Tips för din privatekonomi och ditt sparande

April 2018 (#24). Uppdatering av artikeln "Så blir du rik", "Intervju med två 5-stjärniga fondförvaltare om aktiv vs passiv förvaltning", "Det bästa ur boken Rikaste mannen i Babylon" och annat smått och gott.

Hej <<Förnamn>>

Det är lite galet hur fort tiden går. Min och Carolines ambition har varit att mejla dig tips och artiklar om privatekonomi och sparande månatligen, men nu har det gått mer än två månader sedan sist igen. Beklagar!

Den goda nyheten är att vi sedan årsskiftet håller takten med att publicera minst en artikel, poddavsnitt och video i veckan. Nytt innehåll på bloggen hittar du varje söndag kväll vid 21-tiden. Du som prenumererar via din poddspelare (t.ex. iTunes/Podcaster eller Acast) eller Youtube får avsnitten direkt när de publiceras.  

De bästa artiklarna sedan sist är enligt mig följande:

Då vi under våren investerat via Tessin, valde vi även att göra ett samarbete och en intervju med dem om crowdfunding och fastighetsinvesteringar. Läs gärna mer om det nedan i mejlet. Där kan du även välja att stötta oss genom att prenumerera på deras nyhetsbrev (utan kostnad) om du är intresserad av fastigheter och fastighetsinvesteringar.

Tack än en gång för ditt tålamod!

Jan och Caroline

PS. Det kan hända att du har fått ett eller två välkomstmejl, som egentligen var avsedda till nya prenumeranter på nyhetsbrevet. Sorry. DS.

Bästa tipsen för att bli rik (2018 års uppdatering)

Ibland när jag läser gamla artiklar som jag skrivit skäms jag lite. Det brukar vara ett tecken på en bra möjlighet att uppdatera dem till en ny nivå. Under februari skrev vi om nedanstående artiklar helt och hållet. De senaste uppdateringen gjordes faktiskt senast igår kväll.  Det som är nytt sedan igår är nya resonemang kring: 
  • Resonemang kring att dela upp sparandet i olika hinkar (direktlänk)
  • Vad är målet med dina pengar? Gör en budget tills du fyller 100 år (direktlänk)
Det som är nytt sedan februari
  • Nya podd- och videoavsnitt till båda artiklarna
  • Totala omskrivningar med tips, vanliga misstag och fokus på det som gör störst skillnad. 
Vi hoppas att du gillar uppdateringarna av de här två viktigaste (enligt mig) artiklarna på bloggen. 

Intervju med Tessin och Jonas Björkman om fastighetsinvesteringar och crowdfunding

Jag själv har länge varit intresserad av att investera i fastigheter, både eftersom jag har vänner som gör det, men framförallt för att jag upplever det som ett bra komplement till sparandet i indexfonder. Jag har skrivit en hel del artiklar om just fastigheter under åren:

För ett par år sedan kom jag i kontakt med Tessin som gör det möjligt för oss småsparare att investera i fastigheter genom att göra det tillsammans i form av crowdfunding. Eftersom jag tidigare i år investerade lite pengar via Tessin själv, tänkte jag att det kunde vara lämpligt att bjuda in Tessin och göra ett samarbete med dem. Resultatet av samarbetet är intervjun nedan med deras VD:

Få en e-bok om fastighetsinvesteringar utan kostnad
Om du är intresserad av fastigheter och vill stödja bloggen, då rekommenderar jag att prenumerera på Tessins nyhetsbrev. Det är kostnadsfritt, ger dig en e-bok med tips om att investera i fastigheter, samtidigt som det är ett nyhetsbrev med många bra tips och artiklar. Glöm inte att bekräfta mejlet som kommer från dem. Tack så mycket för att du stöttar mig och Caroline samtidigt också.

Intervju med två 5-stjärninga fondförvaltare om aktiv vs passiv förvaltning

Ibland blir saker bättre än man har tänkt sig. Jag är ju en varm förespråkare av att man inte kan slå index, att man bör spara långsiktigt och regelbundet i billiga indexfonder. Jag anser dock att det aldrig är viktigare att lyssna på andra människor än just när man är övertygad om sin egen ståndpunkt. 

Därför blev jag glad när vi fick möjligheten att bjuda in Andreas Brock och Henrik Milton, två fondförvaltare med många års erfarenhet av att aktivt förvalta pengar, gediget track-record med 5 stjärnor på Morningstar och som dessutom lever som de lär (har alla sina egna pengar i sin egen fond).

Oavsett om du förvaltar dina pengar aktivt eller passivt så har vi fått feedbacken att det är en intervju värd att läsa, lyssna eller titta på. 

Det bästa ur boken "Den rikaste mannen i Babylon"

Ända sedan jag skrev min egen bok har jag ny respekt för författare och böcker. En bok innehåller decenniers erfarenhet sammanfattad på några hundra sidor. George Clasons bok "Den rikaste mannen i Babylon" har dessutom överlevt tidens tand då den snart har över 100 år på nacken.

I den här artikeln och poddavsnittet (#43) går jag och Caroline genom "Guldets fem lagar", "7 kurer mot en tom börs" och andra höjdpunkter från boken samt ger vår reflektion och syn på den och dess resonemang.

Tips på andra bra artiklar, frågor och svar

Här nedan finner du några av de artiklar som har gjort störst intryck på mig den senaste tiden:

  • How to Pick a Career (That Actually Fits You) - Tim Urban driver enligt mig världens bästa blogg med de längsta artiklarna. I årets hittills enda artikel fördjupar han sig i karriärfrågan. Den frågan som dessutom har enskilt största påverkan på vår privatekonomi (om man inte föds med pengar). 
  • Globalrichlist.com - Ibland är det lätt att glömma bort hur bra vi faktiskt har det. Även om man behöver ta den här sajten med en nypa salt, så gav den mig en reality-check utifrån var jag själv befinner mig på inkomst- och förmögenhetsskalan i ett globalt perspektiv. 
  • Frågor och svar på bloggen - varje dag ställer läsare frågor och får svar av andra läsare på bloggen. Jag vill både passa på och puffa för den möjligheten och tacka alla er läsare som hjälps åt och svarar. 
Tack för den här gången och på återseende.

Du får det  här nyhetsbrevet eftersom du har valt att prenumerera på det på min blogg RikaTillsammans.se. Du kan läsa gamla nyhetsbrev i arkivet. Du kan även svara på det här mejlet för att komma i kontakt med mig och Caroline.

Copyright © 2018 RikaTillsammans AB, All rights reserved.


Vill du ändra inställningarna för det här nyhetsbrevet?
Du kan uppdatera dina inställningar eller avprenumerera helt.
Villkor för nyhetsbrevet och integritetspolicy hittar du här.