Copy
CAN:s nyhetsbrev | Juni 2018
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN

Arrangemang under Almedalsveckan

CAN finns på plats i Soberian i Almedalen större delen av veckan. Kom och besök oss! Våra egna seminarier om Skolelevers drogvanor och Vanor och konsekvenser äger rum den 4 juli. Vi medverkar också i andras arrangemang den 2 och 3 juli. Beskrivningar och länkar till alla aktiviteter finns i CAN:s kalendarium.

Se alla kalendarieposter

Dags att nominera till drogforskningspriset!

CAN delar årligen ut ett pris till en forskare verksam inom Sverige och som genom mycket framstående forskning bidragit med ny värdefull kunskap inom drogområdet. Prisutdelningen äger rum på konferensen DrogFOKUS i Uppsala i oktober. Sista dag för nominering är den 15 augusti.

Läs mer om priset och hur du nominerar

Rökningen minskar i alla åldersgrupper

Det framgår av en rapport från Monitormätningarna, som CAN presenterade den 31 maj. Rökningen har minskat i alla fyra åldersgrupper i undersökningen, men minst i den yngsta gruppen. I gruppen 17–29 år röker nästan var fjärde person (23 %) i någon utsträckning. Sporadisk rökning, eller så kallad feströkning, är särskilt vanligt. Omkring 13 procent i den yngsta åldersgruppen har feströkt den senaste månaden.

Läs mer

Sommarjobbare i Blekinge och Skåne förebygger tobak

Den 19-20 juni träffar personal från CAN och processledare för Local Hero drygt 50 ungdomar från sammanlagt elva kommuner i Blekinge och Skåne. Det är upptakten på tre veckors feriearbete med fokus på att initiera projekt kring tobaksprevention. I de flesta av kommunerna kommer projekten att planeras under sommaren och genomföras under hösten. Kontakta Birgitta Spens om ni vill veta mer om satsningen.

Datorspelsberoende blir diagnos

I juni ska WHO definiera problematiskt datorspelande som en psykisk sjukdom. De flesta är överens om att personer kan få problem av för mycket datorspel, men behöver det en egen diagnos? Alkohol & Narkotika hör argumenten för och emot. Debatten blottar sprickor mellan forskare och praktiker – och möjligtvis mellan öst och väst.

Läs hela artikeln på alkoholochnarkotika.se

Kampanj mot langning på Way Out West i Göteborg

CAN finns på plats på festivalen den 9-11 augusti tillsammans med Länsstyrelsen i Västra Götalands län och Göteborgs Stad. I ett tält på festivalområdet exponeras kampanjen Hejdå alkoholskador, serveras alkoholfria drinkar och ordnas tävlingar av olika slag. Som en del i kampanjen har Lucas Simonsson producerat en sketch där han tolkar ett av budskapen i kampanjen och bloggaren Ida Warg har utlyst en Instagram-tävling kring langning. Dela gärna Idas tävling, kolla filmen och besök oss i tältet!

Biblioteket tipsar

Beroendemedicinsk handbok : ett beslutsstöd vid utredning och behandling / Tobias Eriksson, chefsöverläkare Beroendemedicin, Akademiska sjukhuset. - 377 sidor : illustrationer.

ISBN 978-91-639-4653-0.

Beroendemedicinsk handbok innehåller egentligen åtta kliniska handböcker som avhandlar praktisk beroendemedicin. Förutom att ge läsaren en allmän orientering om olika beroendetillstånd ligger fokus på den kliniska handläggningen. Grundtanken är att vara ett beslutsstöd i vardagen för läkare, sjuksköterskor och andra medarbetare som kommer i kontakt med beroendepatienter eller där en sådan problematik kan misstänkas. Du hittar stöd för din utredning och behandling av beroendetillstånd som rör alkohol, tobak och nikotin, läkemedel, hasardspelsyndrom och narkotika i dessa handböcker. När det gäller narkotika finns två delar där den ena i huvudsak avhandlar traditionella droger och den andra beskriver partydroger, anabola androgena steroider och det vi idag kallar nätdroger eller nyare psykoaktiva substanser- NPS. LARO, läkemedelsassisterad rehabilitering vid opioidberoende, avhandlas i ett separat avsnitt. Sista delen av handboken utgör ett beslutsstöd vid vård mot patientens vilja. Här avhandlas lagar som LPT, LRV, LVU och LVM. Vidare förklaras begreppen nödrätt och nödvärn och när dessa lagrum kan vara aktuella. Tobias Eriksson är chefsöverläkare inom Beroendemedicin på Akademiska sjukhuset sedan många år och har en bred klinisk erfarenhet inom området förutom ett stort engagemang i verksamhetens FoU-arbete. Han utbildar blivande läkare, sjuksköterskor och ansvarar även för utbildning av specialister inom ämnesområdet. (Från omslaget)

CAN:s bibliotek

- ett specialbibliotek för droglitteratur 
I katalogen kan du söka bland böcker, rapporter, avhandlingar, småtryck, tidskriftstitlar m.m. inom områdena alkohol, narkotika och andra droger. Katalogen startade år 1980.

Dela nyhetsbrevet!

Facebook
Twitter
E-post
LinkedIn
CAN är ett nationellt kompetenscentrum som arbetar för minskade skador av alkohol och andra droger i samhället. Det gör vi genom att följa konsumtions- och skadeutvecklingen och genom kunskapshöjande insatser. CAN är en ideell förening med medlemsorganisationer och med ombud i alla län. 

Vill du ändra hur du får dessa utskick?
Du kan uppdatera dina inställningar eller avregistrera dig