Copy
Nieuwsbrief Afdeling Groningen - Mei 2018

In deze nieuwsbrief

Meepraten over weren autoverkeer De Onlanden

In het natuurgebied De Onlanden is het druk geworden. Logisch: 't is daar prachtig! Maar ook met verkeer. Zo druk dat, vooral zondags, de fietser (en wandelaar) in de verdrukking komen.
Gelukkig gaat de gemeente Noordenveld het autoverkeer in De Onlanden weren. In hoeverre? Daar is over mee te praten!
Er zijn drie varianten bedacht, met voor de afsluiting zelf verschillende uitvoeringsopties, die te zien zijn op de pdf op deze site.
Inloopavond op maandag 28 mei 2018, 19.00-20.30 uur, café Boonstra, Peize: hier kun je op de varianten en de uitvoeringsopties reageren. Meer informatie hier.

Ook is het mogelijk om je voorkeur via deze enquête op te geven. LET OP: dit kan tot 2 juni 2018.

Fietsersbond Kop van Drenthe heeft een voorkeur voor variant 3, die de minste overlast voor fietsers (en voetgangers) geeft en ook goed bij een natuurgebied past. De uitkijktoren blijft prima bereikbaar per auto.
We zien bovendien graag dat de autosnelheid op de Noorddijk wordt verlaagd op fietsvriendelijke wijze. En misschien is een parkeermogelijkheid aan de hoek Drentsedijk-De Horst mooi en is het een idee dat De Onlanderij fietsen verhuurt.

Waar moet de snorscooter van het fietspad af?

In het reguliere overleg tussen de Fietsersbond en de gemeente Groningen kwam aan de orde dat de gemeenteraad snorscooters van het fietspad wil weren. Maar moet dat wel overal? "Dat kunnen we natuurlijk aan de leden vragen!", zeiden wij.

De vraag is: op welke fietspaden moet de snorscooters naar de rijbaan?
Het gaat om snorscooters die 'officieel' snorfietsen heten en 'officieel' niet harder dan 25 km/u gaan.

Reacties graag naar groningen@fietsersbond.nl.

AANKONDIGING: FIETSEXCURSIE OP 8 JULI
 

Zet 'm alvast in je agenda:
zondag 8 juli fietsexcursie naar het Zuidelijk Westerkwartier.

Wij fietsen dit jaar vanuit Stad naar het westen. We gaan een deel van de toekomstige ‘Fietsroute Plus’ naar Leek ervaren en fietsen dan verder naar Tolbert, waar we pauzeren in ‘De Postwagen’. Daar laat ErnstJan Cornelius, projectleider van de Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier, speciaal aan ons zijn vogelvluchtpresentatie zien. Vraag is: zijn er naast water en natuur nog mogelijkheden extra voor de fiets??
Daarna gaan we via een toepasselijke route met een mooie boog terug naar Stad.

Start 13.00 u op de Werkmanbrug bij het Groninger Museum, eind ongeveer 17.00 u.
Zoals het nu lijkt: 14.30 – 15.30 rust, met de video-presentatie in Tolbert. Inwoners van het Zuidelijk Westerkwartier: je kunt natuurlijk ook rechtstreeks naar Tolbert komen!

Graag opgave van interesse op groningen@fietsersbond.nl.

In de volgende Versnelling meer details en definitieve tijden.

Fietsclinics
Er zijn dit jaar al op allerlei plaatsen in de provincie ‘fietsclinics’ gehouden. Een halve cursusdag over ‘veilig blijven fietsen’. RTV-Noord berichtte al eerder over de succesvolle ‘clinic’ in Appingedam, waar toen ook de mogelijkheid was om een driewielfiets te proberen.
Dit zijn de data: 16-5 Grootegast; 28-5 Oldehove; 29-5 Roodeschool; 30-5 Aduard; 1-6 Grijpskerk en Oldekerk; 27-6 Winsum; 20-9 Leek.
Meer info hier.

Weer fietsvriendelijke partijen in colleges B&W Kop van Drenthe
De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug. Niet overal, maar de inwoners van de Tynaarlo en Noordenveld hebben gestemd.
In de gemeente Tynaarlo is Leefbaar Tynaarlo de grootste partij geworden en heeft het initiatief genomen om een college te vormen. Dit gaat bestaan uit CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks en Leefbaar Tynaarlo. Dat lijkt veel goeds te betekenen voor de fiets en fietser. De grootste partij, Leefbaar Tynaarlo, heeft de grootste aandacht voor de fiets in haar verkiezingsprogramma en heeft zelfs de kop "Tynaarlo de fietsgemeente van Drenthe (2018-2022)" opgenomen en "Tynaarlo moet vooroplopen waar het gaat om kwalitatief goede fietspaden en verbindingen." GroenLinks wil "voorrang voor de fiets" en "voetgangers en fietsers de beste verbinding" geven met nieuwe scholen en wijken. De fietssnelweg, deels door de gemeente Tynaarlo, gaat er komen als de beloftes in de programma's worden uitgevoerd.

Bovenstaande kreten lijken sprekend op de kreet uit de gemeente Noordenveld die in de vorige periode de "Fiets op één" zette en veel goeds voor de fiets heeft gerealiseerd. Hier gaat de grootste partij, Gemeentebelangen, verkennen of een voortzetting van de bestaande coalitie (Gemeentebelangen, PvdA/GroenLinks (stembusakkoord), CDA en ChristenUnie) haalbaar is. Net als in gemeente Tynaarlo zijn er veel bekende kreten opgenomen als: het fietsen moet gestimuleerd, moet veilig, en de paden goed onderhouden. PvdA en GroenLinks scharen het fietsverkeer, beetje vreemd, onder recreatie.
Dit belooft veel! Vervolg als de collegeprogramma’s klaar zijn.
Ga voor alle fietswensen van de partijen die in de colleges gaan plaatsnemen naar de website.
De Blauwe Loper – langste fietsbrug van Europa straks ook de veiligste?
De Blauwe Loper, de geplande fiets-/wandelbrug bij Winschoten over Winschoterdiep, RW7, natuurgebied en Oldambtmeer, is onlangs gegund aan een bouwteam van vier bedrijven. Dit bouwteam gaat samen met de provincie Groningen de nu gepresenteerde schetsen van de fiets-/wandelbrug uitwerken tot een uitvoeringsontwerp. En dát gaat nog een heikele klus worden!
Helaas vreest de afdeling Oldambt voor de veiligheid van fietsers en voetgangers op deze brug. Lees hier meer.

Nieuwsbrief routebureau Groningen



Geïnteresseerd in alle ontwikkelingen op het gebied van fietsen, wandelen en varen in de provincie Groningen? Lees hier verder.

Fiets meenemen in trein tussen Groningen en Leer?

De treinverbinding tussen Groningen en Leer gaat moeizaam omdat in 2015 een boot tegen de treinbrug over de Eems is gevaren. De brug wordt vervangen door een nieuwe. Die zal pas in 2024 (!) klaar zijn. Tussen Weener en Leer rijden bussen. Probleem hierbij is dat in de bus wel plaats is voor fietsen maar niet voor ligfietsen, fietskarren of driewielers. Arriva kent de problemen maar ziet geen mogelijkheden om die op te lossen.

Dit kwam aan de orde in het OV-consumentenplatform*, waaraan Leo Heijne namens Fietsersbond Groningen deelneemt. Meer onderwerpen zijn: Treinstation Eemshaven met aansluiting op Borkum, Oosterhamrikzone en Bussen over Oost. Je vindt ze hier.

*: adviseert als vertegenwoordiger van de consument overheden en vervoerders, gevraagd en ongevraagd over het openbaar vervoer in de provincie Groningen. Deelnemers zijn consumentenorganisaties die opkomen voor het belang van de reiziger. Het platform zet zich in voor toegankelijk, goed en betaalbaar openbaar vervoer, zowel in de stad als op het platteland

Plannen voor 'Bussen over Oost'
Vanaf 2020 worden de bushaltes op de Grote Markt opgeheven en gaan de bussen vanaf het Zuiderdiep over de Kattenbrug naar de oostelijke diepenring rijden. Tegelijk wil de gemeente van de diepenring een aantrekkelijke en snelle route voor doorgaande fietsers maken om zodoende de binnenstad te ontlasten.

De Kattenbrug (hieronder een impressie) is eigenlijk niet zo geschikt voor fietsers wegens de grote gelede bussen en de voetgangersstromen, ook van en naar de Damsterparkeergarage. Voor fietsers zou de route over Steentilbrug en -straat naar het Zuiderdiep zo veel verleidelijker moeten zijn uitgevoerd dat ze niet meer over de Kattenbrug willen. De Fietsersbond betwijfelt of dat haalbaar is, ook gezien de lastige ‘knoop’ waar de Steentilstraat op het Zuiderdiep aansluit.

Om de autosnelheid op het Schuitendiep terug te brengen wordt dat wat hobbelig uitgevoerd, bijvoorbeeld met afgeslepen natuursteen keien zoals voor de Korenbeurs. De Fietsersbond heeft onder haar leden twijfels gehoord over het comfort van de afgeslepen natuursteen keien en stelt daarom voor om een aantal proefvlakken met verhardingsalternatieven aan te leggen.

Bij de bushalte bij het provinciehuis wordt de rijbaan verschillend verhard, zodat voor fietsers een gladde, comfortabele rijzone naast de halterende bus overblijft, maar voor auto’s een beduidend hobbeliger rijbaan, om te verhinderen dat auto’s fietsers bij halterende bussen gaan inhalen. De Fietsersbond heeft geen specifieke mening over deze oplossing: de praktijk zal moeten uitwijzen hoe het werkt. De Fietsersbond dringt aan op een evaluatie na een niet te lange periode.

Voor de verkeerslichten bij de Maagdenbrug is er het idee de fietsers apart groen licht te geven, los van bussen en auto’s. De Fietsersbond stelt voor de fietsers een keer extra groen licht te geven (2 x per cyclus), in het geval van lange wachttijden. Dit zou niet alleen ‘meerijden’ met gemotoriseerd verkeer kunnen voorkomen en maar komt ook het gevoel van een ‘snelle fietsroute’ ten goede.

Wil je meer weten? Dat staat hier.

Plichtje

Een groep studenten van de Hanzehogeschool heeft voor een project een onderzoekje gedaan waaruit bleek dat veel fietsers geen licht hebben omdat de 'goedkope losse fietslampjes' vaak gestolen worden of kwijtraken. De alternatieven voor deze lampjes zijn veel duurder en worden daarom niet gekocht. Het fietslichtje dat de studenten zelf hebben ontwikkeld wordt met tape aan de fiets bevestigd, waardoor het niet gestolen en ook niet vergeten kan worden. De lampjes zitten op een reflector waardoor ze gelukkig al meer licht geven dan de gewone 'goedkope losse fietslampjes', die enkel lijken bedoeld om geen boete te krijgen. Gevraagd om tips hebben wij als Fietsersbond geopperd dat er om lampje zelf heen nog een metalen reflector kan komen, waardoor de lichtjes echt goed zichtbaar zijn.

Op de foto een proefset – de werkelijke Plichtjes worden uiteraard nog (veel) mooier...

Verkiezingspunten voor gemeente Groningen
Als reactie op de ontwerp-omgevingsvisie voor de gemeente Groningen hebben we als Fietersbond Groningen een aantal punten opgesteld die ook onze verkiezingspunten worden voor de politieke partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen van november 2018.
  1. 30 is het nieuwe 50: om de verkeersveiligheid verder te vergroten is het gewenst dat zoveel mogelijk autogebieden omgezet worden naar 30 km/u. Hierdoor kunnen nieuwe vormen van snel en schoon (fiets-)vervoer beter samen met auto's de weg gebruiken. Verder pleiten wij ervoor om een discussie te starten om de openbare ruimte in te richten op snelheid in plaats van op type vervoermiddel.

  1. Om de druk van alle geparkeerde fietsen op de openbare ruimte te beperken zal er nu echt serieus geïnvesteerd moeten worden in meer en betere stallingsruimte die comfortabel (ook voor de nieuwe types fietsen) en toegankelijk op maaiveld niveau is. In het centrum en de schilwijken dient ook aandacht te zijn voor inpandig fietsparkeren voor bewoners.

  2. Overstap tussen fiets en openbaar vervoer dient beter gefaciliteerd te worden. Bij alle bushaltes buiten het centrum zouden goede stallingsmogelijkheden moeten komen.

  3. Naast een verdere toename van het fietsgebruik zien wij ook een toename van het gebruik van deelfietsen. Of dit per saldo leidt tot een toe- of afname van het totaal aantal fietsen kunnen wij niet voorspellen, maar de plannen dienen hier robuust voor te zijn.

  4. Obstakelvrij fietsen zou meer moeten inhouden dan alleen het weghalen van paaltjes; routes dienen echt op comfort ontworpen te worden met een minimum aan drempels en verkeersregelinstallaties (liefst geen), met ruime bochtstralen, etc.

Lees hier meer over onze reactie op de omgevingsvisie.

Belevenissen met een vouwfiets - column door Wietske ter Veld
Diefstalpreventie
Een klein opgevouwen Brompton is gemakkelijk op te pakken.

Een Brompton die buiten vergadercentrum De Eenhoorn in Amersfoort met een kabel was vastgezet was losgeknipt. "Zet maar gauw hier achter de balie", zei de receptioniste die mij dit verhaal vertelde.

Ik heb wel een kabel, en ik heb mijn vouwfiets er wel eens binnen mee aan een kapstok vastgezet. Ook bij een bewaakte stalling in Amsterdam, Den Haag, Groningen, Leeuwarden of Leiden gebruik ik mijn kabel. Soms zijn bewaakte stallingen gratis, bijvoorbeeld in Den Haag en Leiden, soms alleen in het weekend gratis, zoals in Groningen.
Mijn fiets kreeg een stikker met barcode in Leeuwarden; dat is voor alle volgende keren. In Den Haag een klein plastic pasje dat gescand moet worden en ergens anders ook. Eén pasje heet Biesie Klette bikey en heeft een vierkante QR code, een andere heet VeiligStallen.nl en heeft een streepjes- en een cijfercode. Ik weet niet meer welk pasje bij welke stalling hoort.
Kortom ik moet ze allemaal meenemen.

Met een gevulde voortas erop, en als ik er dan ook nog een beetje krom achter loop met de mededeling dat dit mijn rollator is, lukt het mij vaak om de fiets mee een zaal in te nemen.

Vier middelbare scholieren van het Augustinus in Groningen hielden er in het halletje van de trein een oogje op in ruil voor hun portretjes. "Als jullie ermee vandoor gaan, weet ik ten minste hoe jullie er precies uitzien." Hier moesten ze erg om lachen.

Laatst was de beveiling heel indrukwekkend: + een grote hond.