Copy
Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.
uitschrijven
Voor wie werkt aan gelijke kansen in onderwijs

De schoolfactuur Voor ouders die ze wel wíllen, maar niet kúnnen betalen, zorgt zo'n stukje papier voor een groot gevoel van uitsluiting. “Leraren zijn zich vaak van geen kwaad bewust wanneer ze leerlingen vragen om verkleed naar school te komen, of een nieuw handboek aanrekenen”, vertelt Colette Victor van Welzijnszorg. In deze nieuwsbrief vind je inspiratie hoe je als leraar, ondersteuner of directeur de schoolkosten beperkt.

juf Barbara, 3de leerjaar, Sint-Lievenscollege Gent

“Getraind om de goedkoopste keuzes te maken”

In het kleuter- en lager onderwijs houdt de maximumfactuur de schoolkosten onder controle. Maar juf Barbara gaat nog verder: “Elk jaar probeer ik onder de maximumfactuur te duiken en vermijd ik dat ouders verdoken kosten moeten maken. Die extra inspanning ben ik verplicht aan mezelf en mijn leerlingen. Zij beseffen het wanneer hun ouders krap bij kas zitten en zijn bang om kosten mee te nemen naar huis.” Maak kennis met deze bevlogen juf en vind inspiratie hoe je schoolkosten kan drukken.

“Wij leggen onszelf een maximumfactuur op”

Het secundair onderwijs is (nog?) niet verplicht om met een maximumfactuur te werken. Toch werkt KA Emanuel Hiel met een maximumfactuur voor elke aso- én tso-leerling: 160 euro voor het didactisch materiaal en 75 euro voor de activiteiten. “Een strak schoolkostenbeleid werkt pas echt als elke leraar efficiënt en creatief omspringt met elke euro”, vertelt pedagogisch coördinator Christine. Ontdek de aanpak van haar werkgroep.

Hoe ga je menselijk om met onbetaalde schoolfacturen?

“Met een transparante kostenraming, individuele afbetalingsplannen en samenwerking met externe partners (geen incassobureaus) voorkom je dat de schuldenberg oploopt”, getuigt directeur Lieve. “De opvolging is tijdrovend, maar als school moet je toch sociaal betrokken zijn? Als directeur is het mijn plicht ervoor te zorgen dat élk kind school kan lopen.” Lees op welke manier Atheneum Licebourg schulden op school voorkomt.

School- en studietoelagen in 9 talen

School- en studietoelagen helpen ouders financieel. 1 op de 4 ouders, van kleuter tot hoger, heeft er recht op. Hangt de affiche op in jouw school? Er is een Nederlandstalige en meertalige versie. Met behulp van de vertaalfiches in het Frans, Duits, Engels, Russisch, Arabisch, Turks, Spaans, Pools en Kroatisch breng je ouders op de hoogte van deze financiële ondersteuning.

kdG: Identiteitsontwikkeling bij jongeren in de grootstad. Inspiratiedag.

Inspiratiedag

Focus op identiteitsontwikkeling en talent van jongeren. Versterk je netwerk en verruim je blik tijdens de inspiratiedag op 29/3. Lunch + 3 workshoptracks: 12.30 tot 16.30 u.

ANDER INTERESSANT GELIJKEKANSENNIEUWS:

  • Hoe bouw je als schoolteam aan een verbindend diversiteitsbeleid? Vind inspiratie op het onderwijslabo ‘Veerkracht in superdiversiteit’ in Gent (5 mei).
  • Tijdens het symposium ‘Brug tussen school en thuis’ van Rode Kruis-Vlaanderen in Antwerpen (17 mei) reflecteer je over de begeleiding die je als onderwijsondersteuner biedt aan kwetsbare kinderen.
  • In dialoog gaan met onderwijsexperts uit Suriname en Zambia over kwetsbare jongeren in onderwijs? Het kan op 18 en 19 april tijdens de leerweek van VVOB in Brussel. Schrijf je in.
  • Tijdens schooljaar 2018-2019 kunnen meer kwetsbare leerlingen ondersteund worden met studenttutoringinitiatieven door hogeschoolstudenten. Dien als instelling voor hoger onderwijs voor 1 mei je subsidieaanvraag in.
  • WIN: daag je leerlingen uit om met de verteldobbelstenen van Rory’s Story Cubes een verzonnen verhaal te vertellen. Win 1 van de 5 speldozen.

Jouw mening maakt deze nieuwsbrief beter!
Wat vond je ervan?

 

Volg Klasse op Facebook
Volg Klasse op Twitter
Volg Klasse op YouTube
Abonneer je op Klasse Magazine

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen

Ons postadres:
Klasse
Koning Albert II-laan 15
1210 Brussel
Belgium