Copy
NINO-EOL-lezing 24 mei 2018: Chaldeeërs aan de Nijl
Wordt dit bericht niet goed weergegeven?
Bekijk in browser

NINO-EOL-LEZING 24 MEI 2018

Chaldeeërs aan de Nijl – Babylonische sterrenkunde in Grieks-Romeins Egypte

Mathieu Ossendrijver

Twee onlangs vertaalde Demotische ostraca met rekeninstructies voor Mercurius werpen een geheel nieuw licht op het gebruik van Babylonische rekentechnieken door Egyptische astronomen.

Lees meer op onze website. NINO organiseert deze lezing samen met Ex Oriente Lux en het Rijksmuseum van Oudheden.

Prof. dr. M. Ossendrijver is hoogleraar Wetenschaps­geschiedenis van de Antieke Wereld aan de Humboldt Universität Berlin en Visiting Research Fellow van het NINO.

Donderdag 24 mei 2018, 14.00 uur, RMO: Leemanszaal
N.B.: De lezing begint om 14.00u, een uur eerder dan andere NINO-lezingen.

Activiteiten van bevriende organisaties

24-26 mei 2018: Rhythms and Rituals

Conference on Social Time in the Ancient World, organised by CHRONOS in Amsterdam.

24 mei 2018, 20.00u: De Trojaanse Oorlog en het Arabische volksepos van al-Zir

Lustrumlezing van Stichting Zenobia: Johan Weststeijn maakt een vergelijking tussen Aischylos’ Oresteia en het Verhaal van al-Zir, een Arabisch volksepos. Toegang is gratis, graag van tevoren aanmelden via info@stichtingzenobia.nl. RMO, Leiden.

25 mei 2018, 14.00-17.00u: Farewell symposium for Ahmad Al-Jallad

Symposium on Ancient Arabian language and epigraphy. Leiden Center for the Study of Ancient Arabia; room 002 of the Lipsius building, Leiden.

10 juni 2018, 11.00-16.00u: EOL-studiedag “Verwerven & Verzamelen”

Dagprogramma gericht op de geschiedenis van omgang met oudheden en collectievorming van musea, georganiseerd bij de tentoonstelling Al 200 jaar van nu in het Rijksmuseum van Oudheden. Toegang: EOL-leden € 15,- / niet-leden € 20,- (excl. entreeprijs RMO).

10 juni 2018, 20.00-21.00u: EOL-avondlezing “The Past Antiquities Trade in Egypt”

Spreker: Kim Ryholt. Engelstalig; toegang gratis, graag aanmelden via de website van het RMO.
Meer informatie over studiedag en avondlezing op de website van Ex Oriente Lux.

17 juni 2018, 15.00u: Deir el-Malâk, een Koptisch klooster in heden en verleden

LUCIS-Aramco-lezing door Jacques van der Vliet: De geschiedenis van dit minder bekende klooster, dat ver van alle toeristenroutes ligt, gaat terug tot in de bloeitijd van het Egyptische monnikendom. RMO, toegang gratis (geen museumkaart? dan graag aanmelden via lucis@hum.leidenuniv.nl).

Seeing through clay

Misschien hebt u het al gelezen of gezien: Rients de Boer (NINO) en Dominique Ngan-Tillard (TU Delft) hebben een experimentele scan gemaakt van een kleitablet met envelop uit onze Böhl-collectie.
Spectaculair resultaat: het blijkt mogelijk om met de scanner door de klei-envelop heen te “kijken” en het tablet binnenin te lezen – zonder de envelop te breken. Op de NINO-website vindt u het hele verhaal, inclusief afbeeldingen en filmpjes (alles Engelstalig).

Over NINO

Het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten is een wetenschappelijk onderzoekscentrum binnen de Universiteit Leiden. Onze missie: faciliteiten bieden voor wetenschappers; onderzoek naar cultuur, talen en archeologie van het Oude Nabije Oosten en Egypte in Nederland en wereldwijd bevorderen.

NINO-lezingen en events

Enkele keren per jaar organiseren we een lezing of ander evenement voor het bredere publiek, gewoonlijk in samenwerking met onze vaste partners: het Rijksmuseum van Oudheden en de vereniging Ex Oriente Lux.

NINO-faciliteiten

© 2018 Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten
Het NINO stuurt ongeveer eens in de twee maanden een nieuwsbericht over onze activiteiten naar collega's, studenten en anderen met interesse in het oude Nabije Oosten.
NINO-website | NINO op Facebook

afmelden mailinglijst "NINO-nieuwsbrief"
This is a message from our Dutch-language emailing list dedicated to our local activities.
If you would instead like to receive notifications (in English) when new NINO publications appear, please sign up for our NINO Publications newsletter.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Forward
Share
Tweet