Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

December 2018
Wintertijd

Als je optimaal wilt profiteren van je fruitboom dan is het verstandig om hem goed te snoeien. Het snoeien van fruitbomen is een vak apart. Daarom vroegen we Egbert Jansen van Veris Tuinen waar hij op let bij het snoeien.
Op de valreep nog een boekentip voor Sinterklaas maar het mag ook met Kerst hoor.



Snoeien van fruitbomen
Egbert Jansen (Veristuinen)

Bloesemvorming
Wanneer je fruitbomen snoeit stimuleer je de bloesemvorming. Je gaat de boom zo pesten dat hij zaad wil vormen. En daar zit dan weer een lekkere appel omheen. Zo krijg je meer fruit. Je moet een fruitboom niet snoeien om hem klein te houden. Dat bepaal je met de keuze van de onderstam.

Gesteltakken en waterloten
Zorg ervoor dat de boom mooie horizontaal groeiende gesteltakken krijgt en dat ze goed verdeeld zijn. Gesteltakken geven de boom vorm en stevigheid. De korte loten die daarop groeien geven fruit. Het is dus belangrijk om in de jeugdfase van de boom goede gesteltakken te bepalen.
Wanneer je goede gesteltakken hebt dan hoef je later geen grote takken meer weg te snoeien. Dan snoei je alleen maar voor de balans en dat de wind en de zon goed in de kruin kunnen komen. Dit is belangrijk voor het snel drogen van het blad, zodat je geen problemen met schimmels krijgt. Zonlicht is ook belangrijk voor bloesemvorming.

Lees verder



Boekrecensie: Paradijs in de polder
Gerdien Griffioen (Gerdien Griffioen tuinadvies)

Arita Baaijens verkent met haar boek Paradijs in de polder het landschap in Nederland. Ze doet een doordachte en invoelende poging om je eigen omgeving terug te brengen naar jouw zintuiglijke beleving. Het idee voor dit ’werkboek’ vol speelse oefeningen ontstond toen Arita, eenmaal terug in Nederland na jarenlange ontdekkingsreizen door de wereld, zich afvroeg wat ons, in dit kikkerland vol bebouwing, bindt aan onze leefplek. Als je in Egypte rondreist met kamelen dan is de intense beleving van het landschap onvermijdelijk en word je als vanzelf meegezogen in de natuur. Alleen al door de harde omstandigheden van droogte, zandstormen en het zoeken naar de juiste weg.

Maar hoe ervaar je dat in het stadspark, op de dijk langs je huis of in je eigen straat? Arita geeft tientallen oefeningen mee die je zintuigen prikkelen. Een van de oefeningen is bijvoorbeeld ‘Oren als schoteltjes’. “We stonden in Artis en luisterden op verschillende plekken naar de geluiden om ons heen. Na de harde tramgeluiden, de geluiden van auto’s en langslopende pratende mensen, hoor je na een poosje het gesnater van een eend, het fluiten van een vogel en zelfs het wegwaaien van bladeren. Je wordt er zo rustig van en ik verwonderde me over die kleine geluiden midden in de stad. Ik loop nooit meer zomaar langs Artis maar zal me deze beleving blijvend herinneren”.

Lees verder



De keuze van de kweker: Lunaria rediviva
Deyke van Donkelaar (Van Donkelaar Groenadvies en Tuinderij de Bostulp)

Elke keer zetten we het in de agenda en steeds kwam het niet uit. Maar op de één-na-laatste opengestelde dag hebben we de tuinen van Piet Oudolf bezocht. Naast de duizend foto’s die Ruurd altijd maakt tijdens een bezoek, aan welke tuin dan ook, is er één beeld blijven hangen. Het beeld van een zee van zilveren zaaddozen onder enkele Clerodendron struikjes. Een groep wilde judaspenning stond daar te stralen in de lage zon. En dat zonder begeleiding van siergrassen eromheen, wat mooi!
 
Wilde judaspenning…. Rare naam eigenlijk, ik ken weinig wilde planten die zo netjes groeien. Volgens de digitale Floron verspreidingsatlas is het een adventieve, niet-ingeburgerde soort. Die graag op beschaduwde plaatsen in vochtige, voedselrijke en vaak kalkhoudende grond groeit. Wilde judaspenning voelt zich dus erg thuis in het Eifelgebergte, is inheems in Duitsland en richting Midden-Europa. Onze oosterburen hebben er ook een veel mooiere naam voor bedacht; zij spreken van de heimische Mondviole, de inheemse maanviool. Vanwege de wetenschappelijke naam Lunaria natuurlijk, waar het woord ‘luna’ in zit.

Lees verder



Drenthe Onder de loep

Ook in Drenthe is Wilde Weelde ruim vertegenwoordigd en vind je er (ecologische) hoveniers, tuinontwerpers en adviseurs. In het tweede deel van Onder de Loep Drenthe deze keer zes tuinontwerpers, hoveniers en aardbolstoffeerders.

Greensytes is het hoveniersbedrijf van Erik Sijtsma. Vanuit Eexterveen realiseert hij speelnatuur en groene schoolpleinen. Zijn website, www.greensytes.nl is nog onder constructie.

Gretha Bolt is ecologisch hovenier in Eext. Haar bedrijf, Gretha Bolt Groenkundig en Plantaardig, legt ecologische tuinen aan en onderhoudt deze ook. Verder kun je bij Gretha terecht voor tuincoaching en beplantingsplannen. In samenwerking met kwekerij De Bostulp maakt Gretha beplantingsplannen met inheemse beplanting in de hoofdrol.

Arnold Balk Ecologisch Tuinman werkzaam in Dalen en Amersfoort, houdt zich bezig met het adviseren, ontwerpen, aanleggen en beheren van natuur- en milieuvriendelijke siertuinen. Van stadstuin tot landgoed, voor particulier en bedrijf. Zijn specialisatie is het veranderen van bestaande tuinen naar duurzame, natuurvriendelijke siertuinen.

Maik van Lommel heeft haar bedrijf gevestigd in Assen. Maik Tuinen ontwerpt natuurtuinen, geeft advies over moestuinen en maakt beplantingsplannen.

De Wilgenhut is het bedrijf van tuinvrouw Pauline Leene in Assen. Pauline ontwerpt tuinen, speelgroen, legt ze aan en onderhoudt hen. Verder is zij actief met wilgentenen vlechten.

Ecotuinman Jurre Haagsma uit Annerveenschekanaal is ecologisch hovenier. Hij richt zich naast alle hovenierswerkzaamheden ook op natuurontwikkeling en ecologisch groen beheer. Jurre maakt zijn eigen Bokashi.
Ook deze maand weer een heerlijk recept van Sifra Timmermans van Tuinrecept.
 
Agenda December 2018
Moniek de Bakker (Tuin van de buren)

8 december, Waddinxveen
Workshop kerstkransen maken voor volwassenen en kinderen
www.willemsteinhoveniers.nl

9 en 22 december, Schalkhaar en Voorst
Pip Gilmore van Groene Takken is in december te vinden op diverse kerstmarkten.
www.groenetakken.nl

December
Van november tot half januari is alles PUUR in Appeltern, een sfeervol winterprogramma met vaste en wisselende elementen!
www.appeltern.nl

Alvast een voorproefje
Februari 2019, Teylers Museum Haarlem

Van 2 februari tot en met 12 mei 2019 organiseert Teylers Museum in Haarlem een overzichtstentoonstelling van de botanische kunstenaars Franz en Ferdinand Bauer.
www.teylersmuseum.nl
Tuintip December:
Kale wortel

Marion van Lier (Tuinzinnig)
 
In de periode van oktober t/m maart worden (bladverliezende) heesters en bomen met kale wortel (wortelgoed) aangeboden. De planten komen rechtstreeks uit de volle grond, worden uitgeschud en hebben dus geen aarde om hun wortels.
Voordelen: ze zijn goedkoper omdat ze niet worden opgepot, ze hebben een volle en krachtige wortelmassa omdat ze niet beperkt zijn geweest door containers en het aanplanten gaat makkelijker omdat ze minder wegen.
Nadelen: planten kan alleen in de rustperiode en je moet oppassen dat de wortels niet uitgedroogd en/of beschadigd raken. Bescherm vers gerooide wortels daarom meteen met een (jute) zak en zet ze zo snel mogelijk, binnen 2 of 3 dagen, in de grond.

 


 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie.

Deze nieuwsbrief verschijnt 9x per jaar.
Jaargang 5, nummer 9

Copyright © *|2018|*, Alle rechten voorbehouden

Vragen of opmerkingen?
Ons mailadres is:
info@wildeweelde.nl

uitschrijven voor nieuwsbrief    pas je gegevens aan

Email Marketing Powered by Mailchimp