Copy
Schooljaar 2017 - 2018 - Mei 2018
Doorsturen

Inhoud:

- Agenda Module SWV VO Waterland voor 2017/2018
- Op zoek naar collega’s 
- Autismeweek
- Onderzoek naar verzuim
- Landelijke actieweek thuiszitters 1 tot 8 juni
- Workshop Methodische Aanpak Schoolverzuim: zo handelen we bij schoolverzuim.


Agenda:


Cursus Neuropsychologie bij kinderen en jeugdigen voor hbo'ers

Woensdag 30 mei 2018
Woensdag 13 juni 2018
Woensdag 26 september 2018
Woensdag 31 oktober 2018

Tijd: 13:30 uur tot 20:00 uur


Aanmelden

Workshop Methodische Aanpak Schoolverzuim: zo handelen we bij schoolverzuim. 

Datum: dinsdag 5 juni
Tijd: van 10.00 – 11.30 uur


Locatie: PO-Raad & VO-raad, Aidadreef 4, Utrecht


Voor wie: intern begeleiders, zorgcoördinatoren, mentoren, leerkrachten en schoolleiders


Kosten: er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst


Aanmelden: via het aanmeldformulier

Samenwerkingsverband 
Waterland

Het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs/ Speciaal Voortgezet Onderwijs Waterland of afgekort; SWV VO Waterland is van en voor alle VO scholen en leerlingen in Waterland. Het SWV VO heeft als taak scholen te ondersteunen bij het begeleiden van leerlingen met (complexe) hulpvragen.

Contactgegevens

VO Waterland Loket (Voor informatie, advies, aanvragen arrangementen en TLV’s)
- 06-15065335
loket@SWVVOwaterland.nl
samenwerkingsverbandvowaterland.nl


Voor vragen over het scholingsaanbod 
E: scholing@SWVVOwaterland.nl 

Aanmelden voor een cursus kan eenvoudig door de link onder de data van de betreffende cursus aan te klikken!

 

Beste lezer,

Beste lezer,

Welkom terug na een welverdiende Meivakantie!

Het zijn voor iedereen meteen weer drukke weken want naast examentijd is het ook weer aanmeld- en overstaptijd. Aanmeldcommissies in onze scholen proberen alle nieuw aangemelde leerlingen die van uit groep 8 PO overstappen naar het VO zo vroeg mogelijk op te vangen en te plaatsen zodat iedere leerling voor de zomervakantie weet waar hij of zij aan toe is.

Al onze decanen (en mentoren niet te vergeten!) zijn druk met het coachen van hun leerlingen die de overstap naar het MBO of HBO/WO maken aan het eind van dit schooljaar. Zij stutten en steunen, checken en dubbelchecken meer dan eens, of de aanmelding van hun leerling op vervolg onderwijs wel loopt zoals bedoeld. Veel werk gaat zitten in het coachen van de leerlingen naar een passende keuze om teleurstelling te voorkomen en een succesvolle overstap mogelijk te maken. En dat terwijl de examenorganisatie al veel energie vraagt. Petje af! Daar waar het moeilijk gaat kunnen de targetbegeleiders van het samenwerkingsverband bijspringen.
 
Het blijkt uit de cijfers van afgelopen jaren dat al dat harde werken niet vergeefs is.  Het aantal voortijdig schoolverlaters neemt dankzij jullie aller inzet in ons samenwerkingsverband nog elk jaar af.  

Over cijfers gesproken: Het jaarverslag 2017 van het samenwerkingsverband is gereed en is vanaf 25 mei op de website van het samenwerkingsverband te vinden. Ook het nieuwe ondersteuningsplan voor de periode 2018-2022 van het samenwerkingsverband is gereed en ook binnenkort op de website te vinden. In de volgende nieuwsbrief meer over het ondersteuningsplan!

Voor leerlingen die overstappen van de ene VO school naar een andere, is het verplicht geworden om een overeenkomst te sluiten tussen de leerling, ouders en scholen onderling waarbij afgesproken wordt hoe die overgang ondersteund wordt. Een kopie van die overeenkomst wordt altijd toegezonden aan het samenwerkingsverband. Voorheen deden we dat alleen voor leerlingen waarbij sprake was van problematische situaties, maar gebleken is dat voor elke ‘zij-instromer’ een start in een nieuwe school spannend is, door van te voren te regelen hoe dit zo nodig opgevangen kan worden kunnen we problemen voorkomen. In de regio Waterland wordt tussen scholen onderling overgedragen bij tussentijdse overstappen van een leerling. Het samenwerkingsverband zorgt ervoor dat, als er scholen zijn die meer leerlingen hebben opgevangen dan andere scholen, aan het eind van elk schooljaar onderling verevend wordt. Niemand hoeft zich dus gedurende het jaar zorgen te maken over de kosten. Voor de overeenkomst is een format ontwikkeld, zie de bijlage bij deze nieuwsbrief.

Rest mij iedereen namens medewerkers en bestuur SWV VO hele goede laatste maanden van dit schooljaar toe te wensen,

Hartelijke groeten,

Marianne van Zanten,

Directeur

Agenda Module SWV VO Waterland voor 2017/2018

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de cursus Neuropsychologie bij kinderen en jeugdigen voor hbo'ers. Maar let op, deze begint al a.s. 30 mei dus als je mee wilt doen moet je wel heel snel reageren! Aan de cursus doen vooral medewerkers van onze onderwijs- zorgteams/commissie van begeleiding en zorgcoördinatoren mee, maar voor een hele snelle beslisser is nog een plekje. 

Data: 30 mei, 13 juni, 26 september en 31 oktober 2018 van 13.30-20.00 uur.

Voor meer informatie en aanmelding: scholing@swvvowaterland.nl
Op zoek naar collega’s
 
We kunnen in deze tijd de krant niet openslaan of er wordt wel geschreven over het oplopende lerarentekort of je ziet vacatures voor onderwijzend personeel. Wanneer het huidige beleid zich voortzet wordt in het vo volgens een Kamerbrief van november 2017 een tekort verwacht van 700 FTE in 2020, oplopend tot een tekort van 1200 FTE in 2027. De tekorten in het vo doen zich vooral voor in de vakken Duits, Informatica, Natuurkunde, Scheikunde en Klassieke Talen, en vanaf 2027 ook bij Frans en Wiskunde. Momenteel wordt gemiddeld 5,1 procent van de lessen onbevoegd gegeven. Daaruit leiden de onderzoekers af dat er dus nu al sprake is van tekorten. De verwachte tekorten komen daar bovenop.
 
Deze voorspellingen hoeven natuurlijk niet uit te komen omdat beleidswijzigingen en gedragsveranderingen deze toekomstige cijfers kunnen beïnvloeden. Om te voorkomen dat je zelf te weinig collega’s hebt binnenkort of in de nabije toekomst kun je zelf al in actie komen! Ken je iemand die misschien het onderwijs in zou willen? Iemand die al langer ontevreden is over zijn of haar werk buiten het onderwijs en misschien de stap zou willen maken? Dan kun je deze video sturen. Wanneer hij of zij wil weten welke stappen nodig zijn om leraar te worden kun je deze webtool gebruiken.
 
Autismeweek
 
In de vorige editie van deze nieuwsbrief werd de Autismeweek aangekondigd. Op woensdag 4 april kwam de Balans College Tour naar Purmerend. De Oudervereniging Balans organiseerde samen met SWV VO Waterland een informatieve avond over autisme in het onderwijs. Gastspreker op die avond waren Saskia Buma, haar zoon Merlijn Goldsack en zijn coach Gigi Dingler. Hieronder een kort verslag:

De avond ging over wat autisme is, hoe belangrijk het is dat kinderen met autisme hun persoonlijke gebruiksaanwijzing leren kennen en de omgeving ook. Het is de uitdaging om als ouder en als leerkracht een kind te helpen ontdekken wat wel en niet werkt voor hen, en wat het nodig heeft om zich weer goed te voelen. Dat zijn lang niet altijd de standaardmaatregelen als een weekschema ophangen op de koelkast, meer structuur in de les en een time-out kaart. Praat met een kind met autisme, zo ontstaan zelfbewustzijn, wederzijds begrip en passende oplossingen. Verder is er gesproken over het belang van een goed toekomstplan. Als je als jongere weet wat je wil en wat bij je past, motiveert dat om in beweging te komen. Op je eigen manier, in je eigen richting en in je eigen tempo. Het was een impactvolle en verhelderende avond dankzij de duidelijke en humorvolle uitleg en filmpjes van Merlijn. 
Onderzoek naar verzuim
 
Bij het samenwerkingsverband VO Waterland houden we ons intensief bezig met thuiszitters en het voorkomen daarvan. De beleidsmedewerker van het samenwerkingsverband, Joyce Bek wil graag met alle scholen in gesprek over verzuimregistratie en –opvolging om samen te onderzoeken hoe dit nog beter kan en om goede voorbeelden binnen het samenwerkingsverband te delen. Binnenkort start zij met dit onderzoek op de SG Antoni Gaudi en de SG Nelson Mandela (mavo-afdelingen) en vinden gesprekken plaats op het Don Bosco College. 
Landelijke actieweek thuiszitters 1 tot 8 juni

Natuurlijk willen we dat ieder kind een schoolloopbaan heeft die bij hem of haar past, met de juiste hulp op het juiste moment. Hoewel het in de regio Waterland, mede dankzij alle inspanningen en verbeteringen de goede kant opgaat zitten er nog steeds jongeren thuis. Tijd voor actie dus! 

Van 1 t/m 8 juni vindt de Landelijke Actieweek Thuiszitters plaats. Een week barstensvol activiteiten, georganiseerd door het Steunpunt Passend Onderwijs VO van de VO-raad samen met de PO-Raad, de MBO-raad, de VNG, de ministeries OCW en VWS, Gedragswerk, Ingrado, het NJI, Ouders & onderwijs, LECSO, IederIn, LAKS, het NCJ, de Raad van de Kinderbescherming, Lansbrekers, Bureau Onderwijsconsulenten en de Inspectie van Onderwijs.
Start Landelijke Actieweek op 1 juni

De Actieweek wordt geopend door het aanbieden van een digitaal ‘boeket’ bloemen aan alle betrokken wethouders in Nederland. Met dit boeket inspireren de PO- en VO-raad, de VNG, Ingrado en het NJI hen om in hun gemeente het onderwerp ‘thuiszitters’ actief op te pakken. Tegelijkertijd is het boeket een inspirerende wegwijzer met relevante informatie om aan de slag te gaan om zo weer een stap vooruit te zetten op weg naar een onderwijssector waarin geen enkele leerling meer thuis hoeft te zitten. Alle activiteiten die plaatsvinden in deze week vindt u hier.
Workshop Methodische Aanpak Schoolverzuim: zo handelen we bij schoolverzuim. 

Een onderdeel van de actieweek is de workshop Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS). Deze aanpak beschrijft de werkwijze van de leerplichtambtenaar bij schoolverzuim. In deze workshop, georganiseerd door de Raad voor de Kindersbescherming, Ingrado en Steunpunt Passend Onderwijs PO-VO, maken scholen kennis met de MAS en krijgen ze inzicht in wat er met hun verzuimmelding gebeurt. 

Lees hier meer informatie over de Methodische Aanpak Schoolverzuim.

Datum: dinsdag 5 juni
Tijd: van 10.00 – 11.30 uur

Locatie: PO-Raad & VO-raad, Aidadreef 4, Utrecht

Voor wie: intern begeleiders, zorgcoördinatoren, mentoren, leerkrachten en schoolleiders

Kosten: er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst

Aanmelden: via het aanmeldformulier
Doorsturen
Website
Email
Contactgegevens:

Stichting Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Waterland

Postadres: Postbus 890, 1440 AW Purmerend

Bezoekadres: Flevostraat 257,1442 PX Purmerend







This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SWVVO Waterland · Ampèrestraat 13-a · Purmerend, Noord-Holland 1446 TP · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp