Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in je browser

Tweede nieuwsbrief Erfgoednieuws

Het mooie weer nodigt uit om naar buiten te gaan en om te genieten van onze prachtige omgeving. De gemeente Lochem hecht veel waarde aan deze omgeving, erfgoed is daar een belangrijk onderdeel van en daar mogen we trots op zijn. Het is niet voor niets dat 2018 het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed is. Het Nederlandse thema is
“erfgoed verbindt, Europa inspireert”. Dit is ook het thema tijdens de Open Monumentendag in het tweede weekend van september. Dit boeiende evenement is in volle voorbereiding, hierover kunt u meer lezen in deze tweede nieuwsbrief Erfgoednieuws. Daarnaast kunt u ook lezen over archeologie, onderhoud en duurzame ontwikkelingen van erfgoed.

Samengevat veel interessante onderwerpen in Erfgoednieuws.
Wij wensen u veel leesplezier en een prachtige zomer toe!

Martijn Haitink, monumentencoach

Open uw monument

Op zaterdag 8 september 2018 is het weer Open Monumentendag. Eigenaren en bewoners van meer dan 3000 rijks- en gemeentemonumenten in het land openen dan gastvrij hun deuren voor ongeveer 1 miljoen belangstellenden.

Doet u mee?
Het Comité Open Monumentendag Lochem zoekt contact met eigenaren/bewoners van monumenten in de gemeente die eventueel bereid zijn hun monument die dag open te stellen. De belangstelling van inwoners en
bezoekers van Lochem voor ons monumentale erfgoed is groot. Open Monumentendag biedt u de gelegenheid belangstellenden te informeren over de bouw- en bewonershistorie van uw monument.

Contact
Mocht u openstelling van uw monument (of een deel daarvan) overwegen, neemt u dan contact op met Kees de Boer (Comité Open Monumentendag Lochem), die graag een afspraak met u zal maken om te overleggen:
Mr. C.H.P. (Kees) de Boer, Emmastraat 7, 7241 EH Lochem

Oproep

Voor een artikel in de volgende nieuwsbrief zijn wij op zoek naar monumenteigenaren die hun ervaring met renovaties en verduurzaming van monumenten willen delen. Met deze ervaringen kunnen andere monumenteneigenaren bij hun renovatieplannen hun voordeel doen. Wilt u uw ervaringen delen, dan kunt u een bericht sturen naar monumentencoach@lochem.nl.

Tijdreis

Bij de visuele tijdreis nemen wij u deels mee terug in de tijd door een oude foto op de huidige situatie te projecteren. Bij deze tijdreis is Hotel “In de Groene Jager” in Barchem te zien rond 1910 en heden

Belang van erfgoed

De aantrekkingskracht van onze omgeving wordt mede bepaald door de gebouwen. In de stedelijke gebieden bepalen gebouwen voor een groot deel de identiteit en sfeer. Boerderijen en landgoederen leveren in het buitengebied een belangrijke bijdrage aan de beleving. Het is dan ook niet verwonderlijk dat gebouwen, naast gevoelswaarde, ook een economisch belang hebben. Veel ondernemers in onze gemeente zijn direct of indirect afhankelijk van toerisme; een prachtige kern trekt meer bezoekers en is dus interessanter voor ondernemers en dus voor de samenleving. Daarnaast verkoopt of verhuurt een pand toch iets makkelijker met uitzicht op “Landgoed Zonneschijn” in plaats van op “Industrieterrein De Schoorsteen”.

Grootste oppervlak rijksbeschermde landgoederen
Monumenten zijn waarschijnlijk de belangrijkste factor van deze aantrekkingskracht en identiteit. De eeuwenoude landhuizen en boerderijen in het coulisselandschap, de villa’s aan de randen van de kernen en de stadspanden in het centrum: stuk voor stuk mooie voorbeelden van sfeerbepalende omgevingen die het waard zijn om zuinig mee om te gaan. Wist u trouwens dat de gemeente Lochem op nummer 5 van Nederland staat met het grootste oppervlak  rijksbeschermde landgoederen

Terugblik informatieavond monumenten

Op 7 februari 2018 hebben we in Almen een informatieavond georganiseerd voor monumenteneigenaren. Naast het onderwerp “Verduurzaming van monumenten” gaf de Monumentenwacht tips over onderhoud en hun werkwijze en gaf het Restauratiefonds informatie over financiering voor restauratie en onderhoud. We kunnen terugkijken op een  goedbezochte en gezellige avond waarop we veel vragen hebben kunnen beantwoorden. Mocht u nog vragen hebben of informatie willen, dan kunt contact opnemen met de monumentencoach via monumentencoach@lochem.nl

Aardgasloos wonen in een monument

De opwarming van de aarde en de problemen rond de gaswinning zorgen ervoor dat we moeten overstappen op alternatieve en schonere energiebronnen en dat we minder energie moeten gebruiken. Deze omschakeling is voor bestaande bouw, waaronder monumenten, niet eenvoudig en kan kostbaar zijn. Door de verwachting dat aardgas veel duurder wordt en elektra goedkoper, zal dit omslagpunt voor overstappen naar andere energiebronnen wel sneller komen.

Alternatieven voor gas
Voor de traditionele gasgestookte cv-ketel zijn er tal van alternatieven
op de markt zoals warmtepompen en biomassainstallaties. Een biomassa-installatie kunt u vaak met de
bestaande radiatoren combineren, maar het gebruik van warmtepompen kan tot gevolg hebben dat u de isolatie moet verbeteren en dat u vloer- of wandverwarming moet aanleggen. Het behoud van monumentale vloer- en wandafwerkingen kan hierbij dan beperkend werken. Ook kunnen te hoge isolatiewaarden van aangebrachte isolatie leiden tot houtrot en schimmels in de constructies.

Ook voor monumenten
Gelukkig staan de technische ontwikkelingen niet stil. Op dit moment zijn er al volledig elektrische warmtepompen op de markt die een hoge aanvoertemperatuur kunnen leveren. Ze zijn dus geschikt voor normale radiatoren. Ook wordt
onderzocht of alternatieve brandstoffen mogelijk zijn, zoals biomassa, waterstof en biogas, al dan niet getransporteerd met de bestaande netwerken en worden er collectieve zonneparken, windmolens en waterkrachtcentrales opgericht. Mocht de omschakeling op dit moment vanwege budget of monumentale waarden niet mogelijk zijn, dan zal er binnen afzienbare tijd een passende en betaalbare oplossing beschikbaar zijn voor veel monumenten.

Onderhoudstip schilderwerk

Een goede verflaag geeft kleur aan uw woning maar heeft ook een beschermende functie. De verf zorgt dat het materiaal niet in aanraking kan komen met vocht en weersinvloeden. Maar door veroudering ontstaan er scheurtjes en verpoedering. Uiteindelijk bladdert de laag los van de ondergrond en is de beschermende functie verdwenen. Het jaarlijks reinigen van het schilderwerk zorgt dat de laag minder snel veroudert. Bij het schoonmaken kunt u meteen controleren of het schilderwerk bijgewerkt moet worden en of het materiaal beschadigd is.

Binnenschilderwerk heeft invloed op buitenwerk
Wat veel mensen niet weten is dat ook de staat van het binnenschilderwerk van de buitenkozijnen, ramen en deuren invloed heeft op het buitenwerk. Het zorgt dat leefvocht in de woning niet door het hout naar buiten getransporteerd wordt wat de buitenlaag aantast. Controleer dus ook de staat van de binnenafwerking van kozijnen, ramen en deuren.

Verf op basis van lijnolie
Mocht een complete schilderbeurt nodig zijn, overweeg dan eens de nieuwste generatie verven op basis van lijnolie. De verf is veel duurzamer dan de reguliere verven, is zuiniger in gebruik en het verfwerk gaat langer mee. Ook voor bestaande verflagen is deze uitermate geschikt.



Heeft u een onderhouds- of duurzaamheidsvraag voor de volgende nieuwsbrief? Mail deze vraag naar monumentencoach@lochem.nl. De monumentencoach beantwoordt deze graag in de volgende nieuwsbrief.

Restauratie Groeneweg in Gorssel

In “Erfgoednieuws 1” kon u deel 1 lezen over de restauratie van Groeneweg 13 te Gorssel. Nu het vervolg van het verhaal door de eigenaar:

Dak
“We zijn bijna een half jaar en 24 containers met bouw-en sloopafval verder. Onvoorstelbaar dat er bij het strippen van zo’n oud huis zoveel vrij komt. Gelukkig wordt het meeste materiaal gerecycled. De restauratie en wederopbouw verloopt gestaag en volgens planning. Het dak was het eerste grote deelproject dat klaar was. De lelijke betonnen sneldekpannen zijn vervangen door de oorspronkelijke “Tuile du Nord” pannen en er zijn uniforme dakramen van Ferolux aangebracht. De houten bodems van de goten en al het zinkwerk zijn vernieuwd. Wat een verbetering. Inmiddels is er binnen volop gewerkt aan leidingwerk en isolatie. Aanraders zijn de betrekkelijk nieuwe  isolatiematerialen van Isovlas en Gutex. Beide zijn van natuurlijke grondstoffen en de verwerking gaat vlot.”

Plafond
“Het was nog spannend met de verwijdering van plafondornamenten. We konden zien dat die ooit prachtig waren, maar door de jaren heen was het reliëf goeddeels verdwenen. Een hebben we zonder brokken naar beneden gekregen. Het Schippertje, een gespecialiseerd bedrijf in Harderwijk heeft het ornament gerestaureerd en er een mal van getrokken. Binnenkort worden ze teruggeplaatst. Zie ook de foto van de restauratie.”

Wordt vervolgd.
Door Roel Bakker

Erfgoedcommissie

De gemeente Lochem heeft een onafhankelijke erfgoedcommissie (voorheen monumentencommissie).
De erfgoedcommissie adviseert het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd over
aanvragen voor een omgevingsvergunning bij monumenten en binnen het beschermd stadsgezicht. Daarnaast
adviseert de commissie bij andere zaken die van belang zijn voor de behartiging van het erfgoed in de gemeente Lochem.

Nieuwe vertegenwoordiger
Eind 2017 is de samenstelling van de erfgoedcommissie gewijzigd. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat Vincent Sleebe zitting heeft genomen in de commissie als vertegenwoordiger van de monumenteneigenaren. Hij stelt zichzelf graag aan u voor:
“Mijn naam is Vincent Sleebe. Ik zit in de Erfgoedcommissie namens de eigenaren van (potentiële) monumenten. Zelf heb ik in een oude smederij, die nog grotendeels intact is, in Kring van Dorth, op de plaats waar ooit herberg De Roskam stond. Ik ben historicus van huis uit maar al vele jaren werkzaam in het archiefwezen. Behalve als eigenaar vind ik het erfgoedbeleid natuurlijk ook vanuit mijn historische achtergrond heel interessant. Daarnaast vind ik het van belang om te zorgen dat wonen in een historisch pand niet per se betekent dat er niets meer mee kan. Juist het  evenwicht tussen bewaren en aanpassen aan de eisen van vandaag maakt het erfgoedbeleid voor mij zo spannend.”

Samenstelling

De heer J.A.M. (Jan) Giesen 
Onafhankelijk voorzitter

Mevrouw B.T. (Boukje) Overbeek 
Bouwhistorische adviseur (mandaat advisering bouwplannen)

De heer V.C. (Vincent) Sleebe 
Monumenteneigenaar

Mevrouw A.G.J. (Anges) Jansen 
Namens het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem 

De heer H. (Henk) Hietbrink 
Namens de Historische vereniging De Elf Marken

De heer C.J. (CeesJan) Frank 
Architectuur- en bouwhistoricus, erfgoeddeskundige (extern adviseur)

De heer A. (Alexander) de Bert 
is aangewezen als secretaris van de monumentencommissie en is geen lid van de commissie


Archeologie

“Sinds 2011 ben ik, Nathalie Vossen, regioarcheoloog voor de Stedendriehoek. Naast de gemeente Lochem adviseer ik ook de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe en Voorst over archeologie. Archeologisch en landschappelijk gezien vind ik ‘mijn regio’ het mooiste stukje Gelderland met het Veluwemassief, de IJsselvallei en de Achterhoek. Dat vonden ze duizenden jaren geleden en alle generaties daarna ook al… en u waarschijnlijk ook! Daarom moeten we zorgvuldig met ons archeologisch erfgoed omgaan. Vooral omdat archeologie vaak onzichtbaar en daardoor extra kwetsbaar is.
 
Waarden- en verwachtingenkaart
De Nederlandse wetgeving schrijft voor dat bij iedere ruimtelijk ingreep groter dan 100m2 aan archeologie moet worden gedaan. Het staat een gemeente vrij hier onderbouwd van af te wijken. De gemeente Lochem heeft daarom een Archeologische Waarden- en Verwachtingenkaart laten opstellen. Nu geldt voor gebieden waar we weinig archeologie verwachten een grotere vrijstellingsgrens dan de wettelijke 100m2 maar in gebieden waar we weten dat er archeologie zit blijven we ‘streng’.
 
Vragen?
Mocht u vragen hebben over archeologie in Lochem dan kunt u contact met mij opnemen via n.vossen@apeldoorn.nl 

De monumentencoach

Mijn naam is Martijn Haitink en vanaf 1 september 2017 ben ik de monumentencoach voor de gemeente Lochem. U kunt bij mij terecht met alle vragen over uw monument. Of het nu gaat om onderhoud,  vergunningen of duurzaamheid. Deze service wordt u aangeboden door de gemeente Lochem.
Ik ben te bereiken via (0573) 28 92 62 of monumentencoach@lochem.nl

Geïntereseerd in de nieuwsbrief?

Wilt u de nieuwsbrief digitaal ontvangen? Schrijf u dan direct in. U ontvangt dan automatisch de volgende nieuwsbrief.

Nieuwsbrief blijven lezen of uitschrijven
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe privacy wetgeving AVG van kracht. Uw e-mailadres staat in het adressenbestand voor verzending van onze digitale nieuwsbrief. Wilt u de nieuwsbrief blijven ontvangen, dan hoeft u niets te doen. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit.

Contact

Gemeente Lochem
(0573) 28 92 22 of whatsapp (06) 10 27 01 39

Monumentencoach
(0573) 28 92 62 of monumentencoach@lochem.nl

Comité Open Monumentendag
Mr. C.H.P. (Kees) de Boer, (0573) 78 91 76 of
knkboer@gmail.com

Archeologie
n.vossen@apeldoorn.nl







This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Gemeente Lochem · Hanzeweg 8 · Lochem, Ge 7241 cr · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp