Copy
Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.
uitschrijven
Voor wie werkt aan gelijke kansen in onderwijs

Straks duiken we de zomervakantie in, op zoek naar nieuwe plekken, nieuwe ideeën maar ook ontspanning. Zalig, maar voor kwetsbare kinderen minder ideaal: zij lopen tijdens die vakantie het hoogste risico om te vergeten wat ze het afgelopen schooljaar leerden. Wat kan jij doen om dat ‘zomerverlies’ op te vangen?

Zomervakantie: wat is het effect op je leerlingen?

“Voor kansarme kinderen is 9 weken vakantie te lang”, duidt professor Ignace Glorieux. “Ze krijgen geen of slecht Nederlands te horen, gaan niet op kamp, lezen nauwelijks. Kwetsbare kinderen worden wel een krak in gamen, leren omgaan met straatcodes, sleutelen een brommer in elkaar ... Allemaal verrijkend, maar het grote probleem is dat die kennis niet aansluit bij de middenklassecultuur die in hun school leeft.” Lees het interview met professor Glorieux, gespecialiseerd in tijdssociologie. 

leerlingen vertrekken met rugzak

“Met een pot choco Nederlands stimuleren”

Zorgjuf Kathleen prikkelt het gebruik van Nederlands tijdens de vakantie met een vakantierugzak. “Anderstalige kinderen nemen de rugzak mee naar hun land van herkomst. Met de choco leren ze hun familie een Belgische smaak kennen en leggen ze zelf de brug tussen de twee werelden waartoe ze behoren”, vertelt Kathleen. Ontdek het belang van een vakantierugzak en hoe je die samenstelt als je geen budget hebt.

Wuif je leerlingen uit met een vakantiekaart op maat

Je leerlingen een prettige vakantie wensen? Bedenk voor elke leerling drie zomertips op maat van wat hij leuk vindt, waar hij goed in is en waar hij nog in kan groeien. Noteer ze op de vakantiekaart en geef ze mee tijdens het oudercontact of met het rapport. Zo vang je – stiekem – het mogelijke risico van ‘zomerverlies’ op. Er is een versie voor het kleuter-, lager en secundair onderwijs. Inspiratie nodig? Bij elke vakantiekaart vind je frisse vakantietips.

Vertaalfiche: Thuis lezen is belangrijk

Daag ouders uit om tijdens de vakantie boeken in huis te halen. Want hoe meer een kind leest, hoe beter het gaat lezen. De vertaalfiche ‘Thuis lezen is belangrijk’ bevat 8 tips over hoe ouders lezen plezierig kunnen maken en is beschikbaar in het Frans, Duits, Engels, Russisch, Arabisch, Turks, Spaans, Pools en Kroatisch.

Foto van kinderen en jongeren in de advertorial van de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat.

Reageer tegen onrecht

Bots jij op onrecht tegenover kinderen en jongeren? Contacteer de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat. Gratis en discreet. Bel 0800 20808.

ANDER INTERESSANT GELIJKEKANSENNIEUWS:

  • CLBch@t geeft professionele, anonieme chathulp aan leerlingen, ouders én leraren. Ook tijdens de zomervakantie is CLBch@t regelmatig actief.
  • Schoolmakers biedt opleidingen aan op maat van pedagogische studiedagen, vormingsdagen of leertrajecten. Ontdek hun nieuwe vormingsaanbod.
  • Op de nieuwe website Grotekansen.be vind je info, middelen en tips over de bestrijding van kansarmoede vanaf jonge leeftijd en hoe om te gaan met diversiteit.
  • WIN: het boek ‘Kneed en Klieder’ bevat 30 eenvoudige recepten met huis-, tuin- en keukeningrediënten. Win 1 van de 5 boeken.
Subsidies voor gezonde tussendoortjes op school met Oog voor Lekkers

Oog voor Lekkers is terug!

Oog voor Lekkers, dat zijn subsidies voor groenten, fruit & melk voor basis- en buitengewoon onderwijs. Gezonde tussendoortjes zijn de basis voor een werking rond gezonde voeding. Vraag subsidies aan vanaf 3/9/2018: een datum om alvast te noteren!

Jouw mening maakt deze nieuwsbrief beter!
Wat vond je ervan?

 

Volg Klasse op Facebook
Volg Klasse op Twitter
Volg Klasse op YouTube
Abonneer je op Klasse Magazine

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen

Ons postadres:
Klasse
Koning Albert II-laan 15
1210 Brussel
Belgium