Copy
Nyhedsbrev fra Årgang 2012. April 2018

I dag er det demokratiets festdag: Grundlovsdag. Vi fejrer 169 årsdagen for indførelsen af Danmarks Riges Grundlov og dermed, at vi har et velfungerende repræsentativt demokrati. Jeg fejrer dagen ved at skrive om demokrati og digitalisering i denne udgave af mit nyhedsbrev.

Dele af indholdet i dette nyhedsbrev har tidligere været bragt som en kronik i Jyllands Posten.


Bedste hilsener
Søren Schultz Hansen

Tillykke med demokratiet!

Grundlovsdag er forbundet med traditioner. Vi mødes mange steder i landet til fester og politiske taler den 5. juni, ligesom vi altid har gjort. Men demokratiet anno 2018 er også udfordret af og får nogle nye muligheder af digitaliseringen. Digitaliseringen og de sociale medier giver nogle andre redskaber til at inddrage borgerne mere direkte og løbende. Spørgsmålet er, om demokratiet med faste, fireårige perioder og den indbyggede forudsætning, at vi vælger vores politikerne til at repræsentere os, overhovedet fungerer hurtigt og agilt nok til at håndtere det digitale netværks direkte demokrati?


Vision for fremtidens skole blev skabt på Facebook

Lad os prøve at kigge på, hvordan digitaliseringen har spillet en rolle i den demokratiske proces i en stor dansk kommune: Aalborg Kommune. I Aalborg ønskede politikerne i byrådet at skabe en samlet vision for fremtidens skole. Den politiske og administrative ledelse af skoleforvaltningen besluttede, at denne vision skulle udvikles ved en direkte inddragelse af borgerne. Ledelsen valgte, at det konkret skulle ske ved at bruge Facebook som en bærende platform i dialogen med borgerne.
 

Moderne digitale forsamlingshuse

Det blev et hårdt arbejde at forberede forløbet og at få borgerne til at deltage i debatten. Bare fordi det demokratiske forum blev flyttet ud i fuld offentlighed på de sociale medier, betød det ikke automatisk stor og bred deltagelse blandt indbyggerne i kommunen. Derudover var det et stort og kompliceret arbejde at skabe overblik og analysere det kæmpe datamateriale, de mange digitale dialoger på Facebook endte med at generere.

På den positive side viste de sociale medier sig i Aalborg Kommunes tilfælde faktisk at fungere som moderne, digitale forsamlingshuse. Og hvis man ser bort fra det habermask problematiske i, at værten i dette forsamlingshus er en ultrakommerciel virksomhed, Facebook, som lever af at sælge vores data, lykkedes det i Aalborg at skabe et virtuelt fællesrum. Man kom tæt på borgerne og indfangede holdninger og meninger, som ikke ville være lette at få fat i på anden måde - og da slet ikke i en kommunal valgkamp hvert fjerde år.
 

Agil og digital eller langsommelig og demokratisk?

Udfordringen for Aalborg Kommune har efterfølgende været at bygge videre på visionen for fremtidens skole, så de gode intentioner ikke blot bliver endnu et sæt rammer, planer og mål, som findes i kommunen, og som er en indbygget del af det kommunale demokrati og bureaukrati. For så bliver Aalborg Kommunes sympatiske forsøg på at udnytte de sociale mediers direkte dialog bare dokumentation og rygdækning.

De sociale medier giver et folkeligt, men også flygtigt mandat - det kræver konstant fornyelse og hastig handling for at bevare legitimiteten.
Der ligger dermed et paradoks i digitaliseringen af demokratiet. For borgerinddragelsen tager tid. Udviklingen af først en vision, dernæst operationalisering af visionen og til slut implementeringen og de konkrete resultater er en langsommelig proces. Visionen for fremtidens skole i Aalborg blev skabt i samspil med borgerne. Men kan den også implementeres – og kan den blive det hurtigt nok? Betyder den agile og ikke-målstyrede proces for den løbende og direkte borgerinddragelse, at politikere ikke længere hverken kan, skal eller bør forsøge at sætte retningen og visionerne for vores nære fællesskaber og anvise løsninger, når de snarere skal være en slags dygtige projektledere for borgerne og facilitere det daglige, direkte, digitale demokrati?
 

Hvad er din holdning til demokrati og digitalisering? 

Som eksemplet fra Aalborg Kommune illustrerer ligger der nogle spændende perspektiver i digitaliseringens rolle for demokratiet. Og netop digitaliseringens muligheder og udfordringer for det repræsentative demokrati bliver omdrejningspunktet i mine kommende studier. Studierne er i sin spæde opstart, og jeg er meget åben og taknemmelig for input.

Hvordan mener du, digitaliseringen påvirker vores demokrati - på godt og ondt? Kender du til nogen eksempler, hvor digitale medier direkte eller indirekte har haft en rolle i den demokratiske proces? Jeg håber, du har lyst til at dele din holdning. 

Dele af indholdet har tidligere været bragt i en kronik i Jyllands Posten

Jeg er selvstændig erhvervsforsker, ekstern lektor på CBS og forfatter med fokus på digital transformation og digitale indfødte.
 
Jeg afholder hvert år op mod 100 foredrag og workshops for ledere, lærere, vejledere, studerende og andre om, hvordan digitaliseringen påvirker vores liv. 

Jeg har skrevet bøgerne Årgang 2012 (2011) om den første digitale generation, Digitale indfødte på job (2015) om ledelse af en ny generation af medarbejdere og senest Digitaliseringens paradokser: 12 virksomheders erfaringer med hastig forandring (2017).

 
Hvis du vil booke mig til et foredrag eller har spørgsmål, jeg kan hjælpe med at besvare, er du meget velkommen til at kontakte mig her Årgang 2012.
Copyright © 2018 Generation Digital, alle rettigheder forbeholdt.

Post adresse:
Generation Digital
Godthåbsvej 8B, Baghuset 2. sal
Frederiksberg 2000
Denmark

Føj os til din adressebog


Frameld nyhedsbrev

Email Marketing Powered by Mailchimp