Copy

- Turneringer -

April 2017

Turneringer i april
24.4. Pokalturneringen 2018 (tilmeldingsdato)

Kommende turneringer
10.5. Chang Open 2018
2.6. Pokalpot 2018
9.6. 3 Kamp for 2mandshold
24.-26.8. Malmö Open
29.9. BG Halv Marathon - Udsolgt!

19.1 2019 Allstars 2018

 

Bang genvinder Nordic Open

Af Taus Bøytler

Øverst: Mislav Kovacic (tv) vs Henrik Bang (th)
Fotos: Menasha Twena
I påsken blev grænserne for, hvad der er muligt og umuligt udvisket. Henrik Bang, den forsvarende Nordic-mester, vandt som den første i verdenshistorien Nordic Open for andet år i træk.

Nyhedsbrevet har mødt ham til en snak om den enestående præstation.

Hvordan har du det med at være den første person, der vinder Nordic Open to år i træk?

Henrik: "Det føltes dobbelt så godt som sidste år.

Efter sidste års Nordic sejr, tog jeg i sommer til VM i Monte Carlo for at give det en chance for at skrive historie ved at være den første til at vinde både NO og VM samme år. Desværre nåede jeg kun at vinde de fire første kampe inden Petko Kostadinov fik mig ned på jorden igen.

Da jeg i år ankom til Nordic var det mest med håbet om at få slappet af og have en hyggelig weekend med backgammon vennerne.

Tanken om at det var i denne turnering historien skulle skrives var slet ikke med i planen, men da jeg stadig var med i turneringen søndag, begyndte jeg da at tænke på hvor vildt det ville være at genvinde titlen og det hjalp selvfølgelig også med de mange opmuntrende kommentarer der begyndte at komme.

Det var en mærkelig fornemmelse da den sidste terning var rullet og jeg igen havde vundet NO, har vist ikke helt forstået det endnu.
"

For at vinde skulle du slå Mislav Kovacic fra Kroatien hele to gange. Hvordan oplevede du de to kampe mod ham?

Henrik: "Jeg havde mødt den meget sympatiske Mislav tidligere i turneringen og tabt i en spændende kamp, så glædede mig til at få en revanche mod ham. Inden da havde jeg vundet to gange over ham i dmp’er om at få bye, så jeg følte mig ovenpå inden de afgørende kampe.

Da Mislav kun havde tabt en kamp i turneringen (til Mik Larsen) og jeg havde tabt to (til Mik og Mislav) skulle jeg vinde to kampe, hvor Mislav bare skulle vinde én, for at kunne erklæres som samlet vinder.

Den første kamp var jeg ved stillingen 2-2 (9) heldig og få redoblet til en 4 cube, som jeg gik all in på at vinde gammon og med lidt heldige rul lykkedes det at vinde en backgammon, og første kamp var i hus.

Så nu var vi kommet til den sidste og afgørende kamp – den rigtige finale - og her følte jeg helt klart et psykisk overtag, dels havde jeg siddet i stolen for et år siden og samtidig var Mislav nede efter at have tabt de to sidste kampe, efter hans imponerende run med 11 sejre i træk.

Ved stillingen 2-3 (9) var jeg heldig med at vinde en doblet gammon og kom således foran 6-3. I næste parti fik jeg suget at stort pas, men efter 2 rul havde Mislav 3 brikker på baren og jeg øjnede at vinde en gammon og dermed matchen.

Mislav fik dog afværget krisen og endte retfærdigvis med at vinde partiet til stillingen 6-5, men han havde samtidig brugt det meste af sin tid og havde nu kun 48 sek. tilbage på uret.

I det næste parti doblede Mislav tidligt og efter et par kroatiske dansenumre fik jeg igen mulighed for at gå efter en gammon og match sejr, men endte med at redoble til 4, som Mislav passede til 8-5. I sidste parti gik alt min vej, Mislav havde opbrugt alt sit held og det blev aldrig rigtig spændende og NO sejren var i hus.
"

Hvad synes du, om det nye format, trible elimination, hvor man først er ude af turneringen efter tre nederlag?

Henrik: "Aktuelt var det jo et verdensklasse format eftersom jeg vandt trofæet med 2 nederlag og 13 sejre, hvoraf en var en bye, men ellers er jeg bestemt ikke fan af triple elimination formatet. Alt for mange kampe, alt for få pauser. De første dage måtte middagspausen skydes med en halv time, da man ikke kun overholde tidsrammen.

Sidst men ikke mindst betød det også nogle uheldige byes i slutningen af turneringen, som havde en stor værdi og som blev afgjort på ren lodtrækning og til sidst blev de afgjort på dmp’er, og de to sidste afgørende matcher valgte man at sætte kamplængden ned til 9 point.

Håber den nye turneringsledelse går tilbage til det gode gamle Cup system med cons og last chance.
"

Hvordan fejrede du sejren?

Henrik: "Jeg tog ud og spise med mine venner og kom i seng kl. 4.30, og så var den påske overstået."

Dit hold, Nemo, er netop rykket op, skal spille i 1. division i sæsonen 2018/2019. Forventer du, at I rykker op i eliten med det samme?

Henrik: "Nej med det hold forventer jeg ingenting (smiley). Det ser ud til at blive en spændende 1. div. næste sæson og det er nok nedrykkerne Soiree der må bære favoritskabet. Men Nemo bliver yderligere forstærket til næste sæson med et par af verdens skrappeste spillere og vi glæder os rigtig meget til at komme tilbage til eliten, hvor vi jo hører til."

Her kan du se turneringstræet for mesterrækken.

Torben Sterup sejrer i Intermediate

Af Taus Bøytler

Nederst: Torben Sterup løfter pokaslen efter at have vundet intermediate
Fotos: Torben Sterup, Menashe Twena, Louise Dahlin
Efter 13 drabelige og spændende runder kunne Torben Sterup til sidste kalde sig vinder af Intermediate-rækken til Nordic Open.

Nyhedsbrevet har mødt ham til en snak om, hvordan det kunne lade sig gøre, samt hvilke forventninger han har til fremtiden.

Hvad er det bedste ved at vinde Intermediate til Nordic Open?

Torben: "I første omgang så var det fedeste i det hele taget bare at være tilbage. Efter et par år væk fra backgammonmiljøet, kunne jeg allerede onsdag aften ved Warm Up’en mærke, at her var noget som jeg havde manglet og savnet.  

Nu kan jeg jo godt være en ret følsom person og da jeg sad i toget på vej hjem om fredagen, efter de første tre runder i hovedturneringen, blev jeg også ret rørt over den modtagelse jeg havde fået.

Det var ret overvældende, og selvom det faktum at jeg havde vundet alle mine tre kampe den dag naturligvis også spillede ind, så var det på rigtig mange planer en af den slags dage man tænker tilbage på og husker mange år senere. Det var en gensynsglæde som nok var en del stærkere end jeg på forhånd havde forventet.

Dernæst kommer så det rent sportslige, selve resultatet, det at vinde. Jeg vil altid gerne vinde. Uanset om jeg spiller ludo med min datter eller Nordic Open finale i backgammon. Det at vinde vil altid betyde noget for mig – det er jo trods alt derfor vi sætter os til bordet.

Når jeg så ender med at vinde er den største turnering som jeg nogensiden har deltaget i, så gør det selvfølgelig bare glæden over sejren endnu større. Jeg har generelt ikke høstet de store resultater i min beskedne backgammonkarriere og sejren ved Nordic Open er selvfølgelig uden sammenligning det absolut største jeg nogensinde har vundet – og det er jeg vanvittigt glad og stolt over.

Nordic Open har ikke rigtig været min turnering, rent resultatmæssigt. Jeg havde aldrig tidligere holdt mig inde i hovedturneringen til om søndagen, så jeg gik ind til alle mine kampe med det ene fokus at vinde den næste kamp for derved at øge chancen for at jeg stadig kunne være med i turneringen dagen efter.

Endelig så står sejren derfor nu også for mig, som kun er moderat overtroende, som en påmindelse fra nogle højere magter et eller andet sted derude, på at jeg hører hjemme i backgammonens verden.

Mine oplevelser og resultater ved Nordic Open har derfor været en fantastisk oplevelse for mig, på rigtig mange planer
."

Var du nervøs forud for de afgørende kampe?

Torben: "Jeg har sjældent været sådan rigtig nervøs inden en backgammonkamp, men det var jeg denne gang.
Den største nervøsitet var i imidlertid op til de indledende kampe om fredagen. Det funderede jeg også over den dag, da det ikke er normalt for mig.

Jeg tror at hele min tilbagevenden til miljøet og den fornemmelse jeg havde i kroppen efter to dage med opvarmning onsdag og torsdag, påvirkede mig i et eller andet omfang. Det var ikke en sportslig nervøsitet, men mere en eller anden overordnet nervøsitet over det at være tilbage.

Lørdag og søndag var nervøsiteten væk. Jeg var spændt, ikke mindst på grund af den resultatmæssigt gode start jeg havde fået – men ikke nervøs.

Op til mandagens to afgørende kampe, kom den her finalenervøsitet som skal være der, så man kan mærke at det trods alt er noget der betyder noget.
"

Hvordan har du det med sejren, nu hvor den er kommet lidt på afstand?

Torben: "Jeg har det med den præcist på samme måde, som lige efter jeg havde rullet min afgørende pas-5 og dermed sikret mig sejren. Jeg er sindsygt glad og stolt over at det er lykkedes mig at vinde den turnering jeg allerhelst har villet vinde.

Jeg er glad for måden det foregik på, i et fantastisk miljø, omgivet af en masse dejlige mennesker som interesseret fulgte med og spurgte ind til mine præstationer undervejs.

Det er altid dejligt at føle sig velkommen og det er de færreste steder i verden man føler sig så velkommen, som jeg gjorde ved Nordic Open. Det er en ubeskriveligt dejlig følelse og som nævnt er det én af dem man kommer til at huske de næste rigtig mange år.
"

Betyder sejren, at du stiller op i Advanced til næste Nordic Open?

Torben: "Ja, jeg stiller helt sikkert op i Advanced næste år. Nu har jeg jo også vundet adgangsbilleten, så det ville være tosset at blive væk.

Jeg har overvejet at stille op i Advanced rigtig mange gange gennem årene. Hver gang er jeg dog endt med at vælge Intermediate til sidst – primært fordi jeg endnu havde til gode at levere bare et eller andet godt resultat, som berettigede deltagelse på et højere niveau.

Det har jeg så nu og herfra ser jeg mig ikke længere mig selv som Internediate spiller, men som Advanced spiller. Det er imidlertid noget der forpligter. Resultater kommer ikke af sig selv.

At jeg ender med at vinde en turnering som Nordic Open, uden stort set at have set et backgammonbræt i to år, er et lykketræf som ikke sker to gange i træk. Jeg er klar over at niveauet bliver højere nu og skal jeg kunne være med, så bliver jeg også nødt til at løfte mit eget niveau.

Der er grænser for hvor meget ansvar jeg kan lægge på fru Fortunas skuldre – så jeg bliver nødt til at også selv at tage noget ansvar. Jeg spiller som altid for at vinde og det vil jeg også gøre i Advanced næste år.

Jeg har ikke tænkt mig at gemme mig bag ved en undskyldning om at de andre jo også er meget bedre end mig. Jeg har et år til at redducere den niveauforskel og det har jeg tænkt mig at udnytte
."

Hvad har du ellers taget med dig fra Nordic Open – ud over din flotte sejr?

Torben: "Som nævnt tidligere, så tager jeg en masse med mig rent personligt med mig fra Nordic Open 2018. Det var et stort øjeblik at træde ind ad den dør igen og se at alle de fantastsike mennesker stadig var der.

At opleve at man bare falder naturligt ind på ny, som om man aldrig har været væk. Det er altid dejligt at vinde, men der er ikke noget ved det hvis man ikke har nogen at dele det med og jeg følte at alle interesserede sig for hvordan det gik for mig, både på og udenfor backgammonbrættet.

Nordic Open 2018 har uden sammenligning været min hidtil største oplevelse med backgammon – og det er altså langt fra kun på grund af sejren. Jeg glæder mig til at vende tilbage til den her verden på fuldt tryk – med alt hvad det indebærer.

Til sidst vil jeg derfor også gerne sende en stor tak til alle i det her fantastiske miljø og alle der har været med til at skabe et uforglemmeligt Nordic Open: Alle jer jeg talte med i løbet af påsken, modstandere, danskere og udlændinge, staff og turneringsledelse.

Tak til Steen Grønbech for mange års tro tjeneste og god fornøjelse til Louisa med det store arbejde fremadrettet - og så selvfølgelig et kæmpe tillykke til Henrik Bang med at gentage bedriften fra i fjor. Det er historisk og det er fantastisk flot!
"

 

First Lady vinder Ladies

Af Taus Bøytler

Øverst til venstre: De to finalister i Ladies,
Grete Arntzen (tv) og Maria Bonke (th)
Fotos: Menasha Twena
Nordic Open bød traditionen tro på en turnering kun for kvinder, nemlig Ladies, der i år ganske passende blev vundet af Maria Bonke, der i holdturneringen tørner ud for First Ladies.

Som det fremgår af nedenstående interview, var Maria meget rimeligt ganske tilfreds med sin præstation.

Hvordan havde du det, umiddelbart efter at have vundet over norske Grete Arntzen i finalen?

Maria: "Jeg havde den allermest fantastiske følelse. Faktisk en slags forløsning for jeg har aldrig vundet noget før. Jeg kendte ikke Grete, så jeg gik ind til kampen med en underlig form for ro i maven.

Slet ikke så nervøs som i min semifinalekamp, måske fordi jeg havde gået i 2 dage og ventet på at spille. Jeg blev meget glad og havde lyst til at hoppe og skrige, men jeg nøjedes med at strække armene i vejret og skreg indeni.
"

I semifinalen skulle du op mod den gennemrutinerede Anna Bondo, der har været medlem af forbundet siden 1992. Hvordan lykkedes det dig at vinde den kamp?  

Maria: "Kampen mod Anna Bondo vidste jeg ville blive svær. Jeg har ikke spillet mod hende før, men havde hørt rigeligt til at vide hvad jeg gik ind til. Ingen tvivl om at jeg var meget nervøs.

Men jeg sagde til mig selv, at presset ligger hos modstanderen. Ingen forventede at jeg ville vinde. Så jeg tog min musik i ørerne og prøvede egentlig bare at spille mit spil og med en god portion held lykkedes det mig at vinde en tæt kamp.
"

Hvad er din største styrke som backgammonspiller?

Maria: "Min passion for spillet. Jeg hader at tabe og er utålmodig på den gode måde. Så jeg giver ikke op.
Derudover lader jeg mig ikke intimidere af alle de dygtige spillere jeg møder. Alle er jo næsten - på papiret - bedre end mig.
"

Ud over din sejr i Ladies, hvad var så det bedste ved at deltage i Nordic Open 2018?

Maria: "Nordic 2018 var mit tredje. Jeg glæder mig over at komme ind og hygge mig med alle de skønne spillere jeg efterhånden har lært at kende.

Det er en fornøjelse at komme til en turnering med så mange mennesker, og opleve hvor professionelt staff kører det hele. Altid smilende og hjælpsomme. Selvfølgelig også fedt at overvære og spille en masse kampe.
"

I holdturneringen 2017/2018 endte dit hold First Ladies på en sidsteplads i 2. division øst A. Føler du, at I blev overmatchet i 2. division?

Maria: "Overmatchede er ikke er ord jeg vil bruge. Ingen tvivl om at der er mange dygtige spillere på de forskellige hold i 2. div. Men der er også dygtige spillere på First Ladies.

Vi må bare indse at denne sæson var stolpe ud for de fleste af os. First Ladies blev Last Ladies - men vent og se om ikke vi bliver Comeback Ladies.
"

 

Gense kampene fra Nordic Open

Af Taus Bøytler


Blandt de mange kampe man kan se er Henrik Bangs to sejre over Mislav Kovacic
Under Nordic Open var Karsten Bredahl garant for, at der blev livestreamet en masse spændende kampe fra mesterrækken.

Kampene blev kommenteret af Bredahl selv og/eller af en række skrappe spillere (Jess Danielsen, Carter Mattig (USA) Michel Lamote (Belgien), Mike "Falafel" Natanzon (USA/Israel) med flere).

Med andre ord: For den ambitiøse og læreivrige backgammonspiller ligger der mange timers video og venter på at blive set eller genset.

Her kan du finde alle kampene:
Dansk Backgammon Forbunds kanal på YouYube

Oskar Jensen og Henrik Biering
vinder hædersprisen 2017

Af Taus Bøytler

Øverst til venstre: Oskar Jensen
Til højre: Henrik Biering har netop modtaget hædersprisen
Fotos: Menasha Twena
Hædersprisen 2017 blev vundet af Henrik Biering og Oskar Jensen, de to ildsjæle der om nogen har aktier i Absalon Backgammon Klubs kæmpe succes og indtog i det organiserede backgammonmiljø.

Nyhedsbrevet har mødt Henrik Biering til en snak om, hvad det betyder at vinde hædersprisen, og hvad klubben har af ambitioner i fremtiden.

Hvordan vil du beskrive det backgammonmiljø, du og Oskar har været med til at skabe i Absalon?  

Henrik: "Backgammonmiljøet i Folkehuset Absalon har højt til loftet. I den nedlagte kirke blander bordtennisbolde sig ind imellem med terninger og nogle lader sig friste til et sæt til 11.

Andre gæster følger nysgerrigt terningernes rul og nogle slår sig selv ned med vores mange lånespil eller deltager i vores turnering. Baren er billig og betjeningen er venlig og her er altid rart at være.

Vi er 30% ikke-etniske danskere og en masse både yngre og ældre mænd og også nogle kvinder. Om sommeren spiller vi ude i solen ved bordene på Søndre Boulevard. Når vi har holdturnering er det oppe i det fredelige tårnværelse.

Der er ofte arrangementer i salen samtidig med, og det er med høj musik og fest og forskellige temaer, så når backgammonspillerne er nede i baren i salen kommer de ofte op med smil på læberne efter mødet med dansende 25-årige blondiner og andet godtfolk.

Vi er en fast flok som spiller cafeturnering hver tirsdag kl. 20-24 og så er der gæster fra de fleste klubber i København og ofte fra Ringsted og resten af Sjælland. Nogle af os lokale tager spillet rigtig seriøst og forsøger at komme på niveau med de etablerede spillere, som har været med siden 90-erne.

Der bliver spillet backgammon i Absalon hver dag. Spillere fra andre klubber aftaler at spille deres CL- eller toto-cup-kampe hos os.
"

Hvordan føles det at have vundet hædersprisen 2017?

Henrik: "Det er en stor glæde at få den anerkendelse, som hædersprisen er. Vi får mange skulderklap i backgammonmiljøet.

Der er mange der kan lide at komme i Absalon og det kræver også noget overskud og noget disciplin at holde gang i udviklingen af klubben, så vi synes selv, vi fortjener prisen!

Den er vel også med til at give Absalon en plads i backgammonfolkets bevidsthed. Vi vil gerne være et sted hvor der er plads til alle og vi vil gerne fungere som rugekasse for DBgF.
"

Har Absalon nye, spændende tiltag på tegnebrættet?

Henrik: "I Absalon vil vi fortsætte med Rabatgammon-turneringerne hen over sommeren. Det er altid gratis at deltage i turneringer i Absalon, og her er der typisk en flaske champagne til vinderen!

Absalon har tilbudt sig til Afslutningsweekenden 16.marts 2019 og vi vil i det hele taget gerne lave store arrangementer. Det kunne være sjovt en dag at spille med levende brikker bestående af to 15-mandshold klædt i sort og hvidt i salen, det må da være festligt! Det er jo kendt fra skak, men i gammon er der jo flere brikker at flytte rundt med på én gang.
"

I holdturneringssæsonen 2017/2018 deltog Absalon med tre hold, der alle var med for første gang. Hvad er dit indtryk af holdturneringen, der i høj grad af forbundets flagskib?

Henrik: "Deltagelsen i holdturneringen har været utroligt spændende og hyggelig. Det er rart at få gæster fra andre klubber og vi er rigtig glade for vores hjemmebane i tårnet, og det er en oplevelse at spille på udebane også.

Som kaptajn er det sjovt at sætte hold og lære af erfaringer og tænke strategisk på tværs af holdene. Absalons på papiret bedste hold betalte lærepenge i starten da vi røg ind i 4 nederlag på stribe.

Vi rejste os sidenhen og vandt 22 af de sidste 30 EKV – og sluttede som nr. 1. Andetholdet var i udbrud fra start til slut sammen med Easy Take1 og sluttede på 2.pladsen. Vores 3.hold undgik takket være en enkelt spillers 8 sejre på stribe lige netop sidstepladsen.
"

Fra og med næste holdturneringssæson bliver Temple, der i den netop afsluttede sæson sluttede som nummer fire elitedivisionen, omdøbt til Absalon 1, og dermed får I et hold med i elitedivisionen. Hvad er tanken bag denne fusion?

Henrik: "Temple har haft hjemmebane i tårnet sammen med os, og det har været spændende at få de seriøse elitedivisionsspillere ind i huset.

Temple har i år fået tilgang af Pia Jeppesen og Jakob Andersen, hjemvendt fra England, og har et hold med 7 spillere og måske flere på vej.

Det er oplagt at give reserverne her spilletid i 2.divisionerne til gavn for vores talenter, som vil lade sig inspirere – nogle af dem vil også med tiden banke på til elitedivisionsholdet.

Ambitionerne er høje! Vi har en god håndfuld spillere, som i ”år 1” har bevæget sig op omkring 1100 i rating og som elsker at nørde og analysere.

Lennart Lajboschitz betaler for holdenes registrering og låner os tårnværelset kvit og frit. Vi udfylder rammen, som han har skabt. Absalon Folkehus er et fantastisk hus og et vellykket socialt eksperiment med mange tangenter at spille på.

Vi ønsker at så mange som muligt opdager stedet og glæder os til at byde alle 2.division Øst-klubberne og alle Elitedivisionsklubber velkommen hos os i den kommende sæson
."

Ralle sikrede HT-guld til Lødigt

Af Taus Bøytler

Til højre: Ralle er tilfreds med at have sikret Lødigt guldet
Fotos: Sanne Birch
De fleste troede, at holdturneringen var afgjort, inden de fire bedste hold i elitedivisionen mødtes til finalestævnet lørdag den 3. marts.

Men storfavoritterne fra Lødigt tabte første runde 0-4 til Temple og anden runde 1-3 til Hatten. Dermed blev der bragt en lille smule spænding ind i guldkampen inden Lødigt i tredje og sidste runde skulle møde de nærmeste forfølgere fra Familien Nemesis, der med en 4-0-sejr ville nappe førstepladsen.

Den helt store spænding udeblev dog, da Rasmus G. Hansen, kendt, elsket og frygtet som Ralle, eller Rulle Ralle, gjort kort proces mod nærværende skribent.

Lødigt endte med at tabe 1-3, og deres samlede score på finaledagen blev 2-10, hvilket lige akkurat var nok til at vinde mesterskabet.

Lødigts to sejre blev vundet af Ralle. Nyhedsbrevet har mødt ham til en snak om, hvordan havde det med at afgøre mesterskabet.

Den 3. marts sikrede du guld til Lødigt ved at tæske nyhedsbrevets redaktør i det, der skulle vise sig at blive den afgørende kamp. Hvordan har du det med, at det var dig, der fik mesterskabet i hus?

Rasmus: "Det er en helt speciel følelse, når det er mig, der på holdets vegne bringer triumfen i hus, men den blander sig med den klassiske jantelovsfølelse, så jeg på en gang er ved at eksplodere i en selvfed glædesrus og samtidig forsøger at anerkende, at jeg nok er den mindst vigtige for holdet.

Lødigt har knoklet hele sæsonen og bragt os i en fantastisk position stort set uden min hjælp, men så falder de helt sammen til sidst, så jeg kan spadsere ind over målstregen som den store helt – ikke fortjent, men fedt
!"

Lødigt har nu vundet tre af de seneste fem sæsoner af holdturneringen. Hvordan kan det være, at I er så skrappe?

Rasmus: "Ud over vores hemmelige database, er det nok vores bænk der afgør det – vi har ingen svage led. Da vi havde mange småbørnsforældre gik det dårligt for holdet, men nu er ungerne ved at være store, så lysten til backgammon vender tilbage.

Det giver god stemning til kampene og et godt sammenhold. Ellers er vi jo bare super rutinerede og godt spillende – jeg er vel den dårligste målt på PR…
"

Hvad er det bedste ved at spille for Lødigt – Altså ud over, at I hele tiden vinder guld?

Ralle: "Vi har kendt hinanden i mange mange år og laver meget sammen. Efterhånden er det forbudt at spille backgammon når vi tager i sommerhus – 2. holdet gider ikke høre på alle 1. holds-nørderne, så det sociale er i højsædet.

Da jeg flyttede til vest-sjælland overvejede jeg at skifte hold, men det ville være som at miste en del af mig selv, så selvom det ikke bliver til mange torsdagskampe, så er Lødigt et af mine vigtigste sociale holdepunkter. Præcis som en familie.
"

Hvordan vil du beskrive dig selv som backgammonspiller?

Rasmus: "Vi har flere gange målt mig til den dårligste PR på førsteholdet, men du kan jo kigge i min statistik og se, at jeg samtidig er den procentvist mest vindende.

Jeg ser mig selv som en vinder – det har aldrig handlet om at spille godt, men kun om at vinde. Det gør jeg så… med alle de midler jeg kan finde på, bortset fra snyd.

Jeg forsøger at spille det psykiske spil på en festlig måde hvor jeg ikke bliver ubehagelig, men jeg ved da, at der er spillere som ikke mener det lykkedes så godt.

Jeg kan godt lide, når modstanderen bliver nervøs eller frygter mig, så er det let at stresse ham og lokke dårlige beslutninger ud af ham.

Ellers kan jeg jo finde på at spille, hvad jeg kalder baglæns, hvor jeg ønsker mere kontakt, så jeg slipper for at havne i alle de kedelige ræs og enkelt-punkts-holdinggames, hvor teknikerne let banker mig med deres flotte PR. Jeg spiller manden fremfor bolden kan man vel sige.
"

Til Nordic Open vandt du over din klubkammerat Hans Kristian Mathiesen samt Horsensspilleren Keld Dyrmose, hvilket betød, at du nu er den højest ratede spiller i Dansk Backgammon Forbunds historie. Hvad betyder den rekord for dig?

Rasmus: "Den betyder mere end jeg først ville indrømme. Min datter spurgte mig engang, hvor jeg som ofte før, blærede mig med min rangering: ”hvorfor er du ikke på landsholdet?” Det er jo fordi jeg ikke er god nok, måtte jeg indrømme, og sådan fik hun lukket munden på mig.

Nu er den jo så blevet lidt sværere at lukke, og indtil en ny heldigpels overhaler mig, kan jeg smile lidt bredere når jeg møder op til backgammon, og de urutinerede kan frygte mig lidt mere.

Dybest set er backgammonmiljøet jo fyldt til randen med store egoer, der altid er klar på at måle backgammonpik eller bagatellisere deres seneste tab med uendelige brokhistorier. Nu er min backgammonpik vokset lidt, og det er jo altid rart, når der skal måles… forresten blev jeg også stormester, da vi vandt DM, og det giver vel også lidt ekstra længde?
"

Så meget førte Lødigt før finalestævnet, hvor de fire bedste hold mødtes igen:



Og sådan havde spillerne fra Lødigt klaret sig inden finalestævnet, hvor holdet spillede 2-10:


 

Sabrina Milling om holdkammerat:
"Fantastisk, formidabelt, ja bare helt fantastisk"

Af Taus Bøytler

Sabrina Milling har gjort det fremragende som kaptajn for Nemo 1
Efter nogle år i 2. division er storholdet Nemo nu klar til at spille i 1. division i sæsonen 2018/2019. Det skyldes i høj grad, at holdets nye kaptajn Sabrina Milling har fået bedre styr på tropperne.

Nyhedsbrevet har mødt hende til en snak om ambitioner i holdturneringen, samt hvordan hun selv begyndte at spille backgammon.

Hvordan kom du selv til at spille for og blive kaptajn for Nemo?

Sabrina: "Jeg blev headhuntet af Henrik Bang som jeg jo har kendt igennem en årrække nu. Jeg havde Henrik i røret en aften, og snakken faldt på hvilket hold jeg spillede for, og jeg kunne så oplyse at jeg ikke spillede for nogen.

Vi blev enige om, at det da var fjollet når jeg nu kunne spille for Nemo. At jeg blev kaptajn for 1. holdet, var bare noget der ligesom lå til højrebenet. Nemo havde brug for ny energi efter et par sæsoner med nedgang, og det ville jeg naturligvis gerne hjælpe et ellers ret så dygtigt spillende hold med.
"

Hvorfor var det netop i sæsonen 2017/2018 det lykkedes for Nemo at vinde 2. division?

Sabrina: "Den nye kaptajn naturligvis. Der er kommet struktur ind på holdet, og de sidder klar ved brædderne til tiden.
Andet duer simpelthen ikke.

Faktisk blev det bemærket af Tyrefægternes skrappe kaptajn Henrik Bukkjær, da vi mødte dem i 3 runde. Henrik sagde pænt og venligt noget i retning af: ”det ikke for noget men det her har vi aldrig oplevet før”. Alle sad på rad og række til tiden klar til kamp.
"

Hvad er det bedste ved at spille for Nemo?

Sabrina: "Jamen… Jeg kan jo få lov at være den jeg er. Der er ikke så mange smalle steder hos Nemo. Hvis bare man opfører sig ordentlig, og gør det man skal op til kampdag.
Møder op og vinder!! Ellers kan der godt falde brænde ..det skal ikke være nogen hemmelighed.

At jeg ikke er verdens bedste spiller er ingen hindring, hvis bare alle de andre ting er i orden. Så skal det nok gå alt sammen. Man skal nok få at vide hvis der er noget der skal rettes op på.
"

Hvilke ord vil du sætte på Henrik Bangs præstation i påsken, hvor han genvandt Nordic Open?

Sabrina: "Fantastisk, formidabelt, ja bare helt fantastisk.
Sikke et format, og sikke en præstation Henrik har skulle spille under, og levere ikke mindst. Med 2 nederlag, og ingen chancer tilbage op mod finalen så er det bare vildt flot gået.

Der skal samles op i et eller andet længere nede fra tænker jeg. Og vi ved jo alle sammen, at når man når så langt i en turnering som denne her, og ikke mindst som Henrik står over for at vinde NO18 for 2 gang i streg, ja så vil man jo klart gerne gå hele vejen.

Jeg har selvfølgelig ringet til Bang og sagt tillykke, og hørt lidt om alle de tanker der nu engang går gennem ens hoved når man sidder der så tæt på at vinde for 2 gang i træk. Der er meget psykologi ind over det her spil. Og det kan man specielt bruge når man er så dygtig en spiller som Henrik er.
"

Hvad er den størst oplevelse du har haft som backgammonspiller?

Sabrina: "Det her spørgsmål har jeg godt nok tænkt lidt over. For der er jo mange gode turneringsoplevelser at grave ned i. Udenlandske og indenlandske. Jeg tror bare at jeg vil gå et helt andet sted hen.

Dengang for mange år siden nu, da jeg stiftede bekendtskab med backgammon miljøet var jeg midt i en meget lang og trist periode af mit liv. Jeg var nede og virkelig ked af det.

En aften jeg sad på en net café, som der var mange af den gang, kom jeg i snak med et par gutter der sad på den her net cafe på Jagtvejen. De spillede backgammon på Gamesgrid som det hed på det tidspunkt, og jeg skiftede fra Tv2 til Gamesgrid.

Inde på Gamesgrid kom jeg i snak med en anden dansk spiller. Den spiller hed Peter Lygteskov. Peter fik mig overtalt til at komme ud på et værtshus på Nordhavnen hvor der blev spillet en ugentlig backgammon turnering. Og herefter er resten historie.

Peter ved det ikke, men nu har jeg chancen for at fortælle ham, at han faktisk var skyld i at mit liv blev meget gladere fra den dag af. Og at det er det jeg synes der for mig, et langt stykke hen af vejen, har været den største oplevelse som backgammonspiller.

At lære så mange nye mennesker at kende som har givet mig så mange gode og sjove oplevelser rundt omkring. Og hey…så vandt jeg sørme æresprisen et år. Det var nu også ret stort, og noget jeg ellers ikke tænkte kunne tilgå mig
."


Slutstillingen i 2. division øst A. Bemærk, at Nemo vandt rækken, da de var bedre end Roskilde BgK i de indbyrdes kampe:


Og sådan gik det Nemos spillere i sæsonen:

Michael Nielsen: "Jeg er rigtig tilfreds med mit hold"

Af Taus Bøytler

Øverst til venstre: Rolf Nielsen (tv) og Michael Nielsen (th)
- to stjerner fra Horsens
Fotos: 1stpoker.dk (Peter NM), Rolf Nielsen og Sabrina Milling
Det ville være en kæmpe underdrivelse, hvis nogen før holdturneringssæsonen 2017/2018 havde sagt, at Horsens var favoritter til at rykke op fra 2. division vest.

Nu går det som bekendt langtfra altid som bookmakerne spår, men Horsens vandt rækken sikkert, og er nu klar til 1.division, når den nye sæson begynder til september.

Nyhedsbrevet har talt med holdkaptajn Michael Nielsen om forventninger, Keld Dyrmose plus det løse.

Hvordan har du oplevet holdturneringssæsonen 2017/2018, hvor dit hold Horsens var helt suveræne i 2. division Vest?

Michael: "Selvfølgelig er jeg rigtig tilfreds med mit hold i år, hvor alle bare leverede varen hele vejen igennem. Selv med nogle 6-0 resultater der blev slettet pga. hold der trak sig var 1. pladsen aldrig rigtigt i fare.

Efter den skuffende nedrykning sidste sæson var jeg stolt over at se hvordan holdet rejste sig.
"

Jeres superstjerne, Keld Dyrmose, der både fører sig frem til Verdensmesterskabet i Monte Carlo, hvor han vandt super jackpotten og senest Nordic Open, hvor han blev nummer seks i mesterrækken, spillede kun seks kampe i løbet af sæsonen. Hvordan kan det dog være, at han ikke spiller oftere?

Michael: "Det er der flere årsager til, men den væsentligste er nok, at han ikke er den eneste stjerne i Horsens. Man er priviligeret som holdkaptajn, når man kan vælge imellem indtil flere tidligere (og nuværende) danmarks- og europamestre, Nordic-Open vindere og rangliste-ettere."

1. division 2018/2019 bliver en utrolig stærk række, hvor stærke hold som Rulle Marie, Soirée Dansante, Klaps og Nemo sandsynligvis har store planer om at tage en af oprykningspladserne til elitedivisionen. Hvordan vurderer du, Horsens muligheder for at rykke op i elitedivisionen?

Michael: "De sidste mange år har vi betragtet os selv blandt favoritterne til oprykning fra 1. division, men for en gangs skyld har vi ikke det pres at lægge på os selv. Selvfølgelig har vi stadig en god chance hvis tingene flasker sig, men vi regner ikke med noget. Under alle omstændigheder glæder vi os til at møde alle storholdene."

Har Horsens nogle spændende planer i transfervinduet forud for den kommende holdturneringssæson?

Michael: "Nej, som det ser ud nu bliver det business as usual."

Hvordan går det ellers i vest?

Michael: "Jeg synes aktiviteten har været ret stabil de sidste år, måske endda lidt stigende. Der dukker et par nye hoveder op ind imellem og ikke så mange der falder fra.

Men jeg savner stadig de rigtig store turneringer, som i de gode gamle dage, da jeg startede med at spille."


Slustillingen i 2. division vest:


Og sådan gik det spillerne fra Horsens i løbet af sæsonen:

"Backgammon - et Abakusspil"

Af Alexander Auer, Oversættelse: Sally Larsen

Alexander Auer elsker at spille og tænke backgammon
Nogle vil ikke tro det, men nogle gange bruger jeg min tid på at tænke på spillet Backgammon.

Jeg var interesseret i Backgammon og dets forgængere, dets oprindelse, så jeg har studeret alle former for kilder og fundet noget meget interessant, som aldrig har været diskuteret før.

"Spillet af de tolv linjer"
Vi kender alle til den formodede udvikling i den gamle egyptiske spil "Senat" mod spillet af romerne, den "Ludus Duodecis Scriptorum", "spillet af de tolv linjer". Dette blev stadig spillet på store stenplader, eller på marmorplader og var derfor vanskeligt at transportere. 

Det udviklede sig til spillet "Tabula", der var meget lig moderne backgammon, bortset fra at det blev spillet med tre terninger. Interessant er det, at "spillet af de tolv linjer" spillet med 12 i stedet for 15 brikker! Og det er der, jeg vil starte...

Forkert forklaring
Nogle siger oprindelsen af forløberen for Backgammon menes at være i en kalender, på grund af de to gange tolv områder, der kunne stå for to år eller for 24 timer.

I virkeligheden i oldtidens Babylon var det allerede almindeligt at inddele året i 12 måneder på 30 dage, og opdelingen af dagen i 24 timer var også kendte og gængs dengang.

Men hvis den oprindelige form af spillet blev spillet med kun 12 brikker af hver spiller, så er den forklaring, at 30 stykker skal stå for 30 dage, sandsynligvis forkert.

Beregning af vinkler
Jeg ønskede at vide, hvilket udregnings system der blev brugt dengang. Og så faldt jeg over det faktum, at decimal-systemet ikke var almindeligt, men det var det seksagesimalsystem. Det blev sandsynligvis udviklet i Sumer, dagens Irak.

Dette seksagesimalsystem bruges stadig i dag til beregning af vinkler. Dette er spektakulært, fordi den base som matematikken er udført med er nummer 12. Hvorfor er det sådan?

Godt, ganske enkelt, folk talte ikke og lavede ikke skriftlige udregninger, men brugte deres fingre. De brugte deres tommelfingre som pejlemærker og de andre fire fingre på hver hånd som tal, på en sådan måde, at hver finger har tre links.

Så er der 12 phalanges på hver hånd. I dag ved vi, at ikke kun enkle udregninger er mulige på denne måde, men virkelig kompleks beregningsmæssige opgaver kan håndteres.

Månens cyklusser
Nummeret tolv var det centrale tal inden for den seksagesimalsystem. Det førte til 12 måneder, der står for månens cyklusser, det førte til legender som dem af de 12 stammer i Israel, de 12 apostle og mange flere.

Den er ideel i handels regie og i det daglige liv, fordi den har så mange ikke-trivielle divisorer, 2,3,4,6, mens 10 kun har 2 og 5. Romerne kaldte en tolvtedel "Uncia", på tysk "Unze", på engelsk “ounce”. Dette begreb er stadig i brug i dag.

Hindu-arabisk abstrakt aritmetik
Forresten, vil spillerne selvfølgelig have bemærket, at spillet vil være mere spændende med flere brikker. Hvorfor 15 stykker? Interessant nok, er 15 summen af de ikke-trivielle divisorer i 12.

Hindu-arabisk abstrakt aritmetik var ligeså ukendt som decimal-systemet.

"Salamis tablet"
Nu bliver det spændende! Dette beregningssystem blev senere, 2500-2000 år f.kr., anvendt på tavler, selv på borde fremstillet til dette formål. En af disse tavler, "Salamis tablet", fundet tæt ved nutidens Athen i 1846, kan dateres tilbage til mindst 3 århundreder F.kr. Linjer markeret med en værdi blev draget lodret på disse paneler eller tabeller, så at sige som en matematisk enhed.

Et felt på disse tabeller viste, angivet af lodret linjer, for eksempel i romertiden, ener, tiere, hundreder, tusinder, der var også plader med 6 linjer pr. felt, nemlig desuden for halvtredserne og de fem hundrede.

Abaskus-princippet
Små småsten og senere også mønter blev placeret på linjerne for at udføre udregninger. Dybest set, virkede dette ud fra abakus-princippet.

Disse tællings- og beregnings-tabeller blev brugt over hele verden til langt ind i den sene middelalder. Som allerede nævnt var det abstrakte aritmetiske, hvilket formentlig opstod i Indien, fuldstændig ukendt.

Herskere og købmænd
Så var disse udregningstabeller, siden den gamle kultur i Mesopotamien, oprindeligt i brug med en seksagesimalsystem, henholdsvis en duodecimal system.

Disse tælle tavler blev primært brugt af herskere og købmænd. Den græske forfatter Herodot beskrev i hans rejsedagbog omkring 450 f.kr sin forbavselse, at egypterne skal flytte deres brikker på disse tavler på lodrette linjer fra højre til venstre, men grækerne fra venstre til højre!

12 sten
Fra nu af, er det nemt at forestille sig, hvordan græske og egyptiske købmænd mødtes, efter en lang dags handel, og nogen talte terninger, og to af disse tavler eller tabeller blev sat sammen, og du har et backgammonbord. Brugen af 12 sten ville derfor være næsten uundgåelig på grund af den seksagesimalsystem.

"Beregning af linjer", som denne form for Abakus variant bliver kaldt, forklarer også hvorfor romerne kaldte deres første form for Backgammon, længe før spillet Tabula, "spillet af de tolv linjer" og ikke spillet af felterne tolv (spillede med 2 x 12 stykker).

Oprindeligt et brugsobjekt
Så jeg er dybt overbevist om, at moderne backgammon har udviklet sig fra de udregningstavler af mennesker i Mellemøsten ved hjælp af seksagesimal system.

Dette ville betyde, at spillet ikke var opfundet som et spil, men udviklede sig fra et dagligdagsbrugsobjekt. Tavler, der blev brugt til matematik var, så at sige, misbrugt for at have det sjovt. Og dette blev ikke gjort af uuddannede mennesker, men af folk, der vidste meget om matematik.

Så jeg tror, backgammon og dets forgængere blev spillet meget tidligt på en matematisk højt niveau, og først senere blev almen viden og et chancespil.

Back-gammon
Etymologien af ordet "Backgammon" er endnu ikke utvetydigt afklaret.

Det menes, at spillet blev kaldt back-gammon, fordi du er nødt til at sætte de “hittede” sten tilbage ind i spillet i slutningen. Eller måske fordi der var variationer af spillet som i "Tabula", hvor man ikke havde et foreskreven arrangement af stenene, men først måtte bringe dem ind i spillet ved at rulle terninger, nemlig på den bagerste ende. Jeg tror ikke, at navngivningen skete på grund af disse småting.

Beregningstavle
Ordet "abakus" er faktisk af græsk afstamning, hvor det blev kaldt "abax". Med romerne det udviklet sig til "abakus", og det betød ikke kuglerammen, som vi kender fra Kina, med perler på sticks, men små plader af voks, hvor kun linjerne var hugget. I middelalderens engelsk var ordet "abakus" fælles for enhver form for beregningstavle.

Ordet for "game" var "gamen" i den tid. Det blev senere forkortet men også udviklet sig til ordet "gammon".

Det franske herredømme i England
I middelalderen blev England styret i lang tid af de franske normannerne. William Erobreren Normandiet/Frankrig var konge af England i det ellevte århundrede, og hans sønner og andre slægtninge fortsatte det franske herredømme i England i over hundrede år.

Dette er meget spændende, fordi franskmændene kaldte abakus "abaque". Endelsen -us fra det latinske ord er allerede tabt på fransk. Det udtales som "en back".

"Abakus Gammon"
Det vides ikke, hvad spillet blev kaldt førhen i den engelsktalende del af verden. Men den visuelle lighed til beregningtavler i middelalderen samt den logiske sammenhæng er så slående så indlysende, at det næsten giver sig selv.

En bruger af en beregningstavle kan have været i kontakt med spillere på et tidspunkt , han ville have bemærket ligheden og spillet kaldes fra nu af et “Abakus Gammon", og jeg tror, at dette ord derefter blev forkortet i hverdagen til "en Bac-Gammon" og endelig udviklede til "Back-Gammon".

Det skal være sjovt
Fra sproglige forskning ved vi, at mange latinske ord blev ligestillet ved at udelade endelsen-us.

Eller endnu bedre, hvis denne person var fransk, kaldte han det for "abaque-Gammon" (udtales en Back Gammon!).

Det anslås, at der i dag ca. 25% af engelske ord er faktisk af fransk oprindelse!

Jeg kan derfor konkludere, at backgammon fik sit navn, imens franskmændene regerede England, og jeg tror, det er meget sandsynligt, at ordet faktisk er en kombination af det franske ord "abaque" og engelske ord "gammon". På den måde, "gammon" kommer fra præ germansk ord "Gaman" og det betyder sjovt!

Chancespil ved en fejl
Det er virkelig forbløffende, at en tavle, der oprindelig er udviklet som en beregningstavle, fejlagtigt er blevet et chancespil (hasardspil). Først for nylig, takket være geniale tænkere som Paul Magriel, er det blevet hvad det altid har været: En beregningstavle!

DBgFs platforme

Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
BLIV MEDLEM AF DBGF
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (redaktør)
Lene Espersen (design og layout)
Maria Bonke (korrektur)
Sally Larsen (oversættelse)
Copyright © *|2015|* *|LIST:DBgFs  Nyhedsliste|*, All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysniger






This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp