Copy
milieueducatie.be
NME-ZINE   Departement Omgeving
Vlaanderen is omgeving

NR 71 - MEI 2018

  1. Feest van de Bij in Meise op 27 mei
  2. Congres 'Future Forward' voor duurzaam hoger onderwijs
  3. Studiedag over duurzame ontwikkeling en techniek
  4. Beneluxconferentie op 22 en 23 november 2018
  5. De Vroente zoekt enthousiaste vrijwilligers
  6. Doe mee aan de klimaatfietstocht van De Helix en De Vroente
  7. Online bevraging - Hoe de consument beter informeren over
    milieu-impact van producten en diensten?
  8. Activiteiten in de educatieve centra
  9. eNneeMmeE

Feest van de Bij in Meise op 27 mei


Van 27 mei tot 3 juni 2018 organiseert het Departement Omgeving voor de vijfde maal de Week van de Bij. Deze prikkelweek wil burgers, bedrijven en overheden aanzetten tot positieve acties voor bijen. Die vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen en fruitteelten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Het startschot van de Week van de Bij vindt plaats op zondag 27 mei 2018 met een groot bijenfeest voor jong en oud, met doorlopend workshops en activiteiten voor het hele gezin.

Wanneer? Zondag 27 mei 2018 van 13.00 u. tot 17.30 u.
Waar? Plantentuin Meise, Nieuwelaan 38 in Meise
Prijs? Toegang tot de workshops, alle activiteiten en de Plantentuin is gratis.

Alle info over de Week van de Bij en educatief materiaal vind je op www.weekvandebij.be.

Congres 'Future Forward' voor duurzaam hoger onderwijs in Brussel
van 17 tem 19 oktober


Het congres biedt een mix van (inter)nationale projecten en visionaire inzichten. Breng je eigen ideeën mee, deel ze met collega's en verfijn ze. 

Voor wie? Voor elke professional in het hoger onderwijs die geïnspireerd is door duurzame verandering en vooruitgang.  
Wanneer? Van woensdag 17 t.e.m. vrijdag 19 oktober
Waar? Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88, Brussel
Prijs? Onder meer afhankelijk van wanneer je inschrijft
Meer info

Studiedag over duurzame ontwikkeling en techniek in Brussel op 6 november


Techniek en samenleving staan niet los van elkaar, maar zijn op een interactieve wijze verweven. Techniek en techniekontwikkelingen ontstaan immers vanuit de samenleving en bepalen in grote mate hoe die zich organiseert en hoe haar leden zich gedragen. Techniek bepaalt daardoor mee hoe de samenleving evolueert naar duurzaamheid. Op 6 november 2018 organiseert het Departement Omgeving de studiedag 'Duurzame ontwikkeling en techniek: naar een aanpak voor onderwijs, vorming en educatie'. We buigen ons over de vraag in welke mate technologie kan bijdragen aan de transitie naar een duurzame samenleving en wat dit betekent voor educatie in basis-, secundair en hoger onderwijs, STEM-academies en andere.

Wanneer? Dinsdag 6 november 2018
Waar? Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88, Brussel
Prijs? Gratis

Beneluxconferentie in Brussel
op 22 en 23 november


'Leren leven in de stad binnen de grenzen van onze aarde' wordt het thema van de volgende Beneluxconferentie, die een trilogie van bijeenkomsten over educatie voor duurzame ontwikkeling met als watermerk klimaatvraagstukken afsluit. Hou deze data alvast vrij! Het wordt een boeiende gedachtewisseling tussen stakeholders van natuur- en milieueducatie uit België, Luxemburg en Nederland. Deze editie wordt georganiseerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De Vroente zoekt enthousiaste vrijwilligers om te gidsen op de Kalmthoutse Heide


Een ploeg van educatoren en gidsen verzorgt natuuractiviteiten en educatieve wandelingen voor klassen, jeugdgroepen, verenigingen of bedrijven in een prachtig heidegebied. 

Interesse om ook te gidsen op de Kalmthoutse Heide? Meer info of neem contact op via devroente.omgeving@vlaanderen.be of 03/6201830

Doe mee aan de klimaatfietstochten
van De Helix en De Vroente


De klimaatfietstocht van De Helix in de regio Geraardsbergen brengt je langs adembenemende plekken tussen glooiende weilanden en akkers. Op verschillende plaatsen kan je stilstaan bij het veelomvattende verhaal van de klimaatverandering. Laat je onderweg verrassen door het landschap en de vele mogelijkheden die er voor het grijpen liggen om werkelijk iets voor het klimaat te doen. Op de open zondag van 1 juli 2018 wordt de tocht begeleid door een gids. Tijdens de maanden juli en augustus kan je zelf deze boeiende fietstocht maken aan de hand van een kaart en een infobrochure.
Meer info

De Vroente organiseert een klimaatfietszoektocht. Tijdens de zomermaanden van 1 juni tot 30 september 2018 kan je al fietsend in Kalmthout en omliggende gemeenten deelnemen aan de zoektocht. Voor de kinderen is er een alternatieve route voorzien.
Meer info

Online bevraging - Hoe de consument beter informeren
over milieu-impact van producten en diensten?


Het Departement Omgeving onderzoekt op welke manieren de beschikbaarheid, bereikbaarheid en kwaliteit van consumenteninformatie over milieuverantwoorde consumptie kan worden verhoogd.Daarvoor werken we samen met Indiville, Levuur en de KU Leuven. Voor deze studie zoekt het onderzoeksteam vertegenwoordigers van overheden, het bedrijfsleven, het middenveld en de wetenschappelijke wereld om meer inzicht te verwerven in de praktijken en noden in het stimuleren van milieuverantwoord aankoopgedrag en een milieuverantwoorde levensstijl in brede zin, en in het communiceren over de milieu-impact van producten en diensten in het bijzonder.

Is jouw organisatie actief bezig met dit onderwerp? Doe dan mee aan het onderzoek en vul de korte online vragenlijst in of stuur de link door naar je collega’s.

Activiteiten in de educatieve centra


Wil je meer weten over het educatief aanbod, de activiteiten voor scholen, gezinnen... in de centra?

eNneeMmeE


Nieuwe Kamishibai 'Boom zkt school'
MOS en de provincie Vlaams-Brabant ontwikkelden het kaMOShibai-verhaal 'Boom zkt School' voor de 1e kleuterklas tot en met het 2e leerjaar. Boom is oud en op zoek naar het allerbeste plaatsje voor haar allerlaatste zaadje. Download het verhaal via de MOS-website.

Ondernemende jongeren zetten hun schouders onder een duurzame textielsector
GoodPlanet Belgium, Junior Argonauts, Kringwinkel Antwerpen, Unizo, VUB studenten en het EcoHuis van Stad Antwerpen scharen zich samen achter dit project. Met WAKE UP, SHAKE UP, START UP stimuleren ze maatschappelijk verantwoord ondernemerschap bij jongeren van de derde graad secundair onderwijs. Ze prikkelen hun creatieve voelsprieten en begeleiden hen bij het bedenken van innovatieve oplossingen voor een duurzame, circulaire textielsector. Vanaf mei kunnen leerkrachten inschrijven voor het schooljaar 2018-'19.
Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
DEPARTEMENT
OMGEVING
Reactie op dit NME-zine?
Laat iets weten aan milieueducatie.omgeving@vlaanderen.be.

Ken je nog andere geïnteresseerden?
Stuur hen dit NME-zine.

Deze nieuwsbrief informeert over evoluties in de natuur- en milieu-educatieve sector, stimuleert netwerkvorming binnen deze sector en maakt het brede publiek warm voor actuele milieuproblemen door vernieuwende educatieve acties, pakketten en publicaties.

Dit e-zine bereikt 2200 abonnees uit het onderwijs, de NME-centra, de natuur- en milieu-verenigingen, de administraties, de provincies, de gemeenten, de landbouweducatie, het jeugd-werk en het sociaal-culturele volwassenenwerk.

Vlaamse overheid, Departement Omgeving,
Afdeling Partnerschappen met Besturen en Maatschappij (PBM),
Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 Brussel,
tel. 02 553 82 03, fax 02 553 80 55,
milieueducatie.omgeving@vlaanderen.be - www.milieueducatie.be

Inschrijven | Uitschrijven
DISCLAIMER                     TOEGANKELIJKHEID