Copy
Här kommer Klimatkommunernas nyhetsbrev 
Follow on Twitter Friend of Facebook
Klimatkommunernas nyhetsbrev
mars 2018 

Aktuellt


Ja till miljözoner!

Nu har kommuner äntligen fått ett nytt styrmedel för att minska utsläpp från transporter. Regeringen har gett besked om hur de nya miljözonerna kommer att kunna användas från och med 2020.
Läs mer här.


EU, kommunerna och klimatet

Klimatkommunerna anordnade inom ramen för Borgmästaravtalet och med stöd av SKL, en seminariedag med fokus på påverkansarbete mot EU. Slutsatsen av dagen och de diskussioner som fördes är att kommuner och regioner behöver komma in tidigare i processen och vara ännu mer aktiva i sitt arbete mot EU för att kunna påverka lagstiftning i önskad riktning.
Läs mer om dagen här.

Vid seminariet signerade Finspång det nya Borgmästaravtalet. Vi säger grattis till Finspång! Läs mer här.
 

Vad tycker ni om Prat om klimat?

Passa på att tycka till (och lyssna om ni inte redan gjort det!) om Naturvårdsverkets podd Prat om klimat. Var med och påverka framtidens innehåll i podden genom att svara på några korta frågor.
Alla avsnitt samt enkäten hittar du här.


Nya publikationer

Förebyggande av avfall i offentlig upphandling

Avfall Sverige har gett ut rapporten Förebyggande av avfall i offentlig upphandling som sammanfattar de erfarenheter och lärdomar som dragits från arbetet med ett antal kommunala upphandlingar med fokus på att förebygga uppkomsten av avfall.
 
 

Nedskräpning och nedbrytning av plast i miljön

Det har kommit en delredovisning från Utredningen om hållbara plastmaterial (M 2017:06). Bland annat redogörs vilka som är de vanligaste plastprodukterna som hittas i miljön samt en kartläggning av nedbrytbara respektive biobaserade plasters roll i nedskräpningen. Utredningen visar att det råder en stor förvirring kring begreppen som kopplar till nedbrytbar plast och konstaterar att det finns en risk att produkter som marknadsförs som nedbrytbara kan öka nedskräpningen bland allmänheten.

 


Energiläget i siffror 2018

Nu finns Energiläget i siffror 2018 att ladda ner. Energiläget i siffror är en årlig statistiksamling som ger en översikt av den svenska energistatistiken. Viss data finns i serier ända från 70-talet.

På gång hos medlemmarna

Östersund


Östersunds kommun satsar på miljövänliga elbussar.
Den 16 mars invigdes den första elbusslinjen i Östersund. Tre elbussar trafikerar en linje på 14 km och laddas på 2 ändhållplatser. Satsningen är ett led i att nå målet att bli fossilbränslefritt och energieffektivt till 2030. Elbussarna ska köras på lokalproducerad och förnybar el och dessutom ge fler möjligheten att åka kollektivt då linjenätet har utvidgats och turtätheten ökat. Östersunds kommun satsning på elbussar sker i samarbete med Nettbuss, Länstrafiken, Region Jämtland Härjedalen, Jämtkraft, Trafikverket och Krokoms kommun. Mer info om elbusslinjen finns här.

Veckan efter invigningen arrangerades kulturaktiviteter på bussarna av Estrad Norr.
Kontaktperson; projektledare elbuss; anne.sorensson@ostersund.se

Östersund har arrangerat Earth hour.
I Östersund uppmärksammades Earth Hour först med en gratisvisning av filmen ”En obekväm uppföljare” på Bio Regina och sedan med en samling i Badhusparken då lamporna släcktes ned. I Badhusparken bjöds det på fika, eldshow, livemusik och på andra sidan sjön kunde man se hur Gustavsbergsbacken lös upp av fackelslalom. 
Läs mer här.
Kontaktperson; helena.jansson@ostersund.se

Cykelkonferens i Östersund
Den 22-23 maj arrangerar Trafikverket och SKL cykelkonferens i Östersund. Konferensen hålls varje år och vänder sig till den som arbetar med cykelfrågor på kommunal, regional eller statlig nivå. Konferensen är en nationell mötesplats för cykelfrågor och består av två dagar med information, inspiration och diskussion. Bland annat är "panelsamtal med Näringsdepartementet, Trafikverket och SKL" och "En cykeltur i Östersund och dess omgivningar" två punkter i programmet.
Läs mer om programmet och anmälan här och här.

 

Malmö


Nu börjar elektrifieringen av Malmös stadsbusstrafik
I december 2018 kommer Malmös första elektriska stadsbussar börja trafikera linje 7 som går mellan Ön och Svågertorp. Dessa bussar kommer att köra på el märkt med Bra miljöval, och laddas på ändhållplatserna. 

Elbussprojektet finansieras bland annat genom stadsmiljöavtal och är ett samarbete med Skånetrafiken. Laddstolparna med tillhörande teknik kommer att sättas upp under sommaren. Därefter ska de nya bussarna testköras innan de börjar trafikera linjen i början av december.
Malmö planerar att införa elbussar på stadens huvudlinjer (linje 1-8) samt på linje 33 successivt fram till 2031, som en del i överenskommelsen i Storstadspaket Malmö.

Laddstolparna kommer att ägas av Malmö stad och det är också stadens ansvar att driva och underhålla laddinfrastrukturen samt svara för att elleveranserna fungerar.

Projektet Food Loop System söker innovationer för att stoppa matsvinnet
Har du en grym idé på hur matsvinn från butiker och grossister kan komma till nytta? Inom ramen för projektet Food Loop System söker vi nu idéer och koncept för utvecklingssamarbeten med stora livsmedelsaktörer. Målet är att gemensamt utveckla och testa din idé i skarp miljö. Har du redan ett genomtänkt koncept du bara längtar efter att få testa? Via vår sida på dialogportalen Comdia kan du nu skicka in din idé. Senast 20 april vill vi ha svar.
För mer information, kontakta carlos.rojascarvajal@malmo.se

Miljöförvaltningen anordnar skrivarverkstad för Klimatklivet
Skrivarverkstaden kommer fokusera på att ge goda baskunskaper om investeringsstödet med viss fördjupning på klimatberäkning och lönsamhetskalkyl, exempel på projekt som tidigare beviljats finansiering och en möjlighet att speed-dejta våra klimatklivshandläggare för experthjälp med ansökningar.
För mer information, kontakta anna.wagrowski@malmo.se
Anmäl dig här. 

 

Kristianstad


Landsbygdsrådet anordnade energifylld eftermiddag
Den 20 mars anordnade Kristianstads kommuns landsbygdsråd en energifylld eftermiddag på Österslövs bykrog. De ca 40 deltagarna fick ta del av föreläsningar om framtidens energisystem, förnybar energi och stöd till företag för att minska sin energiförbrukning.
Läs programmet här. 

 

Linköping


Linköpingsinitiativet – företagsnätverk för Linköping CO2-neutralt 2025
De sju mest elintensiva företagen i Linköping, Region Östergötland och Linköpings kommun har bildat ett nätverk, Linköpingsinitiativet. Den 12 mars undertecknade parterna vid en signeringslunch ett tvåårigt samarbetsavtal. Tillsammans ska de ingående parterna genom samverkan och erfarenhetsutbyte arbeta för minskad klimatbelastning och ökad energieffektivisering. De ingående företagen är: Arla Foods AB, Cloetta AB, AB, Ericsson, HK Scan AB, Leca Sverige AB Saab AB och Tekniska verken i Linköping AB. Linköpings kommun ansvarar för samordning och administration av nätverket under perioden 2018-2019.
Läs mer här.

Earth Hour i Linköping
Lördagen den 24 mars var det dags för årets Earth Hour. I Linköping uppmärksammades detta genom en magnifik kväll som startade med eldshow i Domkyrkoparken. Trots det något kalla och halkiga vädret kom det uppskattningsvis ca 500 personer.

Efter showen fick man värma sig inne i Domkyrkan där det bjöds på Fairtrade fika. Det hölls panelsamtal om de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 där medverkande i samtalet var miljökommunalråd Rebecka Hovenberg, biskop Martin Modéus och Karin Sigvardsson miljöskyddsdirektör på Länsstyrelsen. Louise Hoffsten, Jonas Ridderström och Samuel Videsäter och Roger Klinth bjöd på musik i skenet av levande ljus.
Läs mer här.

Ny publik biogasmack i Linköping
I januari invigdes den femte publika biogasmacken i Linköping. Nu finns det biogasmackar med stor tillgänglighet vid alla större infarter till Linköping.
Läs mer här.

Mer biogasnytt från Linköping
Tekniska verken fick i december ca 30 miljoner kronor i bidrag från klimatklivet för att bygga en produktionsanläggning för flytande biogas (LBG) i Linköping.
Läs mer här.

 

Karlstad


Karlstad tecknar miljööverenskommelse
Karlstads kommun och länsstyrelsen i Värmland har tecknat miljööverenskommelser för att driva miljö- och klimatarbetet framåt. Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande i Karlstad kommun, och Kenneth Johansson, Landshövding i Värmlands län, signerade överenskommelserna under en ceremoni på länsstyrelsens miljö- och klimatdag den 20 mars. Ytterligare 11 kommuner och landstinget skrev på under dagen.

Överenskommelsen omfattar fem fokusområden, bland annat minskad klimatpåverkan och hållbar samhällsplanering.  Karlstad kommun lovar bland annat utbyggnad av laddinfrastruktur, minska användningen och spridningen av plast och att hållbarhetsperspektiven ska belysas och värderas i samtliga detaljplaner.
Läs mer här.
 
Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande i Karlstad kommun, och Kenneth Johansson, Landshövding i Värmlands län, signerar överenskommelserna.
 
Planetvänlig skolmat
Hur påverkar maten vi äter vår planet? Det ska våra elever nu bli mer medvetna om. Karlstads kommuns skolor är först ut i Sverige med Världsnaturfonden, WWF:s, nya klimatsmarta matkoncept One Planet Plate!

Fyra skolor i Karlstad kommer nu att testa One Planet Plate genom att servera och märka upp speciella rätter där man räknat fram hur stor klimatpåverkan just den maten har.
- Det här är ytterligare en del som läggs till vårt arbete med hållbarhetsfrågor inom måltidsverksamheten. Parallellt arbetar vi också med att köpa mer närproducerat, mer ekologiskt och att minska maten som slängs i våra skolrestauranger. Vi är väldigt glada över att, som första kommun i Sverige, få möjlighet att testa det här konceptet. Säger Linnea Olsson, koststrateg på barn- och ungdomsförvaltningen.
Läs mer här.
 
Vinnande återvinning
En stadsdel i Karlstad har fått möjlighet till utökad fastighetsnära insamling. Drygt 50 hushåll medverkar i ett projekt där deltagare får sina plast- och pappersförpackningar samt tidningar hämtade vid tomtgräns.
- Försöket visar på strålande resultat, säger projektledaren Christer Bergqvist på Karlstad Energi.  

En minskning av restavfallet med 7,5 procent. Restavfallet har minskat markant och källsorteringen har ökat. En trevlig bieffekt är att även utsorteringen av matavfall har ökat.
- När vi har inspekterat avfallet har det också visat sig vara imponerande rent. Det är nästan inga felsorteringar vilket är viktigt för den efterföljande materialåtervinningen, säger Christer Bergqvist.
Läs mer här.
 


Lund


Klimatvandring inför Earth Hour
Elever från Internationella skolan i Lund (International School of Lund – Katedralskolan (ISLK)) uppmärksammade Earth Hour dagen innan genom en klimatvandring från sin skola till Stortorget. Vandringen inleddes med att kommunalrådet Emma Berginger höll ett kort tal, läs mer här.
 

Publikt Earth Hour i Lund
För att uppmärksamma Earth Hour arrangerades en kväll på Stenkrossen (Kultur och fritids allaktivitetshus). Det bjöds på musik, korta föredrag, fika och häng. Bland annat presenterade Luca Berardi, en energisk 14-åring sin nya låt om miljö och globalt engagemang. Luca startade bland annat som åttaåring en egen miljöförening om biodiversitet, hör honom här.
 
Hållbarhetsveckan 2018
Från den 23 till den 28 april arrangeras Hållbarhetsveckan i Lund. Det är en temavecka när vi inspireras av varandra och tillsammans hittar lösningar på de globala hållbarhetsmålen. Några av årets teman är Hållbar konsumtion, Kultur och kulturarv, Framtidens städer och Hållbar mat.
Läs mer om hållbarhetsveckan r

Meeting Point, Urban Magma
För fjärde året i rad arrangeras Meeting Point Urban Magma, i år i Lund, den 25 april.
I omställningen till ett hållbart samhälle är energifrågorna centrala för att minska påverkan på miljö och klimat. Det finns stora utmaningar för städer, men också många intressanta lösningar där svenska företag ligger i framkant. Meeting Point är en heldag fylld av forskning i framkant, innovativa energilösningar samt möjligheter för nätverkande och diskussioner.
Läs mer om eventet här och mer om Urban Magma här
 
Seminarium: Beräkningar av konsumtionens klimatpåverkan
Hållbara och klimatsmarta konsumtionsmönster är avgörande för om vi skall nå våra miljö- och klimatmål. På ett halvdagsseminarium belyser vi olika frågor kring beräkningsmodeller för uppföljning av målen samt hur arbetet skall prioriteras och genomföras inom olika organisationer.
Medverkar gör bland annat: Tetra Pak, SEI, Upphandlingsmyndigheten, SCB, Lunds Universitet och representanter från Lunds Kommun, Länsstyrelsen Skåne & Klimatsamverkan Skåne.
Här kan du läsa mer och anmäla dig.
 
Stadsbyggnadskontoret i Lund söker ny hållbarhetsstrateg
Läs mer här.

 

Stockholm


Minskad användning av fossil plast
I Stockholms produktion av fjärrvärme är avfall en viktig del av bränslemixen. Delar av avfallet har idag fossilt ursprung, som till exempel plast, textilier, gummi och oljerester. För att Stockholm ska kunna nå klimatmålen behöver fjärrvärmen bli helt fossilbränslefri, och avfallet som energiåtervinns bli fritt från fossila material.

Miljöförvaltningen, Stockholm Energi och Stockholm Vatten och Avfall tagit fram en rapport som utreder hur plastströmmarna i samhället samt återvinningen av plast ser ut idag. Rapporten ger förslag på åtgärder på hur vi kan minska användningen av fossil plast.

Läs mer här.

 


Följ Klimatkommunerna på Twitter och Facebook för senaste nytt om kommunalt klimatarbete! Nästa nyhetsbrev kommer ut 24 april 2018. 


Kalendarium

Klimatkommunernas årsmöte
12-13 april, Växjö

Ekotransport 2030
18 april, Stockholm

Beräkningar av konsumtionens klimatpåverkan
24 april, Lund
 
Meeting Point, Urban Magma
25 april, Urban Magma, Lund

Miljö och Klimat
26 april, LIFE-informationsträffar, Stockholm

Cykelkonferens 2018
22-23 maj, SKL, Trafikverket, Östersund
 
Nordic Clean Energy Week
21-25 maj, Malmö
Copyright © 2018 Klimatkommunerna, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp