Copy
De Nieuwsbrief april 2018 over het najaarsprogramma, de nestkasten tuintelling 2018, de ontdekking van een koningseider en meer.
Werkt de nieuwsbrief niet goed?
Bekijk deze dan in je browser

Nieuwsbrief april 2018

Beste vogelaar, lid van Vogelwacht Uffelte e.o.,

Bij deze de april-nieuwsbrief van 2018. We versturen deze nieuwsbrieven om je op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van de vereniging.

Heb je leuke waarnemingen, anekdotes of ander vogelnieuws? Stuur ze dan, liefst met foto, naar ons op (via nieuwsbrief@vogelwachtuffelte.nl), zodat we ze eventueel kunnen gebruiken voor de volgende nieuwsbrief of op de website.

Mocht je de nieuwsbrief niet op prijs stellen dan kun je dat middels de link onderaan deze pagina kenbaar maken. Als je op- of aanmerkingen hebt op deze nieuwsbrief, schroom dan niet een email te sturen.

Veel leesplezier gewenst!

P.S. Je kunt ook op de hoogte blijven door ons te Liken op Facebook.
 

In deze nieuwsbrief:

Najaarsprogramma ingevuld


Begin juli plaatsen we alle activiteiten uitgebreid op de website en wordt het programma digitaal of in papiervorm onder de leden verspreid, maar alle onderwerpen en data kunnen nu alvast in de agenda worden genoteerd.

Zaterdag 8 september
Op zaterdagmorgen vertrekken we naar De Onlanden, waar we o.l.v. twee excursieleiders een wandeling (ca. 8 km) door dit gebied gaan maken. De Onlanden kunt u vinden in het noorden van Drenthe net onder de stad Groningen. 
 
Woensdag 10 oktober (aanvang 20.00 uur)
Lezing over kiekendieven in Nederland door een medewerker van de Werkgroep Grauwe Kiekendief.
 
Donderdag 15 november (aanvang 20.00 uur)
Lezing over de Marker Wadden (kunstmatig aangelegde eilanden in het Marker Meer) door André Donker.
 
Aangezien de leden van de activiteitencommissie zelf nogal eens op pad gaan konden we wel wat versterking gebruiken. Sinds begin februari maakt Janneke Haarman uit Meppel deel uit van deze werkgroep, die verder bestaat uit Greet Glotzbach, Josée Janssen, Hans Krol en Martha Sol.​

Door: de activiteitencommissie

Nestkasten Tuintelling 2018

Aan alle leden van de Vogelwacht Uffelte e.o.

Sinds 45 jaar worden er jaarlijks nestkastroutes bijgehouden en worden zo’n 400 nestkastjes gecontroleerd. Dit gebeurt vaak samen met schoolkinderen, zodat zij kunnen zien hoe dat prille vogelleven ontstaat en ze zo tevens respect krijgen voor de natuur. Uitkomsten van de nestkastcontroles worden door ons verzameld en opgenomen in de Jaaroverzichten van de Vogelwacht, maar worden tevens doorgegeven aan Sovon Vogelonderzoek Nederland. Gegevens worden daar onder meer gebruikt voor de bepaling van goede of slechte seizoenen (veel of weinig eieren en jongen) en naar oorzaken hiervan, zoals klimaatverandering.

Neskasten in uw tuin
In gesprekken met leden horen wij vaak de mooiste verhalen over de vogels in de nestkasten in hun tuin. Deze gegevens worden soms ook doorgegeven, maar lang niet altijd en daar willen we met deze oproep verandering in brengen. Zou het niet mooi zijn als ook resultaten van deze nestkasten meegenomen worden in ons overzicht? Daar komt bij dat naast de drie talrijkste nestkastbewoners, koolmees, pimpelmees en bonte vliegenvanger, in de tuinen vaak ook andere vogelsoorten in nestkasten broeden zoals gekraagde roodstaart, boomkruiper, ringmus of glanskop.

Geïnteresseerd? Doe mee!

Lees verder op de website.

Door: Ruud Smeenk
Doe mee aan de Nestkasten Tuintelling

Bestuursmededeling

Tijdens de algemene ledenvergadering (ALV), gehouden op 22 februari jl. is Annemarie Kiers gekozen als nieuw bestuurslid. Zij zal de functie van secretaris overnemen van Femmie Prikken.

Hieruit voortvloeiend verandert het postadres van de Vogelwacht in Zuidstraat 3, 7975 AA Uffelte en is voor het secretariaat een nieuw e-mailadres in het leven geroepen, te weten  secretariaat@vogelwachtuffelte.nl.

Je kunt deze en andere contactadressen ook vinden onder “Contact” op onze website. 

Vondst eerste kievitsnesten is de start van het weidevogelseizoen 2018

Dit jaar werd het eerste kievitsei op 14 maart in Zuid Holland gevonden. Met het vinden van dit kievitsei is het weidevogelseizoen 2018 begonnen. Veel vrijwilligers in geheel Nederland trekken vanaf nu tot half juni het land in om waar nodig samen met boeren nesten te zoeken en te beschermen tegen verlies door landbouwwerkzaamheden. Zo ook de weidevogelbeschermers van de Vogelwacht Uffelte. De start van het weidevogelseizoen is later dan in voorgaande jaren vanwege de vorstperiode van eind februari/begin maart.

In het Paasweekend gingen de weidevogelbeschermers van onze vogelwacht op zoek naar de eerste kievitsnesten. Dit resulteerde al direct in een mooie opbrengst…

Lees verder op de website

Tekst: Herman Leenstra / Foto: Geert Drogt

Werkgroep Steenuilen heeft territoria 2018 weer in beeld

Binnen de steenuilenwerkgroep hebben we een uitbreiding van het gebied. Rutger de Vries gaat het gebied Vledder e.o. (Vledder, Vledderveen, Wilhelminaoord, Frederiksoord, Nijensleek) coördineren. Op dit moment zijn er in die regio alleen steenuilen bekend in Vledderveen en bij Eesveen (Overijssel, dus buiten ons gebied). We hopen dat de toename aan steenuilen in het reeds gecontroleerde gebied van de vogelwacht ertoe zal bijdragen dat er ook meer broedparen zullen opduiken in het gebied van Rutger.

Het aantal zeker vastgestelde territoria voor de steenuilen staat eind maart 2018 op 73. Enkele gebieden zijn echter nog niet bezocht en het totaal zou uit kunnen komen op zo’n 80 territoria. Dit is een record voor het gebied van de Vogelwacht Uffelte e.o., want het hoogste aantal vastgestelde territoria stond tot dusverre op 69 in 2015​.

Lees verder op de website

Tekst: Erwin Bruulsema / Foto: Ruurd-Jelle van der Leij

Broedvogelinventarisatie is al weer druk én heeft versterking!

De twee perioden met ijzige oostenwind heeft heel wat trekvogels weerhouden naar onze broedgronden te trekken. Er wel wat roodborsttapuiten, grote lijsters, zanglijsters, wulpen, tjitjaffen, veld- en boomleeuweriken, maar bij lange na niet de gebruikelijke aantallen voor half maart. Toch kun je je daar in vergissen want wordt het overdag plotseling wat warmer dan zijn de leeuweriken niet van lucht. Ze waren er wel, maar met de koude wind hielden ze zich gedeisd. De weinige Tjiftjaffen zingen nog nauwelijks maar verraden hun aanwezigheid door hun roep huuIETT.  Anders is het met standvogels zoals spechten, mezen, boomklever, boomkruiper. In de vroege ochtend en onder gunstige omstandigheden zingen, roffelen of roepen ze volop, maar met de koude wind houden ze het niet lang vol.​

Lees verder op de website

Tekst: Arend van Dijk / Foto: Geert Drogt

Velduilen en heideschoners

Afgelopen winter zijn weer heel wat dennetjes uit de langzaam met bomen dichtgroeiende heide van het Holtingerveld getrokken. Je moet daarbij soms de hoge heide doorwaden en deze winter werd daaruit tot twee maal toe een velduil opgeschrikt. Ze slapen daar overdag op de grond en vaak tref je er iets van een nestkuil aan met wat stront, veertjes en braakballen. In de schemering gaan ze op jacht boven de heide. Eén van de uilen vloog hoger en hoger, werd even belaagd door een havik en verdween uiteindelijk als een stip noordwaarts, waarschijnlijk op weg naar z’n broedgebied in Noord-Europa.

namens de werkgroep Heideschonen,

Gert Hulzebos

Foto: Geert Drogt

Grote Zilverreigers verstoord

In de lage wilgen van het Armveen, het grote heideven westelijk van de Meeuwenkolonie op het Holtingerveld, verzamelen zich al jaren 10 tot 20 grote zilverreigers voor de nacht. Ze komen in de avondschemering laag aanvliegen vanuit het dal van de Wapserveense Aa. Deze winter waren ze er in oktober-november nog wel, maar daarna niet meer. In het najaar werd meermalen verstoring door late (vooral luidruchtige) wandelaars vastgesteld. Voorheen kon je daar door het vele water nauwelijks lopen, maar er is nu een bruggetje gemaakt…

De alternatieve slaapplaats was een tijd onvindbaar, maar de nieuwe plek is gevonden.

Lees verder op de website

Tekst: Arend van Dijk / Foto: Geert Drogt

Een droom die uitkomt — het verhaal van de ontdekking van de Koningseider door Patrick Snoeken

Vanwege mijn werk woon ik dit jaar een paar maanden op Texel. Ja Texel, Het vogeleiland! De afgelopen weken heb ik veel leuke vogelsoorten gezien, vooral natuurlijk die je in Drenthe nauwelijks ziet zoals ijs- en sneeuwgorzen, fraters, paarse strandlopers en verschillende soorten steltlopers verschenen in mijn kijkersbeeld de afgelopen weken.

Zaterdag 24 maart was ik weer op pad. Als eerste verscheen er een mooie alk in mijn kijkerbeeld nabij de veerhaven en daarna een fraaie rouwkwikstaart bij Waal & Burg. De vogeldag sloot ik af op het strand. Ik was benieuwd of de eerste grote sterns alweer boven de zee te zien waren en besloot een kijkje te nemen bij Paal 15. Eenmaal geïnstalleerd (telescoop en mijn krukje staan stevig) zag ik een paar zilver- en kleine mantelmeeuwen in fraai broedkleed en een grote groep eiders. Tja eiders, die zie je ook nooit in Drenthe. Dit is mijn favoriete vogelsoort en daarom besloot ik met mijn telescoop de groep eiders te bekijken.

Ongeveer halverwege kreeg ik de schrik van mijn leven! Een grote oranje sinaasappel verscheen in mijn beeld en ik wist het gelijk…

Lees verder op de website.

Door: Patrick Snoeken

Nieuwe nestkastenroute: De Krollenkamproute in Uffelte

Sinds het bestaan van onze Vogelwacht controleren we samen met kinderen van de bassischolen in het voorjaar een groot aantal nestkasten. Dit is meestal in het weekend, buiten schooltijd. Door de veranderende lesmethodes is praktisch leren en natuureducatie een wenselijk onderdeel van het dagelijkse lesprogramma geworden. In aansluiting hierop hebben we, naar een idee van Wim Snoeken, een nieuwe nestkastroute op loopafstand van de OBS de Oosterveldschool in Uffelte gerealiseerd. Het is de Krollenkamp nestkastenroute! rond het trainingsveld van de voetbalvereniging langs de Ruiterweg in Uffelte.

Lees verder op de website

Door: Ruud Smeenk

Leerlingen in de ban van vogels

Evenals vorig jaar is vanuit de werkgroep nestkastencontrole het initiatief opgepakt om leerlingen van een aantal basisscholen voorlichting te geven over het komende broedseizoen.

Lees verder over de vele activiteiten op de Oosterveldschool te Uffelte, de Bosrank te Havelte, de Singelier te Diever, de Ten Darper Schole in Wapse, de Kievitshoek in Wilhelminaoord en De Dissel te Ruinerwold op de website.

Door: Bert Noorman

Meldpunt Natuurverstoring

Veel leden van de Vogelwacht Uffelte e.o. voelen zich sterk betrokken bij de natuur en zijn zich bewust van de verantwoording en zorgplicht om onze flora en fauna te beschermen. Helaas kom je in het buitengebied ook dingen tegen waar je niet zo blij van wordt. Bijv. afvaldumping, stroperijen, loslopende honden in een vogelbroedgebied, faunavergiftiging om waar wat te noemen. Wat doe je dan? Benader je de politie of een BOA (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar) en waar vind je dan het telefoonnummer? Eenvoudiger is om dergelijke onrechtmatigheden of verdachte situaties te melden via de website van het meldpunt Natuurverstoring: http://www.natuurverstoring.nl/

Op deze manier ontstaat landelijk en regionaal een helder beeld van aantallen mogelijke misstanden of overtredingen. Momenteel ontbreekt een duidelijk beeld waardoor het lastig is om trends en signalen succesvol aan te pakken en eigenlijk willen we onze leefomgeving zo mooi mogelijk houden.

Door: Femmie Prikken

Zwaluwtillen Havelte en Uffelte succesvol

Een kijkje onder de huiszwaluwtil laat zien dat zwaluwen een ruime nestplaatskeuze hebben. Twee nesten werden door zwaluwen zelf gebouwd, twee andere hebben een half kunstnest als basis zelf uitgebouwd en drie kozen voor een volledig kunstnest. Zes jaren na plaatsing zijn alle vier zwaluwtillen bezet met in totaal 64 nesten in 2017 en lijken we het al gewoon te vinden. Landelijk raken meer zwaluwtillen bevolkt, maar op weinig plekken is de bezetting zo positief als bij ons.

Binnenkort arriveren ze weer; we zijn benieuwd!

Tekst: Greet Glotzbach / Foto: Arend van Dijk

2018 Jaar van de Huiszwaluw

Sovon en Vogelbescherming hebben 2018 uitgeroepen tot Jaar van de Huiszwaluw.  Vanaf begin jaren zeventig verminderde het aantal broedparen in ons land met ruim 80%. Sinds de eeuwwisseling neemt de populatie weer licht toe. De oorzaken van deze veranderingen zijn niet duidelijk. Er zijn wel allerlei vermoedens, zoals algehele afname van de insectenstand en veranderend grondgebruik. In 2018 worden in heel het land intensieve tellingen op nestlocaties uitgevoerd, waarmee we trachten antwoorden te vinden op vragen als: Welke invloed hebben nestplaats en omgeving op nestsucces? En hoe zit het met het aandeel tweede legsels in juli-augustus? Voor meer informatie: https://www.sovon.nl/nl/jaarvandehuiszwaluw

Ook in Havelte en Wapserveen gaan enkele leden meedoen aan dit onderzoek.

Lees verder op de website.

Door: Antoon Vermeulen

Zeearenden boven Uffelte

Norbert Kwint en Jurjen Annen zijn de 2 nieuwe aanwinsten van de werkgroep broedvogelinventarisatie. Onlangs deed Norbert een, zeker voor ons werkgebied, opmerkelijke waarneming. Norbert vertelt:

“Soms werk ik thuis. Als ik dan wordt gebeld, gebruik ik die tijd om de tuin en het luchtruim erboven af te speuren. Dat doe ik soms liggend op de bank voor het raam. Dat heeft me op zowel 5 als 27 februari een overvliegende zeearend opgeleverd. Dat had ik niet durven dromen toen ik hier ruim een jaar geleden kwam wonen. De arend van de 5e betrof een volwassen vogel met een witte staart die vrij hoog vanuit het noorden, ongeveer vanaf de tuin van Arend, kwam aanvliegen en vrij rap in zuidelijke richting afgleed. De waarneming van de 27e was zo niet nog mooier. Weer kwam de arend, een mogelijk 2e jaars vogel, vanuit het noorden aan, maar cirkelde daarna enkele minuten boven de tuin, daarbij snel hoogte winnend. Uiteindelijk zweefde de vogel naar het zuidwesten. Twee prachtige ervaringen en een mooie aanwinst voor de tuinlijst.”

Tekst: Norbert Kwint & Arend van Dijk / Foto: Bart Hoekstra

Stofdoeken opgeborgen, klaar voor een nieuw kerkuilenjaar

Voorjaar. Heerlijk! Maar wat achter ons ligt geeft ook een lekker gevoel. Onze ‘grote schoonmaak’ is achter de rug. Weer veel kasten zijn afgelopen periode schoongemaakt en waar nodig hersteld. Tja, wij verschonen iedere week ons beddengoed, maar de kerkuil is daarin wat minder kieskeurig. Eens in de paar jaar is kennelijk voldoende. Dus houden wij ons maar aan dat schema. In ieder geval zijn alle kasten weer klaar voor de broedperiode en kunnen de stofdoeken weer worden gewassen en opgeborgen. Natuurlijk hopen we weer op net zo’n enorm succes als 2017!

Lees verder op de website.

Door: Engelbert van der Giessen

Torenvalken blij met onze kasten

Onze eerste werkzaamheden  zijn weer achter de rug. Wij hebben alle kasten schoongemaakt en voorzien van een nieuw laagje houtsnippers. Wij gebruiken deze omdat ze minder snel uit de kast waaien. Het schoonmaken was dit jaar wel wat later dan andere jaren i.v.m. met de vorstperiode. Tijdens het schoonmaken waren al op 8 plekken paartjes Torenvalken rondom en op de kasten aanwezig. Wij hopen daarom op een goed broedseizoen! Mooi was ook de nieuw opgehangen kast in Lhee, waar binnen een dag een valk aanwezig was en zelfs al de kast in vloog. Onze veiligheidsvesten moeten nog getest worden omdat we met de palen nog geen goede mogelijkheid hebben om ons te zekeren. Dit zal tijdens het seizoen gebeuren. Binnenkort worden er nog 2 palen geplaatst. Wordt vervolgd!

Namens de werkgroep Torenvalken,

Wim Snoeken

Foto: John de Roos

Nieuw op de website

Er staan weer veel nieuwe artikelen op de website. Hieronder een selectie:
Vervolg cursus Veilig werken op Hoogte
Door: Femmie Prikken

Nadat op zaterdag 2, 9 en 16 september 2017, 6 zekeraars en 38 cursisten deelnamen aan de theorie- en praktijkgedeelten van de cursus Veilig werken op Hoogte, waren op zaterdag 24 februari j.l. nogmaals 14 vrijwilligers present om ook hun certificaat te verdienen.  Deze cursus is het gevolg van een steeds strengere wet- en regelgeving m.b.t. veiligheid.

Lees verder op de website.
Verslag: Veel Brandganzen tijdens vogelexcursie naar Friesland
Door: Greet Glotzbach

Om 9 uur vertrokken een aantal enthousiaste vogelaars op 13 januari richting Friesland. Ondanks het grijze weer werden er toch aardig wat soorten gezien.

Bekijk de foto's op de website.
Heideschonen
Door: Femmie Prikken

Elke winter organiseert Martha Sol van de activiteitencommissie i.s.m. de werkgroep heideschonen en betrokken basisscholen twee werkochtenden op de hei voor schoolkinderen. Bekijk de verslagen en foto's hieronder:
Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2018 Vogelwacht Uffelte, Alle rechten voorbehouden.

Vogelwacht Uffelte e.o.:
Vogelwacht Uffelte Zuidstraat 3 Uffelte, 7975 AA Netherlands

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid bent van de Vogelwacht Uffelte e.o. of omdat u hebt aangegeven deze te willen ontvangen.

schrijf je uit van deze nieuwsbrief   pas gegevens aan
Je kunt ons ook vinden op de volgende plaatsen:

Twitter
Facebook
Website

Email Marketing Powered by Mailchimp