Copy
Læs nyhedsbrevet i din browser
Del
Tweet
Del
Videresend

April 2018

Her får du sidste nyt fra CRT om forsknings- og analyseprojekter med fokus på udvikling i yderområder

Årsberetning 2017


CRT har gjort status for 2017, og kan nu løfte sløret for udgivelsen "Ressourcer & Resultater - Årsberetning 2017".

Indholdet og designet har i år fået en stor opgradering, og vi håber, du synes om det nye format.

I årsberetningen finder du:
  • Overblik overCRT's strategier
  • Projekter i 2017
  • Interview med CRT's kommunikationsansvarlige
  • Oversigt over alle publikationer
  • Aktiviteter og events vi har deltaget i
  • Interviews med tre af vores projektledere om udvalgte projekter
  • Direktørens og formandens beretning
  • Oversigt over personale og bestyrelse
  • Nøgletal for 2017
Download CRT's årsberetning 2017

ANALYSE

TEMA: POLITISKE VILKÅRS BETYDNING FOR LOKAL OG REGIONAL ØKONOMI
Fremskrivning af den regionale økonomi med SAM-K & LINE® frem mod 2040


CRT udgiver en til to gange årligt et notat med fremskrivning af forventningerne til den regionale økonomiske udvikling inden for:
  • Vækst og produktion
  • Beskæftigelse
  • Arbejdsstyrke og befolkning
  • Ledighed
Fremskrivningsnotaterne udarbejdes med LINE (aktuel basisversion). Grundlaget er den nyeste ADAM-fremskrivning af den nationale økonomi.

Fremskrivningen tager udgangspunkt i vedtaget politik, 2025-planen samt forventninger til udlandet.
I Økonomi- og Indenrigsministeriets konjunkturvurdering forventes det, at Brexit-beslutningen vil medføre usikkerhed for eksporten, mens fundamentet for det private forbrug og investeringerne derimod ser stærkere ud. Der er dog, ligesom i sidste fremskrivning, udsigt til vækst på eksportmarkederne.

De vigtigste reformer og politiske indgreb for denne ADAM-fremskrivning er:

  • JobReform fase II, der bl.a. indeholder en reduktion i topskattesatsen på 5 procentpoint for indkomster op til 1 mio. kr. Desuden afvikles PSO-afgiften på el.
  • Et større fradrag for virksomhedernes merinvesteringer i forskning og udvikling for at fremme vækstmulighederne.
  • Der oprettes en kompetencepulje, der bl.a. skal anvendes til at styrke kvaliteten i uddannelsessystemet og styrke erhvervsrettet forskning mv.
  • SU’en omlægges, SU-lånet gøres rentefrit under studiet, der indføres et beskæftigelsesfradrag for nyuddannede og SU’en begrænses til normeret studietid.
  • Folkepensionsalderen hæves med seks måneder i 2025.
  • Skattestoppet for boligskatten fastholdes efter 2020.
Fremskrivningsnotat 2018

AKTUELLE PROJEKTER



TEMA: RESSOURCER OG BÆREDYGTIGHED I REGIONAL UDVIKLING
Bæredygtig Bundlinje Bornholm


Projektet har til formål at understøtte små og mellemstore virksomheder på Bornholm i grøn forretningsudvikling som en central del af Bright Green Island-strategien. Det kan både handle om energi- og materialeeffektiviseringer og om virksomhedernes muligheder for at opnå konkurrencefordele ved, at deres produkter eller services er indtænkt i den cirkulære økonomi.

Målet er, at 30-40 virksomheder får udviklet en grøn forretningsmodel, som kan lede til energi- og materialeeffektiviseringer.

15-20 virksomheder vil via et intensivt og individuelt konsulentforløb få udviklet en helhedsorienteret, grøn forretningsmodel med fokus på at udmønte en ny, grøn forretningsidé, som både på kort og lang sigt kan medføre energi- og ressourceeffektiviseringer. Planen skal både skitsere det langsigtede fremtidige mål og vejen dertil samt beskrive den konkrete løsning, der på kort sigt, inden for en tidsperiode på 2-3 år, skal sikre en succesfuld implementering af den grønne forretningsmodel.

Yderligere 15-20 virksomheder vil via netværksbaserede forløb (CRT står for ét af tre om "Grøn turisme") få udviklet en grøn forretningsmodel med fokus på optimering af virksomhedens eksisterende forretningsmodel, som kan føre til energi- og ressourceeffektiviseringer.


Projektet ledes af Gate21 sammen med otte partnere:
  • Bornholms Affaldsbehandling (BOFA)
  • Bornholms Energi og Forsyning (BEOF)
  • Bright Green Island (BGI)
  • Business Center Bornholm (BCB)
  • Center for Regional- og Turismeforskning (CRT)
  • Destination Bornholm (DB)
  • Energitjenesten Bornholm (EB)
  • Teknik og Miljø (TM)
Projektet er 3-årigt og afsluttes med udgangen af 2020. Rapporten kan herefter hentes på crt.dk/udgivelser.

Projektet er støttet af EU’s Regionalfond og Vækstforum Bornholm.
Vil du vide mere om projektet, så kontakt projektleder Jesper Manniche: manniche@crt.dk


Foto: ACAB - kunstner: Maj-Britt Zelmer Olsen

TEMA: TURISMEØKONOMI OG TURISTERS ADFÆRD
World Craft Region som aktiv for Bornholms kunsthåndværk og turisme

Hvordan kan øen få gavn af den nye titel?

Som den første region i Europa og den eneste ø i verden er Bornholm i efteråret 2017 udnævnt til ”World Craft Region”. Dels på grund af det meget høje kvalitetsniveau blandt øens kunsthåndværkere og deres imponerende organisering, og dels den store tæthed og diversitet i udøvende kunsthåndværkere inden for mange forskellige materialer og metoder. Derudover lagde juryen vægt på øens alsidige kultur- og uddannelsesinstitutioner, der spiller en rolle for kunsthåndværket og formidlingen heraf.

Tildelingen af WCR-titlen en unik mulighed for at positionere Bornholm som Europas kreative ø, hvilket selvsagt er et potentiale for destinationsbranding. Juryen fremhævede betydningen af kunsthåndværkets kvalitet og udbredelse på Bornholm for øens turismesektor. Den anbefalede, at den økonomiske betydning heraf blev målt og evalueret, bl.a. for at kunne guide fremtidige strategiske investeringer i kunsthåndværkersektoren på en måde, så det kommer hele øen til gode.

Center for Regional- og Turismeforskning (CRT) og Arts & Crafts Association Bornholm (ACAB) går i samarbejde med Destination Bornholm i gang med at undersøge, hvordan Bornholm kan få gavn af den nye titel. CRT har netop fået tilsagn fra Bornholms Brands Turismepulje om midler til projektet.

”Det er enestående, at Bornholm har fået denne titel. Og nu giver Bornholms Brands Turismepulje os en unik chance for at undersøge kunsthåndværkererhvervets tanker og ambitioner i forhold til at få gavn af titlen – både på kort og lidt længere sigt. Der er oplagte muligheder i det også for kulturinstitutionerne og vores mange turismevirksomheder”
- Timmi Kromann, formand for Arts & Crafts Association Bornholm.

Projektet skal på baggrund af bl.a. interviews med kulturinstitutioner og turismeaktører komme med anbefalinger til, hvordan WCR-titlen kan gavne Bornholm gennem en styrkelse af kunsthåndværkersektoren og øget synliggørelse af kunsthåndværkere og kunsthåndværk i forhold til turismen. Rapporten forventes publiceret i løbet af sommeren.

ACAB hørte om titlen World Craft Region gennem sit medlemskab i den verdensomspændende kunsthåndværker organisation, World Craft Council (WCC). På opfordring fra ACAB, som havde været i dialog med forskellige centrale erhvervsaktører og fået støtteerklæringer, besluttede BRK at ansøge WCC om at Bornholm kunne blive optaget som World Craft Region – med succes.
Vil du vide mere om projektet, så kontakt projektleder Rikke Brandt Broegaard: rbb@crt.dk

TEMA: RESSOURCER OG BÆREDYGTIGHED I REGIONAL UDVIKLING


Der findes et hav af udviklingsmuligheder hele vejen rundt om Bornholm. Her er plads til vindmølleparker, erhvervs- og lystfiskeri, ligesom havet udgør en vandvej for cruiseturisme samt færge- og godstransport. Havets kanter er centrale steder for vand- og vindsportsaktiviteter samt anden kystbaseret turisme. Det er også fra havets ressourcer, der udvikles bølge- og algeenergi samt fra og på havets bund, der udvindes fossile ressourcer samt placeres elkabler og gasledninger.

Der er således rige muligheder for at benytte og udvikle havets ressourcer. Men ovenstående eksempler viser også tydeligt, at havets mange potentialer ikke er en uproblematisk størrelse. Der er både natur, miljø- og sikkerhedspolitiske hensyn at tage, ligesom nogle aktiviteter modarbejder hinanden, når de kæmper om den samme plads – f.eks. når naturturister gerne rejser efter at se nuttede sæler på Bornholms og Christiansøs klipper, mens fiskere forbander tilbagekomsten af disse rovdyr i Østersøen.

Med andre ord kræver en bæredygtig udvikling og brug af havet og kysternes ressourcer fælles planlægning. Naturens og miljøets processer foregår som bekendt ikke på en national skala, men er et komplekst samspil mellem lokale, regionale og globale processer. Dermed må havet og dets kyster betragtes som en slags fælled, et fælles areal, hvis bæredygtige udvikling er et fælles ansvar for samtlige lande, der støder op til havet.

Derfor har EU besluttet, at der frem til 2022 skal udvikles fælles maritime fysiske planer for alle hav- og kystområder, kaldet Maritime Spatial Planning og betegnes MSP. I den forbindelse skal der ske en kompetenceudvikling blandt folk der arbejder med den fysiske planlægning af havets ressourcer og brug.

I Danmark er det Søfartsstyrelsen, der har det overordnede ansvar, og kommunerne har ikke en egentlig myndighedsopgave, sådan som det f.eks. er tilfældet i Sverige. Ikke desto mindre kan det være relevant at sikre øget kompetence blandt mange typer af interessenter - det være sig medlemmer af havnebestyrelser, miljøorganisationer og private virksomheder, der baserer deres forretningsmodeller på havets ressourcer, som for eksempel inden for turisme-, energi og transportindustrierne.

Da CRT's opdrag er at forske i og understøtte lokale udviklingsmuligheder, er havets ressourcer også et område, vi interesserer os for, og derfor er vi med i projektet. Det er dog ikke et område, vi tidligere har arbejdet med, så derfor danner vi par med Institut for Planlægning ved Aalborg Universitets afdeling i København. Sammen skal vi udvikle og afholde en række workshops om MSP, som er vores centrale opgave i SEAPLANSPACE.
SEAPLANSPACE kick-off-møde i Gdansk d. 16. marts 2018
I løbet af 2018 skal der ske to ting: først skal projektpartnerne udvikle og organisere et internationalt ekspert netværk bestående af - ja - eksperter inden for Maritim fysisk planlægning.
Dernæst skal hver partner udføre en interessentanalyse for kompetenceudviklingen i deres lokalområde – hvem har brug for at vide noget om MSP og hvad har de brug for at vide? Interessentanalysen består dels af en spørgeskemaundersøgelse, der sendes ud til alle potentielle interessenter, dels af opfølgende samtaler med udvalgte interessenter.
Efterfølgende udarbejder andre partnere med hjælp fra ekspert-netværket en manual til undervisningsbrug og herefter udbydes en række kurser/ workshops om forskellige temaer inden for den maritime planlægning.
Selve undervisningen vil foregå i efteråret 2019 og foråret 2020. Vi har således mulighed for at få nogle skræddersyede undervisningsforløb til Bornholm om havets blå og grønne udviklingsmuligheder.

SEAPLANSPACE er et kompetenceudviklingsprojekt. Det startede op i foråret 2018 og er et 3-årigt projekt, som afsluttes med udgangen af 2020. Rapporten kan herefter hentes på crt.dk/udgivelser.

Partnerne er Gdansk Universitet, World Maritime University (Malmø), EUCC Klaipeda og EUCC Warnemünde (NGO'er der arbejder med havets bæredygtige brug) samt AAU København.
Hertil er der en række andre partnere, hvis opgave er at implementere kompetenceudviklingen i MSP lokalt. Det gælder f.eks. Kalmar Kommune og CRT.

Projektet er støttet af Interreg South Baltic.

Vil du vide mere om projektet, så kontakt projektleder Karin Topsø Larsen: kl@crt.dk
Fik du læst...

Gør din virksomhed grønnere
Tv2 Bornholm, 9. april 2018

Nyt samarbejde om Bornholm som World Craft Region
Bornholms Tidende, 7. april 2018

[VIDEO] Nyt samarbejde for kunsthåndværkere
Tv2 Bornholm, 4. april 2018 kl. 19:30

Danske havne skaber grobund for vækst og jobs
Maritime Danmark, 3./5. marts 2018

Bornholmsk MF'er går fiskernes sag i Folketinget
FiskerForum, 23. februar 2018

Find os på Twitter #crtdk

Lene Feldthus Andersen - direktør
Nino J. Larsen - forsker, modeløkonomi
Julie Bennedbæk - forskningsformidling
Karin Topsø Larsen - forsker, regional udvikling og uddannelse
Emil Holland - forsker, regional udvikling og turisme
Mangler du en forsker til din debat, så er vi klar til at tage den nyeste viden med under armen og give din debat en videnskabelig og saglig vinkel. Kontakt os med din idé, eller læs mere om os på crt.dk

#udligning #erhvervsfremme #yderområder #beskæftigelse #erhvervsuddannelser #cirkulær økonomi #turisme
Copyright © 2018 Center for Regional- og Turismeforskning, All rights reserved.


Vil du ændre, hvordan du modtager nyhedsbreve fra CRT?
Du kan opdatere dine præferencer eller afmelde dig.