Copy
» Bekijk deze e-mail in je browser

Lab Vlieland Nieuwsbrief mei 2018

Island Trade Mission graph

Wadden handelsmissie vol kansen, nieuw teamlid en bijna Vlielandse zonnestroom

Op de valreep van de maand nog een mei-nieuwsbrief want we hebben genoeg te vertellen. We begonnen deze maand op Here Comes The Summer waar nog nauwelijks afval te vinden was. Vervolgens zeilden we met de Ecolution en Vrouwe Johanna fossielvrij over het Wad voor een duurzame handelsmissie. Op 1 juli is de geplande oplevering van de Vlielandse zonneweide en we hebben een nieuw teamlid!

Innovatieve startups fossielvrij naar de Waddeneilanden

Onze handelsmissie zit er op! Samen met 15 startups uit Nederland, Duitsland en Denenmarken vaarden we fossielvrij langs de Nederlandse Waddeneilanden om duurzame handelskansen te verkennen. Na 3 dagen op de eilanden, Noordzee en Waddenzee maakten we op donderdag 17 mei een eindsprint door het kanaal om verslag te doen bij Nederlandse, Duitse en Deense ministeries en beleidsmakers. De Harmonie in Leeuwarden was de eindbestemming. Hier vond de‘’Trilaterale Regeringsconferentie 2018: Wadden bijeenkomst’’ plaats. De ministeries van de 3 landen komen eens in de vier jaar bijeen om de verantwoordelijkheden voor alle Europese Waddeneilanden over te dragen. Lab Vlieland organiseerde in samenwerking met de Ministeries voor Economische Zaken en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de ‘’Island Trade Mission’’.


Startups en de ministers op de conferentie © Ruben de Vries

De handelsmissie is niet onopgemerkt gebleven. Zo schreef de Leeuwarden Courant over vijf oplossingen van startups en ondernemersplatform Sprout over hoe de startups de Wadden willen verduurzamen. Omrop Fryslan interviewde Anne Wil Lucas van Startup Delta bij de kick-off en Lab teamlid Mayte de Vries kort na de missie (vanaf minuut 44). Titus Braber van Kitepower en Lab Vlielander Anna van Nunen waren op BNR over de oplossingen die we aandragen.


Bert Wassink en Jort Kelder in gesprek op Terschelling. © Martine Krekelaar

Het kan niet anders dan dat we nog wat gaan horen van de handelsmissie. De startups hebben ieder gemiddeld 5 concrete leads opgehaald en tijdens de reis was er veel interesse vanuit de eilanden. Ondanks alle positieve energie en kansen zijn er nog een hoop obstakels. Om de eilanden en startups te helpen maakten we een manifest met daarin de volgende punten:

  • Zorg voor ruimte voor experimentele technologieën in tenders
  • Zorg voor ruimte voor experimenten op de eilanden
  • Gebruik de aantrekkingskracht van de startups voor werkgelegenheid

Startup Video Manifest

Startup Manifest voor de Island Trade Mission op de Waddeneilanden

Nieuw Lab Vlieland teamlid

Ik ben Vita Sligter en vanaf deze maand zal ik voor Lab Vlieland de zakelijke coördinatie van Mayte de Vries overnemen en verschillende projecten gaan ondersteunen. Een geweldige kans om te helpen de eilanden en verschillende festivals duurzamer te maken. Voor mij zijn klimaatverandering, de uitputting van noodzakelijke grondstoffen en vervuiling urgente problemen waar ik iets aan wil doen. Ik heb niet voor niets Future Planet Studies gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en hoop bij Lab Vlieland mijn kennis te kunnen gebruiken en veel te leren van het team. Wat voor mij uit hele inspirerende mensen bestaat. Naast Lab Vlieland doe ik een traineeship bij Urgenda en help ik in de buurt waar ik woon statushouders (vluchtelingen met een verblijfstatus) hun plek te vinden in Amsterdam. Je kan me bereiken op: vita@lablieland.nl

Vlielandse zonneweide bijna in gebruik

De zonneweide op Vlieland is inmiddels voor de helft klaar en kan bijna gaan draaien. Voor het zover is moet het transformatorhuisje worden gebouwd en de stroomaansluiting worden geplaatst. De weide telt vierduizend panelen die stroom gaan opwekken voor 250 Vlielandse huishoudens. De oplevering van de zonneweide staat gepland op 1 juli waarna de eerste Vlielandse zonnestroom opgewekt gaat worden.


Zonneweide op het CSK terrein Vlieland © ECV

Afval was grondstof op Here Comes The Summer


Afval is grondstof op Here Comes The Summer

Afgelopen Here Comes The Summer testten we een verbeterde versie van het circulaire festivalterreinen concept. Met de methode wordt het mogelijk om alle materialen die gebruikt worden op het festival her te gebruiken of lokaal tot compost te verwerken. Zo worden hard-plastic bekers met een statiegeldsysteem hergebruikt en etensresten of biologisch afbreekbaar servies lokaal verwerkt tot compost.

Water komt uit de kraan (niet uit wegwerp PET-flesjes) en de bekende frisdranken zijn vervangen door fris op basis van siroop in herbruikbare flessen. Op de sigarettenpakjes, peuken, aanstekers, losse plastic zakjes (die niet verkrijgbaar zijn op het festivalterrein) na is het terrein nagenoeg afvalvrij.
 


Kringloop van het afval / grondstof op het festival

Om dit circulaire systeem te laten werken is een combinatie nodig van 1) anders inkopen, 2) heldere afvalscheiding en 3) lokale verwerking. Lab Vlieland test het afvalsysteem dit jaar op 6 verschillende festivals. De pilot op Here Comes The Summer zorgde al voor een besparing van 3000 liter afval. Komend weekend draaien we de pilot op Amsterdam Open Air op 2 en 3 juni.

Agenda

1 - 3 juni, 2018
Festival Design Kwartier - Waterbar BRAK
Den Haag

2 & 3 juni, 2018
Amsterdam Open Air - Pilot afvalvrije festivals
Amsterdam

6 juni, 2018
Rapid prototyping en tijdelijke nederzettingen
De Jutter, Vlieland

10 - 14 jun, 2018
Symposium The changing futures of islands
Leeuwarden - Terschelling


1 jul, 2018
Oplevering zonneweide
Vlieland


19 - 22 juli, 2018
Welcome To The Village - Pilot afvalvrije festivals
Leeuwarden

30 aug - 2 sep
ITGWO - Pilot afvalvrije festivals
Vlieland
Share
Tweet
Forward
+1





2018 Lab Vlieland