Copy
Symposium Special nr 2 - Biosimilars Nederland 
April 2018
Bekijk de nieuwsbrief hier online.

Inhoudsopgave

Derde Nationaal Biosimilars Symposium
Derde Nationaal Biosimilar Symposium
Ze staan voor de deur: de derde klasse biosimilars. Lager geprijsde alternatieven voor biologische middelen als trastuzumab en rituximab, die met name worden toegepast in de oncologie en de hematologie. Een spannende ontwikkeling, de meetbaarheid van het behandelsucces op individueel patiëntenniveau is veel minder eenvoudig vast te stellen dan bij de voorgaande klasses biosimilars. Acceptatie van deze nieuwe biosimilars vraagt dus vertrouwen in het ontwikkelmodel en de deskundigheid van de registratieautoriteiten. Wat is nodig voor een goede acceptatie en implementatie van deze nieuwe middelen? Wat komt er uit wetenschappelijk onderzoek naar voren? Zijn er al praktijkervaringen en hoe zien die eruit?
 
Tijdens het Derde Nationaal Biosimilar Symposium donderdag 12 april aanstaande in de Doelen in Rotterdam krijgt u antwoord op deze en vele andere vragen. Het symposium is bedoeld voor apothekers, voorschrijvers, verpleegkundigen, patiënten(vertegen-woordigers), verzekeraars en beleidsmakers.
 
Bekijk hier het complete programma en schrijf u direct in!
 
Praktische informatie
Praktische informatie
Het Derde Nationaal Biosimilar Symposium heeft als thema: Biosimilars in de Oncologie en Hematologie
Datum: 
12 april 2018
Inschrijving start om: 9.15 uur
Einde symposium om: 18.00 uur
Locatie: De Doelen, Rotterdam (Willem Burgerzaal, ingang Kruisplein 40)

Bereikbaarheid: Kijk voor een routebeschrijving per auto, het OV, parkeergelegenheid en actuele omleidingen op de website van De Doelen

Accreditatie: 
accreditatie is verleend door KNMP, NIV, NVZA en Verpleegkundig Specialisten Register. 

Deelnamekosten:
  • voor zorgprofessionals en werkzaam in de zorg: € 135,-
  • voor (zorg)professionals werkzaam in de industrie: € 495,-
Sprekers
Sprekers
Maar liefst elf sprekers betreden het podium. Maak alvast kennis met hen en lees de extra informatie onder de linkjes.

Paul Cornes
Oncoloog dr. Paul Cornes werkt in het academisch ziekenhuis van Bristol (Verenigd Koninkrijk). Hij heeft zich de afgelopen jaren verdiept in biosimilars, innovatie en kosteneffectieve zorg en geeft hier regelmatig lezingen en presentaties over, onder meer op oncologische congressen en voor de Europese Commissie in Brussel. Zijn openingslezing (Engelstalig) gaat dan ook over hoe biosimilars nodig zijn om kankerbehandeling betaalbaar én innovatief te houden.
 
Xavier Pivot
Hoogleraar Oncologie en farmacoloog prof. dr. Xavier Pivot is directeur van het Paul-Strauss Kanker Instituut van de Universiteit van Straatsburg (Frankrijk) en heeft zich gespecialiseerd in borstkanker. Vanuit het Franse Nationale Kanker Instituut coördineert hij onderzoek naar borstkanker. Op het symposium gaat hij (in het Engels) in op de biosimilar-trials naar trastuzumab: valt er straks wat te kiezen of zijn die allemaal hetzelfde? 
 
Wojciech Jurczak
Hoogleraar hematologie dr. Jurczak werkt in het Malopolska Medisch Centrum in Kraków (Polen). Hij is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van lymfomen, kwaadaardig granuloom, chronische lymfatische leukemie, neoplastische ziekten van de lymfeklieren en het hematopoëtische systeem, bloedarmoede en trombocytopenie. In zijn (Engelstalige) presentatie vertelt hij over de lessen en inzichten van de biosimilar-trials met rituximab die hij heeft geleid.

Yvonne van der Steege en Peter Lerk
Implementatie van biosimilars vereist een samenspel van alle belanghebbenden: over deze stelling gaan farmaceutisch beleidsmedewerker Yvonne van der Steege en ziekenhuisapotheker en medisch manager dr. Peter Lerk, beiden verbonden aan Gelre Ziekenhuis in discussie.

Lieke Tweehuysen
Lieke Tweehuysen is in opleiding tot reumatoloog in het Rijnstate Ziekenhuis Arnhem. Ze publiceerde diverse artikelen over biosimilars, waaronder een artikel over hoe patiënten de overstap ervaren van een innovator naar een biosimilar van een TNF-alfaremmer. Op het symposium gaat zij in op wat het nocebo-effect is – de tegenhanger van het placebo-effect – en hoe dit is te voorkomen.

Liese Barbier
Apotheker en promovendus aan de Katholieke Universiteit van Leuven (België) Liese Barbier heeft veel (literatuur)onderzoek verricht naar biosimilars en spreekt op het symposium over patiëntonderzoeken naar overstappen, en welke lessen er te trekken zijn uit trials en registraties.
 
Anton Franken
Internist Anton Franken, verbonden aan het Isala in Zwolle, is secretaris van Biosimilars Nederland. Op het symposium licht hij het implementatie programma Biosimilars op Maat toe, dat Biosimilars Nederland samen met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van het ministerie van VWS heeft ontwikkeld en beschikbaar komt voor alle Nederlandse ziekenhuizen.
 
Lonneke Timmers
Als adviserend apotheker bij zorgverzekeraar Menzis heeft Lonneke Timmers, lid van de Kerngroep van Biosimilars Nederland, veel te maken met biosimilars. Met de komst van subcutane versies van trastuzumab en rituximab is er ineens veel meer te kiezen. Zij zet de keuze voor subcutaan of intraveneus in perspectief.
 
Marga Schrieks en Pauline Evers
Vanuit hun functies als respectievelijk programmamanager bij de Borstkankervereniging Nederland en beleidsmedewerker medicijnen gaan Marga Schrieks en Pauline Evers in een duo-lezing in op de vraag wat patiëntenverenigingen verwachten van biosimilars in de oncologie en hoe zij vinden hoe implementatie het beste kan gebeuren.
 
Bekijk hier video-interviews met enkele stakeholders.
 
Programma
Biosimilars in de oncologie & hematologie
Het symposium bestaat uit een Engelstalig ochtendprogramma en een Nederlandstalig middagprogramma met lezingen, presentaties en discussie. In de ochtend gaan de sprekers, de hoofdonderzoekers van de registratieonderzoeken van biosimilar rituximab en trastuzumab, in op hun klinische ervaringen van het gebruik van biosimilars in de praktijk. In het middagprogramma presenteren experts en betrokkenen hun kijk op de implementatie van biosimilars.
 
Lees hier meer over de achtergrond van het gekozen thema Biosimilars in de Oncologie & Hematologie en de samenstelling van het programma.
 
Per abuis
Nieuwsbrief Biosimilars Nederland - 2018-02   
In de nieuwsbrief van maart 2018 berichtten we dat farmagigant Roche begint te merken dat de verkopen teruglopen van innovators als MabThera (rituximab) en dat Sandoz hiervoor de concurrerende biosimilar Riximyo voor op de markt brengt. De juiste merknaam van het product dat Sandoz in Nederland in de handel brengt is echter: Rixathon

Wilt u in het vervolg ook de Nieuwbrief van Biosimilars Nederland ontvangen? Dat kan, u kunt zich inschrijven via deze pagina. Op die pagina treft u ook de eerder uitgegeven nieuwsbrieven aan.
Twitter
LinkedIn

U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor de IBN-Nieuwsbrief.

AANMELDEN     AFMELDEN     CONTACT     COLOFON

 






This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Initiatiefgroep Biosimilars Nederland · Grevelingen 18 · Pijnacker, 2641 XZ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp