Copy
Afspraak op 26 of 27 mei 2018 met ....

Beste muziekvriend,

Poëzie en Polyfonie: een vreemde combinatie voor een koor? Toch niet! Een woordje uitleg …
Voor ons voorjaarsconcert kozen we voor de confrontatie tussen oude en hedendaagse muziek, gebracht door twee verschillende koren, elk met hun eigen programma.

In onze zoektocht naar een degelijke partner voor ‘oude muziek’ viel onze keuze op het Leuvense Kamerkoor Florilegium. Het koor neemt een duik in de 16e eeuw met Cipriano de Rore, een componist van bij ons, William Byrd en Heinrich Schütz. Het verplaatst zich daarna naar de  17e eeuw met Henry Purcell en eindigt in de 19e eeuw met Felix Mendelssohn. Florilegium staat onder leiding van Simon Van Damme, kenner bij uitstek van de polyfonie.
Hiermee is het tweede deel van de titel, Polyfonie, al eventjes uit de doeken.

Maar vanwaar dan het eerste deel, Poëzie? Nee, we brengen geen gesproken dichtkunst, maar wel poëzie op muziek.

Het programma van Altra Voce, onder leiding van Steven Verplancke, bestaat voornamelijk uit gedichten die op muziek zijn gezet door de hedendaagse componisten Morten Lauridsen en Ola Gjeilo. Zij vonden hun inspiratie bij dichters uit vervlogen tijden, zoals de 16e-eeuwse mysticus Johannes van het Kruis en de Victoriaanse dichteres Christina Rossetti, maar daarnaast ook bij recentere dichters zoals de 20e-eeuwse modernist Rainer Maria Rilke, de Ierse romanticus William Bulter Yeats en de Amerikaanse dichter James Agee.
Lauridsen en Gjeilo brengen de gevoelens van elk van die gedichten wonderwel tot uiting in hun muziek, die we ‘hedendaagse klassieke muziek’ kunnen noemen.

Altra Voce en Florilegium maken samen de brug tussen oud en nieuw met werk van Felix Mendelssohn en Gabriel Fauré.

We hopen ten stelligste je opnieuw te mogen verwelkomen op een van de uitvoeringen van dit intrigerende programma: in Kortrijk op zaterdag 26 mei of in Leuven op zondag 27 mei 2018.

Graag tot dan,

Annie Goddaer
Voorzitter

Altra Voce presenteert:
Poëzie en Polyfonie
 
Twee koren, twee programma's.
Het koor Florilegium uit Leuven brengt werk uit vervlogen tijden van Ciprinao de Rore, Henry Purcell, William Byrd, Heinrich Schütz en 
Felix Mendelssohn weer tot leven.

Het koor Altra Voce uit Kortrijk presenteert de hedendaagse componisten Morten Lauridsen en Ola Gjeilo.

Pianist Filip Martens, het strijkkwartet Uccelli (Maaike D'Hoedt, Charlotte Dewulf, Bjorn Vandendriessche en Mattijs Louwye) en gitariste Esther Verheye zorgen voor de instrumentale begeleiding.

zaterdag 26 mei 2018 | 20.15 uur
Sint-Elooiskerk, Kortrijk


zondag 27 mei 2018 | 15.00 uur
Heilig-Hartkerk Blauwput, Kessel-Lo
 
Reserveer nu tickets
Zingen als therapie?

“Zingen doet deugd: het maakt je vrolijk, geeft energie en laadt de batterijen op. Zingen werkt stressverminderend en heeft een positief effect op je humeur. Samen zingen is niet alleen gezellig, maar als individu word je in een koor door de groep gedragen en een stuk boven jezelf uitgetild. Het geheel bij samenzang is zo veel meer dan de som van de delen.”

Uit Bodytalk, het gezondheidsmagazine van Knack, september 2017.
En omdat zingen in koor even leuk is als zingen onder de douche… is het misschien ook iets voor jou?
Zing je alleen maar onder je douche? Dat is leuk, maar het kan nog leuker - samen met anderen in een concertkoor als Altra Voce. Zoals Bodytalk het formuleert, is samen zingen niet alleen gezellig, maar je wordt als individu gedragen en een stuk boven jezelf uitgetild!

Probeer het uit en kom vrijblijvend naar een van onze wekelijkse repetities: donderdag van 20 tot 22 uur in het lokaal boven museum 1302 aan het Kortrijkse Begijnhofpark of neem contact op met Annie Goddaer (0473 92 19 28).
Jan vertelt over zijn ervaringen bij Altra Voce…

‘Jan, waarom wil je bij Altra Voce komen zingen?’, vroeg Katrien me, ‘en in een vijftal regels.’

Tja, je ziet me al in de haren krabben.  Weet je, ik ben een jong gepensioneerde (°1956) en neem een sabbatjaar om rond te kijken wat er buiten het werkveld te beleven valt. Eerst dacht ik om in een mannenkoor te stappen, zoals dat van de Kerels van Izegem. Maar de uitnodiging van Pol Craeynest en Hilde Declercq (toffe ex-collega) bleef door mijn hoofd malen. Het programma van Altra Voce bevat muziek die ik graag hoor, dat wou ik een kans geven … en ik moet zeggen: het bevalt me, zowel de muziek als de koorleden en het positieve onthaal.

Iemand vroeg me of ik een muzikale achtergrond had. Daarop wil ik antwoorden door even terug te blikken in de tijd. Als kind zong ik in het kinderkoor Hiawatha van kunstenares Rita Craeynest, volgde pianoles in het klooster in Marke en zong in het kerkkoor Sint-Brixius in Marke. Tijdens m’n lerarenopleiding in Torhout behaalde ik op mijn diploma een extra vermelding muzikale opvoeding. We kregen toen les van Antoon Defoort zaliger, de man die Vlaanderen muziekles leerde geven. Muzikale opvoeding bleef mijn ding, vraag het maar in de Vrije Basisschool in Bellegem of op Rodenburg in Marke. Begin de jaren 2000 kreeg ik de kans om bij uitgeverij die Keure als tekstschrijver muziek-CD’s voor het godsdienstonderwijs in de lagere school uit te geven. Vooral de liederen voor eerste communie zijn in Vlaanderen wijd verspreid.

Zingen is voor mij beleving, emotie, een zoektocht naar harmonie, een weg naar schoonheid. Horen zingen, en nu zelf zingen … benieuwd wat dit met me zal doen.

 
Heb je iets te vieren, zoals een huwelijk of jubileum,
of wil je een afscheid een sfeervolle luister meegeven?

Gewoon even overleggen met Altra Voce.

Contact: Annie Goddaer, tel. 056 89 43 23 of 0473 92 19 28
Website Altra Voce
Website Altra Voce
Facebook-pagina
Facebook-pagina
De nieuwsbrief op een andere manier ontvangen?
Voorkeuren aanpassen of uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp