Copy

Innovatie in het Albert Schweitzer ziekenhuis
IDEASz nieuwsbrief #2 - 2018

Beste <<Voornaam>>,

"Zou je het vele loopwerk van verpleegkundigen kunnen verminderen, zodat ze meer tijd over hebben voor directe patiëntenzorg?" Dat vroegen een aantal studenten van de Hogeschool Rotterdam zich af tijdens hun minor Silicon Venturing in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Het antwoord: "Ja, dat kan met Robin de robot!"

Vanaf 23 april rijdt Robin de robot zelfstandig heen en weer tussen de dialyseafdeling en het laboratorium van het Result Lab. Robin haalt buisjes bloed op, welke worden afgenomen bij dialysepatiënten en bezorgt deze vervolgens bij het laboratorium. Dat scheelt de verpleegkundige heen en weer lopen en daardoor kostbare tijd. Bijkomend voordeel is dat de uitslag van het bloedonderzoek nog sneller bekend is, waardoor de kwaliteit van de dialyse zelf ook beter is.

Lees en bekijk hier meer over Robin

Bekijk hier de reportage van RTV Rijnmond over Robin de robot. 

Smart Lectures inspireren tot games en apps voor technische oplossingen in de zorg
 

Een game waarmee je snel en op een leuke manier veel kan leren over
ziektes en aandoeningen. Daarmee won een team van het Develstein College dinsdag 17 april 2018 een wedstrijd die aan de Smart Lectures was verbonden. De game is bedacht door een leerling die zelf dit probleem ondervond toen zij jong was: Hoe leg ik op een makkelijke manier aan mijn omgeving uit wat mijn ziekte is. De game die zij en haar team hebben bedacht helpen daarbij. 

De Smart Lectures zijn bedoeld om de interesse van leerlingen voor wetenschap en technologie te prikkelen en worden georganiseerd door scholen, bedrijven en de gemeente Papendrecht. Na de eerste editie in 2015 stond deze tweede editie in het teken van zorgtechnologie in samenwerking met het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Lees verder op IDEASz.nl

Anneke Sanderse over het ziekenhuis van morgen

Bestuurder Anneke Sanderse vertelt in een interview met Morgens over haar visie op het ziekenhuis van morgen. “Ik denk dat de digitale revolutie er nu echt aan zit te komen. De beschikbaarheid van nieuwe technologieën en meer informatie leidt tot veel nieuwe mogelijkheden, wat voor veel verandering gaat zorgen. We gaan veel meer buiten de muren van het ziekenhuis doen. En ik denk ook dat de nieuwe generatie een enorme boost gaat geven aan het tempo van de digitale verandering.” 
 

Handige app over verblijf op de Intensive Care


Patiënten van de Intensive Care (IC) in het Albert Schweitzer ziekenhuis en hun naasten kunnen sinds kort alle denkbare informatie over een verblijf op de IC vinden in een handige app. Naast een overzicht van de ziektebeelden op de IC, de onderzoeken en de behandelingen, is hierin onder meer praktische informatie voor de familie te vinden, evenals een kennismaking met de apparatuur die zich op de IC bevindt en met de diverse hulpverleners.

Omdat veel patiënten van de IC ernstig ziek zijn en vaak zelfs buiten bewustzijn, richt de afdeling zich met de nieuwe app vooral op de familie. “Een opname op de IC kan overweldigend zijn en de familie kan soms niet alles in één keer in zich opnemen”, vertelt Carol Schol, een van de IC-verpleegkundigen die de app hebben gemaakt. “Dan is het prettig om op een zelfgekozen tijdstip rustig nog eens alles op een rijtje te kunnen vinden.”

Meer weten over de app? Lees hier verder

Bewegen wordt leuker voor ziekenhuispatiënt
 

Patiënten die tijdens een ziekenhuisopname in beweging moeten komen om hun herstel te bevorderen, kunnen dat nu in het Albert Schweitzer ziekenhuis (locatie Dordwijk) op een leuke en speelse manier doen. De Stichting Kiosken heeft hiervoor twee hulpmiddelen geschonken: een spelsysteem van het merk Silverfit (vergelijkbaar met de bekende Wii voor thuis) en een hometrainer van dezelfde producent, waarmee de fietser zich via een groot scherm waant in een mooie en steeds veranderende buitenomgeving. 

“Tijdens een ziekenhuisopname lig je als patiënt tachtig procent van de tijd in bed”, legt fysiotherapeut Frank de Kort uit. “Wanneer wij patiënten willen activeren en mobiliseren, moeten we dat passieve patroon zien te doorbreken. Dat wordt veel gemakkelijker als we het bewegen aantrekkelijker kunnen maken.” De patiënt kan met het spelsysteem zittend, staand en zelfs vanuit een rolstoel allerlei spelletjes doen, waarbij diverse spieren en gewrichten en het evenwicht worden gestimuleerd doordat er bijvoorbeeld moet worden gebukt, opgestaan, gelopen of een bepaalde beweging moet worden gemaakt. 

Bekijk hier de reportage van RTV Dordrecht
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u kenbaar heeft gemaakt dat u op de hoogte wilt blijven van innovaties in en rond het Albert Schweitzer ziekenhuis of dat u aanwezig bent geweest op een van onze innovatie evenementen. Deze e-mail niet meer ontvangen? Uitschrijven kan hier.

IDEASz is het innovatieplatform van het Albert Schweitzer ziekenhuis.
Meer weten? Bekijk de website op www.ideasz.nl

Email Marketing Powered by Mailchimp