Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief Knooppunt Kerken en Armoede

2018-3, 7 juni 2018

In dit nummer

Privacy


Het Knooppunt Kerken en Armoede maakt gebruik van een adresbestand met namen en mailadressen van abonnees voor deze nieuwsbrief. Deze adressen worden uitsluitend gebruikt voor het verzenden van de nieuwsbrieven. De adresgegevens worden niet aan derden verstrekt. Nieuwe abonnees geven zichzelf op met een 'double opt-in'. Dat wil zeggen dat zij na aanmelding een mail ontvangen waarin gevraagd wordt de inschrijving nog eens te bevestigen. Bij iedere nieuwsbrief wordt (onderin) de gelegenheid geboden tot uitschrijven.
Wij hopen uiteraard dat u onze nieuwsbrief zult blijven lezen. 
Tussentijds uitschrijven is ook altijd mogelijk. Wilt u dat nu of later, klik dan hier.

Jaarverslag 2017

 
In mei werd het jaarverslag 2017 van het Knooppunt Kerken en Armoede definitief.
Lees onder mee over de website en nieuwsbrief, de handreiking 'Samen tegen armoede', de handreiking voor de gemeenteraadsverkiezingen en over de regionale bijeenkomsten.
 
Download

Stappenplan kinderen en armoede


Eén op de 9 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Veel kerken zijn betrokken bij mensen die in armoede leven, en dus ook bij kinderen. Kerk in Actie wil diaconieën ondersteunen in hun werk met en onder arme kinderen. Door het geven van advies, door diakenen met elkaar in contact te brengen zodat zij van elkaar kunnen leren.
Zij hebben onder meer een stappenplan gemaakt voor kerken die iets willen ondernemen tegen armoede onder kinderen.
Lees het stappenplan

Video's kinderen en armoede


Kerk in Actie heeft bij het stappenplan voor activiteiten rond kinderen en armoede ook een aantal video's gemaakt van projecten die als inspiratiebron kunnen worden gebruikt. We geven hier de links naar die filmpjes. Bij twee van de projecten kunt u ook teruglezen wat het Knooppunt Kerken en Armoede er over opnam in de bundel 'Betrokkenheid troef' uit 2016.
 

Verjaardagstas Maarssen

Bekijk de video
(Her)lees het artikel uit 'Betrokkenheid troef'

Vakantiemoeders Erica

Bekijk de video
(Her)lees het artikel uit 'Betrokkenheid troef'

Kledingbonnen Heerhugowaard

Bekijk de video

26 juni: Pijlerlezing kinderarmoede

 
Stichting De Pijler in Limburg organiseerde eerder een lezing over kinderarmoede. Vanwege de grote belangstelling en waardering wordt deze lezing herhaald op 26 juni, 15.00 - 17.00 uur, Center Manjefiek Malberg, Malbergsingel 62, Maastricht.
Judith Janssen (Journalist Dagblad De Limburger) heeft onderzoek gedaan naar het thema en de bijbehorende vragen. Zij deelt haar inspirerende verhaal E'en lege maag heeft geen oren!' Ook Jacques Hendrikx (Co-Founder NJO) krijgt het woord gedurende deze lezing. Hij vertelt over zijn initiatief Nationaal Jeugd Ontbijt.
 
Aanmelden: depijler@huisvoordezorg.nl

Kinderen en armoede - Doen en Meedoen

 
Stichting De Vonk in Tilburg is al decennia gespecialiseerd in het onderwerp Kinderen en armoede. Er zit veel expertise. In hun nieuwsbrief van mei 2018 passeert een groot aantal projecten de revue.
 

Doen en meedoen

Het project ‘Doen en Meedoen op de basisschool’ heeft als doel om kinderen uit arme gezinnen op school mee te laten doen zonder dat de schoolkosten, materiële eisen of de financiële thuissituatie een belemmering vormen. Dankzij steun van het Nationaal Fonds Kinderhulp wordt het project tot 1 oktober 2018 op basisscholen in verschillende gemeenten in Brabant gratis uitgevoerd, met de volgende onderdelen:
Themabijeenkomst Kinderen en Armoede voor leerkrachten en leden ouderraad
Workshop ‘Krachtige Ouders, Krachtige Kinderen’ voor ouders
Training ‘Armoede onder de loep’ voor leerkrachten en bestuursleden.
Het Arm en Rijkspel in de klas voor kinderen van de bovenbouw.
 

Speelruimte

Eerder publiceerde De Vonk het onderzoek 'Speelruimte' over kinderen in armoede. Lees ook het artikel hierover. Het rapport en een kortere publieksversie zijn te koop. Het rapport is nu ook gratis te downloaden.
Wilt u een lezing over 'Speelruimte' met een nabespreking op een lokale armoedebijeenkomst  informeer dan naar de mogelijkheden en de kosten bij De Vonk. secretariaat@stichtingdevonk.nl of bel 013-4647600.
Lees de hele nieuwsbrief van De Vonk

De Kledingbus Súdwest Fryslân

Vanuit het Diaconaal Opbouwwerk in de Zalige Titus Brandsma Parochie is het project ‘De kledingbus Súdwest Fryslân’ opgezet. Diaconaal opbouwwerker Kees van Kordelaar is de trekker van het project.
De Kledingbus is een van de waardevolle projecten van het diaconaal opbouwwerk. De bus rijdt door de regio en mensen worden geholpen met goede kleding, een goed gesprek en bemiddeling naar hulp wanneer dat nodig is. Diaconaal opbouwwerk brengt mensen bij elkaar. Het project won in 2017 de Inspiratieprijs van het Kansfonds en KRO-NCRV, samen met het maatjesproject in Almere.
Lees meer
Kijk op de website van De Kledingbus
Bekijk de video

Tip


17 oktober lijkt nog ver weg, maar wie deze Internationale Dag van verzet tegen Armoede aan wil grijpen om armoede in Nederland onder de aandacht te brengen, heeft wat tijd nodig om plannen voor activiteiten te maken en uit te voeren. Deze dag, of het weekend ervoor of erna, leent zich goed voor allerlei activiteiten en themadiensten. U heeft hiervoor misschien al eigen ideeën. Wilt u wat inspiratie opdoen, lees dan nog eens de bloemlezing van activiteiten van vorig jaar.
Lees meer

Kabinet presenteert Schuldenaanpak

 
Op 23 mei 2018 presenteerde het kabinet haar Schuldenaanpak. Voor gemeenten staan er weinig nieuwe dingen in. Voor nieuws moeten we wachten op o.a. de acties in het kader van het Interbestuurlijke Programma (IBP) waarover Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en kabinet in februari 2018 overeenstemming bereikten. Het voorkomen en oplossen van problematische schulden is één van de negen opgaven in het IBP. Hoe dit concreet uitgewerkt gaat worden weten we dus nog niet.
Lees het in mei gepresenteerde Actieplan brede schuldenaanpak, overzicht initiatieven schuldenaanpak en de Kamerbrief.  Veel maatregelen vonden we al in het Regeerakkoord, een paar keer zelfs met exact dezelfde formulering. Maar zéker wel nieuw is het volgende en in de beschrijving verwijzen de links naar de betreffende internetpagina’s.
Lees meer

Verlaging eigen bijdrage door Wmo-abonnement

 
Stapeling van zorgkosten is voor veel mensen met een beperking of aandoening een groot probleem. Vaak vormen eigen bijdragen, zowel voor de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) als de Wet langdurige zorg (Wlz), een groot deel van die kosten. Belangenorganisaties, waaronder Ieder(in), pleitten er daarom lang voor iets aan de hoge eigen bijdragen te doen. Het kabinet is begin juni 2018 met een verbeterde regeling gekomen.
Lees meer

Brood en Rozen wint Ab Harrewijn Prijs 2018

 
Namens de bijstandsvrouwen van stichting Brood en Rozen ontvangt Nora Kasrioui de Ab Harrewijn Prijs 2018. De jury overhandigde de prijs tijdens een bijeenkomst op zondagmiddag 13 mei in de Pauluskerk te Rotterdam. Stichting Brood en Rozen is een vrouwenrechtenorganisatie. De trainers, coaches, topmannen en topvrouwen van de stichting zetten zich in voor bijstandsvrouwen die zich in sociaal en/of economisch opzicht in kwetsbare situaties bevinden, vrouwen die op zoek zijn naar vooruitgang en perspectief.
Lees meer

Interviews met Herman Noordegraaf
en Hub Crijns

Over diaconaat en armoede

 
Ter gelegenheid van het afscheidssymposium van Dr. Herman Noordegraaf als hoogleraar Diaconaat aan de Protestantse Theologische Universiteit heeft het Reformatorisch Dagblad een uitgebreid interview met hem gepubliceerd. Het belangrijkste thema is armoede in Nederland, een onderwerp dat Noordegraaf na aan het hart lag en ligt. Hij was de eerste voorzitter van de Arme Kant van Nederland, de voorloper van het Knooppunt Kerken en Armoede. Ook daarvoor was hij al betrokken bij acties rond armoede en sociale zekerheid.

Hub Crijns. beeld RD, Anton DommerholtBij het interview in het Reformatorisch Dagblad komt ook Hub Crijns aan het woord over 'Diaconaal doen doordacht'. Ook Crijns is al heel lang actief in de kerkelijke anti-armoedebeweging.
Lees het interview met Noordegraaf
Lees het interview met Hub Crijns

Diaconaal doen doordacht

Verslagboek presentatie

 
We berichtten al eerder over het nieuwe Handboek Diaconiewetenschap 'Diaconaal doen doordacht'. Het is bedoeld voor hen die beroepsmatig of wetenschappelijk diaconie (be)studeren, voor hen die actief werkzaam zijn in een diaconale functie en voor de bredere kring van diaconaal geïnteresseerden.
Over de presentatiebijeenkomst kon u ook al eerder lezen op onze site.
Daar is nu ook een uitgebreid verslagboek van de presentatie te vinden. U treft alle inleidingen, impressies en de weergave van de groepsdiscussie plus foto's van de deelnemers aan.
Geïnteresseerden kunnen het boek bestellen. De prijs is € 34,99 inclusief BTW en verzendkosten. Er is ook een inkijkexemplaar.
Download het verslagboek van de presentatie
Lees het verslagartikel van de presentatie
Bestel het boek
Blader door het Inkijkexemplaar

Over solidariteit gesproken

 
Solidariteit is een kernbegrip als het gaat om eerlijk delen. Maar wat wordt er precies onder verstaan en welke soorten solidariteit zijn te onderscheiden? Hub Crijns, lid van de stuurgroep Knooppunt Kerken en Armoede, deed grondig onderzoek.
Lees deze beschouwing

Ethische reflectie rond inkomens- en vermogensverdeling

 
Het uiteengroeien van inkomens, en zeker ook vermogens, blijft een zeer actueel thema. De toenemende welvaart na de crisis maakt daar geen eind aan. In tegendeel: lang niet iedereen profiteert. Ethische reflectie rond inkomens- en vermogensdeling kan starten vanuit verschillende vertrekpunten. In een artikel van Hub Crijns komt een aantal aan bod, vooral vanuit christelijk perspectief.
Lees meer

Mijn moeder is een held


Mijn moeder is een held.
Ze zorgt voor ons en geeft ons te eten.
In het weekend iets lekkers erbij.
Zo gauw de kinderbijslag er is,
krijgen we nieuwe kleren
en schoenen als die nodig zijn.
 
Mijn moeder is een held.
Ze is veel onderweg om koopjes te zoeken.
Ze vindt altijd wel weer iets uit.
Laatst nog had ze een cadeaubon van haar vrijwilligerswerk gekregen.
Daar heeft ze iets van gekocht bij V & D.
Dat bracht ze de volgende dag weer terug en toen kreeg ze er contant geld voor.
Daarvan konden we extra boodschappen doen bij de Aldi.
Ze nemen daar namelijk geen cadeaubonnen aan.
Toen hebben wij wel gezegd dat ze iets extra lekkers voor zichzelf moest kopen,
want het was toch haar extraatje geweest.
 
Mijn moeder is een held.
Ze heeft op mijn roze blouse van vorig jaar een paarse bies gestikt.
Nu hoor ik er helemaal bij.
Ze heeft gevoel voor mode.
 
Mijn moeder is een held.
Laatst nog heeft ze het geld dat we kregen van de gemeente
om ons te laten sporten,
gebruikt om de huur te betalen, want de woningbouw deed moeilijk.
Toen heeft ze het betalen van de energie twee weken opgeschoven om onze sport te betalen.
Met het geld van de belasting, heeft ze daarna Essent betaald toen daar een dreigbrief van kwam en de school heeft ze gevraagd te wachten tot de kinderbijslag binnen is.
En nou is alles weer mooi rond.
Knap hè?
 
Mijn moeder is een held.
Ze heeft een prachtige smoes verzonnen,
waardoor ik niet mee hoefde op schoolreis.
Nou hoeven we gelukkig ook niet meer na te denken over de aanschaf
van een toilettas met spullen, zakgeld, pyjama,
ondergoed dat door iedereen gezien mag worden,
extra beltegoed, de verzekering,
vervanging zoeken voor mijn krantenwijk
en het geld van twee keer oppassen mis lopen.
 
Mijn moeder is een held.
Maar ik kan niet over haar opscheppen,
omdat ze niet wil dat iemand weet dat we zo weinig geld hebben.
Ons adres is:
info@knooppuntkerkenenarmoede.nl
www.knooppuntkerkenenarmoede.nl
Knooppunt Kerken en Armoede
Postbus
Utrecht, 3500
Netherlands

Voeg ons toe aan je adresboek


Wilt u wijzigingen opgeven, dan kunt u uw gegevens wijzigen of u uitschrijven uit deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp