Copy

 Juni 2018

Konsortiechefen har ordet

I och med att vädret varit så fint under maj månad så skulle man nästan kunna tro att det redan är semester. Men innan dess ska KTH och Södertörns högskola produktionssättas. Efter det är 28 lärosäten inne i Ladok.
 
Konsortiets årsstämma var den 17 maj och på agendan var beslut om mål och budget för 2019. En ny strategi för Ladok ska tas fram under året som sedan ska ligga till grund för den fortsatta utvecklingen. Ett nytt personuppgiftsbiträdesavtal beslutades också. Till sist informerade styrelsen att en utredning om hur det fortsatta samarbetet runt Ladok ska utformas kommer att initieras under hösten 2018.
 
Ladok3-projektet är avslutat men vi går nu in i en ny spännande fas. Vi har ett system som vi nu kan bygga vidare på och som ger sektorn möjligheter att utveckla sin utbildningsadministration.
 
När semestern äntligen infinner sig tillönskar jag er alla en härlig och avslappnande semester!

Mauritz Danielsson, Konsortiechef

Projektavslut 



Då var det dags för mig i min roll som projektledare att lämna konsortiet. Det har varit en spännande och lärorik resa som jag fått deltagit i under fem och ett halvt år.

Det nya systemet har nu varit i drift i över 1,5 år och används idag hos en huvuddel av lärosätena. Ytterligare funktionalitet utvecklas löpande för att ge ännu bättre stöd för produktionssatta lärosäten. Förutom den funktionella tillväxten pågår utvecklings- och anpassningsarbete för att förbättra tekniska delar t.ex. för att minimera driftsstörningar vid uppgraderingar och produktionssättningar.

Med det nya systemet har projektet skapat förutsättningar för en framtida enhetlig hantering av studieadministration med hög kvalitet och integritet för informationen. Sammanfattningsvis har projektet utvecklat ett helt nytt systemstöd, från grunden baserat på verksamhetens krav, på budget och tidplan vilket känns fantastiskt.

Vill du läsa mer om hur projektet gått så finns slutrapporten publicerad på ladok.se

Jag vill passa på att tacka alla inblandade, vi har gemensamt gjort ett fantastiskt jobb både inom konsortiet och på lärosätena.
Tack!!!

Johan Sjödin, huvudprojektledare Ladok3


Nytt inom Verksamhetsstöd


Workshop för Ladokutbildare

I maj hölls en workshop dit lärosätenas Ladokutbildare var inbjudna. Workshopen var välbesökt och deltagarna fick en chans att dela med sig av sina kunskaper och lära sig av varandra.Eftersom deltagarna kom från lärosäten som kommit olika långt i sitt införande av nya Ladok var intresset stort för att lyssna till varandras erfarenheter.

Konsortiets utbildningsansvariga fick också synpunkter på kring vilket utbildningsmaterial som är viktigt att prioritera framöver. Bland annat framhöll deltagarna att e-lärande för resultatrapportering är viktigt och det behöver vara uppdaterat och fullständigt. Det efterfrågas material som riktar sig till slutanvändare, samtidigt som det är viktigt att fortsätta att erbjuda material som riktar sig till expertanvändarna från lärosätets egen Ladokförvaltning.
 

Ny referensgrupp för utbildning

För att kontinuerligt kunna avgöra vad konsortiet ska prioritera vad gäller utbildning i Ladok så skapar vi nu en referensgrupp. I referensgruppen önskar vi att 7-8 representanter som jobbar med användarutbildning på sitt lärosäte deltar och vi hoppas kunna få en god blandning av lärosäten i gruppen. En inbjudan om att nominera deltagare i referensgruppen har gått ut till lokala kontaktpersoner och referensgruppen startar efter sommaren. Förslag på kandidater ska skickas till Åsa Lindberg på Ladokkonsortiet senast den 20 juni.
på mejl: asa.lindberg@ladok.se 

Bättre insyn

Vi vet att  det finns behov av att bättre kunna följa vad som händer inom utvecklingen av Ladok och få reda på vilka frågor och problem som kollegor från andra lärosäten har. En möjlighet som nu skapats är att kunna prenumerera på inkomna ärenden till den gemensamma Ladoksupporten. Det görs genom att prenumerera på ett filter i JIRA och instruktioner för det finns på http://ladok.se/drift-och-support/kontakta-supporten/prenumerera-pa-arendedagbok.
Vi vill också tipsa om att det finns en sida i JIRA där åtgärderna som utvecklas i kommande sprintar finns listade – Underlag för sprintplanering. Observera att båda dessa möjligheter gäller för dig som har behörighet till Ladoks JIRA.
 
Anna Åhnberg, ansvarig för Verksamhetsstöd

Aktuellt om produktionssättning

Det återstår två lärosäten som ska in i nya Ladok innan sommaren, Kungliga tekniska högskolan och Södertörns högskola produktionssätter 18-20 juni. De produktionssättningar som gjorts under 2018 har gått riktigt bra även om vi fortfarande stöter på problem då och då. Under hösten återstår 9 lärosäten som ska produktionssätta och vecka 49 är vi klara med hela utrullningen om allt går enligt plan. Tack för all förståelse för nertider i samband med produktionssättningarna. Och trevlig sommar!
 

Malin Zingmark, produktionssättningskoordinator

Hallå där Catherine Zetterqvist!


Catherine Zetterqvist , produktägare, berättar om den nya prioriteringsgruppen som har startat. Gruppens syfte är att hjälpa till att sortera och få en överblick över vad som ska prioriteras inom utvecklingen av Ladok, att staka ut en grovplanering för kommande funktionalitet. 4 maj var första tillfället som gruppen hade möte.
 

Varför startar ni en prioriteringsgrupp?


-Det är nödvändigt att vi lyssnar på lärosätena för att veta att vi är på rätt spår och uppdaterade vad gäller deras behov. Vi startade gruppen eftersom vi inte längre har kvar  Lunds universitet som mållärosäte. Prioriteringsgruppen är egentligen en fortsättning och utveckling av de avstämningar som vi tidigare har haft med Malmö respektive Lund.

Vad ska gruppen göra?


- Fokus ligger på att prioritera vad som ska utvecklas; vad är det som har högst prioritet, det är många behov som är angelägna så det är en balansgång kring vad det är som efterfrågas mest, ger mest nytta i  verksamheten respektive är nödvändigt ur ett myndighetsperspektiv. Gruppen som arbetar nu började i maj och är tillsatt som en interimslösning eftersom vi ville komma igång snabbt med personer som var insatta och kom från lärosäten som har använt nya Ladok ett tag. Nu provar vi oss fram för att  se hur en sådan här grupp kan arbeta  på bästa sätt.

Vilka ingår i gruppen?


- Vi har satt ihop en grupp personer som är väl insatta med de övergripande behoven av utveckling och som kan se bortom sitt enskilda lärosätes behov. Idag är det 5 stycken personer från olika lärosäten; Annika Andersson, MAU, Karim Andersson, LU, Håkan Fasth, HH,  Johanna Belzacq, SU och Marianne Källlberg, THS. Även Jan Winkle och Gunnar Råhlen som är väl insatta i supportärenden deltar som stöd.
 

Hur går ni vidare?


- Tanken är att prioriteringsgruppen ska bli en permanent grupp om arbetet faller väl ut, men inte nödvändigtvis i den konstellation som är nu. Det som kommer att förändras är att det kommer att bli ett nomineringsförfarande. Det är viktigt att alla lärosäten känner att de blir lyssnade på. Avsikten är att gruppen inte ska vara tillsatt av permanenta medlemmar utan medlemmarna byts ut efter en tid så att vi både får en viss kontinuitet men också ny input och förändring av sammansättningen. Till våren 2019 utser vi en mer permanent gruppering. Urvalsprocessen är inte helt bestämd men det blir medlemmarna i konsortiet som anmäler intresse för att ingå i gruppen. Vi återkommer under hösten 2018 med mer information.
Juni 2018
Om Ladokbrevet
Ladokbrevet är nyhetsbrevet för alla som är intresserade av Ladok. 
Kalendarium
I kalendern på ladok.se hittar du information om kommande utbildningar, höstens träffar och andra aktiviteter. 
Driftsinformation
På ladok.se hittar du alltid den senaste driftsinformationen.
Nyheter
Få nyheter löpande via ladok.se
Dela på Linkedin
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Skicka via e-post
Du får Ladoks nyhetsbrev eftersom du har anmält dig som prenumerant på nyheter från Ladokkonsortiet.

Om du vill avsluta din prenumeration klicka på denna länk: https://ladok.us13.list-manage.com/unsubscribe?u=a1fd40c89d4197fd42c0981ab&id=d35ab0ab0f&t=b&e=[UNIQID]&c=53eae503bf

 






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ladokkonsortiet · Wallingatan 2 · Stockholm 11160 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp