Copy

Kennisplatform API's


Uitnodiging startbijeenkomst 26 april

Startbijeenkomst


ad en piGraag nodigen wij u uit voor de startbijeenkomst van het Kennisplatform API's op donderdag 26 april van 13:00-17:00 bij de Hofclub in Woerden.

De startbijeenkomst wordt georganiseerd door Geonovum samen met Forum Standaardisatie, Kamer van Koophandel, VNG Realisatie en het Kadaster. Het Kennisplatform API's heeft als doel de Nederlandse overheid te assisteren bij het maken van tactische en strategische overwegingen bij de ontwikkeling van API's voor de ontsluiting van overheidsdata. Het Kennisplatform API's is eind 2017 opgericht en kent reeds één actieve werkgroep. Tijdens de startbijeenkomst zullen nog vier extra werkgroepen opgestart worden, deze worden hieronder kort beschreven. Het kennisplatform heeft daarnaast als doel om overheden, marktpartijen, gebruikers en aanbieders bijeen te brengen. Deelname aan het platform is dan ook niet geheel vrijblijvend en van de deelnemers wordt een actieve bijdrage verwacht
 

 

Erbij zijn? Meld je aan!


Werkgroep uitwerking Nederlandse API strategie

Bij het implementeren van een API kunnen vele keuzes worden gemaakt en zijn veel best practices beschikbaar. Maar welke moet je nu kiezen en hoe zorg je voor een consistent geheel? Het doel van de werkgroep is om een eenduidige set van keuzes te maken waardoor er in Nederland één uitgangspunt ontstaat hoe API’s moeten werken. Als dit er is, wordt het voor afnemers van API’s makkelijker en eenvoudiger om aan te sluiten op koppelvlakken van de Nederlandse Overheid. We beginnen niet van scratch. Binnen het Digitaal Stelsel Omgevingswet is al goed nagedacht over een API strategie, die inmiddels ook al bij VNG realisatie en het Kadaster beproefd is.

De werkgroep is op zoek naar mensen met kennis van implementatie van API’s en aansluiten op API’s. Met name mensen die in de dagelijkse praktijk last hebben van de diversiteit aan koppelvlakken binnen de NL Overheid worden uitgenodigd deel te nemen. Een nette set van documentatie is een van de te ontwikkelen producten vanuit de werkgroep.
 

Werkgroep Communicatie & Beleid

De werkgroep Communicatie & Beleid heeft tot doel om bestuurders, beleidsmedewerkers, architecten en ontwikkelaars dichter bij elkaar te brengen op het gebied van API’s. De werkgroep brengt het basisverhaal over het voetlicht, zodat ook de niet-ICT’er de beweging naar API gedreven informatie-uitwisseling op waarde kan schatten. Beter begrip van de vraagstukken die komen kijken bij het ontwikkelen, publiceren en beheren van een API is nodig om de te ontwikkelen API-strategie ook echt succesvol te laten landen.

Met deze werkgroep willen we best practices laten zien, bijvoorbeeld door workshops te organiseren en publicaties of handreikingen op te stellen. Deze moeten echter wel worden ontwikkeld en/of worden georganiseerd. Daarom zijn we op zoek naar deelnemers die hun eigen ervaringen actief willen delen, hun verhaal kunnen doen op bijeenkomsten en die mee willen denken en schrijven aan publicaties. Tijdens de Kick-Off bijeenkomst inventariseren we verder wat er nodig is en waar behoefte aan is.


Werkgroep Gebruikerswensen, Ontsluiten van informatiebronnen

De werkgroep Gebruikerswensen, Ontsluiten van informatiebronnen wil vraag en aanbod voor overheids API's dichter bij elkaar brengen. Op dit moment biedt iedere overheid zelfstandig (veelal open) datasets aan. We willen in deze werkgroep kijken wat er beter kan. Ontwikkelaars zijn gewend aan wat de grote platforms (google, facebook, linkedin) hen bieden. Hoe kunnen we ontwikkelaars een betere ervaring bieden dan data.overheid.nl, zodat de belangrijke overheidsdatasets echt goed gebruikt worden? Voorafgaand aan de startbijeenkomst zullen we een discussiedocument publiceren geschreven vanuit het gezichtspunt van een afnemer. Tijdens de startbijeenkomst nodigen we zowel aanbieders als afnemers uit om met elkaar in gesprek te gaan en in deze werkgroep samen concrete verbeterpunten op te pakken.
 

Werkgroep ondersteuning

De werkgroep ondersteuning richt zich op de "business owners" van overheids API's en apps/applicaties die deze overheids API's willen afnemen. In de werkgroep kijken we hoe er in de ondersteuning, vastgelegd in service level agreements (SLAs), geïnnoveerd kan worden. Een voorbeeld is het doorberekenen van kosten voor het gebruik van gesloten API's en open API's met een hoog servicelevel. De techniek biedt hier nieuwe mogelijkheden, maar zijn deze ook in een SLA te vatten? Een ander voorbeeld is het door marktpartijen laten aanbieden van API's voor het gebruik door overheden (cloudservices). We zoeken mensen die hier in de praktijk mee bezig zijn en in de werkgroep met elkaar tot betere oplossingen willen komen.
 

Vervolg

Na de startbijeenkomst zullen de werkgroepen bijeen komen en hun doelen uitwerken, maar willen we ook werken aan een levendige community die elkaar weet te vinden tijdens vervolgbijeenkomsten. Aan het eind van het jaar bundelen we de resultaten van de werkgroepen in een eerste versie van de API strategie voor de Nederlandse overheid.

Wil je op de hoogte gehouden worden meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.
 
Meedoen? Meld je aan!
Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het laatste nieuws over de werkgroep authenticatie/autorisatie
2018 Geonovum


Instellingen wijzigen of afmelden voor deze nieuwsbrief