Copy
Klik hier voor de online versie

CultuurStation onafhankelijk en zelfstandig


Sinds 1 augustus 2017 is CultuurStation een onafhankelijke zelfstandige organisatie, die net als voorheen de bemiddelende functie vervult tussen het onderwijsveld en de culturele instellingen. Dat houdt in dat we het voortgezet (en primair) onderwijs verbinden met de culturele instellingen binnen de regio Eindhoven. Ook fungeren we als kenniscentrum voor cultuureducatie.
Binnen onze stichting zijn we met 5 personen actief. Voor het voortgezet is er één cultuurcoach werkzaam: Lincey Aspers. Zij stelt zich verderop voor. Lincey zoekt actief de scholen op om te bemiddelen op de vraag van de scholen. Voor vragen omtrent aanbod of cultuureducatie kunt u haar natuurlijk ook zelf benaderen.
Voor het primair onderwijs zijn er 2 cultuurcoaches werkzaam: Anita Tromp en Martijn van de Kerkhof. Daarnaast is er een cultuurcoach voor de culturele instellingen: Sylvia van de Wouw. Tenslotte maakt Beppie Remmits als directeur het team compleet.

Uitgelicht

Lincey Aspers

 

Ik ben Lincey Aspers en ben de afgelopen 10 jaar werkzaam geweest in het voortgezet onderwijs als docent ckv en cultuur coördinator. Sinds 1 november ben ik werkzaam als cultuurcoach voortgezet onderwijs bij Cultuurstation in Eindhoven.

Zoals u weet staat CultuurStation voor de onafhankelijke bemiddeling tussen de vraag naar, en het aanbod in cultuuronderwijs binnen Eindhoven. Als cultuurcoach voortgezet onderwijs adviseer ik en ondersteun ik  uw school op zoek naar passende activiteiten. CultuurStation is de verbindende spil in het netwerk en jaagt binnen schoolse activiteiten aan.

Als u vastloopt bij het maken van een activiteitenplan, op zoek bent naar een passende gastspreker of kunstzinnige activiteit, vraag het mij en ik help u om tot het gewenste resultaat te komen!

Graag kom ik een keer kennismaken. Mail naar lincey.aspers@cultuurstation.nl  voor het maken van een afspraak en ontdek wat Cultuurstation voor uw school kan betekenen! Ik heb er zin in!

Nieuwe aanbieder: 4XM Workshops

Sylvia van de Wouw

Als Cultuurcoach culturele instellingen bij CultuurStation ben ik contactpersoon voor culturele instellingen en creatieve professionals. Omdat ik ben opgeleid als vormgever en museumeducator heb ik veel affiniteit met de aanbieders in Eindhoven. Combineer je dat met ‘onderwijsgenen’ (ik geef ook beeldende- en kookworkshops aan kinderen) dan is voor mij het werken aan meer en kwalitatief beter cultuuronderwijs op scholen goed werk. De stad biedt niet alleen heel veel moois op cultureel gebied, ook in de klas is het belangrijk dat leerlingen zich breed creatief kunnen ontwikkelen. Juist daar!

Nieuwe aanbieder: Juf Judith IKnutsel

Karen Molin

Ik ben bij CultuurStation een beetje de vreemde eend in de bijt. Als enige houd ik me namelijk wat minder bezig met de inhoud, en meer met de vorm. Ik ondersteun de afdeling namelijk met alle Marketing en Communicatie. Dat houdt in dat ik contactpersoon ben voor het gebruik van de website en ik ben redacteur van deze nieuwsbrief.
Hulp nodig bij het gebruik van onze website? Of tips en ideeën voor deze nieuwsbrief? Ik hoor het graag!
 

Herinnering: Nulmeting positie CultuurStation in Eindhoven

We hebben jullie, de scholen en instellingen, hard nodig om een goed beeld krijgen van wat onze stichting betekent voor de scholen en culturele instellingen en wat we nog zouden kunnen gaan betekenen. We willen graag inzicht in de vraag van de scholen en instellingen zodat we daar beter bij kunnen aansluiten. In 2020 zal er tweede meting plaatsvinden om te kijken of we onze doelen hebben behaald en wat het beleid moet zijn voor de jaren daarna.  

Onlangs hebben zowel scholen als instellingen een uitnodiging ontvangen om mee te werken aan deze nulmeting. Wij willen jullie graag nogmaals verzoeken om de vragenlijst in te vullen.

Nieuwe aanbieders

Nieuwe aanbieder: 4XM Workshops

4XM Workshops


4XM is al sinds 2004 dé aanbieder op het gebied van urban workshops, voorstellingen, lipdubs en cultuurdagen. Door heel Nederland en België, voor jong en oud. We bieden een ruim aanbod met activiteiten van nu!
Lees verder...

Wildpark


WILDPARK is het jeugdtheaterplatform van Parktheater voor alle kinderen en jongeren in Eindhoven. Een plek van ontmoeting, een spiegel van een wereld die onophoudelijk in beweging is. Een kruispunt in de stad, waar mensen en verhalen elkaar ontmoeten.
Lees verder...

Caroline Costume


De creatieve educatieve beeldende workshops die Caroline Peters geeft zijn gekoppeld aan tekenen, handvaardigheid en textiel. Educatie bestaat voor haar uit: kennis, observatie en ontdekken, experimenteren, reflectie en realisatie. En: “kunsteducatie leert je op een andere manier kijken naar jezelf en anderen en zo kun je tot nieuwe inzichten komen en de kracht in jezelf vinden.”
Caroline ontwerpt en maakt theatrale kostuums in verrassende materialen. Om het werken met de verschillende materialen minder milieubelastend te maken, werkt ze veel met afvalmaterialen uit de industrie. Ze woont en werkt sinds 2015 in Eindhoven als beeldend kunstenaar en freelance docent kunsteducatie en geeft ook workshops aan particulieren en bedrijven.

Robot Love

Van 15 september t/m 2 december presenteert de kunsttentoonstelling Robot Love 60 internationale kunstwerken met robots en kunstmatige intelligentie (AI) in de Campina Zuivelfabriek in Eindhoven.
Bij de tentoonstelling komt een educatief programma voor het vo: Robot Love Academy. Docenten zijn van harte welkom op de informatiebijeenkomst die Robot Love hierover organiseert op 19 april (zie verderop in deze nieuwsbrief).
De tentoonstelling Robot Love is een artistieke vertaling van de ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie en onderzoekt wat er nodig is om de robots te accepteren, en sterker nog lief te hebben, in ons dagelijks leven. Robot Love genereert aandacht voor (de herwaardering van) menselijkheid te midden van oprukkende algoritmes en artificiële intelligentie (AI). Robot Love vertrekt vanuit een optimistische kijk; Robot Love omarmt de komst van robots en AI, juist omdat het ook kansen biedt betere mensen te worden. Tegelijk worden ook de minder fraaie consequenties van deze ontwrichtende technologieën onderzocht. Centrale vraag in de tentoonstelling is: Wat kunnen we van robots leren over wat het betekent om mens te zijn?

Made in Eindhoven: From The Snow-Covered Hill door Matte! Nande?

Matty Jorissen en Wijnand Driessen hebben een indrukwekkende korte animatiefilm gemaakt, From The Snow-Covered Hill, hier in Eindhoven. Ze zijn jong, creatief en bovenal geïnspireerde en getalenteerde tekenaars en storytellers. Hun kwaliteiten en ambities, samen met het thema van de film – een jongen van 12 jaar die wordt gepest en wat dat met hem doet – maakt hen, maakt animatiestudio Matte! Nande? interessant voor het onderwijs.

Matty en Wijnand willen graag het voortgezet onderwijs in met de animatiefilm (14 min.). De film kan worden gekoppeld aan de vakken tekenen en ckv maar kan ook worden ingezet om pesten bespreekbaar te maken in de klas of op school. De makers zullen de leerlingen zeker inspireren, zowel wat betreft de inhoud en het tekenen en animeren maar zeker ook als jonge, lokale en creatieve professionals. De film beleeft binnenkort haar Eindhovense première. 

Lees verder of bekijk hieronder alvast de teaser: 

Teaser 'From the snow-covered hill'. Meer weten? Lees of kijk dan verder op de website van Matte! Nande?

Projecten

Muziekgebouw: Cross-Linx School 2017-2018

 
Cross-linx School is een educatief programma voor het vo dat gelinkt is aan het Cross-linx festival. De focus ligt op Indie Classical Music en het draait om het ontdekken, beleven en ontwikkelen van een bredere muzieksmaak bij jongeren. De meeste jongeren groeien op in een omgeving waar een bepaalde muzieksmaak de voorkeur heeft en ze beschikken niet altijd over de juiste middelen of handvatten om zich muzikaal te ontwikkelen en kennis op te doen. Via Cross-linx School laten we leerlingen kennis maken met de verschillende genres die Indie-classical omvat. Het ligt dichterbij jongeren dan ze denken. Ze worden verrast in de Music Mining concerten en verrassen zichzelf muzikaal in de workshops.
 
Cross-Linx Augustinianum
Op 6 maart hebben 115 leerlingen van het Augustinianum deelgenomen aan Cross-linx school in het Muziekgebouw Eindhoven. Ze hebben verschillende workshops gedaan en korte Music Mining concerten bezocht. In de workshops konden ze ritme onderzoeken, loops maken en aan de slag met het mixen van Indie Classical muziek. In de intieme concerten, van klassiek tot pop, op bijzondere backstage locaties in het Muziekgebouw. De leerlingen werden betrokken bij de concerten en musici vertelden over hun muziek. Ze zijn met name verrast door de combinatie klassieke instrumenten en elektronica, door cellist Maarten Vos en door Perforator. De begeleidende docenten vonden de afwisseling ook erg goed, bijvoorbeeld het klassiek Vonk tegenover het sferische Yenga.
 
Inschrijven voor 2018-2019
Voor dit nog lopende seizoen is Cross-Linx volgeboekt maar voor seizoen 2018-2019 kan al ingeschreven worden bij frank.veenstra@muziekgebouweindhoven.nl.
 
Hieronder een aantal foto's. Meer zien? Bekijk dan ook eens deze presentaties van de Workshop Scrap Drums. Op de site www.cross-linxschool.nl vindt je uitgebreide informatie over het programma.

Stap op de Rode Loper 

Sinds 2014 vindt Stap op de Rode Loper! ieder jaar plaats in verschillende steden. Op dit moment horen Amsterdam, Groningen en Eindhoven tot de vaste plekken, maar ze blijven uitbreiden!

Dit jaar in Eindhoven op de volgende plekken:

  • Centrum voor de Kunsten Eindhoven
  • De Bibliotheek Eindhoven
  • Dynamo Eindhoven
  • Philips museum Eindhoven
  • Cultuurstation Eindhoven

Cultuurstation ontving deze dag zo’n 200 leerlingen van vmbo scholen uit Eindhoven en de regio, waaronder het Novalis, Were di Valkenswaard, Vakcollege Helmond en het Sondervick uit Veldhoven. zij kwamen naar Pand P voor een gevarieerd aanbod van auteurs, rappers en verhalenvertellers. De leerlingen waren de hele dag de VIP’s op de Rode Loper. Een spannend programma met uiteenlopende workshops in de verschillende zalen in Pand P aan de Leenderweg in Eindhoven die allemaal te maken hadden met lezen, dichten, schrijven, rapppen, kortom met de  Nederlandse taal.

Een greep uit het programma

  • Zo’n 20 populaire schrijvers lazen voor uit eigen werk en gingen in gesprek met uw leerlingen. Er was volop ruimte om ze het hemd van het lijf te vragen.
  • Vertoning van fragmenten uit verfilmde boeken en gesprekken met schrijvers, acteurs en publiek vonden plaats
  • Optredens van onder andere dichters, rappers en verhalenvertellers.
  • Workshops striptekenen, rap en poëzie.
  • De activiteiten in de musea maakten natuurlijk ook deel uit van het programma!

Kort nieuws

21st century skills


Voor alle leerkrachten en docenten die een op een laagdrempelige manier kennis willen maken met 21st century skills, heeft CultuurStation een overzichtelijke presentatie in Prezi gemaakt die via deze link voor iedereen toegankelijk is.

Subsidie versterking cultuureducatie VMBO

Met de subsidieregeling Versterking cultuureducatie in het vmbo, vso en praktijkonderwijs 2018-2020 wil het Fonds voor Cultuurparticipatie een grote groep scholen en leerlingen stimuleren samen met een culturele instelling talentontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling met cultuureducatie vanzelfsprekend te maken voor de leerlingen in vmbo, praktijkonderwijs en vso.

Meer lezen...

Docentenbijeenkomsten

27 maart 2018: docentenbijeenkomst tentoonstelling 'De ongehoorzaamheid van de Gladde Spier'

 
Van 28 september- 28 oktober 2018 organiseert Beeldenstorm/Daglicht de internationale locatietentoonstelling en wandelroute ‘De ongehoorzaamheid van de Gladde Spier’ op en rond het NRE-terrein, de Kanaalzone en het Campinacomplex in Eindhoven. Diverse verhaallijnen komen hier bij elkaar over industrieel erfgoed, geschiedenis, architectuur en hedendaagse beeldende kunst.
Tijdens deze tentoonstelling organiseert Beeldenstorm/Daglicht een programma met workshops speciaal voor leerlingen vo. Daarnaast worden diverse rondleidingen gegeven, waarin zowel de industriële geschiedenis als de diverse kunstwerken in de route zullen worden toegelicht.
 
Op dinsdag 27 maart is er een introductiemiddag in onze werkplaatsen, waar mogelijkheden voor workshops en rondleidingen zullen worden toegelicht.
 
Meer informatie...

19 april 2018: Informatiebijeenkomst Robot Love

Van 15 september t/m 2 december presenteert de kunsttentoonstelling Robot Love 60 internationale kunstwerken met robots en kunstmatige intelligentie (AI) in de Campina Zuivelfabriek in Eindhoven. Bij de tentoonstelling komt een educatief programma voor het vo: Robot Love Academy. Docenten zijn van harte welkom op de informatiebijeenkomst die Robot Love hierover organiseert op donderdag 19 april van 16 - 17 uur.
Adres:
Torenallee 34 (6everdieping van de Apparatenfabriek op Strijp S), Eindhoven.

Artistiek directeur Ine Gevers presenteert de thematiek en kunstwerken in de tentoonstelling Robot Love. Educatief medewerker Peter de Rooden informeert over het educatieve programma Robot Love Academy. U kunt zich voor deze informatie bijeenkomst aanmelden bij Els van Rossum: els@robotlove.nl / T 06-33091322

Lees hier verder of kijk voor meer informatie op www.robotlove.nl

We zien je natuurlijk niet graag gaan, maar je kunt je hier afmelden voor deze nieuwsbrief.


Stichting CultuurStation ● Pand P ● Leenderweg 65 ● 5614 HL Eindhoven

©️ 2017, Stichting CultuurStation, all rights reserved






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
CultuurStation · Torenallee 20 · Videolab, 2.007 + 2.008 · Eindhoven, Nb 5617 BC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp