Copy
CAKI er et videncenter for de kunstneriske uddannelser, der arbejder med tre fokusområder: Tværfaglighed, kunstnerisk innovation og entreprenørskab.
Nyhedsbrev
#81 // Maj 2018
Afgang 2018
Foråret er i gang, og med det er et nyt hold dimittender klar til at forlade kunstskolerne. De første afgangsudstillinger er allerede åbnet, og inden længe er der afgangskoncerter, -film, og –forestillinger at opleve ikke kun på skolerne, men også ude i byen. Som i projektet Rimhelten Halfdan, der er Kim Sandra Rasks selvstændige afgangsprojekt fra Scenekunstskolen, hvor hun har lavet lyd- og lysdesign til udstillingen over Halfdan Rasmussens ABC på Arbejdermuseet, på Kunsthal Charlottenborg hvor man kan opleve afgangsværkerne fra Billedkunstskolerne, eller på spillesteder og andre steder, hvor dimittenderne fra musikkonservatorierne deler deres afgangsprojekter med publikum. For mange dimittenderne betyder afgangen, at de skal ud i et virke som selvbeskæftigede – og selvforsørgende. Slut med SU, og slut med studieplaner, der skal følges og studieordninger, der skal overholdes. Velkommen til livet som selvstændig erhvervsdrivende. 

Nogle føler sig klar og mærker måske ikke den store forskel, mens det for andre er som at lære et helt nyt fag at kende. Selvbeskæftiget betyder i det professionelle virke ikke kun, at man selv udvikler og realiserer en kunstnerisk praksis. Det betyder også, at man udfører alle de opgaver og aktiviteter, der er forbundet med driften af et selvstændigt virke, og at man husker at give opmærksomhed og omsorg til alle afdelingerne i sin praksis – ikke kun udviklings- og produktionsafdelingerne, men også administration, bogholderi, markedsføring, salg, kommunikation, ledelse og andre opgaver, der er nødvendige at varetage, når man driver en virksomhed. 
 

For at kunne varetage alle de opgaver, der omgiver et selvstændigt virke inden for de kunstneriske og kreative fag, er der en række fagligt supplerende kompetencer, der bør udvikles. Hvor klædt på den enkelte er til at løse de opgaver, der er forbundet med en selvstændig praksis, afhænger bl.a. af kulturen i den pågældende branche og den enkeltes personlige motivation og netværk. For manges vedkommende afhænger det også af de værktøjer og kompetencer, som de har taget til sig under uddannelsen.
Som Christine Overvad Hansen siger i dokumentaren ’Lys på’, der fokuserer på tiden efter hun dimitterede fra Kunstakademiet i 2017: ’’Det er spændende at skulle lave sin egen arbejdsplads’’og ’’(...) det er aldrig rigtigt sjovt, når man ikke føler man har styr på det.’’

En af vores opgaver på CAKI er netop at hjælpe de studerende til at få styr på deres egen virke. Det gør vi bl.a. ved at tilbyde undervisning og personlig rådgivning, der kan hjælpe dem til organiseringen og det praktiske ansvar, der følger med det selvstændige arbejdsliv. Ikke som værktøjer, der skal overtage det kunstnerisk arbejde, men som redskaber og kompetencer, der over tid gerne skal udvikles til en rutineret bevægelse, som gør det lettere at få arbejdslivet til at hænge sammen, og samtidig åbner rum for nye kunstneriske outputs. Det er det, der er aktuelt er den definition af entreprenørskab, vi arbejder ud fra på CAKI: at man bliver i stand til at ansvarligt og omhyggeligt at lede sig selv og sin praksisind i et professionelt virke. 
 
Nyt fra kontoret
De sidste par måneder har stået på en del undervisning, både på CAKI og lokalt på skolerne. ’’I bliver nødt til at handle og tro på jer selv’’, var et af Christina Wilsons råd da hun for et par uger siden underviste på CAKIs kursus Forretning bag Talentet. Christina rådede også de studerende til at ’’stikke snuden i sporet og gør hvad I har lyst til, og lad være med at gøre hvad I tror folk gerne vil have jer tilOg prøv at være lidt let om hjertet med de ting, som I laver. Send det ud og se hvad der sker, og tilgiv jer selv, hvis det ikke fungerer.’’
 
Den lader vi lige stå et øjeblik…
 
Og så kan vi i maj måned glæde os over ikke bare de berømmede blomstrende kirsebærtræer og CAKIs nye hjemmeside (!), men også over vores nye studentermedhjælper. Hun hedder Kirsten og studerer til dagligt retorik på Københavns Universitet. Frederik er her indtil udgangen af juni måned, hvor han afslutter sine studier på RMC. 
Studerende
Afgang 2018!
Endelig er det blevet tid til, at et nyt hold dimittender kan vise deres afgangsprojekter frem for verden. I de næste to måneder vil der være et stort udvalg af forskellige kunstoplevelser over hele landet i mange forskellige formater. CAKI har samlet ind til en oversigt over alle de forskellige afgangsprojekter som du kan læse her.
Er tågen her også i morgen?
CAKI har støttet projektet, der undersøger kollaborative skabelsesprocesser i et hybridfelt mellem performance, installation og teater. Som et flerstemmigt korværk og en symfoni bevæger forestillingen sig ud fra nutidens undergangsangst og ind i en undersøgelse af ‘den nye natur’ for til sidst at slutte i fremtidens natur. Læs om det tværkunstneriske projekt her.
Lav din egen hjemmeside
På CAKIs intensive WordPress-kursus lærer du at bygge og designe din egen hjemmeside på én dag. Du går hjem fra kurset med en hjemmeside, som du kan åbne op med det samme, hvis det er det, du har behov for, eller som du kan gå hjem og arbejde videre på, hvis det er det, du ønsker. Tilmeld dig ved at sende en mail til caki@caki.dk med navn og uddannelse.  Læs mere om kurset her
Aktuelt
Konference om at ruste sig
AFUK har arrangeret en konference i efteråret 2018, der sætter fokus på, hvordan træning af mod og kreative kompetencer kan fungere som fundament i vores læringsmiljøer. Til konferencen kommer en række spændende foredrags- og workshopholdere, så book din billet allerede nu. Du kan også læse mere om eventet på Facebook.
Et voksende marked for artfilm
I et interview med Det Danske Filminstitut taler Per Damgaard Hansen, der er producer fra Filmskolen, Årgang 2013, om det voksede marked for artfilm. Tv-serierne har nemlig overtaget den klassiske narrative fortælling, hvilket efterlader en mulighed for at eksperimentere mere med biografformatet. Læs hele interviewet med Per her.
De kunstneriske uddannelser vil styrke samarbejdet på tværs
Sådan lyder overskriften for nyheden om rektorernes (nye) fælles målsætninger for udviklingen af de kunstneriske uddannelser. Det bakker CAKI selvfølgelig op om, ikke mindst i forhold til enterprenørskabs-undervisningen, hvor CAKI i mange år har udbudt kurser på tværs af skolerne. Læs de fælles målsætninger her.

 
Andre nyheder
Arrangementer







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Caki · Kongens Nytorv 1, 2. sal, · København K 1050 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp