Copy
Geen afbeeldingen? Check je email instellingen.
Of bekijk de nieuwsbrief online

Het was fijn om zoveel leuke reacties te krijgen. Dank daarvoor. De vraag gaat over het zinnetje in de kop van de nieuwsbrief: "13Speciaal integreert bouwkundige ingrepen met maatwerk interieur." Of we kunnen uitleggen wat we ermee bedoelen.
 
Heel simpel gezegd is dit wat we doen: renovatie en interieurbouw. Ons streven: de oorspronkelijkheid van het huis terug te brengen en in aansluiting daarop een nieuwe, moderne signatuur toe te passen. Het bewuste zinnetje zegt iets over de manier waarop we dit doen. Want in de loop van de jaren hebben we een eigen aanpak ontwikkeld. Renovatie en interieurbouw gaan daarbij hand in hand. We bouwen dus niet gefaseerd maar geïntegreerd.
Daardoor is vast interieur bij ons naadloos onderdeel van de ruimte. Het voordeel: geen rommelige afwerklatjes en andere noodoplossingen, maar klare lijnen. Kijk eens op onze website als je er benieuwd naar bent.
 

Het begon met de vrij extreme wens om de gevel zo open mogelijk te houden en de constructie er als het ware niet te laten zijn. Een gangbare constructie bestaat uit stevige kozijnen in een dragende gevel en een flink aantal kolommen verspreid over de hele ruimte. Je ziet ze vaak zelfs pal voor het raam staan. Let er maar eens op. Dat wilden we dus niet. Maar hoe dan wel?
 
Onze oplossing is een constructieve ‘samenwerking’ tussen 3 kolommen voor de ondersteuning van de vloeren en een zgn. ‘trekkende’ achtergevel: een wand die zó sterk is dat ie de vloer als het ware vasthoudt. En waardoor je veel minder kolommen nodig hebt. Meer over de constructie in Update #3.
 
De kolommen wilden we daarbij zo slank mogelijk maken en bovendien moesten ze iets speciaals toevoegen aan het interieur. Het werden paddenstoelvormige kolommen. Niet rond, niet hoekig maar in (natuurlijk) 13 facetten. Elk facet is in een hoek van 27,6923 mm gefreesd en moet strak aansluiten op de 13 facetten van de kroon... Precisiewerk. Maar dat maakt het juist leuk!
 
De bekisting: een uitdaging.
Het ontwerp is uniek, er was geen standaard bekisting. Met nauwelijks ervaring in dit soort werk kwam het op onze inventiviteit aan. Experts keken mee maar konden niets garanderen. In feite bouwden we een prototype dat meteen goed moest werken. Spannend. Maar het lukte.
 
Beton storten
Als eerste werd de kolom gestort. De kroon werd later met de vloer mee gestort. De druk van vloeibaar beton is vele malen hoger dan van water. Als we kolom en kroon in één keer zouden hebben gemaakt, was de druk op het onderste element van de bekisting zo hoog geworden dat deze zeer waarschijnlijk was geklapt. Wat er dan gebeurt wil je niet weten…
 
Precisiewerk
De 13 facetten van kolom en kroon moesten strak op elkaar aansluiten. Om de aansluiting maximaal scherp te krijgen hebben we nadat de kolom was volgestort, de rand met de hand schoon gemaakt. We houden nu eenmaal van strak en mooi.
 
Lossen De bekisting wilden we hergebruiken. Waar we in onze onervarenheid op dit vlak even geen rekening mee hadden gehouden, was dat de inmiddels gestorte vloer de bekisting met enkele millimeters in elkaar drukte. Het lossen kostte daardoor enkele dagen extra…
 
Tadaaa
Het eindresultaat: een slanke kolom met een kroon die straks uit het plafond lijkt te groeien. Op elke vloer 3, dus in totaal maken we er 9. Onze architect Frank Loer is crushed.
 

Een van onze particuliere klanten had plannen voor het ontwikkelen van kindvriendelijke horecagelegenheden. Ze klopten bij ons aan voor ontwerp en realisatie van hun flagship store. Locatie: een oud pand aan de Lusthofstraat in het centrum van Kralingen. Of we hun ideeën over identiteit en uitstraling concreet en tastbaar konden maken in een totaal ontwerp. Dat hoefden ze ons geen twee keer te vragen!

Elk ontwerp- en bouwproces heeft zo zijn eigen dynamiek en charme. Wat in dit proces een succesfactor is geweest, was het vertrouwen van onze opdrachtgever. We kregen veel ontwerpvrijheid en alle ruimte om tijdens het bouwen de keuzes te maken die nodig waren om het ontwerp goed uit te voeren. Leukste uitdaging: een bloedmooi interieur maken dat kindbestendig is. En zoveel mogelijk geluid dempt.
 

Ook in west hebben we de renovatie gedaan en het interieur ontworpen. Charmant aan dit proces: we hadden weinig tijd. Voor sommige interieuronderdelen zat er tussen schetsontwerp, akkoord en start uitvoering nog geen 24 uur. Snel schakelen dus. En dan zijn wij in ons element!
 

Wist je dat de Gemeente Rotterdam heeft besloten dat horecagelegenheden voortaan een terras mogen bouwen op de parkeerplaats voor hun pand? Dat past natuurlijk uitstekend bij het beleid van in een autoluwe binnenstad. Wij hebben de eerste “P-terrasjes” al gesignaleerd. Ook Juffrouw van Zanten aan de Lusthofstraat gaat haar terras zo uitbreiden. In Spaanse Polder hebben we daarvoor de houten vlonders en terrasbanken gemaakt. Geheel in stijl. Ze zijn net klaar.
 

Op naar de eerste verdieping! Dat kan niet zonder steiger. Een verhaal apart: met het oog op de grote ramen en de gevelbekleding moet de steiger los komen te staan van het betonnen geraamte. Later maken we de steiger aan het dak vast en gebruiken we verzwaarde liggers zodat hij op zichzelf om het gebouw heen kan blijven staan. We doen dit samen met Wallcare NL. 
 

De vloer van de eerste verdieping wordt gestort. Fascinerend stukje teamwork: de oranje man achterin stuurt de stortpijp via een kastje op zijn buik, de gele man links duwt de pijp precies op zijn plek. De man in rood vlakt het beton en meneer vooraan meet of de beton overal goed op hoogte is.
 

Vlinderen is het afwerken van het beton vlak voordat het hard wordt. De kunst is om het gelijkmatig te doen. Van alles speelt mee: welke soort cement is gebruikt, hoeveel pigment er doorheen zit, de snelheid van de wind en uiteraard de buitentemperatuur. Je krijgt maar één keer de kans om het goed te doen. Puur vakmanschap dus. 
 

De zijwanden van beton worden naar boven toe steeds kleiner: zo ontstaat de ruimte om de glazen puien vanaf de voorgevel ‘de hoek om te laten gaan’. Je gaat nu steeds beter zien hoe open de structuur is en hoeveel de drie slanke kolommen eigenlijk opvangen!
 

In tropische temperaturen wordt de bekisting voor de 2e verdieping vloer gemaakt. Op deze platen komen achtereenvolgens: wapening, 1,8 km vloerverwarmingsslang + elektriciteitsbuizen en weer wapening. Benieuwd welke kleur deze vloer krijgt? Check Update #3!
 
Fijne start van de zomer en tot de volgende Update op 13 juli!
Met de groeten van Steve, Luc en alle andere ontwerpers en bouwers in het 13Speciaal team.
Nieuws & inspiratie van het designfront. De constructeur aan het woord. Binnenkijken op een van onze andere projecten. Updates over de bouw van het nieuwe pand. Heb je suggesties? Laat ze ons weten en mail info@13speciaal.nl

Copyright © 13Speciaal 2018 All rights reserved.

Dit is een maandelijkse uitgave van
13Speciaal, Slotstraat 13b, 3062 PM Rotterdam
Meer weten over ons? Kijk op www.13speciaal.nl
Of neem contact op via info@13speciaal.nl of 010 – 4220333

Wil je iets wijzigen aan hoe je deze mail ontvangt?
Je kunt je voorkeuren hier wijzigen of je hier afmelden.

Het abonneebestand van onze nieuwsbrief wordt niet aan derden verstrekt. Uw email-adresgegevens verwerken wij via Mailchimp. Mailchimp is gevestigd in de Verenigde Staten en is gecertificeerd voor het EU-US Privacy Shield op grond waarvan gegevens veilig via haar verwerkt kunnen worden.