.

"Grundlovsdag blev i 1941 markeret med en fodboldkamp mellem et stjernespækket østrigsk hold og et udvalgt københavnsk. Planen var, at kampen skulle medvirke til at besegle skæbnefællesskabet mellem det danske og det tyske folk, men stik imod hensigten kom begivenheden til at sætte punktum for idrætssamarbejdet. Protesterne og optøjerne blandt publikum gjorde det klart, at det ikke længere var muligt at opretholde illusionen om, at sport og politik er to forskellige ting.

Bogen adresserer det højaktuelle spørgsmål, der blev rejst i kølvandet på Fodbold med fjenden; hvordan bør politikere, journalister, organisationer – og kronprinser – forholde sig til totalitære staters forsøg på at legitimere sig selv gennem store idrætsarrangementer? Boykot? Kritisk deltagelse? Hans Bonde trækker linjen op fra OL i 1936 til OL i 2008 og ser på de historiske forudsætninger for at drage paralleller mellem Nazityskland og dagens Kina"

Se mere her: http://www.universitypress.dk/…/oproeret-i-parken-1514p.html

En af årets største sportsbegivenheder, vinter-OL i PyeongChang, var som så mange tidligere olympiske lege omkranset af sammenblanding af sport og politik. Møderne mellem Nord- og Sydkorea og den fælles indmarch under samme flag skabte den største mediebevågenhed. Eksemplet er et kerneeksempel på begrebet "sportsdiplomatiet", hvor sporten udnyttes til at skabe diplomatiske forbindelser. Læs mere om dette på bloggen!
NY GYMNASIEBOG OM IDRÆTSHISTORIE

Det er med stor glæde jeg kan fortælle, at jeg sammen med professor Hans Bonde fra Københavns Universitet har indgået en bogaftale med Frydenlund om en gymnasiebog omhandlende dansk såvel som international idrætshistorie. Bogen vil primært henvende sig til historiefaget, men kan også bruges til idræt B og samfundsfag.

Bogen udkommer til det kommende skoleår!

GYMNASIEBOG OM IDRÆTSHISTORIE - JERES INPUTS!


Vi har allerede fået mange positive tilkendelser og feedback til bogen - og det er vi utroligt glade for. Vi er nemlig meget interesseret i at få kommentarer og feedback fra landets gymnasielærere i forhold til følgende spørgsmål. Har du noget på sinde må du meget gerne sende dine kommentarer til stanis@idraetshistorie.dk

- Hvilke historiske perioder ser du som interessante at få afdækket med fokus på idrætshistorien?
- Det er hensigten at inddrage en stor variation af typer kildemateriale, herunder videoer og billeder. Hvilken type af kilder kunne for dig være interessante at inddrage?
- Hvad anser du for en passende længde på de enkelte kapitler?
- Bogen har et ønske om at lave et kapitel rettet mod DHO. Hvilken periode underviser du oftest i her / skriver dine elever typisk i?

Andre relevante kommentarer og inputs er meget velkomne!

Lyst til at bidrag til idraetshistorie.dk?

Hvis du har lyst til at bidrage med blog-indlæg, undervisningsforløb eller materiale til idrætshistorie.dk, så tøv ikke med at kontakte mig. Hvis det har interesse for dig, så er jeg sikker på, at det også har interesse for mig og andre.
 
Eneste forventning er at det har en historisk og/eller samfundsmæssig dimension!
 
Kontakt mig 
her, hvis du har en spændende idé!
Jeg ved, at en del historielærere underviser i perioden omkring 2. verdenskrig. I et idrætshistoriske perspektiv - en af de mest interessante periode!

Hvis man vil have et godt indblik i OL i Berlin i 1936, så kan jeg anbefale denne nye dokumentar: "Hitlers sportsstjerner", som kan findes på mitcfu.

I dansk henseende er perioden ikke mindre interessant, idet  Dansk Idræts-Forbund (DIF) var medarrangør af en lang række idrætsstævner og landskampe med den tyske besættelsesmagt, der benyttede sporten som propagandamiddel. Voksende folkelig modstand og uroligheder medførte i sidste instans, at det nazistiske styre nedtonede idrætssamarbejdet med Danmark, da rigskansler Adolf Hitler ikke kunne se den propagandamæssige gevinst i et fortsat idrætssamkvem med Danmark. Efter afslutningen på 2. verdenskrig valgte DIF at lægge slør over det dansk-tyske idrætssamarbejde under krigen og fremhævede i stedet sig selv og prominente danske idrætspersonligheder nærmest som en del af modstandsbevægelsen.

I kan læse mere herom i mine artikler på danmarkshistorien.dk:

Dansk-tysk idrætssamarbejde, 1933-1939
Dansk-tysk idrætssamarbejde, 1940-1945
Jenny Kammersgaard, 1918-1997
ER SPORT MERE END UNDERHOLDNING
Hør dette fantastiske radioprogram fra DR P1, “Supertanker: Er sport mere end underholdning?”, med Henrik Liniger fra DR Sporten og professor Hans Bonde fra Københavns Universitet - University of Copenhagen.

Hør programmet her!

Programbeskrivelse:
Langrendsløbere og curling-landshold dyster lige nu i de olympiske vinterlege PyeongChang i Sydkorea. De kæmper for at hænge medaljer om halsen, alt imens tilskuere fra hele verden hepper på deres landsmænd - enten på sidelinjen eller hjemme fra sofaen. 
Sporten har en stor plads i vores samfund. Den har sin egen nyhedsudsendelse i forlængelse af TV-Avisen, den fylder vores fjernsyn med daglige live-transmissioner. Men hvad er det, der får os til at følge passioneret med i sportsudøvernes strabadser? Og kan sporten bruges til mere end underholdning? Kan den ligefrem samle splittede nationer?

Copyright © 2018, Idraetshistorie.dk, All rights reserved.

Our mailing address is:
stanis@idraetshistorie.dk

Unsubscribe from this list






This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Idrætshistorie.dk · Grønnegade 39, 1. sal · Vejle 7100 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp