Copy
 
Filmpedagogiskt nyhetsbrev från Film Stockholm
April 2018
Ser mailet konstigt ut? Visa i webbläsaren

Filmkonsulenten önskar:
Ha en skön sommar!


Varsågod, här kommer ett filmpedagogiskt nyhetsbrev från Film Stockholm!

Några som inte ligger på latsidan hela sommaren är de ungdomar som har film som sommarjobb i sin kommun. Ett 70-tal ungdomar kommer att, tillsammans med filmpedagoger, skapa filmer som de själva väljer tema på eller som är ett uppdrag från kommunen. I Österåker kommer midsommarfirande att filmas med VR-kamera och sedan visas på äldreboende för de som inte har möjlighet att delta på plats. Filmpedagogen Ali Quraishi berättar mer nedan och filmerna kommer att visas i höst på filmfestivalen STOCKmotion. 

Det brukar vara fullt upp med allt som ska göras innan semestern – skönt då att vissa saker inte händer förrän i höst! Vi har några arrangemang som vi hoppas får en notering i din höstkalender; Filmdagen18, ansökningsfika med Filminstitutet och anmälan till Skolfilmsfestivalen, mer om dessa står nedan.

Hoppas du får en härlig sommar!


Charlotte Carlsson, konsulent för filmpedagogik på Film Stockholm

Filmpedagogen som
inte tar sommarlov

Ali Quraishi har jobbat med Film Stockholms sommarjobbare sedan 2015. I sommar ska han spela in VR-filmer i Österåkers kommun tillsammans med åtta ungdomar, 16-18 år gamla. 
- Vi ska filma ett midsommarfirande som kan visas inom äldreomsorgen, för de som inte själva har möjlighet att vara med, säger Ali. 

VR-filmerna är en del av Film Stockholms sommarjobbsprojekt. Totalt arbetar 70 ungdomar med film som sommarjobb i sex kommuner i länet, Botkyrka, Haninge, Nacka, Nynäshamn, Stockholm och Österåker.
- Det är stor skillnad mot när jag började arbeta med detta. Nu är det riktiga uppdrag. Vi har även ett samarbete med Stockholms läns museum där vi ska göra en VR-tour i historiska miljöer som ett gammalt ubåtvarv från andra världskriget, fortsätter han.

De ungdomar Ali arbetar med kommer främst från Österåkers kommun. Några är också nyanlända flyktingar.
- Vi ville ha några som pluggar film och media eller är nyfikna på film.
Redan den 18 juni börjar inspelningarna som pågår i drygt tre veckor.

Innan Ali började som filmpedagog pluggade han på Dramatiska Institutet, jobbade med reklamfilm och musikvideos och som thaiboxningsinstruktör. Han hamnade på Film Stockholm genom tips från en bekant.
- Jag blev tillfrågad om jag ville vara med och ta hand om sommarjobbare på Kista bibliotek. Det var ungdomar från Vällingby-Hässelby, där jag själv växte upp. Jag kände då att jag gärna vill ge tillbaka till dem som kom från mina kvarter, säger Ali.


Läs mer om sommarjobben på Österåkers kommuns webbplats.

Välkommen på ansökningsfika hos oss

Funderar er kommun på att ge barn och unga möjlighet att lära sig mer om film i höst? Välkommen på ansökningsfika hos Film Stockholm den 11 september. Vi berättar om hur du gör för att söka stöd för filmkulturell verksamhet i skolan och på fritiden. Svenska Filminstitutets handläggare Malin Nygren kommer också att vara med och berätta om hur de hanterar ansökningarna. 

Läs mer om stödet på Svenska Filminstitutet webbplats.

Ny universitetskurs
för filmpedagoger

Akademi Valand vid Göteborgs universitet startar till vårterminen 2019 en distanskurs för filmpedagoger och pedagoger i Kulturskolan. Kursen heter Filmpedagogik i praktiken - Kameran som verktyg i Kulturskolan och samhälle och omfattar ett års studier på halvfart. Du söker med arbetsprov i form av ett personligt brev. Undervisningen sker till stor del online. En gång i månaden sker fysiska träffar under två-tre dagar i rad, oftast i Göteborg, men ibland på andra platser i landet, till exempel Stockholm och Malmö. Sista ansökningsdag är den 15 oktober.

Läs mer om Akademin Valand.
Foto: Göteborgs universitet.

Anmäl er till Filmdagen18
på Filmhuset i oktober

Arbetar du med barn och unga och är intresserad av film? Skriv in Filmdagen18 på Filmhuset den 11 oktober kl 13-19 i kalendern. Då bjuder vi bland annat på detta:
  • Film Stockholms berättar om VR-filmer och hur de kan användas inom vård och omsorg.
  • Filmpedagogen Elin Jönsson och dramapedagogen Alexandra Ljungqvist Sjölin berättar om Ung i Stockholm - ett nytt integrationsprojekt för gymnasiet, där filmskapande står i fokus. 
  • Anna Tornberg presenterar Statens medieråds metodmaterial Visuella mönster – könsnormer i bildspråket.
  • En aktuell och spännande film som avslutning på dagen.
Anmäl er via e-post till Charlotte Carlsson.

Foto: Mark Standley

Hans klass vann pris vid Skolfilmsfestivalen 2017

Läraren Erik Håkansson vann, tillsammans med sina elever på Danderyds gymnasium, publikens pris vid Skolfilmsfestivalen 2017.
- Det var första året vi var med. Jag tror säkert vi kommer att vara med igen. Det var kul att träffa andra deltagare från både förskoleklass till gymnasiet och att vi vann var en extra krydda, säger han.

Danderydsklasserna gjorde reklamfilmer för en speciell juridisk inriktning av samhällsvetarprogrammet som finns på deras gymnasium. 
- Vi filmade med eleverna egna mobiltelefoner, använde skolans mikrofoner och stativ, redigerade på dator med hjälp av gratisprogram. Det krävs inte så mycket teknisk kunskap, berättar Erik. 

Första pris i skolfilmfestivalen var en biovisning av Ruben Östlunds film Play på Gamla Filmstaden i Råsunda. Filmen hade klassen valt och efteråt hade de en diskussion om filmen och fick en guidad tur i området som brukar kallas Sveriges Hollywood.

Årets Skolfilmfestival äger rum på Filmhuset den 12 oktober. Klasser från förskoleklass upp till gymnasiet kan anmäla filmer som gjorts i skolan. Anmälan skickas till skola@stockmotion.se senast den 14 september. Därför har vi med kategorin “Lättvikt” i vårt program. Vill du veta mer? Kontakta Charlotte Carlsson.

Bild: Erik Håkansson.

Boka skolbio med kortfilmerna i Röst

Nu går det att boka skolbio för niondeklassare och gymnasieelever som vill se kortdokumentärerna i projektet Röst - ett samarbete mellan Folkets bio, Sveriges Television och Svenska Filminstitutet för att inspirera till ett politiskt engagemang inför valet. Filmerna Waryaa, Zahra Masi, Centrum, Grannar, Noratanten, Stamnätet, Nickname Santo och En plats i Europa visas på Folkets bio Zita mellan den 27 augusti-11 september

Boka via Medioteket eller mejla till till skolbio@stockholm.se

Film Stockholm har kartlagt skolbion i länet

Skolbiobesöken i Stockholms län har sjunkit med 38 procent sedan 2009. Framför allt är det de stora kommunerna som tappat mycket. Det visar Film Stockholms rapport Skolbio i Stockholms län 2017, en kartläggning av utbudet i länets kommuner.
En positiv tendens är att fler kommuner arrangerar skolbio i dag än 2009, men dessa verksamheter är små och kompenserar inte de stora verksamheternas tapp.
- Vi vill gärna, med den här rapporten som underlag, föra en vidare dialog med länets kommuner och skolbioaktörer för att utveckla denna viktiga form för kulturell delaktighet, säger Joakim Blendulf, chef på Film Stockholm.

Läs mer på filmstockholm.se
Läs hela rapporten här.

Bild: Skolbio i Stockholms län 2017. Foto: Film Stockholm

STOCKmotion en festival för filmskapare i alla åldrar

Barn och unga från och med 6 år är välkomna att visa sina filmer på STOCKmotion filmfestival på Filmhuset den 12-13 oktober. Filmer kan anmälas av lärare, fritidspedagoger, föräldrar eller av barnen själva. I kategorin Lättvikt 1 tävlar filmer skapade av barn i åldrarna 6-12 år. I kategorin Lättvikt 2 tävlar filmer skapade av barn i åldrarna 13-15 år.

Anmäl din film här.



Film Stockholm är Stockholms läns regionala resurscenter för film och rörlig bild. 
Vi är en del av Stockholms läns landstings kulturförvaltning och förvaltar ett uppdrag från landstingets kulturnämnd och Svenska Filminstitutet. 


Kontakt:
Charlotte Carlsson, konsulent filmpedagogik Film Stockholm,
charlotte.karlsson@sll.se, 08-123 378 82
Joakim Blendulf, chef Film Stockholm/Filmbasen,
joakim.blendulf@sll.se, 08-123 378 81.
Stefan Karlsson, kommunikatör Film Stockholm/Filmbasen,
stefan.l.karlsson@sll.se, 08-123 378 85.

Film Stockholm
Stockholms läns landsting
Box 38204, 100 64 Stockholm
Besöksadress: Bergsunds strand 39
Telefon: 08-690 51 00
info@filmstockholm.sll.se

Film Stockholms webbplatser
www.filmstockholm.se
www.filmbasen.se
Sluta prenumerera | Ändra dina prenumerationsinställningar | Visa nyhetsbrevet i din webbläsare