Copy

De Geo-Standaard

In deze editie:

Geo-standaarden
BGT IMGeo
Omgevingswet en RO Standaarden
Verkenningen


Kick-off Kennisplatform API's


Op donderdag 26 april organiseerde Geonovum samen met Bureau Forum Standaardisatie, Kamer van Koophandel, VNG realisatie en het Kadaster de startbijeenkomst van het kennisplatform API’s. Het Kennisplatform ontwikkelt een Nederlandse API strategie en werkt alle relevante aspecten zoals architectuur, governance en beleid uit. De verschillende werkgroepen zijn van start en de eerste bijeenkomsten zijn in mei en juni gepland. Wil je de ontwikkelingen volgen of een actieve bijdrage leveren?

Ga naar het thema Kennisplatform API op de Geonovum website voor alle informatie.


Werken aan beveiliging geo-standaarden en WFS 3.0 implementaties


In april vond in Washington de kick-off bijeenkomst plaats van Testbed 14 van het Open Geospatial Consortium (OGC). Vanuit Geonovum laten we binnen OGC Testbed 14 twee onderwerpen uitwerken. Een Client validator voor beveiliging en een implementatie van de in ontwikkeling zijnde WFS 3.0 standaard.

lees meer...


Vooraankondiging: Geo Gebruikersfestival 2018 en SDI.Next


Op 31 oktober organiseren Geonovum, het Ministerie van BZK en PDOK het Geo Gebruikersfestival 2018. Tegelijkertijd en op dezelfde locatie, vindt SDI.Next plaats: een werkconferentie rond innovatie van de geo-infrastructuur. De programma's van beide events volgen kort na de zomervakantie.
 

Geo-gebruikersfestival

Op het Geo Gebruikers Festival staan het gebruik en voorzieningen van de (geo-) Basisregistraties centraal. Naast gebruikersoverleggen, staan er dit jaar verschillende werkgroepen in de planning gericht op afstemming tussen verschillende registraties.

SDI.Next

SDI.Next staat voor de kick-off van het innovatieprogramma voor de geo-informatie infrastructuur. Daarin werken we samen met dataproviders, developers en leveranciers aan het doorontwikkelen van de geo-infrastructuur onder het motto: "data waarop je kunt bouwen". In SDI.Next komen ontwikkelingen en communities rond linked data, geo voor het web, light versies van standaarden, API strategieën en dataveiligheid bij elkaar.

Wil je op de hoogte worden gehouden van de programma's? Meld je aan!

Geo Gebruikersfestival en SDI.Next

Verslag OGC meeting Orléans maart

 
Het Open Geospatial Consortium (OGC) is een internationale non-profit organisatie die is opgericht om interoperabiliteit voor geografische gegevensverwerking te bevorderen.

OGC vergaderingen vinden 3 à 4 keer per jaar plaats op wisselende locaties. In maart dit jaar was er zo een vergadering in Orléans, Frankrijk. Geonovum neemt als OGC-lid deel aan deze vergaderingen. Om je een beeld te geven van wat er internationaal leeft, schrijven wij altijd een korte impressie. 

Lees meer... 

Schuif jij aan in de werkgroep Plaatsbepalingspunten BGT?


Deze zomer stemmen we het wijzigingsvoorstel voor IMGeo af met het werkveld. Eén van de onderwerpen die we daarin meenemen is het vraagstuk: Hoe om te gaan met Plaatsbepalingspunten.

Begin 2018 is een onderzoek uitgevoerd naar wat een effectieve en efficiënte werkwijze zou kunnen zijn rond plaatsbepalingspunten. Daarbij zijn vier werkwijzen als meest kansrijk naar voren gekomen. We nodigen je van harte uit om met ons te werken aan een definitief voorstel dat we in het nieuwe IMGeo kunnen doorvoeren.

Meer informatie

Veel reacties op consultatie STOP-TPOD standaarden


Van midden februari tot en met begin april 2018  stond de consultatie van de V085 versie van de STOP-TPOD standaard open. De consultatie startte op 15 februari met een algemene toelichtende bijeenkomst en een verdiepingssessie op 12 maart. Veel organisaties hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om hun vragen, opmerkingen en suggesties in te dienen.

We hebben in totaal 21 documenten ontvangen met daarin 662 individuele reacties. Daarnaast zijn nog veel reacties via het webformulier ingediend. Organisaties hebben serieus werk gemaakt van hun reflectie. Dat levert ons een aardige taak op om al deze vragen/suggesties en reacties te beantwoorden. We zullen dat in drie slagen gaan doen.


lees meer...

Handreiking Data op Orde

 
Het beheerteam van de RO Standaarden bij Geonovum analyseert samen met het beheerteam van Ruimtelijkeplannen.nl bij het Kadaster, de data-kwaliteit van Ruimtelijkeplannen.nl. Doel van deze analyse is de gegevenskwaliteit te verhogen van ruimtelijke plannen in voorbereiding op de Omgevingswet.

In het verlengde van de analyses van de planvoorraad op Ruimtelijkeplannen.nl die Geonovum uitvoert stellen we een handreiking op om bronhouders te ondersteunen bij het ordenen en opschonen van de digitale planvoorraad.

De (digitale) informatie die nu beschikbaar is op Ruimtelijkeplannen.nl zal met ingang van de Omgevingswet de basis vormen voor met name het omgevingsplan (van rechtswege). Met de huidige standaarden kan je al veel doen om de planvoorraad op orde te brengen in voorbereiding op de Omgevingswet. Dit helpt eveneens de huidige dienstverlening tot 2021 te verbeteren.

We verwachten dat de handreiking in juni via de website van Geonovum beschikbaar komt.


Landelijke Informatievoorziening Vastgoedgebruik

Samen met het CBS en het Kadaster heeft Geonovum meegewerkt aan een Landelijke Informatievoorziening Vastgoedgebruik. Deze voorziening brengt de gebruiksstatus van vastgoed in Nederland in beeld en is een hulpmiddel voor gemeenten om zicht te krijgen in leegstand op wijk en buurtniveau.

Voor het definiëren van de gebruiksstatus maakt de voorziening gebruik van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), de Waarde Onroerende Zaken (WOZ), het Nieuw Handelsregister (NHR) en de Basisregistratie Personen (BRP). Door gebruik te maken van deze vier basisregistraties is de informatie landsdekkend en uniform beschikbaar.

Meer informatie over deze voorziening vind je op github.

Artikelen

Begin dit jaar zijn verschillende artikelen van ons verschenen. Een overzicht:

Integratie BIM en GIS-data
 
Serie: Standaarden in praktijk
Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het laatste nieuws over de geo-standaarden en Geonovum
2018 Geonovum


Instellingen wijzigen of afmelden voor deze nieuwsbrief