Copy
Nieuwsbrief Afdeling Groningen - Midden Maart 2018

In deze nieuwsbrief

28 maart in De Holm:

WAAR STAAN WE en WAT SPEELT ER!


Zoals in de vorige – korte – Versnelling al aangekondigd:
Kom naar de jaarvergadering - met Groninger koek en een drankje na.

We gaan graag met jullie in gesprek over projecten die spelen in stad en ommeland. Stel vragen en geef je mening!

Stad Groningen, o.a.:
Helperzoom en -tunnel,
Fietsroutes Selwerd/Paddepoel,
Westelijke ringweg

Provinciaal/regio:
Fietssnelweg Assen-Groningen,
Fietsroute-plus Leek-Groningen
Mensen van de (onder)afdelingen Haren, Kop van Drenthe en Oldambt vertellen wat er bij hen speelt.

Eventueel kunnen we kort ingaan op de plannen van het landelijke bestuur voor de structuur van de vereniging. (Lees daarvoor op blad 3 en 4 van deze pdf.)


Waar: De Holm, Folkingestraat 9-b (steegje in).
Wanneer: woensdag 28 maart, aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.45 uur.
We vinden het heel handig als je je opgeeft, op groningen@fietsersbond.nl. Alvast bedankt!

Jaarvergadering 2018; ontwikkelingen in stad

Als Fietsersbond Groningen houden we ons in de stad met verschillende projecten bezig. Vijf ervan komen op 28-3-2018 aan de orde.

Westelijke binnenstad
Na de herinrichting van de Astraat zijn nu de Brugstraat en de Munnekeholm aan de beurt. In de omgeving zal worden getracht de fietsers te verleiden om via de Kleine der A (verlengde van Hoge der A) en de Reitemakersreige te rijden. Door de gemeentelijke projectleiding worden wij goed betrokken bij de keuzes die in alle projectonderdelen nog te maken zijn. Lees hier meer.
Voor meer informatie, zie https://ruimtevoorjou.groningen.nl/project/6-herinrichting-munnekeholm-gereed-2017/.


Slimme Route-fietsoversteek Eikenlaan
Voor de fietsoversteek in de Eikenlaan op de Slimme Route naar Zernike wordt nu naarstig gezocht naar alternatieven. Het is ons inmiddels al duidelijk geworden dat dit een complexe puzzel is. Tijdens de jaarvergadering zullen we enkele alternatieven bespreken, waaronder een ongelijkvloerse kruising. Lees hier meer.












Bussen over Oost
Bij dit project gaan de bussen uit de binnenstad en moeten ze in het verlengde van het Gedempte Kattendiep het Schuitendiep over kunnen. Daarvoor wordt de nieuwe Kattenbrug aangelegd. We hebben gevraagd of fietsers ook in twee richtingen over Gedempte Kattendiep en Kattenbrug kunnen. Lees hier meer.
Voor meer informatie, zie https://ruimtevoorjou.groningen.nl/project/27-nieuwe-brug-bij-kattendiep-gereed-2019/, https://ruimtevoorjou.groningen.nl/project/22-aanlooproute-vanaf-ov-centrumhalte-diepenring-gereed-2019/ en https://ruimtevoorjou.groningen.nl/project/26-herinrichting-diepenring-gereed-2018/.



Noordelijk deel westelijke ringweg (Friesestraatweg)
Ook het noordelijk deel van de westelijke ringweg wil men verkeerslichtvrij maken, nadat de zuidelijke ringweg in 2021 klaar is. Daarvoor worden nu plannen gemaakt waarop we als Fietsersbond onze invloed ook NU moeten laten gelden. Het fietsverkeer en de voetgangers kunnen de westelijke ring momenteel namelijk via tunneltjes kruisen; wij hebben er belang bij dat er in de nieuwe situatie ook voor een fietsvriendelijke oplossing gekozen wordt. Tijdens de jaarvergadering zullen we ingaan op het voorlopige ontwerp. Lees hier meer.











Tunnel Paterswoldseweg
Omdat er een extra sneltrein Gronigen-Leeuwarden komt wordt de spoorwegovergang in de Paterswoldseweg een tunnel. Tijdens de werkzaamheden van half 2018 tot half 2019 wordt er aan de Niemeijer-kant een tijdelijke brug gemaakt voor voetgangers en fietsers. Lees hier meer.
Voor meer informatie, zie: https://gemeente.groningen.nl/spoorwegovergang-paterswoldseweg.

WESTERKWARTIER: daar zit beweging in

Goed nieuws uit Westerkwartier. Er zijn zelfs VIER aanleidingen om daarnaar te kijken.
Fietsersbondleden uit het Westerkwartier: graag jullie reacties, we hebben jullie mening nodig!


1 GEMEENTE LEEK
VISIE LANGZAAM VERKEER – gezocht: plaatselijke inbreng!!
In Leek zal de Fietsersbond betrokken worden bij het opstellen van de VISIE LANGZAAM VERKEER. Wij zoeken leden die samen met ons daarvoor input willen leveren. We hebben de plaatselijke kennis en ervaring hard nodig, en je hebt er zelf baat bij. Geïnteresseerd: Stuur een mail naar: groningen@fietsersbond.nl.
Lees hier meer.


2mobiliteitsplatform
Door de gemeente Leek zal – in het kader van de Verkeersvisie – een ‘mobiliteitsplatform’ worden ingesteld: een (half-)jaarlijks overleg waarin verschillende betrokken verkeersgroeperingen vertegenwoordigd zijn. Belangrijk is dat de fiets daarin een stem heeft. Ook daarvoor zal de Fietsersbond worden uitgenodigd. Het zou mooi zijn als ook daar mensen met plaatselijke kennis inbreng zouden hebben. Wie wil meedenken? Grijp je kans en mail naar: groningen@fietsersbond.nl.

3 GEBIEDSONTWIKKELING Zuidelijk Westerkwartier, een KANS

Hier zijn plannen voor natuur- en waterbuffergebieden, zie http://www.zuidelijkwesterkwartier.nl. In de marge van de werkzaamheden kunnen wellicht wat extra's voor de fiets worden gerealiseerd; de plaatselijke recreatieondernemers zijn geïnteresseerd. Secretaris van de Gebiedscommissie Ernst Jan Cornelius wil voor geïnteresseerde Fietsersbondleden een keer een speciale toelichting geven met videobeelden. Plaats (in de buurt) en tijd worden nader bepaald. Lees hier meer.
Als je een mail stuurt naar groningen@fietsersbond.nl sturen we je later een uitnodiging.

4 STAP OP EN PROBEER

Al enige tijd loopt de actie: STAP OP EN PROBEER, maar hij gaat nog een tijdje door.
Werk je in Westerkwartier, dan kun je een week lang gratis een e-bike uitproberen om heen en weer naar je werk te gaan. Uitproberen verplicht tot niets, en altijd zinvol zo’n nieuwe ervaring. Tip ook uw buren!
Lees alles hierover op: https://www.stap-op-en-probeer-westerkwartier.nl


Onlanden - auto-overlast

In het prachtig natuurgebied De Onlanden bij de stad Groningen is door ingrepen het autoverkeer toegenomen. Dit geeft onder andere voor fietsers veel overlast. Gemeente Noordenveld heeft een aantal belangengroepen bijeen geroepen, waaronder Fietsersbond-afdeling Kop van Drenthe. Lees hier verder.


Oldambt

De staat van diverse fietsverbindingen in de gemeente Oldambt is ver beneden de maat, zoals de foto's laten zien.

  

Maar Fietsersbond-afdeling Oldambt doet er wat aan, waaraan de gemeente gelukkig meewerkt! Lees hier verder.
EERSTE e-bike-oplaadpaal in gemeente EEMSMOND geopend – 19-2-2018

EEMSMOND is druk bezig om de acties uit haar FIETSPLAN te realiseren. Eén daarvan is het neerzetten van oplaadpunten voor e-bikes, verspreid over het landelijke gebied. Een hartverwarmend welkom aan de (e-)biker! Op 19 februari 2018 stond de eerste er. Na de onthulling van het bord door wethouder Harald Bouman, kreeg Anneloes Groenewolt de eer om als vertegenwoordiger van de Fietsersbond de eerste stekker in deze laadpaal te mogen stoppen.

  

Op een prachtig plekje tussen Warffum en Onderdendam, waar de Onderdendam-sterweg het Rasquerdermaar (met fietspaadje) kruist, staat deze groene paal de zonne-energie om te zetten in laadstroom. Picknickbank aanwezig en uitzicht zowel door een lijstje als gewoon rondom. Tijdens de onthulling pleisterde er een enorme wolk kramsvogels op het hoge land ernaast. Hier voel je je als fietser op de goede plaats. Ga kijken en tap stroom!

Onze FIETSSCHOOL

Onze Fietsschool wordt door de mensen vanuit ons landelijke bureau in Utrecht georganiseerd. We denken dat veel lezers niet weten dat de Fietsschool ook actief is in de provincie Groningen. De komende jaren voeren ze onder meer projecten uit in opdracht van het Verkeer- en Vervoerberaad (VVB), een samenwerkingsverband van alle Groninger gemeentes plus de provincie. Het VVB coördineert alle soorten verkeerseducatie. Er worden verschillende projecten aangeboden die door de gemeentes kunnen worden gekozen. Dat kan les zijn voor scholen, maar ook cursussen of tips-and-tricks voor volwassenen. Neus maar eens rond op http://www.verkeerswijzergroningen.nl, dan zie je wat er zoal aan verkeerseducatie wordt georganiseerd, wat wij zo dagelijks niet zien.

   

Onze eigen Fietsersbond levert in dit kader leerprojecten o.a. over afleiding (appen en telefoneren) in het verkeer, maar ook bijspijkercursussen voor ouderen op de fiets en e-bike: hoe blijf ik veilig fietsen? Zie: https://groenlichtgroningen.nl/fietsclinic-groen-licht

De Fietsschool kan ook altijd nieuwe fietsdocenten gebruiken. Kijk op: https://www.fietsersbond.nl/onderweg/fietsschool/fietsdocenten-gezocht/

Persbericht van het OV-consumentenplatform Groningen:
"Stel OV, Fiets en CO2-reductie centraal in breed-verkeersplan Groningen-Noord-oost"

Groningen 12 maart 2018,
Het OV-Consumentenplatform Groningen maakt zich zorgen over gebrek aan gemeentelijke ambitie en visie op het verkeer van de toekomst.
De plannen van de gemeente voor de Oosterhamrikzone zijn volgens het platform te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. Het College timmert wel op indrukwekkende wijze aan de weg waar het fietsverkeer betreft, en het consumentenplatform steunt deze benadering.
Ten aanzien van de overige verkeersstromen (OV en auto) ontbreken echter de ideeën. Het Openbaar Vervoer in deze regio is sterk in ontwikkeling, groeiend en innovatief. Dat missen wij in de plannen voor de Oosterhamrikzone . Er is geen analyse van en geen visie op, de verkeersstromen in het hele gebied tussen Diepenring en het Van Starkenborghkanaal. Er wordt niet gekeken naar een optimaal plan als de noodzakelijke nieuwe brug over het Starkenborghkanaal er is. Er is geen enkele indicatie van de gevolgen voor de bijdrage die dit plan gaat leveren aan de CO2-vrije gemeente in 2035.
Het consumentenplatform adviseert daarom een breed ‘totaalplan’ te maken voor het verkeer in het bovengenoemd gebied, waarbij de snellere doorstroming van bus en fiets wordt bevorderd en auto’s worden verleid en verlokt om van de snelste weg naar de Ringweg gebruik te maken; dus een plan dat aantoonbaar past in het streven naar CO2 neutraliteit. Het CP roept het gemeentebestuur op om daarbij serieus te kijken naar ideeën om van Kardinge een ‘entree’ van het UMCG te maken.
Voor nadere inlichtingen: Sjak Rijploeg, voorzitter CP-Groningen, telefoon: 06 45 3443 17


Belevenissen met een vouwfiets - column Wietske ter Veld

Over de wetenschap achter het Gronings gas

Op 1 februari reisde ik naar een bijeenkomst op de technische universiteit Delft over de "Science behind the Groningen Gas Field". Een symposium over door menselijke activiteit veroorzaakte bodembeweging.
Ik volg dit onderwerp sinds de jaren '80 van de vorige eeuw. Ik zat toen in een milieugroep met Meent van der Sluis die een gestencild boekje had gemaakt over de plotselinge scheuren in boerderijen en bodembeweging in Drenthe en Friesland. Hij weet dit aan gaswinning in de kleine velden. Frank Duut, toenmalig voorlichter van de NAM noemde dit idee bij voortduring grote onzin.
                                      
In 1992 besloten we in de Staten van Drenthe dat er seismometers moesten komen. Binnen drie maanden meldde het KNMI dat de bevingen ontstonden in de gasvelden op ongeveer drie kilometer diepte.

Bij het uitstappen in Delft sprak ik mijn vaste woorden "sterke jongeman, zou u even ....". De jongeman had kennelijk te veel muziek in de oren. Maar een grijsharige heer reageerde met "zal ik u even uit de trein helpen". Ik dankte hem en zei dat ik hem beslist met 'meneer' zou hebben aangesproken.
Samen met een Engelse dame - ook met een vouwfiets - fietsten we naar de universitaire gebouwen. Bij de ontvangst met broodjes voor aanvang van het symposium sprak de vriendelijke treinreiziger mij weer aan.
Mijn conclusie:

vouwfietsen maken het reizen in het openbaar vervoer veel vrolijker