Copy
Här kommer Klimatkommunernas nyhetsbrev 
Follow on Twitter Friend of Facebook
Klimatkommunernas nyhetsbrev
maj 2018 

Aktuellt


Nya medlemssidor med klimatmärken

Vilka av våra medlemmar har minskat sina utsläpp med mer än 40 % sedan 1990? Vilka har gett ut grön obligation? Vilka har intern klimatväxling och vilka har en fossilbränslefri fordonsflotta? Inom 12 områden, så kallade Klimatmärken, lyfter vi våra medlemmars klimatarbete. Läs och inspireras på vår webb. Sidorna uppdateras kontinuerligt.

 

Klimatarbete i framkant - Klimatkommunerna visar vägen.

Almedalen 2 juli kl 10

Vilka omställningar behövs på lokal nivå för att nå nettonollutsläpp år 2045? Och hur kan omställningarna genomföras? Klimatkommunernas medlemmar berättar och ger tips om hur framgångsrikt klimatarbete bedrivs i kommuner. Missa oss inte på Aktuell hållbarhets arena, Gotlands Museum, den 2 juli kl 10. Vi ses där!
 

Nordic clean energy week

Klimatkommunerna samordnar temat Städer och regioners roll i energiomställningen under Nordic Clean Energy Week. NCEW anordnas i anslutning till ministermötena Mission Innovation 3 (MI-3) och Clean Energy Ministerial 9 (CEM9) – som äger rum i Malmö/Köpenhamn den 23–24 maj 2018. Under dagarna arrangeras seminarier och aktiviteter inom följande teman: Hållbar värme och kyla, Smarta elnät, Smart industri, Grön mobilitet och Städer och regioners roll i energiomställningen. Följa #NCEW2018 om du inte har möjlighet att vara på plats.
 

 

Nya publikationer

Yttrande Att främja gröna obligationer
Klimatkommunerna ställer sig positiva till utredningens förslag om bland annat en översyn av de statliga bolagens finansieringsverksamhet och lyfter samtidigt fram att staten efter genomförd översyn borde ge de statliga bolagen direktiv som främjar att gröna obligationer används vid klimatinvesteringar. Läs hela vårt yttrande här.
 

Samarbete för hållbarhet!
Kolla in Forum för miljösmart konsumtions checklista och podd för vikten av samverkan i hållbarhetsfrågor.

 

På gång hos medlemmarna

Malmö


Missa inte Nordic Clean Energy Week
Tisdag den 22 maj drar Nordic Clean Energy Week igång i Malmö. Välkommen att delta på spännande seminarier, paneldiskussioner och events om hur vi kan accelerera energiomställningen.

På Studio, Malmö Live och Malmö Börshus i centrala Malmö arrangeras en mängd energirelaterade events den 22 och 23 maj.

Du är välkommen att delta i en eller flera av de olika seminarierna, paneldiskussionerna och föreläsningarna. Allt är öppet, kostnadsfritt och inom en kort geografisk sträcka mellan Studio, Malmö Live och Malmö Börshus.
Läs programmet här.
 
Inbjudan till seminarium om solenergi under Nordic Clean Energy Week
Klimatkommunera och Malmö Stad bjuder in till seminariet Exploring the limits of solar power in a future sustainable city den 23/5 16.00-16.45 under Nordic Clean Energy Week i Malmö.

Syftet med seminariet är att diskutera kring hinder och möjligheter för att höja ambitionsnivån från den nationella visionen om 5-10 procent solel 2040.

Seminariet hålls på engelska och diskussionen hoppas innehålla samtliga dimensioner från lokal- till internationell nivå. Efter seminariet är det gemensamt mingel med övriga i STUDIO-byggnaden där det bjuds på dryck och tilltugg.
Läs mer och anmäl dig här.
 
 

Borås


Urban Talks
Urban Talks är en långvarig kampanj i Borås Stad som handlar om stadsutveckling med människa, miljö och framtid i centrum, där man bland annat haft öppna föreläsningsserier. I vår satsar Borås Stad på ett nytt koncept med cykel som tema. Kom till Borås stads cykelkök för att laga din cykel, var med och tävla om en el-cykel eller delta i en stadscykeltur med efterföljande afterbike!
Läs mer här.
 
 

Göteborg


Hoppet - Sveriges första fossilfria byggprojekt
Lokalförvaltningen i Göteborgs Stad ska utreda och så långt som möjligt bygga den fossilfria förskolan Hoppet. Projektet är ett led i att skapa förutsättningar för att nå Göteborgs Stads mål om en klimatneutral stad med en hållbar och rättvis utsläppsnivå av växthusgaser år 2050. Uppdraget finns med i kommunfullmäktiges budget för Göteborgs Stad 2017 och ligger i linje med stadens klimatstrategiska program.

Hoppet är ett undersökande byggprojekt som prövar sig fram med olika processer och material för att hitta optimala lösningar. Till att börja med ska lokalförvaltningen bygga en fossilfri förskola som ska stå klar 2021. Det långsiktiga målet är att Göteborgs Stad ska minska sina konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser med 75% fram till 2050. Det är som att lägga ett näst intill omöjligt pussel. Men i nära samarbete med experter, innovatörer, entreprenörer och leverantörer arbetar Göteborgs stad för att alla bitar ska falla på plats. På så sätt kan omställningen drivas till ett hållbart samhällsbyggande. Att skapa intresse och förståelse för behovet av fossilfria material och metoder inom dessa målgrupper är viktigt för att Göteborgs stad ska kunna inspirera till förändring.
Läs mer här.
 
 

Växjö


Växjö får flyglinje med biodrivmedel

Den 14 maj anordnades ett seminarium på temat biodrivmedel för flyg i Växjö. Seminariet arrangerades av Växjö kommun, KLM och Växjö Småland Airport. Seminariet modererades av Mattias Goldmann från tankesmedjan Fores. Bland talarna fanns Inka Pieter, hållbarhetschef på KLM, Fredrik Granberg från Luleå universitet och Henrik Brodin från Södra. Ca 25 åhörare från olika myndigheter, universitet och näringslivet närvarade.

Syftet med seminariet var att samla olika aktörer och tillsammans diskutera möjligheterna för produktion av flygbränsle från skogsråvara etableras i Växjöregionen, en region där potentialen är stor. Som ett resultat av seminariet skrevs ett ”letter of intent” mellan Södra, KLM, Växjö kommun, SkyNrg, Växjö Småland Airport, Luleå Universitet och Fores om att samverka för att på sikt få till en sådan etablering.

Samma dag invigdes också den nya flyglinjen mellan Växjö och Amsterdam. Det första planet som lyfte tankades med 50 % biodrivmedel, baserat på frityrolja, i Växjö. I fortsättningen har KLM garanterat att alla flyg mellan Växjö och Amsterdam till att börja med ska tilldelas 5 % biodrivmedel samtidigt som utsläppen från det fossila bränslet ska klimatkompenseras, vilket enligt KLM gör detta till världens grönaste flyglinje.

Tilldelningen av biodrivmedel sker i fortsättningen genom allokering enligt samma princip som inköp av grön el. 

 

Helsingborg


Start för byggnation av ny förbehandlingsanläggning för biogas
I början av juni kommer OX2 ta det första spadtaget i byggandet av den nya anläggningen för förbehandling av matavfall till biogas. Anläggningen kommer att kunna ta emot 40 000 ton matavfall, vilket är en ökning med hela 16000 ton jämfört med idag. Den högre kapaciteten säkerställer hanteringen av matavfall i regionen och möjliggör en ökad produktion av biogas och biogödsel. Klimatklivet bidrar till finansieringen av den nya anläggningen som kommer att gå på ca 50 miljoner kronor. Sommaren 2019 beräknas den nya anläggningen stå klar.
Läs mer här.
 
Remisshearing av Helsingborgs nya klimat- och energiplan
Helsingborgs klimat- och energiplan för 2018-2024 är ute på remiss under våren och den 15 maj hölls en remisshearing där representanter från näringsliv, organisationer och universitet deltog.

– Det märks att det finns ett brett engagemang i klimatfrågan vilket känns väldigt positivt, säger Henrik Frindberg, miljödirektör.

Klimat- och energiplan för Helsingborg 2018-2024 ska vara vägledande och utgöra ett stöd i klimat- och energiarbetet för alla som är verksamma inom platsen Helsingborg, både fristående aktörer och stadens egna bolag och förvaltningar. För att nå de ambitiösa ambitionerna som föreslås i planen, däribland nettonollutsläpp av växthusgaser till 2035, kommer det att krävas att alla aktörer bidrar.
För mer information kontakta: elin.sundqvist@helsingborg.se
 
 

Lund


COOL DH – nya sätt att använda fjärrvärme med låg temperatur
COOL DH är ett nytt EU-projekt inom Horizon 2020 med deltagare från Lund i Sverige och Høje-Taastrup i Danmark. Inom projektramen ska deltagarna utveckla, demonstrera, utvärdera och sprida tekniska lösningar för lågtempererad fjärrvärme i ny och befintlig bebyggelse. Syftet är att främja en mer resurs-, energi- och kostnadseffektiv fjärrvärmeförsörjning som passar i hållbara städer. I Lund är det stadsdelen Brunnshög som står modell för projektet. Projektet pågår i fyra år och startade i oktober 2017. Följ gärna projektet och dess utveckling på hemsidan www.cooldh.eu.
 
Lunds nya ÖP är ute på utställning
Lunds förslag till ny Översiktsplan innehåller avsnitt om hur Lund kan bli både grönare och anpassa sig efter klimatförändringar. För att bidra till minskning av växthusgaser föreslås att ge mer styrka åt kollektivtrafikstråk och förtätning i kollektivtrafiknära lägen. Den prioriterar även fotgängare i stadskärnan och kring skolor. Läs om utställningsförslaget här och här.
 
Första rälen till spårvägen i centrala Lund på plats
Läs mer här.
 
Beräkningar av konsumtionens klimatpåverkan
Under hållbarhetsveckan i Lund arrangerade Lunds kommun tillsammans med klimatsamverkan Skåne, Länsstyrelsen Skåne och Lunds universitet seminariet Beräkningar av konsumtionens klimatpåverkan.
 
Arbetet med konsumtionsperspektivet ligger i startgroparna på olika håll i Skåne och i Skånes nya klimat- och energistrategi finns ett förslag på nytt mål för Skåne. Flera kommuner har eller planerar även för konsumtionsrelaterade mål och uppföljning. Hållbara och klimatsmarta konsumtionsmönster är avgörande för att vi ska nå våra miljö- och klimatmål i stort.
 
Under halvdagsseminariet belystes olika frågor kring beräkningsmodeller för uppföljning av målen samt hur arbetet skall prioriteras och genomföras inom olika organisationer. Medverkar gjorde bland annat: Tetra Pak, SEI, Upphandlingsmyndigheten, SCB, Lunds Universitet och representanter från Lunds Kommun, Länsstyrelsen Skåne & Klimatsamverkan Skåne.
Här kan du ta del av presentationerna.
 
 

Kristianstad


Åhusskola ska certifieras till Miljöbyggnad-silver

Kristianstads kommun har tagit det första spadtaget för nya Sånnaskolan i Åhus. Byggnaden kommer att bli certifierad med ”Miljöbyggnad – silver”, vilket innebär att man tar ansvar för att miljön ska vara giftfri, att fönster och andra material är hållbara och energibesparande. Man bygger också kommunens hittills största solcellsanläggning på Sånnaskolans tak, som under ett år kommer kunna generera 200 000 kWh förnybar el från solen.

Kristianstads kommun har tidigare tagit beslut att man i alla större nybyggnadsprojekt ska sträva mot att certifiera byggnaderna enligt Sweden Green Buildings krav på miljöbyggnad-silver
 Läs mer här.

 
Följ Klimatkommunerna på Twitter och Facebook för senaste nytt om kommunalt klimatarbete! Nästa nyhetsbrev kommer ut 19 juni 2018. 


Kalendarium

Nordic Clean Energy Week
21-25 maj, Malmö

Konferens om koldioxidbudgetar för kommuner, län och regioner
5 juni, Uppsala

Klimatarbete i framkant - kommuner visar vägen
2 juli Almedalen

Nätverksträff
11-12 oktober

Building Sustianability 2018
24-25 oktober, Stockholm

Copyright © 2018 Klimatkommunerna, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp